Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


meseanyu
5.0/5

II. ​Erzsébet nagy kedvencem és hősnőm, úgyhogy amint megjelent ez a könyv, olvasni szerettem volna. Kicsit elment az idő, mire kézbe vehettem, de jó volt a megérzésem, nekem való, élvezetes könyvet írt Sally Bedell Smith. Nagyon szimpatikus képet fest a királynőről, de az árnyoldalakat sem hallgatja el, úgyhogy nekem objektívnek tűnt. Minden részletre kiterjedően, roppant olvasmányosan, érdekesen ír a szerző, és találó a képválogatás is.


A ​királynő uralkodik, de nem kormányoz. Az alkotmányos monarchia lényegét II. Erzsébet királynő már hosszú-hosszú évtizedek óta testesíti meg a maga csendes, de határozott módján. Nagyon fiatalon került a trónra, viharos időszakokban kellett újraértelmeznie folyamatosan a királyság intézményét, hogy a nép érezze, értük dolgozik, nem csak felesleges kiadást jelent a számukra. És sikerült neki, a királyi család népszerűbb, mint valaha, pedig nagyon komoly mélypontokat kellett átvészelnie a Windsoroknak, de Erzsébet kötelességtudata és kedves, mégis minden körülmények között méltóságteljes viselkedése meghozta az eredményét. Ma már nem ő kerül a címlapokra, hanem az unokái – Vilmoséknál most jön a harmadik baba, Harry herceg is megnősül végre jövő májusban – , de a háttérből még mindig biztos kézzel irányítja az eseményeket ez a rendkívüli hölgy, akinek az élete úgy nyitott könyv, hogy a lényeges dolgokat sikerült megtartania magának. Mindig is nagy tisztelője voltam az uralkodónak, már megjelenésekor is megvettem és elolvastam ezt a könyvet, amely most, a The Crown 2. évada után újra eszembe jutott, és ismét sikerült rekordidő alatt letudnom a 600 oldalt, annyira olvasmányosan, mégsem felületesen írta meg a szerző a királynő nem hivatalos életrajzát. Akinek tetszett a The Crown, ezt a könyvet is szeretni fogja.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/12/19/konyvkritika_sally_bedell_smith_erzsebet_a_kiralyno


Az ​életgrajzok nem a kedvenceim, igazán olvasni se szoktam őket. Ez a könyvete is csak egy szeminármunka miatt olvastam el. Elég jó darab, érdekes volt. Nem csak Erzsébet személyével foglakozik, de magával az egész Nemzetközösséggel és az Egyesült királyság sorsának alakulását is leírja és egy bizonyos szinten a miértekbe is betekentést nyújt.
Remek képet ad arról, hogy miért tisztalik Erzsébetet ennyire és miért olyan elismert nemzetzözi szinten is és mégis mit jelent ő a britanni és a nemzetkösösség számára. Néhány vicces történettel is gazdagodik a tudás tárunk, mint, hogy mennyit güriztek a miniszteretk és maga a királynő is azért, hogy bekerüljenek az, akkor ugyan még más nevű, EU-ba, hogy aztán jó pár évre az egészet a sutba vágják. A kis családi történetek is aranyosak. A kedvencem akkor is a Nemzetközösségben betöltött szerepe volt a legérdekesebb mivel erről elég ritkán hallunk. Érdekes könyv, rengetek forrásból dolgozik és próbál jó olvasmány lenni, hogy annak ellenére, hogy egy életrajz ne legyen unalmas és száraz. Ezt a támák és történeteke váltogatásával éri el illettve a különböző, vicces néha érdekesebb részletek betikintésével tesz lehetővé.


szucsviki11
5.0/5

Nagyon ​tetszett, de tényleg. Megfogott az egész könyv, az élete, maga a történelem is látható, az évtizedek az uralkodásában. Elképesztően részletes, de nem unalmasan megírt életrajz. Imádtam olvasni:)


HJuci
3.0/5

Kicsit ​egysíkú és óvatos bemutatása a királynőnek, de egyébként érdekes olvasmány, különösen annak, akit érdekel a téma.

Bővebben:
http://szennycimlap.blogspot.hu/2013/09/sally-bedell-smith-erzsebet-kiralyno.html


Ez ​az életrajz a jelenleg is uralkodó II. Erzsébet királynőről egy – bizonyos szempontból – nagyon részletes leírása egy kivételes életű nőnek. Ahogyan az a könyv végi jegyzékből is kiderül, hatalmas anyagból dolgozott a szerző, amelyek egy része még soha nem állt korábban rendelkezésre. Mégis a stílusa és a választott témák, amiket a könyv érint, olykor felületesnek hatnak, mintha csak egy könnyed magazin elnyújtott cikkét olvasnánk. Annak, aki történelmi, politikai, gazdasági kontextusban is szeretne olvasni a leghosszabban uralkodó brit királynőről, csalódni fog ebben a könyvben, ahogyan azok is, akik – hozzám hasonlóan – objektív képet vártak róla és a családjáról.
Ami miatt ajánlanám ennek ellenére a könyvet, az a monarchia működésének, a királynő és a Windsor család szerepkörének bemutatása, ami túlmutat azon, hogy ők csak csinos bábok elképzelhetetlen luxuskörülmények között. Ami összességében mégis a legnagyobb problémám ezzel az írással, az a példátlan részlehajlás.
Bővebben:
https://konyvkuczko.hu/2020/07/17/sally-bedell-smith-erzsebet-a-kiralyno/


pelika_Bp
4.5/5

Jó ​vastag könyv, tartani nehéz :)
de engem végig lekötött, elég élvezetesen van leirva, szinte magad előtt látod a királynőt


gebra
5.0/5

alaposan ​tanulmány és kutatás után megírt könyv.
ugyanakkor egy hibát fel tudnék róni neki:
néha túlságosan pozitív színben tünteti fel Erzsébetet, nem mutat rá, inkább elrejti, ha hibázott vagy emberileg botlott.


Effi89
5.0/5

Gyermekkoromtól ​kezdve lenyűgözött az “Erzsébet királynő jelenség”.
Ez a korántsem könnyű olvasmány alaposan bemutatja ennek a hosszú életnek és uralkodásnak fontosabb eseményeit, hullámvölgyeit, fénypontjait. Ezek mellett, ugyan kissé talán elfogultan, de maga Erzsébet személyét is közelebb hozza, érthetőbbé teszi cselekedeteit.
Nem lennék a királynő helyében.
Ő viszont ízig-vérig erre a pozícióra született.
Ő egy fogalom.
Ő maga a történelem.
Nélküle lezárul majd egy korszak.
Éljen még sokáig!


Eleinte ​nagyon nem voltam ráhangolódva erre a könyvre. Sokszor száraz és unalmas, az érdekes részeket pedig többnyire már ismerhetjük a bulvársajtóból. Félre is tettem pár hónapra. Mikor újra a kezembe vettem teljesen beszippantott. Nagyon emberközelinek és szerethetőnek mutatja be II. Erzsébetet. Néhány érdekesség is kiderül az életéről, alkalmanként vicces jeleneteket is megismerhetünk, de nem vagyok maradéktalanul elégedett. Túl sok teret kapott a lótenyésztés. Fele ennyiből is tisztán látszott volna, hogy ez milyen fontos szerepet játszik a királynő életében. Véleményem szerint a cenzúra is igen erőteljesen érezhető (és/vagy az életrajzíró ennyire elfogult és részre hajló), ami talán leginkább a Diana hercegnéről szóló részeken érezhető. A pozitív cselekedeteiről egy fél mondanál több nem szerepel, de a lejáratókampány elég erőteljes. Egy elmebeteg, hisztis, féltékeny nőnek mutatja be, aki a teljes királyi családnak ártott. A házasság kudarcba fulladását teljesen az ő nyakába varrják és kiemelik, hogy Károly milyen sokat szenvedett mellette. Könnyű mindenért egy elhunytat okolni, aki már nem védheti meg magát. Természetesen a trónörökösre nem akarnak negatív árnyékot vetni, így őt tűntetik fel az áldozat szerepében. Ezek után még egy kis hitelt is adok az olyan összeesküvés-elméleteknek, hogy a kirányi család gyilkoltatta meg Diana hercegnét, hogy megszabaduljanak “az árulótól” és pontot tegyenek a botránysorozatok végére.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók