Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Sytka
4.0/5

Szinte ​himnikus címet kapott a Nexus kiadó által papíron és e-book formátumban egyaránt kiadott soványka kötet, mely valóban egy évforduló ünnepi hangulatához kötődik: 2009-ben Darwin-év volt, ennek apropóján pedig számos előadást lehetett meghallgatni az evolúcióval kapcsolatban. A könyv négy nagyon ismert gondolkodó evolúciós témakörben elmondott előadásainak írott változatait, valamint az előadókkal készült interjúkat tartalmazza.

És nem is rossz! Bevallom őszintén, a dolog kicsit fordítva sült el, mint amire számítottam: Kampis György kreacionista-kritikája okozta a legnagyobb csalódást, míg Mérő László gazdasággal kapcsolatos meglátásai és szemléletmódja volt, mely leginkább felkeltette az érdeklődésem (noha semmi közöm a gazdaság és a pénzügy, a vállalkozások és a tőke világához). Egy olyan ember, azaz Kampis György, aki egyébként erős és jó érveket hoz fel a kreacionizmus igénytelen szemléletével szemben, legalább annyira ismerhetné ellenfeleit, hogy a nevüket jól mondja: Willam Demsky és Michael Beecher helyett Dembski és Behe a helyes (persze előfordulhat, hogy a könyv szerkesztői hibáztak). Attól függetlenül, hogy Kampis egyébként nem ért egyet Richard Dawkins ateista hangvételével, és szokta emlegetni, hogy a tudomány maradjon saját határain belül, mégis azt mondja, hogy a tudomány foglalkozássá vált és emiatt ideológia is. Szerintem szándékosan vagy véletlenül, Kampis a tudományt magát keveri a szcientizmussal, utóbbi ugyanis valóban nevezhető ideológiának. A tudomány azonban nem ideológia, hanem módszertan, és akkor sem lesz ideológia, ha vannak ateisták, akik nagyon szeretnének annak láttatni. A következőkben ugyanakkor mégis kiderül, hogy ismeri a különbséget a normatív és a deskriptív dolgok között, és az evolúciót legalábbis utóbbi csoporthoz köti.

Csak hogy még egy példát említsek, Mérő László – aki érzésem szerint többször elkalandozik a gazdaság területéről – érdekes párhuzamot von a biológiai élővilág, és a gazdasági szereplők, elemek, multinacionális cégek, vállalkozások között. Alapgondolata röviden annyi, hogy az evolúció a gazdaságban is működik: a gazdasági lények (vállalatok, vállalkozások, “a sarki péktől a multinacionális cégekig” pontosan ugyanolyan logika szerint keletkeznek, mint az élőlények. A pénz formái pedig ilyesféle “gazdasági lényeket” generálnak, amik születnek, meghalnak, versenyben vannak, és magát a pénzt reprodukálják. Mérő azt mondja, ha megpróbál “kreacionista fejjel” gondolkodni, akkor nem is Darwint, hanem Mendelt tartja “felháborítóbbnak”. Előbbi ugyanis csak annyit mond, az embernek és a majomnak közös őse volt (ezt talán még le tudjuk nyelni), de Mendel azt is hozzáteszi, nem csak az ősünk közös, hanem a génjeink 99%-a is azonos. Ugyanaz a gén okozza, hogy adott esetben a kutyám és az én szemem egyforma színű – csak éppen ez a gén egyszer egy olyan “csapatban” találja magát, amikor kutyát, máskor pedig embert hoz létre. Ennek mintájára a gazdaságban – a biológiai replikátor fogalmának analógiájára – vezették be a món fogalmát. Egy vállalat egy-egy tulajdonsága tőkevonzó képességgel rendelkezik: a tőkéből akkor lesz món, amikor kiderült, egy adott vállalatba milyen tulajdonsága miatt fektetik be. A befektetők éppen ezt csinálják, azaz egy vállalat egyes tulajdonságait elemzik, mondhatni monetikai elemzést végeznek.

Nem folytatom tovább, mert leírhatnám a könyv nagy részét. Eltekintve a fentebb említett hibáktól, és attól a ténytől, hogy egyfajta túlzott rajongás érzete lengi be a könyvet a tudomány iránt, mégiscsak sok érdekességet lehet megtudni a négyféle kutató előadásaiból, akik közül Pléh Csaba pszichológust és Csányi Vilmos etológust még nem is említettem. A téma iránt érdeklődők nem fognak mellé a soványka kis kötettel.


JÓ ​SZERZŐK.JÓ KÖNYV!


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

80.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók