Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


ujhelyiz
3.5/5

Réges-régen, ​egy nagyon messzi galaxisban… akarom mondani, a távoli jövőben itt a Földünkön a Nap kimúlófélben van, és emberek, mágusok, varázslók, boszorkányok és egy rakás mágikus lény éli itt életét. Egy olyan életet, ahol nagy jövő nem vár senkire, bármikor elpusztulhat az egész világ. Ez Jack Vance Haldokló földje, már ha jól értettem a novellák alapján (az eredeti történetek nekem eddig kimaradtak), és ehhez a világhoz írt 23 szerző egy-egy novellát.

Ezen novellák szinte kivétel nélkül valamilyen varázstudó, esetleg egy varázstudó közvetlen ismerőse szemszögéből mutatják be a világ egy-egy szegletét, és erre építve látunk varázslópárbajt, bosszúálló boszorkányt vagy éppen világmegmentő bölcs mágust egyaránt. És ez meg van fejelve azzal, hogy a mágia olyan bonyolult, hogy az emberi elme iszonyú áldozatok árán sem képes néhány varázslatnál többet fejben tartani. [spoiler]Igen, a DnD mágiarendszere is pontosan erre az ötletre épít, hasonló stílusban vannak a varázslatok elnevezve, csak míg a játékban ettől a rendszertől falra mászok, ugyanis rosszul korlátozza a cselekvési szabadságát a mágiahasználó karaktereknek, itt többé-kevésbé működik. Azért inkább jobban kedvelem, amikor a mágiarendszer betartja a Sanderson-féle szabályokat, pl. mágia csak akkor lehet plot-megoldó, ha az olvasó elég pontosan érti a működését.[/spoiler]

A novellák kellően változatos stílusúak, hogy én, aki a hagyományosabb kard és boszorkányság típusú fantasy könyveket annyira nem kedveli, találtam több nagyon tetszetős, jól sikerült novellát a kötetben, amik a hangulatukkal jó irányba vittek. Ezek közé tartozik a nyitónovella Robert Silverbergtől, aki egy depressziós varázsló-költő és a bor viszonyát elemzi; Jeff Vandermeer novellája igazi pszichedelikus vándorutat mutat be. Tad Williams novellája a színész-varázsló és egy [spoiler]deodand[/spoiler] váratlan megismerkedését és viszonyukat elemzi, míg Elizabeth Hand megmutatja, hogy egy boszorkány élete sem csupa pozitív dologból áll (és nem arról beszélek, amikor jön a kalandozó és levágja, vagy éppen kisgyerekek bevágják a kemencébe – félreértések elkerülése végett a történet nem erről szól :) ). George R. R. Martin pedig egy fogadóban összefutó és összetűzésbe keveredő varázslókról írt érdekesnek hangzó történetet.

Összességében alapvetően megfelelőnek tartottam a novellákat, leszámítva Neil Gaiman kötetet záró történetét, amit kicsit alibinek éreztem: rövid, nem igazán ad hozzá a kötethez, ugyanakkor stílusban meg jelentősen kilóg. A szerzők nagy részének a további munkásságával korlátozottan vagyok ismerős, és a kötet alapján nem is találtam olyat, akinek kapcsán nagy hiányérzetem lenne (talán Vandermeer tűnik olyannak, akivel jobban meg kellene ismerkednek a weird történetek iránti érdeklődésem miatt). De alapvetően olvasható és szórakoztató novelláskötetről van szó, noha gyakran nem éreztem magam az igazi célközönségének.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók