Ajax-loader

Születés ​és halál, párkapcsolat és társtalanság, házasság és válás, el-, össze-, szét- és visszaköltözés, egészség és betegség, család és karrier – mindennapi életünk nevezetes eseményei, személyes életutunk többnyire megkerülhetetlen és alkalmazkodást kívánó stációi ezek, amelyekről kötetünk tanulmányai szólnak. Éppen mert a téma örök, indoklást igényel az itt és most.
A családi élet viszonyaiban, a népesség számában, szerkezetében és az ezekkel rokon jelenségekben beállt változások következményeinek megítélése az elmúlt években olyan vitákat gerjesztett, amelyek túllépték a diszciplináris határokat, sőt kikerültek a tudomány falai közül is. Nem véletlen, hogy a demográfiai problémákat a társtudományok is egyre intenzívebben vizsgálták, illetve vizsgálják, és hogy a közéleti fórumokon a népesedési kérdések (újra) gyakrabban kerülnek napirendre. A huszadik század utolsó évtizedében ugyanis messzire ható folyamatok indultak el és/vagy gyorsultak fel: évről évre csökken a megszülető gyermekek száma, radikálisan visszaesnek a házasságkötések, emelkedik a házasságon kívül született gyermekek aránya, miközben – és itt már szűkebben Magyarországra gondolunk – stagnál a válások száma, mérhetővé válik a bevándorlás, s továbbra se javul lényegesen a lakosság egészségi állapota. A változások – különösen a családformálódás területén – olyan radikálisnak tűnnek, hogy a kutatók „mintaváltás”-ról, „új demográfiai rezsim”-ről, a „második demográfiai átmenet” közép-kelet európai megjelenéséről szólnak.
Vajon mi mozgatja ezeket a folyamatokat? Mennyiben felelős mindezért a rendszerváltozás, annak magyar változata? Vajon egyformán érintett-e minden társadalmi réteg és nagycsoport, terület és régió? Van-e jelentősége annak, hogy Magyarországon a születéskorlátozásnak nagy történelmi hagyományai vannak? Vajon a Magyarországon kimutatható összefüggések egyediek-e, esetleg a közép-kelet-európai mintához igazodnak vagy általánosak? Ilyen vagy hasonló kérdések foglalkoztattak, mikor a kötet szerkezetét összeállítottam, és – természetesen a maguk kutatási irányultságához igazítva – ilyen vagy hasonló kérdéseket fogalmaztak meg a szerzők, amikor tanulmányukat készítették.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók