Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


ppeva
5.0/5

Kifejezetten ​valami olyan olvasmányra vágytam, aminek van eleje-közepe-vége, története, tartalma, irodalmi nyelvezete. (Egy kicsit túlettem magam kortárs irodalommal…)
Nem okozott csalódást. Számomra ez a regény nem annyira a romantikáról és a szerelemről szólt, mint arról, mennyire korlátok közé voltak szorítva az emberek érzelmileg, kommunikációban, életvitelben és szokásokban a XIX. századi Angliában.


Youditta
5.0/5

Ez ​olyan klasszikus, amit sokszor olvashat újra az ember, olyan csudajó regény, hogy elsőre nem unja meg az ember.
Örülök,hogy a nőknek nem az a sorsa már, mint volt Mrs. Huntingdoné, bár sokan élnek úgy, afelől nincs kétségem.
A regény romantikus elemeket nem spórolja ki a könyvből természetesen, az álmokat kergető Helen a házasság intézményéről, olyan naiv elveket vall, hogy ihaj-tyúhaj, a férj rossz tulajdonságai majd megváltoznak akkor, ha összeházasodnak, jaj, de buta kis gondolatok ezek.
De hogyan lesz ebből a vidám, naiv lányból sötét ruhás, bánatos, emberkerülő nő, aki beköltözik egy nagy, elhagyott vidéki házba, fiatalon, aki megközelíthetetlennek tűnik, az nemcsak az olvasót, hanem a környéken élőket is érdekli, legfőképpen Mr. Markham ifjú urat, aki szeretne Helen közelébe férközni. Nem olyan könnyű az, olyan múlttal, mint ami Helennek van.

Napló formájában íródott regény ez, mely szerintem igazán figyelemfelkeltő, jó stílusú, és egy újabb Brontë lány győzött meg arról, hogy mennyire jól is tudnak ők írni.


malenca
5.0/5

Egyszer ​volt, hol nem volt, élt három nővér az istenhátamögöttirégelfeledett, zordon mordon angol vídékeken. Hárman éldegéltek csendesen, meghúzzódva a világ elől, súlyos tüdőbajjal küszködve, szeretetben, csendes békességben. Soha nem hagyták el szerény hajlékukat, senki nem tudta, mi történik a falak közt. Mi történt?: varázslat. Három lány, három varázslóasszony, három kivételes tehetség, akik nem ismerve a világot, megalkották maguknak annak egy kivételesen élethű és keserves mását. A két idősebb nővér hírnevet szerzett a varázserejével, a legkisebbet viszont hajlamosak voltak elfelejteni az emberek. Nem kellett volna. Volt olyan nagy mágus, mint a nővérei. Története magával ragadott, elvarázsolt. Ajánlom mindenkinek :)


Bartha_Helga
4.5/5

Az ​a jó, ha XVIII-XIX századi női szerzőktől olvas az ember, mert rájön, hogy minden naivitásuk ellenére a nők nem (akkor sem) voltak hülyék, ellentétben azzal, mint ahogy a férfi írók (tisztelet a kivételnek) szeretik bemutatni őket.


Boglarina
5.0/5

Pont ​a napokban olvastam, hogy Charlotte mennyire bírálta Anne-t, mint írónőt, pedig a Wildfell asszonya is van legalább annyira feminista regény, mint a Jane Eyre, csak a stílusa egészen más – Charlotte vad romantikusan szélsőséges, Anne pedig Jane Austen-hoz hasonlóan finoman realista.
Nekem a kerettörténet messze nem tetszett annyira, mint Helen naplóbejegyzései, ahol végig követhettük, hogy egy fiatal lány első, romantikus szerelmi házassága hogyan válik pokollá, mert a rózsaszín felhő mögött nem látta meg elsőre a férfi züllöttségét, az izgalmas tulajdonságok mögött meglapuló valódi jellemet, hiába figyelmeztették rokonai. Ettől függetlenül egyáltalán nem éreztem gyenge, behódoló jellemnek főszereplőnket, és nem csak abban a tudatban élve, hogy képes volt ott hagyni züllött, rossz férjet, hanem egyébként is, erős volt és az is maradt.
A ma olvasóinak is sokat tud adni a könyv, nagyon ajánlom.


nagy_anikó
5.0/5

Számomra ​ez a könyv az idei olvasmányaim közül a legszebb szerelmes regény jelzőt nyerte el.
Egy nagyon szépen megírt könyvet tarthattam a kezemben, az írónő nagyon sok munkát fektetett a főszereplők lelkének ábrázolásába, helyzetük megértésére, az elhamarkodott házasságok következményeinek bemutatására, hiszen az egyenrangú házasságra törekvés igencsak megnehezítette a szerelmi házasságok létrejöttét és mégis, sokan szótlanul tűrték a rájuk kényszerített házasságot, amiknek elszenvedői általában mindig a nők voltak. A gyönyörű megfogalmazás nagyon élvezetessé tette az olvasást, csüngtem az írónő minden szaván.
Mai szemmel nézve mondanám, hogy Helen mártír volt, de a 19. században az Ő tettei nagyobb részt természetesek lehettek. Én csodáltam a lelki erejét és nagyon szurkoltam, hogy megismerje a viszonzott szerelem boldogságát.


Nagyon ​szeretem a viktoriánus regényeket, lehet az szép irodalmi vagy esetleg egy történelmi romantikus regény. Tetszett maga a történet is, nem volt sablonos. Abban a korban lévő eszmék nyomot hagytak ezen a műn is.A nyelvezet teljesen elvarázsolt. A szereplőik többsége pozitív beállítottságú volt. Hamarosan jöhet a következő Brontë regény.


korkata
5.0/5

Ezek ​a klasszikus romantikus könyvek mindig elvarázsolnak. Jól esett e lelkemnek egy kis romantika, az 1800-as évekbe visszamenni. Csak ajánlani tudom.


Papusz
4.5/5

Épp ​ideje volt már megismerkedni ezzel a nővérrel is – és érdemes is! Persze, nálam minden viktoriánus regény előnyt élvez, van valami a korban és a stílusukban, ami vonz, de ez még édeskevés lett volna, ha ezeken kívül semmit nem tud felmutatni a könyv.

De fel tudott – egy nagyon jó női főszereplőt és egy nem egészen a szokásos romantikus klisének megfelelő történetet. Attól, ahogy a házasságról nyilatkozott a szereplők többsége, nőként égnek állt a hajam, nem is beszélve a rettenetes férfitársaságról és az undok nőszemélyekről, de nem ezért jár a fél csillag levonás, hiszen ezek részei a történetnek és a kornak, és inkább hozzáadnak az értékhez, mint hogy elvennének belőle. A fél csillag levonás a férfi főszereplőért, Gilbertért jár, mert képtelen vagyok elviselni, ha egy pasi ilyen hihetetlenül teszetosza és nyálas.


Virág_
5.0/5

Ritkán ​akad nemhogy ugyanolyan, de egy közel Helenhez hasonló személy az életben, mégis sokkal szívesebben állítanám magam elé az erkölcs, elvhűség, kereszténység és a mindezekhez szükséges hatalmas lelkierő mintaképét, mint egy közvélemény által tökéletesnek vélt testet.
Olvasás közben e gyönyörű nő karaktere mélyen a szívembe költözött, és foglalta el lelkiismeretem helyét, hasonlóan a többi igazán pozitív szereplőhöz, akiket viszont már emberi emberségességgel ruházott fel az írónő. Mr. Markhamban (vagy Gilbertben) ugyan nem viaskodott olyan hosszan szíve és esze, és nem vágytam úgy a megvigasztalására, mint Helen esetében, de az ő lelke is megvívta magával saját harcát, és szemem láttára mélyült el benne a szerelem érzése valamint értékelődött át benne az emberi értékekről alkotott képe, és ez a változás, ez a fejlődés őt is nagyon megszerettette velem. Nem mellesleg nagyon sokszor megmosolyogtatott, mikor szenvedélyesebb oldala féltékenységében vagy sértett büszkeségében is előbukkant, és ennek következtében nem kissé eltúlzott lépésekre szánta el magát. Bár én magam igazából nagyon kedvelem, ha valakiben nem megjátszott, hanem tiszta, őszinte érzelmekből származó szenvedélyesség bujkál.
Nem egy összecsapott könyvet tarthattam a kezemben, az írónő nagyon sok hangsúlyt fektetett a főszereplők lelkének teljes átadására, helyzetük megértésére és az elhamarkodott házasságok következményeinek bemutatására, hiszen az egyenrangú házasságra törekvők igencsak megnehezítették egy szerelemre épülő életre szóló kapcsolat megteremtését, és mégis, sokan szótlanul tűrték a rájuk vagy éppen magukra kényszerített házasságot, amiknek nagyobb elszenvedői általában mindig a nők voltak. És nemcsak ezek, hanem a gyönyörű megfogalmazás is nagyon élvezetessé tette az olvasást, csüngtem az írónő minden egyes szaván, úgyhogy nagy elismeréssel adózom neki. #(egy szépséghiba: túl sok helyre került pontosvessző, bizonyos esetekben elég lett volna egy sima vessző is, bár ezek lehet, hogy inkább a fordítás következtében kerültek bele, ami ettől eltekintve szintén nagyon jól sikerült.)#
Örülök, hogy ezt választottam első Bronte-könyvemnek, mert ha a többi valóban még fantasztikusabb, akkor garantált, hogy a későbbiekben sem fogok csalódni.:)


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
4.5/5

Statisztika

14.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók