Ajax-loader

A ​Fébé Evangélikus Diakonissza Egyesület hivatásának vallja néhai főnökasszonya, Túrmezei Erzsébet diakonissza testvér, költő és műfordító szellemi hagyatékának gondozását, versei és műfordításai összegyűjtését és újra megjelentetését. Teszi ezt nemcsak azért, mert mint jogutódja, erre felhatalmazást kapott tőle, de elsősorban azért, mert tudja, mennyire népszerűek a Túrmezei versek, s határainkon innen és túl idézik azokat igehirdetésekben, szavalják szeretetvendégségeken valamennyi felekezet alkalmain.

A most megjelenésre kerülő új kötet tartalmazza a két gépírásban terjesztett kötet, a “Sürgess, tűnő nap” és az “Itt és most” tartalmának későbbi kötetekben meg nem jelent verseit, ezen kívül az íróasztal fiókból előkerült, valamint innen-onnan kapott verseket és műfordításokat. Akad köztük számos olyan is, amelyek sokak számára kedvesek és fontosak, pl. a fóti jegenyékről vagy a Deák-téri oltárképről szólóak, s igen sok német és finn költőt szólaltatnak meg a műfordítások Tiele-Winckler Évától Anna-Maija Raittiláig, s Fritz Schmidt-Königtől Jörg Zinkig.

Őszintén reméljük, hogy az új kötet forgatói sok örömet lelnek Túrmezei Erzsébet posztumusz kötetében!

A kötet grafikai anyaga dr. Baranyai Miklós (1934—1997) orvos munkája. Súlyos koponyasérülést követően 9 hónapi mély kómából ébredve “mozgásától és beszédkészségétől” véglegesen megfosztva közlendőjét rajzokban fejezte ki.
“Értelmét keze követte” — gyakran lehunyt szemmel - megtámasztott jobb felkarral és tenyérrel, a hüvelyk és mutatóujj közé szorított vastag irónnal rajzolta papírra különös , olykor titkokkal terhes üzeneteit: virágok, pillangók, bogarak szimbólumok formájában. Rajzai elárulják, hogy aki mondanivalójának közlésére előhívta őket, jártas a grafika világában és rendelkezik a megélt élményanyag képpé formálásának adottságával.

Herzog Csaba, Zászkaliczky Pál
szerkesztők

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók