Kapcsolódó könyvek
Beata Peitz - Leopold Peitz - Tyúktartás
Ma már sok családban felteszik a kérdést, miért is ne tarthatnánk tyúkokat mi magunk? Lenne mindig tojásunk, és a frissen vágott baromfiból készült rántott csirkének nincs párja!
A szerzőpáros is ilyen gondolatok után jutott odáig, hogy csirketartásba fogtak, és megírták tapasztalataikat, buktatóikat és sikereiket ebben a könyvben. Akinek van elég helye egy baromfiudvar elkerítéséhez és szereti az állatokat, az hozzá is foghat.
Ahhoz azonban, hogy egy szép, egészséges, jól gyarapodó állományunk legyen, némi szakismeretre van szükség. Ez a könyv elegendő tudnivalót ad ahhoz, hogy megtanuljuk, hogyan fogjunk hozzá a tyúktartáshoz. A szerzők egy kis tyúktörténelemmel kezdik a könyvet, majd megismertetnek a tyúk háziasításával, a fajtaválasztékkal, a tyúk testfelépítésével, viselkedésével. Megtudhatjuk, hogy hogyan működik a tyúkfalka, milyen szerepeket vívnak ki maguknak, mikor kezdenek tojást tojni, s miként viselkedik egy jó kotlós. Igazi öröm, ha magunk keltethetjük a kiscsibéket, s minden nap figyelhetjük a kotlós viselkedését, gondoskodását a csibéiről. Akkor lesz szép baromfiudvarunk, ha a tyúkok igényeit ki tudjuk elégíteni, van kényelmes, ülőrúddal, tojófészkekkel ellátott istállójuk, kifutójuk, homokfürdőre alkalmas területük, és elegendő, vitaminokban gazdag takarmányuk, friss ivóvizük és kellemes kapirgálóhelyük, de észrevesszük azt is, ha valamelyikkel baj van.
A könnyed stílusú, de szakmailag megalapozott szöveg, a világos ábrák, a jó hangulatú színes képek késztetnek arra, hogy hozzáfogjunk a tyúkól megtervezéséhez, és elkezdjünk azon gondolkozni, hogy milyen fajtájú csibéket szerezzünk be. Tanulhat a könyvből az is, akinek valaha voltak tyúkjai, s most újra van kedve hozzá, de bátorítani tudjuk azokat is a tyúktartásra, akik eddig csak konyhakész csirkét vásároltak.
Ismeretlen szerző - Állattenyésztés 2. - Baromfi, haszongalamb
Az állattenyésztési kézikönyvek második kötete a tyúk, a pulyka, a gyöngytyúk, a lúd, a kacsa és a haszongalamb tenyésztését, valamint a baromfikeltetés tudnivalóit foglalja össze a legautentikusabb szerzők tollából. Az állat eredetétől kiindulva ismertetik a háziasítás történetét, az állat küllemét, alkati sajátosságait, értékmérő tulajdonságait, ápolásának módjait, tartása feltételeit, gazdaságos takarmányozását, gondozását, tenyésztését és szaporítását. A fajtákat a tartás célja szerinti csoportosításban mutatják be. Az egyetemi hallgatóknak szánt kézikönyvet egyaránt jól hasznosíthatják az állattartó gazdák és a legújabb állattartó technológiák bevezetése előtt álló nagygazdaságok.
Sütő Zoltán - A pulyka
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Ismeretlen szerző - A húsmarhatenyésztés gyakorlata
„Arany és ezüst marhái bőven valának” – a középkori krónika a szlávoktól átvett „marha” szó alatt a pénzt, a gazdagságot érti, de hasonló jelentéstartalmú a török „barom” kifejezés is. Nem véletlenül, hisz az Árpádok korában az állat, azon belül a húsáért nevelt, ridegtartású szarvasmarha volt a legfontosabb ingóság. Példa erre, hogy – bár már első királyunk is veretett ezüstpénzt – sokáig a tinó maradt a fő értékmérő.
A XVI. század elején Európa-szerte keresik és szeretik a magyarországi marhát. 1526-ban a feljegyzések szerint Augsburgban a magyar ökröt tartották a legkiválóbbnak, s – hogy a mészárosok nehogy becsaphassák a vásárlókat – tilos volt másféle marhahúst árulni olyankor, amikor magyarországi marhát vágtak.
A húsmarhatartás súlyának történelmi csúcspontja talán 1580. Ekkor kérték Rudolf császártól a magyar rendek azt, hogy a marhakereskedés jövedelme Magyarországot illesse. Ennek fejében vállalták, hogy az ország minden (!) kiadását fedezik, 15000 állandóan szolgáló lovas katonát tartanak, az udvartartás költségeire 15000, „tornára” pedig további 4000 forintot adnak.
A húsmarhatenyésztés története részben a magyarság történelme is. Az osztrák megszállók elleni küzdelem, a marhapásztor hajdúk és Bocskai szövetsége, a Rákóczi-féle szabadságharc, a XVIII. század vámvitái, a reformkori országgyűlési küzdelmek, 1948-49, az abszolutizmus, a dualizmus kora megjelenik a tőzsérek leveleiben, szerződésekben, gazdaságföldrajzi leírásokban, s persze a néprajzban, az egész gulyákat elhajtó, s azt a szegények között szétosztó betyár legendákban.
A húsmarhatartás ma is biztos megélhetést jelenthet a felkészült gazdáknak. Az Európai Unió kiemelten támogatja az ágazatot és ez várhatóan hosszú ideig így marad. De hogyan juthatunk uniós forrásokhoz? Milyen fajtát válasszunk a tenyésztéshez? Milyen keresztezések ajánlhatók? Hogyan igazítsuk a takarmányozási, tartási technológiát a piaci igényekhez? Mik a leggyakrabban előforduló állat-egészségügyi problémák, hogyan előzhetjük meg ezeket?...
Ezernyi kérdés – kötetnyi válasz kezdő és gyakorló tenyésztőknek.
Ismeretlen szerző - Állattenyésztés 1. - Szarvasmarha, juh, ló
Az állattenyésztési kézikönyvek első kötete a szarvasmarha, a juh és a ló tenyésztését foglalja össze a legautentikusabb szerzők tollából. Az állat eredetétől kiindulva ismertetik a háziasítás történetét, az állat küllemét, alkati sajátosságait, ápolásának módjait, a tartás feltételeit, gazdaságos takarmányozását, szaporodásbiológiájukat, a szaporulat ellátásának kívánalmait, gondozásukat, az anya-, illetve apaállattartás feltételeit, végül a beteg állat gyógyításával kapcsolatos teendőket. A fajtákat a tartás célja (hízó, tejtermelő szarvasmarha; gyapjútermelő, bárányadó juh; igás és sportló, stb.) szerinti csoportosításban mutatja be. Az egyetemi hallgatóknak szánt kézikönyvet egyaránt jól hasznosíthatják az állattartó gazdák és a legújabb állattartó technológiák bevezetése előtt álló nagygazdaságok.
Veress László - Dunka Béla - Fejezetek a magyar állattenyésztés történetéből
Őseink keletről sajátos félnomád pásztorkodási kultúrát hoztak magukkal, amit több mint ezer évig kisebb-nagyobb módosításoktól eltekintve meg is őriztek, sőt tovább is fejlesztettek.
Az ország a 16. századig, a török hódoltságig, az európai gazdasági és kulturális fejlődéshez igazodott...
Tizenkét évszázad múltán...
a szilaj pásztorkodás a 20. század közepéig egyre szűkebb területre zsugorodva ugyan, de tovább élt...
Írásunkban emléket kívántunk állítani a hajdani rideg pásztorkodásnak, az évszázadok alatt felhalmozódott tapasztalatoknak.
Az anyag öszszeállításában példaként szolgáltak Herman Ottó, Győrffy István, Szalay László, Ecsedi István és Balogh István munkái.
Molnár László - Tyúktartás a háztájon
Nagyon kevés olyan vidéki udvar van, ahol nem tartanak tyúkokat. Egyesek csak önellátásra, mások árutermelésre. Sokan a hagyományos udvaros tartást részesítik előnyben, számosan azonban a korszerű, zárt tartást. Bármilyen legyen is a tartási mód és cél, mindenki gazdaságosan, minél kisebb ráfordítással, minél többet akar termelni.
Ehhez kíván segítséget nyújtani a szerző, aki figyelembe vette a Hibridtyúk a háztájon c. könyvével szerzett tapasztalatokat. Így a zártan tartott tojó- és húshibridek tartási tudnivalói mellett ismerteti a kifutós tartásra alkalmas fajtákat és az e tartásmóddal szemben támasztott követelményeket. Az elhelyezés, takarmányozás, ápolás, gondozás ismeretei mellett kiemelten foglalkozik az állategészségügyi kérdésekkel, melyek a gazdaságos termelést alapvetően meghatározzák.
Ismeretlen szerző - Állattenyésztés 3. - Sertés, nyúl, prémes állatok, hal
Az állattenyésztési kézikönyvek harmadik kötete a sertés, a nyúl, a prémes állatok és a hal tenyésztését foglalja össze a legautentikusabb szerzők tollából. Az állat eredetétől kiindulva ismertetik a háziasítás történetét, az állat küllemét, alkati, biológiai sajátosságait, értékmérő tulajdonságait, ápolásának módjait, a tartás feltételeit, gazdaságos takarmányozását, nemesítését, szaporítását, a szaporulat gondozását. A fajtákat a tartás szerinti csoportosításban mutatják be. Az egyetemi hallgatóknak szánt kézikönyvet egyaránt jól hasznosíthatják az állattartó gazdák és a legújabb állattartó technológiák bevezetése előtt álló nagygazdaságok.
Zöldág László - A háziállatok öröklődő betegségei
A könyv kisebb részben a megértéshez elengedhetetlen általános állatgenetikai alapokat, majd nagyobb részben a háziállatokban jelenleg ismert és nagyobb jelentőségű genetikai hátterű rendellenességeket tárgyalja szervek és szervrendszerek szerinti csoportosításban.
Robert Pies-Schulz-Hofen - Az állatkerti állattartás alapjai
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Robert Pies-Schulz-Hofen könyvének kiadása fordulópontot jelent a magyar állatkertészet történetében. Fordulópont, mert eddig még sohasem volt mód egy ilyen átfogó, ugyanakkor kellően részletes és kimondottan a szakma számára írt művet megjelentetni magyar nyelven.
A könyv hiányt pótol, mégpedig igen nagy hiányt. Hasznos, minden nap forgatható és forgatandó az állatkertekben dolgozók számára és tankönyve lesz azoknak, akik az állatkerti ápolói szakképesítést kívánják megszerezni. Részletes és korszerű ismereteket nyújt.
Az állatkertészeken kívül ezt az igényes munkát mindazoknak ajánljuk, akik vadonélő állatokkal foglalkoznak, vagy érdeklődnek irántuk.
Gonda Irén - Csirkék, tyúkok a ház körül
A könyv – a sorozatnak megfelelően – a családi fogyasztásra szánt csirke és tyúk tartásának alapvető tudnivalóit tartalmazza egyszerű, közérthető formában.
Azoknak szól, akik egyszerű eszközökkel, berendezési tárgyakkal, olcsó takarmányokkal, a háztartási hulladékokat is felhasználva kívánják tojás- és baromfihús-szükségletüket fedezni, és új ötleteket kapva mindezeket elfogyasztani.
A szerző, Gonda Irén neve jól ismert a kisállattartók körében.
Évtizedekig volt a Kistenyésztők Lapjának főszerkesztője.
Számtalan portán megfordult, sokféle ügyes fogást ellesett, és sok hasznos tanácsot adott.
Gazdag tapasztalatait felhasználva állította össze ezt a kis könyvet, amelynek alapján a „kezdők” is bátran hozzáfoghatnak a csirke és a tyúk tartásához, de a gyakorlottak is találnak benne jó ötleteket.
Ismeretlen szerző - Baromfi a kisgazdaságban 2.
Az árutermelő (főként az integrált árutermelésbe vont) kisgazdaságoknak szóló három kötetre tervezett könyv e második kötete a pulyka-, gyöngytyúk- és galambhústermelés ismereteit foglalja össze. Rövid, e termékek kistermelői árutermelésének fejlődését, jelenlegi helyzetét ismertető bevezető után az adóztatás tudnivalóiról és a hitelfelvétel módozatairól tájékoztatják a szerzők az olvasót, majd az egyes ágazatokban kialakult integrációs formákat, a pulyka, a gyöngytyúk és a galamb beszerzésének, elhelyezésének, takarmányozásának, tartásának árutermelő kisüzemekben megvalósítható módszereit ismertetik. Szerződési minták alapján mutatják be a kistermelő és az integráló gazdaság kapcsolatait, jogait és kötelességeit.
A gördülékeny stílusú, a szakma kiváló ismerőiből alakult szerzőgárda által írt könyv remélhetőleg hasznos segítője lesz az árutermeléssel foglalkozó kistermelőknek és az integráló gazdaságok szakembereinek egyaránt. A mondanivaló megértését jól szerkesztett táblázatok, szemléletes ábrák segítik.
Ismeretlen szerző - Sertéstenyésztők kézikönyve
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Dr. Baltay Mihály - Magyarországi sertésfajták és -hibridek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Varga János - Tuboly Sándor - Mészáros János - A háziállatok fertőző betegségei
Könyvünk mindazokat az ismereteket tartalmazza, amelyek az állatorvostan-hallgatók számára szükségesek a háziállatok fertőző betegségeinek megismeréséhez és segítséget nyújt a gyakorló állatorvosoknak a betegségek felismerésében, gyógyításában és megelőzésében. Foglalkozik az általános járványtannal, a baktériumok és a vírusok okozta betegségekkel, valamint a fertőző encephalopathiákkal. A betegségek leírása egységes: szerepel benne az előfordulás, a járványtan, a kóroktan, a kórfejlődés, a tünetek, a kórbonctan, a kórjelzés, a megelőzés, a védekezés és a közegészségügyi vonatkozások.
Peter Grün - Nyúltartás
Ezt a könyvet azoknak az állatszeretőknek ajánljuk, akik folyamatosan szeretnének friss nyúlhúshoz jutni.
Ennek az a feltétele, hogy legyen hely, megfelelő ketrec, ismerjük a házi nyúl tulajdonságait, igényeit és annak megfelelően tartsuk. Figyeljünk a viselkedésükre, a táplálkozásukra, gondoskodjuk elegendő nyúlfészek kialakításáról, és a fiatal nyulakat koruknak megfelelően takarmányozzuk és legyen lehetőségük a szabadban is tartózkodniuk.
Ha még gazdaságosabban akarjuk tartani egyre szaporodó nyúlállományunkat, akkor mi magunk is termeszthetünk nekik takarmányt.
A szerző ezekhez a tevékenységekhez szükséges tudnivalókat írja le, de kitér az egészségvédelmükre is, a nyúl levágásának, feldolgozásának módjára is.
Ez a kiadvány a Mezőgazda Kiadó Házunk táján című könyvsorozatának része.
Horváth Zoltán - A kutya és a macska betegségei, egészségvédelme
A szerzők elsősorban a tenyésztéssel tudatosan, szakszerűen foglalkozóknak állították össze a könyvet, a gyakorlatban nap, mint nap felmerülő igények alapján. Írnak a különböző fertőző betegségekről, a belgyógyászati problémákról, a gyakoribb mérgezésekről. A sebészet, szemészet valamint a szülészet és szaporodásbiológia önálló fejezetekben szerepelnek a műben. Az egyes fejezetek felépítése egységes: ismertetik a betegség kóroktanát, tüneteit és a védekezés, kezelés módjait.
Jávor András - Kukovics Sándor - Dunka Béla - Régi magyar juhfajták
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Dr. Basa János - Gelei István - Gazdaságos sertéstartás a ház körül
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Böő István - A baromfitartás gyakorlata
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.