Ajax-loader

“Vékony ​arcú, hosszú hajú, hegyes orrú fickó – írja Lugossy Gyula a regény főhőséről. – Tud mulatságosan mosolyogni, tud ábrándosan elbámészkodni akár órákig, napokig is; de a legjellemzőbb rá az a bizonyos fapofa, amelyről senki, még a legokosabb és legdörzsöltebb lélekbúvárok sem tudnának leolvasni semmit. Megrögzött szokása, sőt gondos törekvése, hogy elrejtse igazi mivoltát egy semmitmondó álarc mögé – ha van egyáltalán elrejtenivalója!”
A regényt olvasva ennek a fiatalembernek az életét ismerjük meg, már-már automatikus körforgásában. Ez a fiatalember az élet vegetatív köreiben mozog, mindenekelőtt az animális élvezetek érdeklik, a szeretkezés, az önfeledt sütkérezés a nyári napfényben, az ivás, a tánc eksztázisa s olyan izgalmak, mint az autólopás vagy a száguldás izgalma. Lugossy Gyula pontosan leírja szokásait, bemutatja a dolgokhoz szövődő viszonyát s a tárgyakat, melyek nagyon jellemzően veszik körül, érzékelteti unalmát, növényi közömbösségét a világgal szemben, s kitűnően meg tudja éreztetni lézengő egyedülvalóságát, a semmibe merüléstől való félelmét, azt a kozmikus tériszonyt, mely úrja és újra elfogja, s melynek feloldásához, megszüntetéséhez ösztönösen keresi az ellenszereket.
A regény a tétova mozdulatlanság képével zárul, s egyértelműen azt a következtetést sugallja, hogy a fiatalember életmódja szükségszerűen zsákutcába visz, ezt az életmódot már ő sem folytathatja önfeledten.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
kívánságlistán
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók