Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Youditta
5.0/5

Ez ​olyan klasszikus, amit sokszor olvashat újra az ember, olyan csudajó regény, hogy elsőre nem unja meg az ember.
Örülök,hogy a nőknek nem az a sorsa már, mint volt Mrs. Huntingdoné, bár sokan élnek úgy, afelől nincs kétségem.
A regény romantikus elemeket nem spórolja ki a könyvből természetesen, az álmokat kergető Helen a házasság intézményéről, olyan naiv elveket vall, hogy ihaj-tyúhaj, a férj rossz tulajdonságai majd megváltoznak akkor, ha összeházasodnak, jaj, de buta kis gondolatok ezek.
De hogyan lesz ebből a vidám, naiv lányból sötét ruhás, bánatos, emberkerülő nő, aki beköltözik egy nagy, elhagyott vidéki házba, fiatalon, aki megközelíthetetlennek tűnik, az nemcsak az olvasót, hanem a környéken élőket is érdekli, legfőképpen Mr. Markham ifjú urat, aki szeretne Helen közelébe férközni. Nem olyan könnyű az, olyan múlttal, mint ami Helennek van.

Napló formájában íródott regény ez, mely szerintem igazán figyelemfelkeltő, jó stílusú, és egy újabb Brontë lány győzött meg arról, hogy mennyire jól is tudnak ők írni.


Angele
-/5

Nem ​tetszett ez a történetet, azon oknál fogva, hogy nem erre számítottam. Az eleje és a vége tetszett. A közepe meg igen hosszúra nyúlt. Még Jane Eyre – nél nem zavart a hossz, mert a boldog szerelem beteljesedése felé haladtunk meg amúgy is, a hangulat… itt fárasztott, mert a lealjasodást kevésbé szívesen olvasom. Szóval csak ennyi volt a baj. A történet maga.


Bartha_Helga
4.5/5

Az ​a jó, ha XVIII-XIX századi női szerzőktől olvas az ember, mert rájön, hogy minden naivitásuk ellenére a nők nem (akkor sem) voltak hülyék, ellentétben azzal, mint ahogy a férfi írók (tisztelet a kivételnek) szeretik bemutatni őket.


malenca
5.0/5

Egyszer ​volt, hol nem volt, élt három nővér az istenhátamögöttirégelfeledett, zordon mordon angol vídékeken. Hárman éldegéltek csendesen, meghúzzódva a világ elől, súlyos tüdőbajjal küszködve, szeretetben, csendes békességben. Soha nem hagyták el szerény hajlékukat, senki nem tudta, mi történik a falak közt. Mi történt?: varázslat. Három lány, három varázslóasszony, három kivételes tehetség, akik nem ismerve a világot, megalkották maguknak annak egy kivételesen élethű és keserves mását. A két idősebb nővér hírnevet szerzett a varázserejével, a legkisebbet viszont hajlamosak voltak elfelejteni az emberek. Nem kellett volna. Volt olyan nagy mágus, mint a nővérei. Története magával ragadott, elvarázsolt. Ajánlom mindenkinek :)


nagy_anikó
5.0/5

Számomra ​ez a könyv az idei olvasmányaim közül a legszebb szerelmes regény jelzőt nyerte el.
Egy nagyon szépen megírt könyvet tarthattam a kezemben, az írónő nagyon sok munkát fektetett a főszereplők lelkének ábrázolásába, helyzetük megértésére, az elhamarkodott házasságok következményeinek bemutatására, hiszen az egyenrangú házasságra törekvés igencsak megnehezítette a szerelmi házasságok létrejöttét és mégis, sokan szótlanul tűrték a rájuk kényszerített házasságot, amiknek elszenvedői általában mindig a nők voltak. A gyönyörű megfogalmazás nagyon élvezetessé tette az olvasást, csüngtem az írónő minden szaván.
Mai szemmel nézve mondanám, hogy Helen mártír volt, de a 19. században az Ő tettei nagyobb részt természetesek lehettek. Én csodáltam a lelki erejét és nagyon szurkoltam, hogy megismerje a viszonzott szerelem boldogságát.


Nagyon ​szeretem a viktoriánus és a György korabeli regényeket, lehet az szép irodalmi vagy esetleg egy történelmi romantikus regény. Tetszett maga a történet is, nem volt sablonos. Abban a korban lévő eszmék nyomot hagytak ezen a műn is.A nyelvezet teljesen elvarázsolt. A szereplőik többsége pozitív beállítottságú volt. Hamarosan jöhet a következő Brontë regény.


