Ajax-loader

Minden ​egy hirdetéssel kezdődött: Férjhez adnám a lányomat művelt fiatalemberhez, akinek foglalkozása vagy hivatala hacsak kissé is úri, de nem iszákos, nem kártyás és ép, egészséges. A lányom móringja most 300 ezer korona készpénzben. Később örökség ennél is nagyobb, talán milliókra is rúgó.
A szabados életet élő Ó Péter borkereskedő mielőbb szeretne megszabadulni a zárdából nemrég hazatért lányától. A pénz nem számít, így elhatározza, hogy a jelentékeny hozomány ígéretével kerít férjet Ida számára. Jönnek is a kérők tucatszám: villás bajszú katonatisztek, cilinderes fiatal- és kevésbé fiatal emberek. Az apa választása a festőművész-újságíró Balogh Csabára esik, akinek sürgősen pénzre van szüksége. A kényszer szülte házasság szigorúan üzleti alapokon köttetik – az esküvő előtt Ida és Csaba megfogadja: a külvilág felé eljátsszák a boldog ifjú párt, míg egymás számára idegenek maradnak, és egy év elteltével megszabadulnak kötelékeiktől. A fiatalok ártatlan titkokkal terhelt múltja számos félreértéshez vezet, ígéretüket azonban egyre nehezebb megtartaniuk.
1918 körül új “műfaj” bukkant fel a pesti lapok hasábjain: a házassági hirdetés. Ez ihlette meg Gárdonyit is, aki 1920-ra megírta ezt a lélekmelengető regényt két tiszta szívű, egymásra szemérmesen pillantgató fiatal lassan kibontakozó szerelméről.

Értékelések
3.7/5 - 4 értékelés alapjánhttp://litfan.blog.hu/2011/03/24/gardonyi_geza_ida_regenye_1924

→ Az értékelés eredetileg itt jelent meg:

http://litfan.blog.hu/2011/03/24/gardonyi_geza_ida_regenye_1924


Akármi is történjen, ez a könyv egy csodaszép szerelmes történet… Simán megállná a helyét egy modernkori feldolgozásban…. tényleg…
Ahogy Balogh Csaba tiszteli Idát… ahogy Ida hűvősen nem engedi közel magához Csabát… lenyűgőző…

Köszönöm Gárdonyi Géza!!!


Kapcsolódó könyvek