Ajax-loader

“Az ​arc egy kisvárosi kereskedőé vagy egy falusi tanítóé. Széles kacsaorr és vastag ajak dominál rajta, meg persze a pápaszem, amely mögül a hamiskás-bölcs, jókedvű és kíváncsian firtató tekintet minden beszélgetőtársat önfeledt kitárulkozásra késztet” – így jellemzi Babelt könyvének bevezetőjében Gereben Ágnes.
1916-ban Gorkij megjelentette Babel két elbeszélését, ezt követően viszont a sok nyelven beszélő, nagy műveltségű ifjút “az emberek közé” küldte, “világot látni”. A hétéves vándorút legmaradandóbb élménye az a négy és fél hónap volt, amelyet Babel Bugyonnij lovashadseregében töltött. Ebből és szülővárosa, Odessza zsidónegyedének színpompás, groteszk gengsztervilágából született két világhírű elbeszélésciklusa, a Lovashadsereg és az Odesszai történetek. Írt még színdarabokat és filmforgatókönyveket is. Negyvenöt éves, egészséges, életerős férfi volt, amikor beültették a lefüggönyözött fekete kocsiba…
A Babel életét és munkásságát kitűnően ismerő szerzőnek két évtized aprólékos kutatómunkájával, az író özvegyével folytatott beszélgetések és levelezés révén sikerült több olyan – eddig még sehol sem publikált – életrajzi, korrajzi, életművi adat birtokába jutnia, amelyek teljesebbé, árnyaltabbá teszik a nálunk is méltán népszerű íróról alkotott képet.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók