Ajax-loader

Ilyen ​névvel nem lehet az ember középszerű. Ez a név kötelez. Micsoda nyomasztó teher, micsoda átok. Eleve azzal a tudattal kezdeni az életet, hogy „ezek” (az ősök) csak önmagukra figyelnek, mit tegyek hát, hogy észrevegyék: én is a világon vagyok?Nos, Karinthy Márton a legjobb utat választotta, nem görbe, hanem egyenes tükröt tart a klán tagjai és a világ elé, hogy megtudja, ő maga honnan jött, hová igyekszik, és mi dolga itt a földön.Micsoda kor tárul elénk, micsoda alakok kelnek életre! Mire az Ördöggörcs végére érünk, mi magunk is oly otthonosan járunk-kelünk a Karinthyak, Kosztolányiék, Devecseriék, Benedekék, az elmeorvosok és kapcsolt részeik világában, akárha örökös bérletet váltottunk volna a Hadiktól a Sárga Házig mindenhová, ahol az ő rendkívüli életük zajlott. Nagy szerencsénk, hogy Karinthy Mártonból „vénségére” kirobbant az író, kár lett volna, ha sosem tudjuk meg, mit művel még mesterfokon a színházán kívül. Az utolsó mondatig letehetetlen olvasmány mindazoknak, akik tudni akarják, miből lett és mivé lett a cserebogár.

Értékelések
5.0/5 - 1 értékelés alapján

Újraolvasás volt, Nagyon élvezetes, mert sok mindenre nem emlékeztem/nem sok mindenre emlékeztem már.
Valaha rengeteget olvastam Karinthy Frigyestől, kamaszkoromban. Zseniálisnak tartottam őt. Karinthy Ferencet már kevésbé, valahogy nem érintettek meg annyira az írásai. Karinthy Gábornak, a másik fiának elég sok versét olvastam, valaha meg is kaptam valakitől ajándékba.
A bohém, fura család élete érdekelt, a sok bolondos író – költő is, akik jártak hozzájuk… Emlékszem a Baracklekvár című novellára, mely sokat elárult róluk.
A családtagokat analizálgatván sokszor gondolkodtam rajta, hogy a zseni és az őrült valóban nem állnak távol egymástól. Az apa, Karinthy Frigyes zseni volt, szegény Gabi őrült, Cini apja árnyékában állandó bizonyítási kényszerben szenvedett és depressziósan végezte. Az unoka, Karinthy Márton szintén okos, művelt, de őt is nyomasztja a Karinthysága. S azt akarja,hogy saját maga miatt méltányolják. Érzékeny, jó humorú ember. Ugyanakkor fél, hogy ő is „bekattan”, tehetsége kiapad, elerőtlenedik,hogy az ördöggörcs őt is eléri. De szerintem nem. Ő minden külső és egyéb hasonlóság ellenére elég erős és szuverén egyéniség.
Karinthy Frigyes egyébként sikerei ellenére nem volt boldog. Sok szerencsétlenség sújtotta, korai árvaság, másik fele, Boga elvesztése, s egy rossz döntés nyomán egy gyönyörű, de erőszakos és hárpia feleség. Ha nem Aranka lett volna a második választás, talán tovább élhetett volna, alkothatott volna még…de akkor Cini se, Marci se született volna meg…
A könyvet csak ajánlani tudom mindenkinek!

→ Az értékelés eredetileg itt jelent meg:

https://moly.hu/konyvek/karinthy-marton-ordoggorcs


Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
5.0/5

Statisztika

33.7
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók