Ajax-loader

Dienes ​(Geiger) Valéria (1879-1978) filozófus, Bergson tanítványa és műveinek fordítója, Prohászka lelki leánya és szellemi partnere, Teilhard műveinek fordítója és a mozdulatművészet hazai kibontakoztatója, e szöveggyűjteményben életművéről és hitéről vall. E vallomásszerű írásokat olvasva végigkövethetjük korunk nagy tanújának lelki szellemi útját.

Szabó Ferenc a francia „XY par lui- méme” sorozat mintájára kezdte el szerkeszteni és kiadni Rómában a Mai írók és gondolkodók c. könyvsorozatát, amely korunk nagy íróit és gondolkodóit mutatja be vallomásaik alapján. Mauriac, Marcel, H.U. von Balthasar és Varillon valomásai Rómában, Scneider és Emmanuel gondolatai pedig már Budapesten, a Szent István Társulatnál jelentek meg. A 7. kötettől (Teilhard önmagáról, 1999) a szegedi Agapé teszi közzé a sorozatot.

„Dienes Valéria 1912 első felében Párizsban, miközben Bergson filozofiai kurzusait hallgatja, délutánonként látogatja Raymond Duncan görögtorna tanfolyamát a Théatre des pas du Loup-ban. Isadora Duncan táncait a Chátelet-ben háromszor tekinti meg. Bergson filozófiája és a Duncan házaspár mozdulatművészete ihletésére 1912-1919 között alakítja ki orkesztikáját.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók