Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


SteelCurtain
5.0/5

Mivel ​ezt az értékelést ismét egy salakmotor Grand Prix nézése közben írom, megpróbáltam újfent valami kedvenc sportomat beleszerkeszteni, de valószínűleg ittam valamit fantázia ellen, mert semmi sem jutott eszembe. Kedves moly-kartársnőm, @Timár_Krisztina így nyilván kevesebb okkal vetheti majd szememre, hogy a szombat estéjét kénytelen túléléssel tölteni.
A szolgálati közlemény után lássuk a lényeget:
Bunyin elbeszéléseiben hovatovább több haláleset fordul elő, mint egy ámokfutásos krimiben. Igaz, előfordul gyilkosság és öngyilkosság is ezekben az írásokban, azonban Bunyin nem tettest keres, hanem az élet teljességét, melyhez végletessége és riasztó miszticizmusa ellenére a halál is szervesen hozzátartozik. Bár a riasztó inkább csak a felbukkanás váratlanságára vonatkozik, mert egyébiránt ez az ízig-vérig orosz szerző elődeihez képest meglepő immunitást mutat a miszticizmus terén. Míg fiatalkori írásaiban inkább a megfejthetetlenség sejlik fel, addig kései műveiben a halált inkább csak régi, kellemetlen ismerősként villantja fel, mint lerázhatatlan hitelezőt, akit az ember nagy ívben igyekszik elkerülni, ám egy ilyen pici bolygón előbb-utóbb mindenki összefut mindenkivel.
Nem a tragikumot kutatja hanem a tökéletest. Ismer minden szabályt, és kész valamennyit fel is rúgni. Nem találkoztam még senkivel, aki ilyen élesen rávilágított volna az élet – s egyben a halál – sajátos kettősségére. Mert míg az élet az egyén részéről egyszeri, tökéletesen egyedi és megismételhetetlen, addig a társadalom szempontjából csak állóvízbe hajított kő, mely kisebb nagyobb vízgyűrűket rajzol a felszínre, de még a legnagyobb kő után is hamarosan kisimul a víztükör.


sztinus
4.0/5

Nagyon ​szépen ir Bunyin bácsi,ez nem kérdés. Az elbeszélésekkel megbékéltem,lehet ,hogy egy regény túl sok lett volna tőle.
Nagyon érdekes,hogy sokféle nemzetiséget megjelenít,és nagyon odavarázsolt ezekre a helyekre.
Viszont az lehangoló,hogy {{majnem minden főszereplőt kinyír}}.
Nobel díjasok pipa!!!!:)


Hóvirág72
5.0/5

Nagyon ​jól megírt könyv, amit nem lehet, és nem is szabad gyorsan olvasni. Ki kell élvezni a könyv minden mondatát, minden sorát, annyira gyönyörűen van írva. A novellák egytől-egyig emberi sorsokról szólnak, #egy kivételével, ami egy kutya szemszögéből van megírva#, a mindennapi életről, elmúlt korokról, elmúlásról, halálról. Mindez kissé melankolikussá teszi a könyvet, ennek ellenére az író írásmódjának köszönhetően a könyv méltó helyen van “A Világirodalom Remekei” sorozatban.


Rawalpindi
4.0/5

A ​könyv kezdete nagyon magával ragadott, mert Bunyin irodalmi stílusa páratlan és a kezdeti elbeszélések is kitűnőek(Antonovka-alma; A fehér ló; Szárazvölgy), a későbbi témái nem fognak annyira meg(Zahar Vorobjov; Az élet kelyhe), és van, ami már semlegesen hagy(Az emésztő tűz; A lakó).


Mona_Lisa
4.5/5

Élmény ​volt olvasni, nem csoda, hogy az író Nobel-díjas volt!


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók