Erdélyben születtem. Ott már kicsi korukban úgy nevelték a lányokat, hogy minden munkához értsenek. Nekem is állandóan a konyhában kellett sündörögni, hogy a krumplihámozástól az ünnepi vacsora elkészítéséig mindent megtanuljak. Kenyeret sütöttem, kecskét fejtem, szőttem és fontam, nyulaink is voltak, magam neveltem és vágtam le azokat.
Korán megtanultam, hogy ételt nem szabad kidobni, mindent fel kell használni, még a kenyér héját is, nagyon jó prézlit lehet készíteni belőle. Kis kockára kell vágni és megszárítani, jó lesz gombócba, vagy levesbe betétnek. A praktikusság, a célszerűség vezetett egész életemben, így persze a háztartás vezetésében, a főzésben is.
A nagyanyámtól és édesanyámtól örökölt tudást, tapasztalatokat és recepteket összegyűjtöttem, hozzá tettem saját tapasztalataimat, így állt össze az első szakácskönyvem, amit aztán követett a többi. A hivatásos szakácsok ritkán forgatják ezeket a könyveket, ők soha nem ismertek el engem. Igaz, hogy én soha nem is akartam velük versenyezni. Egész életemben megmaradtam egyszerű háziasszonynak, könyveimen keresztül a háziasszonyok tanácsadójának.
Kapcsolódó könyvek
Simeoni Szekeres Magda - Itáliai ízek
Sajt és paradicsom, hatalmas tál gőzölgő spagetti, ami a villák hegyén óriási gombolyagokká válik, könnyű vörösbor szalmafonatos üvegekben... körülbelül ilyennek ismerjük az olasz konyhát.
A kötet szerzője, aki hosszú ideje él már Olaszországban, részben igazolja ezt a képet, amikor a tésztafélék meghatározó szerepéről ír az itáliai gasztronómiában, de egyúttal felhívja a figyelmünket arra is, hogy mennyivel gazdagabb zöldségétel-kínálatban, fűszerhasználatban a félsziget étrendje. Ez utóbbi tényt állítja elénk követendő példaként, hogy táplálkozásunkat egészségesebb útra terelje.
Rohini Dasi - Isteni ízek
Milyen egyszerű a gasztronómia művészete, és milyen nagyszerűek azok a népek, akik évezredek óta gazdagítják annak kincseit! A legősibb ételek elkészítési praktikái ma már többet mondanak a régmúltról, mint a régész ásója nyomán feltáruló leletek. Gondolt-e már az olvasó arra, hogy mennyi ötlet, ügyesség és lelemény együttese adja meg számunkra az ízek harmóniáját, a mindennapok csendes örömét: az étkezés gyönyörűségét? ....
Dobossyné Molnár Veronika - Östör Erika - Sági Katalin - Együnk együtt egészségesen
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Ismeretlen szerző - A 100 legjobb vegetárius étek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Ismeretlen szerző - A 100 legjobb skandináv recept
Az `Északi oroszlán` - így szokás emlegetni a Skandináv-félszigetet. Valóban, a hatalmas félsziget alakja ugró oroszlánra emlékeztet. Egyesek Európához tartozó szubkontinensnek tekintik, és nem is állnak messze az igazságtól, mert Skandinávia, bár földrajzilag Európa része, mégis (főleg éghajlatát tekintve), attól jelentősen eltérő sajátságokkal bír. A skandináv népek táplálkozási kultúrája jelentős mértékben eltér a közép-európai szokásoktól. Ez elsősorban a sajátos éghajlati viszonyokból adódik, hiszen a rövid vegetációs idő alatt számos, nálunk megszokott zöldség és gyümölcs ott nem terem meg. Azonkívül, éppen a zordabb éghajlat miatt, többnyire az energiadúsabb ételeket kedvelik: étkezésükben a hús mellett a fő szerepet a gabonafélék és a zsíros tejtermékek (tejföl, tejszín, vaj) játsszák - minél északabbra megyünk, annál inkább. Általában véve igaz, hogy ételeiket a nálunk szokásosnál jóval több zsiradékkal készítik, és cukorból is többet használnak. Sőt, olyan ételekhez is adnak cukrot, amelyekhez mifelénk nem szokás. Különleges élményben lesz részünk a skandináv konyha receptjeit megkóstolva.
Pierrot - Megkóstolni Ázsiát
„Egy ázsiai ország számomra olyan, mint egy sokat megélt, kissé hóbortos öregember: olyan, akinek szívesen elnézem esetlenségét és szürkeségét, ha cserébe mesél nekem színes múltjáról, a kalandjairól, amiket átélt, és a legendákról, amelyek övezték egykoriban. Már megint Kínába mész? – szokták kérdezni kissé unottan ismerőseim, mintha legalább is a szomszéd utcában lévő kocsmába néznék át ma is egy felesért. Az én öreg barátom régen hatalmas, befolyásos arisztokrata volt, világok ura és eszmék bölcs kiötlője – ma már azonban ő is csak a tévét nézi..."
Tolnai Kálmán - Konyhák, ételek, élmények
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Charlotte Cortinovis - Josiane Syren - Sós és édes torták és lepények
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Bede Róbert - Serényi Zsolt - Receptdaráló
Bede Róbert és Serényi Zsolt közös műsora, a Receptdaráló hónapok óta óriási sikerrel fut a TV Paprika műsorán. Nem véletlenül: a két hallatlanul népszerű szakács receptjei ötletesek, egyszerűen elkészíthetők, műsorukból pedig nem hiányoznak a népszerű vendégek és a nevetés sem. A Receptdaráló szellemiségére és alappilléreire épülő kötetben mintegy hatvan receptet tesznek közzé, melyek jó része a műsorból kimaradt, eddig sehol nem közzétett, új finomság.
Frank Júlia - Sütés-főzés mikrohullámon
A Whirpool mikrohullámú készülékek használatával a sütés-főzés technikája lényegesen megváltozik, a konyhában eltöltött idő pedig megrövidül. A hagyományos, megszokott főzési módszereinket bizonyos esetekben el kell felejtenünk, és az ételeket az új technika kívánalmaihoz alkalmazkodva kell előkészíteni és elkészíteni.
F. Horváth Ilona - A vendéglátó háziasszony
A hazai könyvpiac egyik legnagyobb könyvsikere Horváth Ilona népszerű szakácskönyve. A Fátum-Ars Kiadó (hosszú, közel 30 évi szünet után végre) megjelenteti a népszerű szakács- és receptgyűjtemény után a folytatást, melyben nem csak recepteket, hanem praktikus tanácsokat is találhatnak a háziasszonyok. Tanácsokat kaphatnak az evő- és tálalóeszközöktől a főzésen át egészen az ünnepi étkezés megszervezéséig, valamint a vendégségben elvárható viselkedési formákról is.
A vendéglátó háziasszony a kezdő és a gyakorló lányok és asszonyok kézikönyve.
Lejtényi Éva - Waldhauser György - Régi idők receptjei
Truffaldino tálalási monológja
Hiába: a vendéglősök főzni még csak tudnak, de a tálaláshoz nem is konyítanak! no majd én megmutatom. Mondjuk itt az asztal. Ide figyeljen, hogy kell elrendezni azt az öt tál ételt. Például ide középre kerül a leves. Ide, erre az oldalra tesszük a főtt húst. A másik oldalra a rántott halat. Oda kerül a mártás, emide az a micsoda étel, amit nem ismerek. No, mit szól hozzá, jó lesz így?
Levesek...
Ejnye no, miféle ebéd ez? Egyszerre csupán egy tányér étel? A gazdám csak fizet, mint a köles, és semmi jó falat?
Ki tudja, mit kotyvasztottak ebbe a levesbe? Megkóstolom. Jó, ha az ember mindig magánál hordja a fegyverét. Ha, nem is rossz. Ettem már rosszabbat is.
Húsok...
Bárány ez, vagy borjúhús? Úgy érzem, bárányhús. No, egy falatot: kóstoljuk meg. Nem bárány ez, de nem is borjú, közönséges birka.
Gombócok...
Ide négy gombóc, amoda is négy. Az ám, de eggyel több van. Ezt melyiknek adjam? Hogy egyik se haragudjék: megeszem magam.
Pudingok...
Mi a frász lehet ez a puding? Az illata finom - akár a puliszkáé! Ha puliszka volna, hű de szeretném! Megkóstolom. Nem puliszka, de olyan puliszkaféle. Olyan puliszka, ami mégse puliszka. Jobb, mint a puliszka.
...Hát ez megvolna -, őszintén gratulálok! Mindenki meg van elégedve, mindenki jóllakott, mindenki megkapta, amit kívánt, és egyik se tudott a másikról. Két urat kiszolgáltam, hát akkor most én is megebédelek - négy helyett.
(Goldoni: Két úr szolgálja)
Ismeretlen szerző - A tavasz ízei
Végre itt a tavasz! A téli álomból ébredező természet vitamindús zöldségei és gyümölcsei új életerővel töltik fel szervezetünket. A zsenge, friss alapanyagok számos gasztronómiai újításra sarkallták kötetünk szerzőit. A finomabbnál finomabb receptekből vegánok (növényi étrenden élők) és vegyes táplálkozásúak, lisztérzékenyek, candidával, tej- és tojásérzékenységgel küzdők egyaránt meríthetnek ötleteket. Mivel a receptek egyáltalán nem tartalmaznak tartósítószerrel és adalékokkal készült hozzávalókat, az egészségtudatos és a fogyókúrázó olvasók is bátran csemegézhetnek a magyar alapanyagokra épülő ételleírásokból. Élvezetes főzést, szép tavaszi napokat és jó egészséget kívánunk minden kedves olvasónknak!
Ismeretlen szerző - MikrohulláM
Mire jó a mikrohullámú sütő?
Mire nem jó a mikrohullámú sütő?
Hogyan működik?
Milyen edényeket használjunk és milyet ne a mikrohullámú sütőben?
Főzés
Felolvasztás
Pirítás (Grillezés)
Biztonsági szabályok
Néhány hibalehetőség
Néhány praktikus apróság
Felolvasztási útmutató
Főzési (sütési) útmutató
Levesek
Húsételek
Halételek
Főzelékek, zöldségek, köretek
Egytálételek, szendvicsek
Édességek
Italok
Lénárt Gitta - Élő édességek könyve
A szerző ezúttal a legsikeresebb édességreceptjeit osztja meg lelkes olvasóival.
Az élő ételekre jellemzően ezek a finomságok hőkezelés, sütés és főzés nélkül készülnek, így a bennük található értékes tápanyagok, vitaminok és enzimek továbbra is kifejthetik áldásos hatásukat. Az alapanyagaik között elsősorban rostban gazdag gyümölcsök és olajos magvak szerepelnek, nem tartalmaznak azonban lisztet, tojást, tejtermékeket, fehér cukrot.
Fontos szempont, hogy a legtöbb édesség néhány perc alatt elkészül. Nincs szükség hosszú sütési időre, a tisztítás, a szeletelés vagy a turmixolás után rövidesen tálalhatjuk az ízletes, egészséges falatokat.
Gitta sikere többek között lenyűgöző fantáziájának és kreativitásának köszönhető, amelyet a könyv igényes kiállítása is híven tükröz.
Szigeti Zsuzsa - Könnyűt és egészségeset mikrohullámon
Ezt a könyvet kalauznak szánom az egészséges táplálkozáshoz vezető úton. Segítségével észrevétlenül rászoktathatja önmagát és családját a korszerű táplálkozásra. Elsajátíthatja a zöldségpárolás, hússütés titkait, a mártások vagy krémek főzésének fortélyait, megtanulhat könnyű süteményeket sütni.
A mikrohullámú sütő megváltoztatja főzési stílusát, kevesebb időt fog a konyhában tölteni, s egészségesebb ételeket fog tálalni.
Ismeretlen szerző - Halételek
A halételek az átlagos háztartásokban is egyre népszerűbbé válnak. A tengerek, tavak, folyók halai között mindenki talál ízlésének megfelelőt.
Ebben a könyvben 55 halétel - hideg és meleg halételek, hallevesek, egytálételek - receptjét kínáljuk Önnek.
Minden recept elején feltüntetjük az elkészítéshez szükséges időt, kalóriatartalmat, és ötletekkel szolgálunk az ételhez illő italok, köretek kiválasztásához.
Ismeretlen szerző - Tésztaételek
A tészta sokoldalú és felülmúlhatatlanul finom. Gyorsan elkészíthető és garantáltan sikerül. A tejszínes-krémes változattól a szaftos-paradicsomosig, hallal, hússal vagy zöldséggel gazdagítva, a sütőben aranysárgára átsütve vagy akár salátaként - a tésztaételek egyszerűen minden igényt kielégítenek!
A könyvben található receptekkel egész egyszerűen otthonunkba varázsolhatjuk Itália ízeit. Legyen szó akár a klasszikus ételekről, mint a csípős paradicsomos penne, a carbonara spagetti vagy a lasagne, akár ritka különlegességekről, mint a kardhalas rigatoni vagy a romanesco cannelloni - ebben a könyvben rafinált receptek széles választékát találjuk minden napra és minden alkalomra.
A könyv a receptek mellett megismertet a házi tésztakészítés rejtelmeivel is. A házi készítésű raviolit akár kezdőként is pillanatok alatt elkészíthetjük a részletes leírás és az egyes lépéseket ábrázoló fotók segítségével.
Nagy Tünde - Konyhatündérképző
Mit jelent az, hogy csipetnyi só? A főzés iránt érdeklődő, de konyhai terepen még kezdőnek számító emberek gyakori kérdése ez, hiszen honnan tudhatnánk elsajátítani a sütés-főzés alapjait, ha nem vagyunk jártasak az ilyesmiben?
Az Ízbolygó gasztroblog szerzője - Nagy Tünde - ezért is írta meg második szakácskönyvét, melyben olyan ételeket gyűjtött össze, amit még a legkezdőbb kuktajelöltek is pár lépésben elkészíthetnek. Nem csak a levesek, húsok, ízletes zöldséges- és egyéb egytálételek elkészítésének fortélyait ismerheti meg az olvasó, de a süteménysütés, piskótakészítés és az ismertebb tészták titkaira is fény derül, hiszen főzni egyszerűen jó!
Olyan élmény, amit kár kihagyni bárkinek is!
Wolfgang Junglas - Renate Weinberger - Der kulinarische Weinberg
Alle deutschen Weinregionen und ihre schönsten Rezepte.