Viktorius
3.0/5

Romantikus ​levélregénybe oltott naplóregény, ami 20 évvel korábbi eseményeket elevenít fel. Becsülendő szerkezet, bár elsőnek #görcsöt kaptam# felkiáltottam, mikor megláttam a napló méretét. (“Kedves Halford, önkényesen mellékelem xy {{drága feleségem}} csekély 283 oldalnyi naplórészletét kiegészítésként mai levelemhez. Remélem, postafordultával válaszolsz! Ölel druszád, Gilbert!” :D Gyanús!) Bár megszenvedtem vele, de a viktoriánus romantikus regényen túl kaptam egy modern nőalakot Mrs. Graham személyében, illetve a klasszikus angol házasságkötési gordiusz-csomó is összetettebb “a pénzért és rangért soha, csak szerelemből” még klasszikusabb elvénél. Mondjuk a végére kialakult {{legyen kis pénz is, rang is, szerelem is, csak a másik ne legyen kretén}} megoldás lehetett volna szofisztikáltabb 500+ oldal után.

Viszont jaj annak, aki nem kedveli a modorosságot! Én a Büszkeség és balítélet óta tudom, hogy ez kötelező elem a korszak angol regényeiben*, de amit ebben a regényben művelnek, az gyakran kriminális. És még finom voltam, illetve nőies. #A helyek pedig gyakran ott vannak, ahol a modorosság kombinálódik Bronte kisasszony vallásos nevelésével.# (Jó, ez azért túlzás, de a 30. lelki üdvért szóló, önfeláldozó monológnál emlékeztetnem kellett magam az évszámra.) Felhúzhatnám a szemem a gyereknevelési elvekre is, {{mert ötletes dolog disulfiram híján a függőséget így kezelni (piát hánytató borkővel** feldobni), na de megelőzni…}} de az utolsó 40 oldal időhúzása egy kevésbé elfogadó országban börtönbüntetést érdemelne. Annyira nem volt már tétje a töketlendés ezen fokának, hogy a falat kapartam tőle, pedig kezdetben még élveztem is.*

Nagy a szám, pedig nem emlékszem mit olvastam még innen.
*
A könyvben “elírták”, így összekeverhető a sima borkővel. Utóbbiban nincs antimon. {{Kalium stibyltartaricum vs Kalium hydrogentartaricum}}

  • Rokon lélek a marhája.

A ​Brontë-nővérekkel kapcsolatban mindig meglep, hogy mennyire őszintén tudnak írni a lélek sötét, már-már szégyenteljes mélységeiről. S úgy gondolom, hogy ez a Wildfell asszonya esetében sincs másképp: borús hangulatú, felkavaró olvasmány és korához képest nagyon modern. Csak ajánlani tudom mindenkinek.
https://konyvekkelsuttogo.blogspot.hu/2012/07/s-mindekozben-huvos-esos-angliaban.html


korkata
5.0/5

Ezek ​a klasszikus romantikus könyvek mindig elvarázsolnak. Jól esett e lelkemnek egy kis romantika, az 1800-as évekbe visszamenni. Csak ajánlani tudom.


Papusz
4.5/5

Épp ​ideje volt már megismerkedni ezzel a nővérrel is – és érdemes is! Persze, nálam minden viktoriánus regény előnyt élvez, van valami a korban és a stílusukban, ami vonz, de ez még édeskevés lett volna, ha ezeken kívül semmit nem tud felmutatni a könyv.

De fel tudott – egy nagyon jó női főszereplőt és egy nem egészen a szokásos romantikus klisének megfelelő történetet. Attól, ahogy a házasságról nyilatkozott a szereplők többsége, nőként égnek állt a hajam, nem is beszélve a rettenetes férfitársaságról és az undok nőszemélyekről, de nem ezért jár a fél csillag levonás, hiszen ezek részei a történetnek és a kornak, és inkább hozzáadnak az értékhez, mint hogy elvennének belőle. A fél csillag levonás a férfi főszereplőért, Gilbertért jár, mert képtelen vagyok elviselni, ha egy pasi ilyen hihetetlenül teszetosza és nyálas.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
4.5/5

Statisztika

16.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók