Kapcsolódó könyvek
Walther Klára - Francia konyha magyar szívvel
Egy szakácskönyv, amely jóval több, mint receptek gyűjteménye. A főzés filozófiája tárul fel előttünk könnyen érthető és tanulható formában. Aki ezt a könyvet forgatja, rájön, hogy a konyhaművészet milyen könnyen elsajátítható, hogy a bonyolultság nem más, mint egyszerű folyamatok következetes ismétlése. E könyv ismerete felfedi előttünk a konyhaművészet titkait, mesterfogásait, és persze, ami nem mellékes: finom, rafinált, kifinomult ízeit. Klára valamennyi itt tálalt receptjét tucatszor kipróbálta. A bemutatott étkeket a francia konyha legjavából válogatta, saját ízlésére formálta, és ahol szükségesnek tartotta, egy picit magyarosított. Persze csak annyira, mint ahogy egy kis fűszert csippentünk az ételbe. Alkalmazkodva a hazai szokásokhoz és lehetőségekhez. A könyv részletesen tárgyalja a konyhai alapműveleteket és alapkészítményeket, beavat a mártások, előételek, köretek, pástétomok és terrinek titkaiba, mesterfogásokat árul el halakról, rákokról és húsokról. Több mint 300 receptjének elkészítését 250 fázisfotó segíti.
Brenda Langton - Margaret Stuart - Cafe Brenda Cookbook
For years, restaurant owner and chef Brenda Langton has led the way in bringing sophisticated but sensible vegetarian and seafood cooking to the Midwest. At last, the recipes from her highly successful Twin Cities' restaurant, Cafe Brenda, are available in this The Cafe Brenda Cookbook. Cafe Brenda's health gourmet fare, the "cuisine of a third coast," has drawn raves from diners and critics alike.
With this cookbook, Langton provides cooks and diners with many of her most requested dishes-from her renowned vegetarian croquettes to savory soups (like Roasted Potato & Garlic soup) and stews and imaginative seafood recipes (like Poached Rainbow Trout with Berry Vinaigrette.) And then there are the sumptuous, naturally sweetened desserts, such as chocolate carrot cake, fresh fruit tarts, and maple pot de creme.
Here is the sensuousness of good food without the calories, and the pleasure of cooking and eating without the pain of elaborate preparation or time-consuming chopping. These recipes are intended for anyone looking for a new and healthy way to cook, from beginners to accomplished cooks alike.
Lévai Vera - Szakácskönyv ábécében
A rádióban hétfő reggelenként elhangzó ételreceptjeimet tartalmazza ez a kis kötet. Úgy vélem, a hallgató ezért fogadták őket oly nagy érdeklődéssel, mert megérezték, hogy nem főzni akarom tanítani a híresen jól főző asszonytársaimat, hanem a család étrendjének változatosságát, korszerűségét szeretném növelni.
Épp ezért nagy súlyt helyeztem a gyümölcs, zöldség- és főzelékfélék sokoldalú felhasználására. Megpróbálom bemutatni, hogy a gyümölcs nem csak édességek, hanem húsételek, saláták tartozéka is.
Szolgálja ez a receptkönyv az egészséges, az újszerű s egyszersmind korszerű étkezés elterjesztését és a háziasszonyi önállóság gondolatát is.
Ismeretlen szerző - A 100 legjobb vegetárius étek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Ismeretlen szerző - Diákcsemegék
Mindennap menzakoszt? Még belegondolni is rossz! Ez a kis szakácskönyv hasznos segítség, ha meguntad a menza egyhangú ízvilágát. Az egyszerű receptek a bizonyítékai annak, hogy olcsóbban és finomabbat lehet enni, ha saját magad főzöl.
Kis falatkák, ha a városban ér az ebédidő, költségkímélő javaslatok a hónap utolsó napjaira, egyszerű ételek nagy társaságnak, nemzetközi ízek, amelyeket mindenki szeret - ennek a kis könyvnek ott a helye a polcodon!
Lévai Vera - Gyümölcsös, túrós, sajtos ételek
A korszerű táplálkozást célozza ez a szakácskönyv,amely a, gyümölcsök új vagy kevésbé ismert elkészítési módját ismerteti.Bizonyára sok háziasszonynak szokatlannak tűnik majd a gyümölcsös hús,szárnyas vagy szendvics,de érdemes ezeket az ételeket kipróbálni,új ízt jelentenek étrendünkben.Remélem megkedvelik a kalóriaszegény,de egészséges joghurtos,kefires salátaönteteket,a túróval készült gyümölcsételeket és a sajtok felhasználására adott recepteket. Igyekeztem olyan ételleírásokat összegyűjteni, amelyek nem túlságosan munkaigényesek, így különösebb fáradság nélkül elkészíthetők a második műszakban is. Végül szeretném a háziasszonyokat felszólítani: bátran fűszerezzenek egyéni ízlésük szerint, és ne féljenek új ötletekkel továbbfejleszteni a recepteket.
Bence Vera - Világkonyha
A világ népeinek konyhájában igen jó ételek főnek. Egyik-másik első kóstolásra talán szokatlan a magyar ízlésnek, de ezeket is meg lehet szokni, sőt meg lehet szeretni!
A Világkonyha a szerző előző szakácskönyvének, a Gasztronómiai utazásnak alaposan átdolgozott változata, az Európán kívüli világrészek receptjeit tartalmazza. Az arab konyhától a kínai szakácsművészet ínyencségeiig sok finom ételt talál benne az olvasó és a kísérletező kedvű háziasszony.
A négy személyre számított adagokhoz szükséges nyersanyagok általában itthon is beszerezhetők, a pontos leírásokból pedig még kezdők számára sem boszorkányság egy-egy különleges ebéd vagy vacsora elkészítése.
Ismeretlen szerző - Frissensültek
Sorozatunkban különböző ételféleségek legjavát válogattuk össze. A belső oldalak színes, látványos fotóival a háziasszonyoknak szeretnénk segíteni, hogy finom, változatos ételeket tudjanak az asztalra varázsolni.
Nagy Tünde - Konyhatündérképző
Mit jelent az, hogy csipetnyi só? A főzés iránt érdeklődő, de konyhai terepen még kezdőnek számító emberek gyakori kérdése ez, hiszen honnan tudhatnánk elsajátítani a sütés-főzés alapjait, ha nem vagyunk jártasak az ilyesmiben?
Az Ízbolygó gasztroblog szerzője - Nagy Tünde - ezért is írta meg második szakácskönyvét, melyben olyan ételeket gyűjtött össze, amit még a legkezdőbb kuktajelöltek is pár lépésben elkészíthetnek. Nem csak a levesek, húsok, ízletes zöldséges- és egyéb egytálételek elkészítésének fortélyait ismerheti meg az olvasó, de a süteménysütés, piskótakészítés és az ismertebb tészták titkaira is fény derül, hiszen főzni egyszerűen jó!
Olyan élmény, amit kár kihagyni bárkinek is!
Ismeretlen szerző - MikrohulláM
Mire jó a mikrohullámú sütő?
Mire nem jó a mikrohullámú sütő?
Hogyan működik?
Milyen edényeket használjunk és milyet ne a mikrohullámú sütőben?
Főzés
Felolvasztás
Pirítás (Grillezés)
Biztonsági szabályok
Néhány hibalehetőség
Néhány praktikus apróság
Felolvasztási útmutató
Főzési (sütési) útmutató
Levesek
Húsételek
Halételek
Főzelékek, zöldségek, köretek
Egytálételek, szendvicsek
Édességek
Italok
Willmann András - Italozás másképpen
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Lajos Mari - Hemző Károly - 99 krumplis étel 33 színes ételfotóval
Amikor Kolumbusz nyomdokába útra keltek az aranyra éhes spanyol és portugál konkvisztádorok Dél-Amerika, az "El Dorado" felé, természetesen nem sejthették, hogy az Andok égbe nyúló hegyei között az aranynál is értékesebb kincset lelnek: a "papá"-t, a "földi almát", amely majd embermilliókat fog megmenteni az éhhaláltól. Nyolcezer éves perui sziklareliefek árulkodnak történelem előtti létezéséről és bizonyítják, hogy az "indios" nagyon is jól tudták: istenek ajándéka a csúnyácska alma. A Spanyolországba érkezett első krumplipéldányok osztatlan sikertelenséget arattak. A gumó alaktalan volt, leprás végtagokra emlékeztetett, az íze kesernyésnek tetszett (nem mindenki tudta, hogy meg kell sütni-főzni), a kihajtott növénynél láttak már szebbet, virágai jelentéktelenek, sőt mérgezőek voltak. Követek, futárok, diplomaták, sőt kalózok szanaszét hordták ugyan Európában és az Újvilágban a krumplit, de mégis 2-300 év kellett ahhoz, hogy pápai áldással, fejedelmi parancsra és némi furfanggal valóban elindulhasson világ körüli hódító útjára. Történt ugyanis, hogy a francia Antoine-Auguste Parmentier, foglalkozására nézve vegyész, patikus és tudós, Nagy Frigyes porosz fejedelem fogságába esett a hétéves háború idején (1756-63). A háború és egyéb sorscsapások folytán akkora volt az éhínség, hogy a foglyoknak csak a legalantasabbnak tartott élelemből jutott. Ez volt a krumpli szerencséje (meg a miénk). Parmentier ezután annak szentelte az életét, hogy a krumplit "népélelemként" elterjessze. Igaz, hogy XVI. Lajos egy kicsit besegített neki, de az érdem mégis a furfangos patikusé: Párizs határában egy darabka földet beültettetett krumplival, nagy hűhóval vizesárkot ásatott köré, és napközben katonákkal őriztette, mintha ki tudja, micsoda kincs rejlene a föld mélyén. A környékbeliek pedig alig várták, hogy beesteledjen - ellopkodták és a saját földjükbe ültették a krumplit...
Pat Alburey - Anita Bean - Valerie Barrett - Jackie Burrow - Carole Handslip - Petra Jackson - Angela Kingsbury - Martin Brigdale - Amanda Heywood - Berit Vingrad - Helen Trent - Kathy Man - Ízek a világból - Egytálételek
Ez a különleges szakácskönyv amellett, hogy több mint 380 eredeti, kipróbált recepttel színesíti az Ön étrendjét, tanácsokat ad, hogyan takaríthat meg időt és energiát, hogyan könnyítheti meg a konyhai munkát és hogyan használhat fel minden maradékot. Számos olyan eredeti ötlettel lepheti meg családját, melyet a Readers Digest több földrészről gyűjtött össze és próbált ki. A világ mesterszakácsainak fogásait is megismerheti, amelyek alkalmazásával rövid idő alatt a legfinomabb ételeket teheti családja és barátai asztalára.
Ismeretlen szerző - Tésztaételek
A tészta sokoldalú és felülmúlhatatlanul finom. Gyorsan elkészíthető és garantáltan sikerül. A tejszínes-krémes változattól a szaftos-paradicsomosig, hallal, hússal vagy zöldséggel gazdagítva, a sütőben aranysárgára átsütve vagy akár salátaként - a tésztaételek egyszerűen minden igényt kielégítenek!
A könyvben található receptekkel egész egyszerűen otthonunkba varázsolhatjuk Itália ízeit. Legyen szó akár a klasszikus ételekről, mint a csípős paradicsomos penne, a carbonara spagetti vagy a lasagne, akár ritka különlegességekről, mint a kardhalas rigatoni vagy a romanesco cannelloni - ebben a könyvben rafinált receptek széles választékát találjuk minden napra és minden alkalomra.
A könyv a receptek mellett megismertet a házi tésztakészítés rejtelmeivel is. A házi készítésű raviolit akár kezdőként is pillanatok alatt elkészíthetjük a részletes leírás és az egyes lépéseket ábrázoló fotók segítségével.
Ismeretlen szerző - Ínycsiklandó karácsonyi aprósütemények
Könyvünkben több mint ötven ötletet adunk a legfinomabb karácsonyi sütemények elkészítéséhez! A receptek között mindenki megtalálja a kedvére valót: mézeskalács kandírozott gyümölcsökkel, narancsos keksz és még sok nassolnivaló segít felkészülni az év legszebb időszakára. Az ínycsiklandó sütemények most még gyorsabban elkészülhetnek az ajándékként mellékelt praktikus tésztakiszúróval, amellyel egyszerre negyvenkilenc figurát szaggathatunk ki. Jó sütögetést és boldog karácsonyt kívánunk!
Toró Elza - A 100 legjobb főzelék és köret
A "Terülj, terülj asztalkám!" sorozat e kiadványában válogatást találunk 100 főzelék és köret receptjéből. Többek közt megtudhatjuk, hogyan készül a Kapros patisszonfőzelék, a Meggyes zöldbabfőzelék, vagy a Mandulás rozsknédli.
Maggie Black - Középkori szakácskönyv
A 30 színes és 12 fekete-fehér illusztrációval és több mint 35 grafikával ellátott kötet sokkal több annál, minthogy csak egyszerű receptgyűjteményként említsük. A kötet igazi értéke a benne található társadalomtörténeti rajz. A magával ragadó gasztronómiai utazás jóvoltából olyan receptekkel ismerkedhetünk meg többek között, mint a roston lazac bormártással, rizses mandulás csirke, gombás táska, rózsapuding, fügés-mazsolás krém...
A középkori kéziratokból összegyűjtött, a mai ízlés szerint átdolgozott nyolcvan recept önmagáért beszél.
Judith M. Fertig - 500 halétel
Az 500 halétel mindenféle halból és tenger gyümölcseiből készült fogás friss, izgalmas gyűjteménye a kagylótól a süllőig. Ha főételt, egészséges ebédet vagy koktélsnacket keresünk, minden alkalomra találunk tengeri fogásokat és halakat. Az 500 halétel a halak és a tenger gyümölcsei receptjeinek teljes választékát kínálja, csak válogatni kell közülük. - A bevezető rész tanácsot ad, hogyan készítsük el a halat, valamint azt is megmondja, milyen évszakban és hol vásárolhatunk hozzávalókat megbízható helyről. - A receptek a világ minden részéről tartalmaznak klasszikus fogásokat, beleértve az egészséges délkelet-ázsiai tésztákat, a klasszikus, gazdag, francia ételeket és a család kedvenceit is. - E könyvben minden olyan recept benne van, amire halételek és más tenger gyümölcseiből készült étkek készítéséhez szükség lehet.
Ismeretlen szerző - Könnyű falatok
Úgy tűnik, hogy a modern trend mindinkább a formalitásokat kerülő vendéglátás felé mozdul el. Íme olyan élvezetes falatok választéka, amelyek könnyen elkészíthetők, alkotórészeik pedig szemet gyönyörködtetőek. