Ajax-loader

AZ ​ESZTERGOMI RÍTUS a magyar kultúra és egyháztörténet eddig kellőképpen nem méltányolt kincse. Benne egy gondolkodó, mérlegelő, alkotó erő, ízlés, lelkiség nyilatkozott meg, s az európaiság és magyar hagyománynak kivételes egységét teremtette. Olyan klasszikus alkotásról van szó, melynek létezéséről tudnia kell minden iskolázott embernek. Még inkább ismernie kell a történészeknek, papoknak, egyházzenészeknek. S a legbehatóbb tudással kell bírniuk felőle azoknak, akik hivatásszerűen foglalkoznak a liturgia kérdéseivel. Szégyen lenne, ha a liturgiáért felelős magyarországi szakembereknek nem lennének róla hiteles ismereteik.

Az esztergomi liturgia nem a maga egészében, de egyes elemeiben a magyar kuturális köztudat és a művészeti élet számára is felfedezés lehet. Egyes szövegek, prózai és verses alkotások részei irodalomtörténetünknek is; a dallamanyag jelenléte nélkül a magyar zenetörténet és zenei élet aligha lehet teljes.

Indítékokat kaphat e kincsestártól az egyházi spiritualitás. Az orációknak, himnuszoknak, antifonáknak, responzóriumoknak ott a helyük az imádsággyűjteményekben,elmélkedő könyvekben, egyes áhítatgyakorlatokban.

De mindennél fontosabb lenne annak felmérése, hogy a mai (és holnapi) viszonyok között milyen helyre méltó a liturgiában. A teljes esztergomi liturgia változatlan felújítására senki sem gondol. Belőle a különféle adottságok szerint többet vagy kevesebbet meríthetnek a különféle egyházi közösségek, szerzetesrendek, egyházmegyék.

(…) két kötelességünk van az esztergomi rítussal szemben: először is megismerni azt, másodszor pedig: megkeresni azokat a mozzanatokat, melyek már ma legitim módon használatba vehetők. Végül is botránynak kellene neveznünk, ha egy olyan helyzetben, melyben gyakorlatilag mindenféle egyéni ötletnek szabad az útja, éppen csak egyetlen dolog lenne tilos: az az egyházias szellem, melyet őseink liturgiája őriz.

“Megismerni”: e könyv csupán ehhez akar segítséget adni. De nem titkolt sugallata annak, amiről szintén szóltunk: “használatba venni”.

Részlet a szerző epilógusából

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók