Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


SteelCurtain
5.0/5

Nincs ​mit szépíteni, ez nagyon durva. Képzeld magad abba a középpontba, ahova mindig is helyezed magad, csak sose vallod be.
Egyik oldaladon a mainstream média zengi a dicshimnuszokat a végtelen lehetőségekről, önmegvalósításról, társadalmi felemelkedésről, a másik oldalon meg Welsh nátha esetére a kezedbe nyomja a legdurvább smirglit, hogy legyen mivel megtörölni az orrod. Előbb-utóbb úgyis vérezni fog.
Bizonyára nem erről szoktál ábrándozni.
Gyomrod rendben van? Nem volt olvasás közben semmi hányinger? Tényleg semmi? Még egy kis liftezés se?
Valami baj lehet veled.
Mint azzal a társadalommal, amelyikből minden áron menekülni kell, mert felfal, zombivá süllyeszt.
Kiutat kerestek a regény fiataljai és zsákutcába kerültek. Ők már megtapasztalták a rózsaszín álmok darabokra törését, aztán a drogos mennyország polkolba zuhanását is. Szembeszállni, megváltoztatni a társadalmat se módjuk, se erejük. Az elviseléséhez is erőtlenek. A menekülő eszköz meg ugye a fagyi visszanyal esete. Az abszurditás csúcspontja, mikor a függőségben élőt az a társadalom akarja megmenteni a drogtól, amely elől a narkóba menekült. Mintha az öngyilkost akarnánk lerángatni a kötélről, anélkül, hogy a nyakát kiemeltük volna a hurokból.
Csak azoknak ajánlom, akik képesek elviselni a belekig felhasított valóságot. Azoknak, akik szembe mernek nézni életünk ocsmány, festetlen keretével. De nekik nagyon.


közöny ​közöny közöny
Kilátszó bordák.
közöny közöny közöny
Hányásfolt.
közöny közöny közöny
Szex.
közöny közöny közöny
Szar.
közöny közöny közöny
Vicc.
közöny közöny közöny
Vér.
közöny közöny közöny
Élet.
közöny közöny közöny

Közöny.


Szórakoztató. ​Vicces. A könyv filmváltozata megjelent díszdobozos, kétlemezes DVD-n! – olvasható a 2005-ös kiadás (Konkrét Könyvek Kft) utolsó oldalán. Kiváló ajándék gyermeknemzésre készülő ifjú párok számára.


csillagka
4.0/5

Tagadhatatlanul ​van benne valami “báj” annyira kedves mint esős szürkületben beleesni egy jelöletlen felázott marhalepénybe, arccal előre, csodálatos fehér gyapjú kabátban amiből Isten ki nem mossa a sz…. Ez az a könyv ami bizony más emberré formál, elolvas után nem leszel ugyanaz, minden helyzetben eszedbe fog jutni a fonákja is. Most kell jó sok rózsaszín barifelhő, hogy elnyomja az illatokat ami körüllengi. Amikor már nem bírtam gyomorral abbahagytam, és később visszatértem, mivel feledni nem tudtam.


K_A_Hikari
5.0/5

Mindig ​van választás. Nem az életet, vagy a halált illetőleg. Inkább arra vonatkozóan, hogy melyik pokol mellett döntesz.
Ha címszavakkal kellene jellemeznem: figyelemfelkeltő. Naturalisztikus. Nyers. Kegyetlenül őszinte. Valóságos.
Ahogy olvastam, rájöttem, hogy én is elszálltam: de nem valamilyen kábítószertől, hanem a regénytől. Megszűnt számomra külvilág, ahogy beszippantott ez a másik, sötét, durva, kemény történet. És ahogy a heroinos akar, csupán még egy fecskendőnyi mámort, én a Trainspotting-ból akartam legalább még egy fejezetnyi adagot.
Mert zseniális. Mert egyszerre kapcsolt ki, és pörgetett fel teljesen. Mert egy más perspektívából láttatta velem a dolgokat.
De most megyek, mert helyre kell jönnöm a transzból. Érted, hiába fogytak el a lapok, még mindig karmol belülről a mondanivalója, érted, még mindig széttépnek belülről azok a macskák.
Válaszd ezt a regényt! Válaszd az életet!

Bővebben: http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2015/08/kiado-cartaphilus-kiadas-eve-2010.html


krlany
5.0/5

Ez ​a könyv ez teljesen rendben van. Nem azért mert drogoznak benne, hanem azért mert miközben lázadnak a srácok, gondolkoznak, megkérdőjeleznek fontos dolgokat, esetenként önmagukat, elővesznek társadalmi problémákat.
Fontos számukra a nemzeti öntudat legyen szó politikáról vagy akár csak a fociról. Persze kemény dolgokat művelnek, de keresd az okokat, és máris szerethetőbbek (no azért nem mindenki). Életszagúan vulgárisak, semmi irodalmi fennköltség, csak úgy mint az utcán, és hát tulajdonképpen ott is vagyunk. Semmi rózsaszín álom, hanem kőkemény valóság és őrültség. De legalább éltek, és volt mibe belehalniuk.
Arról nem is beszélve, hogy tele van jobbnál jobb zenékkel.
Kedvenc fejezeteim: Skóciában lelki gyógyszer a drog, A belső én nyomában, Házi őrizet
Idézet: http://rakenroll.freeblog.hu/archives/2010/04/26/Trainspotting/


Bazil
5.0/5

Ezt ​nem gondoltam volna, de ez még a [[https://moly.hu/konyvek/irvine-welsh-skagboys|Skagboys]]on is túltesz. Durvaságban, gátlástalanságban, gusztustalanságban. Eszement hőseink lassan, de biztosan menetelnek egy alagútban, amiből nincs visszaút. Ez egy egyirányú út, megfordulni tilos. Vagy lehetetlen? És mi van az alagút végén? Hát a nagy semmi!
A filmhez csak annyi köze van, hogy olvasás közben a fő karakterek arca lebeg a szemed előtt, azon kívül a könyv sokszor külön utakon jár, a filmben átírtak, megváltoztattak és kihagytak sok momentumot. De ez nem baj. Sőt. Így még jobb: váratlanabb, kiszámíthatatlanabb, gyomorforgatóbb.
Azt gondoltam, hogy a {{csecsemős-plafonos}} jelenetnél nem fogok durvább esettel találkozni, de aztán ez az elméletem többször is megdőlt.
Úúútálom ezt a mocsok szemét Rentont, meg az összes agyatlan barmot, aki itt csetlik-botlik a könyv lapjain. (Jó, Spud-ot nem utálom annyira.) Ja, végül is nem Rentont kell utálni, hanem azt, aki ezt az egészet kitalálta. Vagy csak lejegyezte azt, amit maga körül tapasztalt? Akkor most kit is kell utálnom?
Mit is kell utálnom?
Mit is kell választanom?
Azt választom, hogy azonnal nekikezdek a [[https://moly.hu/konyvek/irvine-welsh-porno|Pornó]]nak, jobb ezen így egy húzásra túlesni. Aztán gyorsan el kell felejteni ezt a borzalmat.


Belső ​vívódások közepette olvastam végig ezt az ámokfutást. Az olyan értékrenddel, mint amilyen az enyém, ennek nem szabadott volna tetszenie. Börtönbe kellett volna kívánnom mindenkit és sajnálkozni meg dühöngeni, és itt-ott talán éreztem is ezeket, de az esetek 98%-ban jókedélyűen olvastam és egy csomószor felröhögtem. Tanulság: ha az ember egy 9-től 5-ig dolgozó seggfej, abból sosem kerekedik ki ilyen jó történet. Tanulság 2.0: vannak dolgok amiknek jó eljátszani a gondolatával, de átélni, megélni vagy ott lenni, már nem lenne olyan vicces- összefoglalva: az ilyen könyvek miatt szeretek igazán olvasni.


Morn
5.0/5

Totál ​felkavar, ledöbbent, lehúz, megpendít valamit a lelkedben, aztán összezúz.
Nagyon vegyes érzelmeket váltott ki belőlem a könyv. Az elején nem is értettem, miért olvasom ezt? Mi a lényege? Teljesen belemerültem ebbe a narkós mocsokba, hogy néha én sem tudtam, most éppenséggel a valóságba szakadok-e ki belőle vagy csak egy újabb töprengésbe.
Aztán valahogy sikerült megragadnom egy szálat, vezetgetnem egy darabig, szinte kezdett tisztulni a kép, hogy újra felkavarodjon a világ – ahogy próbáltam Rentonnal (és a többiekkel) együtt kikeveredni ebből az élethelyzetből. Totális káosz.
Kaptam tőle erős gyomrosokat, hogy végiggondoljam én is a kis botlásaimat, amik kapcsán azzal vigasztalom magam, hogy csak a boldogságot kerestem, vagy nem számít, vagy hogy újabban is olyan dolgokba keveredek bele, hogy mutatom, ez teljesen oké, jó ez így nekem, megfelel jelenleg, de azért annyira mégsem csaphatom be saját magam (még ha esetleg másokat sikerül is), hogy hosszabb távon fenntartsam saját magamnak a kis hazugságaimat. Átértékelem, átértékeltem bizonyos dolgokat, hogy a következő pillanatban meg azt mondjam, a francokat, nehogy már egy könyv akarja megmondani, hogy…
Pedig de.
Nehezen olvasható, főleg a sok nézőpont miatt, még nehezebben emészthető, de furcsa mód, mégis kivált az emberből valami kedvelést, szeretetet
Az különösen tetszett, hogy a nálam lévő kölcsönpéldányon látszik, hogy sokadik olvasója vagyok, mert ugyan a keménytábla jól tartja magát, de a lapok oldalán már foltokat látni, mintha egy függőségbe éppen belecsúszó ember lakásából került volna ki, akinél még nem hever annyi kanál, tű, szemét szanaszét, akinél még nem kell feltúrni az egész rakást, hogy megtaláld a könyvet, csak a régi kanapé párnái közül kell kihalásznod, ahol legutóbb azapiásbarom haverod olvasta.


Kemény, ​fejbecsapós, káromkodós, elszállós.
Egyébként van egy morbid énem, ami sok mindent kipróbálna (többek között ő kíváncsi arra, hogy milyen ízű az emberhús), és azt hiszem, szívesen kipróbálná a drogokat is, ha nem lennének az emberre bizonyos hatással. Na, most azt hiszem, ha csak verbálisan is, de megkapta ez az énem az adagját. Lehet, hogy kicsit túl is adagolta, de jó kis extázist élt meg. Huh.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
5.0/5

Statisztika

47.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók