Ajax-loader

Az ​empire a napóleoni császárságról kapta nevét; 1804 és 1815 között, a fél Európát meghódító francia birodalomban élte ugyanis virágkorát. Formai jellegzetességeit tekintve a klasszicizmus utolsó fázisa, valójában két ellentétes szellemiség – a féktelen pompa és a katonás fegyelmezettség – szintézise. A stílus azonban nem korlátozható szigorúan sem Napóleon uralkodásának idejére, sem a helyére. Motívumai már korábban is felbukkannak, csak akkor még nem alkotnak szerves rendszert; s az empire nem hogy véget ért volna Qaterlooval, éppenséggel sok kultúrában csak Napóleon bukása után bontakozott ki.
Könyvünk, amely a két éve megjelent Biedermeier folytatásaként, stílustörténeti vállalkozásunk újabb darabja, közel másfélszáz színes kép segítségével részletesen foglalkozik legfontosabb szellemi műhelyeinek bemutatása mellett mind az empire előzményeivel, mind az utóéletével. Ezt követően pedig gyönyörű kastélyokba kalauzolja az olvasót, aki az irányzat hazai emlékeivel, többek között a nemrég helyreállított Sándor-palotával is megismerkedhet.
A jelentőségénél méltánytalanul kevesebb figyelemben részesülő empire stílusról magyar nyelven ez az album ad először átfogó képet.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók