Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


zamil
5.0/5

Ezt ​a könyvet nekem írták, kedvenc lett. Nem is tudok belekötni, minden rendbe volt vele, szinte letenni se tudtam.
A történetről nem is írnék semmit, arra ott van a fülszöveg, inkább arról mennyire valóság lehet.
Sajnos a világ amit leír nagyon veszélyesen közeledik, a technika már meg van hozzá, és részben már valóság. Remélem az emberek eszesebbek, és nem hagyják a dolgokat idáig fajulni. Egy biztos nem szeretnék ebben a világban élni, ha mégis eljönne, akkor biofarmra költözök, és remete leszek a családommal.
Szeretnék még az írótól olvasni, remélem jelenik meg még tőle valami magyarul.


LRn
5.0/5

Cory ​Doctorow könyve simán lehetne kötelező olvasmány tizenéveseknek. Amellett, hogy olvasmányos és szórakoztató, nagyon okos is: alapvetően információbiztonsággal foglalkozik, és ennek kapcsán több tudományterületet is érint. A matematikai elméletek és informatikai szakkifejezések magyarázata mellett társadalomtudományokkal is foglalkozik, így megteremti az egyensúlyt, mindenki megtalálhatja benne az őt jobban érdeklő területeket – úgy, hogy közben nyithat más irányba is.

A legfontosabb azonban az, hogy kritikus gondolkodásra tanít, méghozzá valós, körülöttünk zajló események és folyamatok értelmezésére, nem csupán absztrakt és tét nélküli hipotézisek kapcsán. Arra biztatja az olvasót, hogy nézzen szét a világban, és próbálja meg megérteni, s ha szükséges, megváltoztatni azt – s mindezt nagyon inspirálóan teszi. Az általa felvázolt disztópia nem is áll olyan távol a valóságunktól, sőt egyre kevésbé érezhető a távolság. Vannak olvasók, akik boncolgatják a kérdést, hogy sci-fi-e ez a könyv; én úgy gondolom, egyáltalán nem az. Tudományosnak tudományos (Doctorow nagyon informatív szerző, türelmesen és érthetően magyaráz el olyan dolgokat is, amelyeket az én agyam nehezebben fogadna be egy tankönyvből), és fikciónak is fikció, de inkább alternatív valóságként tudom értelmezni, hiszen a technológia, amelyről ír, gyakorlatilag most is a rendelkezésünkre áll, és nagyon hasonlóan működik a felhasználása is – a szerző inkább csak kiélezi a helyzetet a terrorfenyegetettséggel.

Az igazán érdekes része számomra a társadalmi kritika volt: a főhős – fiatal kora ellenére – nagyon határozott nézeteket vallott (persze ezeknek a kialakításában sokat segített a kötet elején átélt trauma), és volt benne igény arra, hogy utánanézzen, utánaolvasson a dolgoknak, s hogy produktív vitákat folytasson másokkal. Ez a vitakultúra nagyon hiányzik a mi társadalmunkból (az oktatásról nem is beszélve), fontosnak tartom, hogy a fiatalok (és persze nemcsak ők, de hát ők a jövőnk zálogai) elsajátíthassák és aktívan használhassák, természetessé váljon számukra, hogy a véleményüket aktív figyelemmel és gondolkodással formálják. A regény fókuszában álló fiatalok kiemelkedően intelligensnek tűnhetnek, de én úgy gondolom, hogy a legtöbb ilyen korú srácban valóban benne van a lehetőség arra, hogy hasonló eredménnyel használja az eszét, ha megvan az esélye a kibontakozásra.

Persze nem hibátlan ez a könyv sem, sokszor túlságosan fekete-fehér, de ez nem olyan nagy baj – legalább lehet vele vitatkozni. Hibáival együtt is erősen ajánlom, mert a hozzáállása példaértékű.


Leonidas
4.5/5

Elgondolkodtató ​regény. Határozottan kijelenthetem, hogy nagyon nem tetszene ez a jövő.
Nehezen viselem, ha a magánéletemben turkálnak olyan személyek, akiknek semmi közük hozzá. Még nehezebben viselném, ha egy ország, melynek állampolgára vagyok minden lépésemet ellenőrizné, és tenné ezt abban az esetben is, ha semmi törvénybe ütközőt nem követtem el. Egyszerűen elfogadhatatlan számomra.
Sokat töprengtem azon, hogy én mit tettem volna a főszereplő helyzetében. Szerintem nagyon csúnyán végződött volna az esetem. Mert az igazságért érdemes harcolni, még akkor is, ha tudod, hogy semmi esélyed.
Remekül megírt történet, eddig még nem olvastam ilyen regényt. Az író jól manipulálja az olvasót, tudja hogyan kell hatni az emberek igazságérzetére. Magam is rendszeresen felháborodtam olvasás közben. Sajnos többször fölöslegesen elmerült a több oldalon keresztül húzódó magyarázatokban. Ilyenkor megtört a regény lendülete.
Akadt még egy-két apróság, ami nem nyerte el a tetszésem, de komolyabb
problémám nem volt a regénnyel. Érdemes elolvasni.


Sunyi ​egy kis navalyás ez a könyv! Magához ránt, szorosan a bűvkörébe von, és nem ereszt.Teljesen hihető, nem is olyan távoli jövőkép. Annyira nem távoli, hogy minden amiről ír, már ma is itt van körülöttünk. Az másik kérdés, hogy vajon így használják e fel ellenünk/értünk/miattunk?
Pont annyira volt technikai, hogy ne legyen zavaró, ráadásul oly sok könyvvel ellentétben, érthetően el is magyaráz szinte mindent.
Szinte biztosra veszem, hogy vannak akik szerint ez csak egy 1984 utánzat. Nekik csak vállukat tudom megveregetni szánakozó tekintettel, ami azt súgja, látom megtaláltad a csőben a lukat, ügyes vagy!
Előre is sorolom a folytatást…


ppayter
4.5/5

“Jó ​ideje szerettem volna már olvasni valamit a kanadai Cory Doctorowtól, de valahogy mindig háttérbe szorult az aktuális megjelenések mellett. A CEU-n tartott januári előadása – szólásszabadságról, adatbiztonságról, a dolgok internetéről, privát szféráról a digitális korban – viszont jó alkalmat kínált arra, hogy beszerezzem a magyarul már két éve elérhető Kis testvért és egyúttal dedikáltassam is. Önmagában ez még mindig nem volt elég, hogy azonnal el is olvassam, eléggé zsúfolt volt a tavasz, de amikor a @Galaktika kihozta a folytatást a Könyvhétre, egyértelmű volt, hogy valahogyan beillesztem mindkettőt az olvasási tervbe. Ez nem bizonyult különösebben nehéznek, rendkívül olvasmányosak, nagyon gyorsan lehet haladni velük, három nap alatt lement mindkettő. […]

A klasszikus megfigyelős ősdisztópia, az [[George Orwell: 1984|1984]] a mi hétköznapjainktól meglehetősen távol álló környezetével legfeljebb elméleti és valamelyest érzelmi síkon megrázó, a Kis testvér – és a Homeland – viszont abszolút a mi jelenünkre (oké, az előbbi esetében a regény 2008-as születésének idejére) épül, kortárs technológiát használ, létező és jelenlévő problémákat feszeget, ráadásul minden pillanatában tökéletesen hiteles és életszerű, az olvasó kényelmetlenül tisztában van azzal, hogy mindez akár most is bekövetkezhet. Talán még Magyarországon is, elvégre rendelkezésünkre áll a technológia, legfeljebb telepíteni kell még egy pár kamerát és be kell sorozni néhány kellően intelligens és gátlástalan embert a terrorelhárítás/nemzetbiztonság kötelékébe, akik adott esetben kezelni is tudják a felszerelést. Aztán egyszer csak újra felmerül a netadó ötlete és a médiatörvény putyini, blogokra és más, személyes weboldalakra is kiterjesztett verziójának életbe léptetése, rendőrségi ellenőrzésnek vetik alá azokat, akik jógafesztiválra mennek – bocs, utóbbi már valóság Magyarországon is. A tüntetők telefonjainak adatait hordozható bázisállomások segítségével rögzítik, az így beazonosított személyekkel pedig már azt csinál a kritikát nem bíró hatalom, amit csak szeretne – Doctorow előadásában említett példája alapján, nyomásgyakorlásképpen akár az illető lakóhelyét is elvághatják a közművektől (elvégre a legtöbb szolgáltató állami, így rendszeren belül marad a dolog), egy hidegebb télen pedig nem sokan bírják fűtés nélkül, ugyebár. […]"


Bővebben, elsősorban a [[Cory Doctorow: Homeland|folytatásról]]: http://kultnaplo.blogspot.com/2015/07/cory-doctorow-homeland-magyar.html


AnyAnonymous
4.5/5

Érdekes ​és elgondolkodtató, ugyanakkor nagyon könnyed olvasmány, amin csak a technikai leírások nehezítenek picit. Fájdalmas, hogy mennyire kortárs, mennyire friss tükörképet mutat a napjainkban is egyre erősödő, ész nélküli rettegésről és arról, milyen birkát csinál ez mindenkiből. Félelmetes. Pláne, hogy ha körbenézünk, ugyanezt látjuk lassan kifejlődni.
Van mitől félni. Itt most nem (csak) a rossz fiúkra gondolok, hanem a jókra (is).. azokra, akikkel egy oldalon állunk, akik elvileg meg akarnak védeni. :/ Akik a rettegésüktől elvakultan vagy a rettegőket manipulálva, önös érdekből, bármikor bárkit kikiállthatnak ellenségnek. Ha ez a jövő, kemény lesz.
Akárcsak Neil Gaiman, én is elolvastatnám ezt a fiatalokkal (is). Ez a könyv főleg nekik szól.


pwz
5.0/5

Szeretem ​az olyan fikciókat, amelyek egy nem is olyan régen történet valós esemény – itt a 9/11 – továbbgondolásával teremtik meg egy új történet alapjait, ráadásul úgy, hogy mindez nagyon is valóságosnak tűnjön. És akkor még ott van a Nagy Testvér, egy másik mű, Orwell klasszikusa, az 1984, aminek Doctorow most lényegében megírta a 21. század eleji ifjúsági??? verzióját. Már pedig ha valaki figyelmesen olvas esetleg híreket, akkor az első mondatomban említett fikció sok esetben ma már egyenlő a valósággal.
A netes, számítógépes trükköket mindig is imádtam, úgyhogy jó volt megint belemerülni a “hálózatba” – bár ez nem a Tron! ;D!


Szirmocska
4.5/5

Életem ​első könyvnyereménye ez a regény és a szerencsének vagy a sorsnak köszönhetően nagyon jól jártam!
Képzeljünk el egy világot, egészen a közeljövőben, ahol a mindennapi életünket megkönnyítő apró kütyük és kártyák, szép lassan, a kevésbé paranoiásak számára észrevétlenül, a szemfülesebbek számára, egyre kényelmetlenebbül, lenyomozhatóvá és megfigyelhetővé tesznek bárkit, bárhol és bármikor. Vegyük hozzá ehhez a terrorizmus miatti rettegés szülte hisztériát és máris egy új 1984-ben vagyunk.
Kis testvér. Milyen találó cím! Az apró kamerákon figyelő, sosem alvó szemek, a rendszer ellen küzdő tinédzserek és az orwelli világ kistesója. Tökéletes választás. Akárcsak a téma, hiszen épp ebben élünk, ezt tapasztaljuk mi is. A kérdés csak annyi, hogy a biztonság érdekében tett intézkedések átlépik-e, és ha igen, mikor, azt a lélektani határt, miután a paranoia megfertőzi az életünket. Vagy már ott is vagyunk? Talán jobb, ha nem is tudunk róla?
A regény érdekes témája ellenére, néhol túlságosan sok technikai fejtegetést, magyarázatot próbál rátukmálni az olvasóra, és bár ez nem lenne ellenemre, de itt időnként már túl sok volt. A szereplők minizsenik, így a fülszövegben olvasható “néhány középiskolás kölyök” erősen vitatható kategória, de ettől még érdekes karakterek és mindenképp lelkesen szurkoltam nekik a történet során, legyen az rendszerellenes akció vagy serdülőkori én keresés.
Nekem tetszett ez a történet, minden kistestvérségével együtt, ám aki belekezd, az készüljön fel, hogy némileg kockásítva lesz, nem túlságosan, de pont annyira, hogy egy bölcsész lelket megviseljen. Ugyanakkor a történetért, az állandó feszültségért, a folyamatosan pörgő cselekményért és a nagyon is aktuális kérdéseket boncolgató mondanivalóért megéri. Hátha nyitottabb szemmel járunk ezután.


julias
5.0/5

most ​már hivatalos, hogy a ya sci-fi a kedvenc műfajom. (a ya ne vezessen félre senkit, pontosan ez az a könyv, amit kb. 14 fölött bárkinek ajánlanék.) a kis testvért mindenkinek el kellene olvasnia. remek a stílusa, a történet az első oldatól kezdve nagyon-nagyon érdekes, a háttértudás mögötte rendkívül alapos, a felvetett probléma egyre és egyre aktuálisabb.
köszönöm cory doctorow, hogy eljöttél magyarországra előadást tartani – ami olyan remek volt, hogy emiatt is elolvastam ezt a könyvet! alig várom a homelandet.
stay free!


snowwolf
4.5/5

Tetszett.
Azért ​tetszett, mert felrázott. Sok helyen olvastam, hogy a háború közeledtével sem a civilek, sem a hadsereg tagjai nem hitték az utolsó percig sem, hogy ez velük megtörténhet – pont, mint a halál, ami csak mással történhet meg, a tudat nem fogadja el.

Az, amit a kormányok az internet – és nem csak – felhasználásával művelnek, az horror. Igen, tudok róla, de valahogy átsiklok fölötte. Túl macerás nekem ezzel bajlódni, és érteni se értek a védekezéshez, csak nevetséges szinten.
Az író ingyen hozzáférherővé tette a könyveit a honlapján, ami már mond valamit. Sok embert felrázott még, akik eddig tunyultak. Több tudós tette hozzáférhetővé a kutatási eredményeit neki köszönhetően (is), melyek eddig csak méregdrága tudományos folyóiratokban voltak közölhetőek (ez igazán egy másik könyvének köszönhető, ami még nincs lefordítva, de a honlapjáról letölthető). Meggyőződésem, hogy neki és a hozzá hasonlóknak köszönhetjük az adatvédelmi törvényt is, melynek értékét csak most ismerem fel (eddig a vele való bürokrácia miatt dühöngtem, dehát meg kellett etetni a bürokrataszörnyet valamivel…)

Ami nem tetszett: a szájbarágós cselekményvezetés – de lehet, hogy pont így kellett megírnia azért, hogy az üzenet átjöjjön, ne legyen túl hosszú sem, és minél többen megértsék.
Egy hekker szintű olvasó “kőkorszakinak” tarhatja, de én sajnos nem értek annyira az informatikához, és nekem pont megfelelő módon volt tálalva, hogy követni tudjam. Figyelembe kell venni azt is, hogy 2008-ban jelent meg!


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

19.7
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók