Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Suba_Csaba
5.0/5

Sándor ​Erzsi 2013-ban megjelent első könyve saját és vak fia története. A szarkasztikus humorral átszőtt kötetben a 80-as évek második felétől követhetjük végig életüket. Az anya kíméletlenül őszinte és önsajnálat nélküli írásán túl Tomi közbeszúrt kommentárján keresztül is látjuk az egészségügy és az oktatási rendszer furcsaságait, a fogyatékkal élők elfogadtatásért vívott küzdelmüket.
Ez a könyv arra jó, hogy beszéljünk olyan fogyatékosságról, amit a társadalom nehezen vagy egyáltalán nem tud kezelni, és hogy meglássuk mi épek, hogy milyen nehéz egy sérültnek beilleszkedni a világba.
Minden tiszteletem az övék és köszönöm, hogy olvashattam ezt a könyvet. Sok fiatalnak adnám a kezébe érzékenyítés céljából.


Végtelenül ​őszinte, emberi, a mostanában divatos kifejezéssel élve igazi érzékenyítő írás. Sándor Erzsi fanyar humora már a [[https://moly.hu/konyvek/sandor-erzsi-meddig-jossz|Meddig jössz]] olvasása közben is magával ragadott, azonban ebben az önéletrajzi kötetben még inkább megkedveltem a stílusát. Mit tehet egy anya, ha a sors a színházi szerepek és egy egészséges gyerek után egy sérült gyermek nevelését osztotta rá? Ez az a helyzet, amire nem létezik egzakt válasz, megoldás, vagy módszer. Az írónő mindenesetre megpróbálta a tőle telhető lehető legjobbat kihozni az adott helyzetből, ami úgy tűnik sikerült. A rengeteg nehézséggel és küzdelemmel teli év során számtalan alkalma adódhatott volna arra, hogy feladja ezt a harcot, azonban szerencsére ez meg sem fordult a fejében. Így végül egy igazán életrevaló, önálló embert sikerült felnevelnie, amellett, hogy ő sem veszítette el a józan eszét és az egészséges gyermeke számára is a körülményekhez képest normális gyermekkort biztosított. Igazán örülök, hogy minden pátosztól és túlmisztifikálástól mentesen mutatja be életük árnyékos napjait is. A fia narrációival tűzdelt könyve hiánypótló írás, hiszen amellett, hogy őszintén tárja elénk a saját személyes családtörténetét, kendőzetlenül beszél a a 90-es – 2000-es évek magyar egészségügyi és oktatási (v)iszonyairól, ami tartok tőle, hogy azóta nem lett jobb, sőt…


Sándor ​Erzsi fantasztikusan ír! Imádtam ezt a könyvét is.

Bővebben:http://konyvutca.blogspot.hu/2016/09/sandor-erzsi-szegeny-anyam-ha-latnam.html


Kovaxka
4.5/5

Az ​Anyavalya a tavalyi év egyik kedvence volt nálam, Sándor Erzsi stílusa, humora most sem okozott csalódást. Furcsa a fogyatékossággal kapcsolatban a humort emlegetni, mégis biztosan kulcskérdés a túléléshez. Nehéz téma, csodálom érte, hogy meg tudta, meg merte írni – és a családjával ezt el tudta fogadtatni. Egészséges gyermeket nevelni sem könnyű, mindig megkérdőjelezhető az út és az eredmény is. Az ember teszi dolgát, olyan körülmények között, amilyenek megadatnak, nem jár ezért aranyérem. Attól még lehet példaértékű. Nekem tetszik a szerző életszemlélete, megtisztel és örülök, hogy bepillanthattam a családja hétköznapjaiba. Pláne, hogy még szórakoztatott is: az egyik szemem végig nevetett. Abban pedig biztos vagyok, hogy erőt ad azoknak, akik hasonló cipőben járnak – vagy inkább botorkálnak.


fülcimpa
5.0/5

Eldöntöttem, ​hogy nem bőgök. Fölöslegesen beszéltem meg magammal, gyakorlatilag végig vihorásztam, nevetgéltem.
Ez a nő, ez az Erzsi, veszettül jól ír. Tudja mi kell az olvasónak. Bizonyára nem volt könnyű megírnia, mert lássuk be, még ha ennyire jó fej az anyuka, mint az írónő, mekkora teher lehetett a fiát ÍGY felnevelnie. Maximális elismerésem.
Nagyon jópofa felépítése a könyvnek, hogy Tamás fia is részese, hozzászól a leírtakhoz, elkalandozik a múltban, elmeséli, hogyan “látta” a történéseket.
Integrálás. Nem egyszerű szó. A gyakorlati megvalósítás pedig… bármiben… hm… hagyjuk…. Volt egy erősen gyengénlátó növendékem. Kétségekben vergődtem, jól csinálom-e amit csinálok, jutunk-e valamire, jaj, a szívem megszakad, nem gyakorol, csak velem, érdekes, mennyire hamisan tud játszani, stb, stb. Hat év volt. Hetente két alkalom. Köszönöm Szinti, hogy részese voltál az életemnek.
Minden egyes pedagógus vállát megveregetem gondolatban, akik vak gyerekekkel foglalkoznak.


Sisyll
4.5/5

Azt ​hiszem Sándor Erzsinek sikerült elérnie a célját: a cső végén egy szabad, bátor és önálló srác jött ki. Mindazt, amiken keresztül mentek nagyszerűen meséli el, jó adagnyi humorral és mérhetetlen kitartással. Minden hozzáállás kérdése, és azt hiszem Tomi és az ő története remek példa erre.


Véda
5.0/5

Érdekes ​módon nagyon megszerettem. Voltak ugyanis fenntartásaim, mivel sem Sándor Erzsit nem ismertem, és a regény témájába sem ástam bele magam mélyebben, olvasás előtt.
Igazából maga Erzsi személye a siker kulcsa, mert végre nem mintaanyuka, s amit ír nem pszichoblabla, nem belemagyarázós. Inkább szólt számomra ez a könyv útkeresésről, gyermeknevelésről, a sors állította akadályversenyről, mint meglévő tabuk nyílt döngetéséről. És éppen ettől jó, ettől emberi, ettől szerethető.


robinson
5.0/5

Nagyon ​emberi.
Most jöhetnek a közhelyek: tabudöntögető, őszinte, példaértékű.
Biztos vagyok benne, nem bánta meg, hogy ezt a szerepet kapta, nem egy újabb Németh László-hősnőt.
Így is hősiesen, sok humorral, de egy önálló és boldog gyerek jött ki a cső végén.
Blogon bővebben.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2014/03/szegeny-anyam-ha-latnam.html


dorcika
4.5/5

Tetszett, ​de érdekes módon az Anyavalyát jobban szerettem.
Itt nagyon örültem Tamás hozzászólásainak, érdekes volt az ő szemszögéből látni a dolgokat #(no pun intended)#.


nero
5.0/5

Nehéz ​objektívnek látszó könyvajánlót írni egy olyan kötetről, amelynek nem csak szerzőjét, hanem „tárgyát” is igen jól ismeri az ember. Így nem is próbálkozom ezzel, még a szokásosnál is szubjektívebb leszek. Ha röviden ajánlani kellene Sándor Erzsi új könyvét egy ismerősnek, igazán könnyű dolgom lenne. Aki ismeri Erzsi habitusát, humorát, szarkazmusát, elégedjen meg annyival, a kötet éppen olyan, mint Erzsi. Akik ismerik Erzsit, szinte biztosan ismerik Tomit is, aki ebben a könyvben éppen annyira benne van, épp annyira bele is beszél, mint Erzsi életének minden mozzanatában. Mivel az ajánlót nem csak közös ismerőseink olvassák, megpróbáltam részletesebben is elmondani, mire gondolok a Szerep Portálon http://szerepportal.hu/index.php?me=1&ka=&contentid=4048


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
5.0/5

Statisztika

47.3
átlagos pontszám i
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók