Ajax-loader

Napjaink ​informatikájának legfontosabb kulcsszavai között az adatbázis-kezelés a legelőkelőbb helyek egyikét foglalja el. Az informatika akkor vált nagykorúvá, amikor az üzleti folyamatok szerves részeként képes lett arra, hogy a laikus szereplők számára szinte észrevétlenül kezelje adatok százmillióit, robusztus, de mégis rugalas hátteret biztosítva az információs rendszerek számára.

Az Adatbázis-rendszerek megvalósítása azokat a módszereket, algoritmusokat mutatja be, amelyek az adatbázismonitorok működésének lényegét jelentik , amelyek az adatbázis-szoftverek “mélyében” találhatók. Az adatbázismotorok architektúrája sokban hasonlít az operációs rendszerekéhez, hiszen mind a két esetben konkurens folyamatokat kell vezérelni, hatékony tárolsái módokat kell kialakítani, elfogadható válaszidőket kell biztosítani, és több szinte kell gondoskodni az adatbázisbiztonságról. A képet árnyalja, hogy általában – de nem minden esetben! – a konkrét adatbázismotor egy általános célú operációs rendszer felügyelete alatt működik. Röviden szólva, az adatbázismontorok jelentősége sok esetben meghaladja az általános célú operációs rendszerekét.

A könyv nem egy konkrét adatbázis-kezelőt ismertet, hanem az általános technikákat, ennélfogva kitér az adatbázismotorok
- logikai és fizikai szintű adatkezelésére és ezen belül az adatvédelemre;
- memóriakezelésre, a cache-technikáira;
- lekérdezés-optimalizálás technikáira;
- ütemezési algoritmusaira.

Magyar nyelven még nem jelent meg olyan mű, amelyik ilyen teljes körűen és ilyen mélységben ismertetné a témakör eredményeit és problémáit. A mű kimondottan informatikus szakembereknek íródott, azon belül is azok számára, akik az adatbázis-kezelés “haladó kurzusának” anyagát szeretnék elsajátítani. Az adatbázis-adminisztráció napjainkban már önálló szakmává nőtte ki magát; egy konkrét adatbázismotor – mondjuk az ORACLE – adminisztrálása nehezen képzelhető el anélkül, hogy a mélyen összefüggéseket, a működési mechanizmusok mikéntjét ne ismernénk.

A Szofi Magyar-Amerikai Informatikai Oktató- és Továbbképző Központban folyó adatbázis-adminisztrátor, rendszerprogramozó, rendszeradminisztrátor, rendszerelemző, programozó és rendszergazda oktatásban, továbbá az informatikusoknak az egyetem utáni és az egyetemi oktatás melletti gyakorlati kiegészítő képzéseiben sikerrel használjuk a fenti művet. A CIT (Certfied Information Technologist) fokozati rendszerünk vizsgakövetelményei nagymértékben támaszkodnak a könyvben tárgyalt anyagrészekre. Ezért is vagyunk biztosak abban, hogy saját hallgatóinkon túl, más informatikusképző intézmények diákjai számára is jelentős segítséget jelent a mű magyar nyelvű változata.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

18.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók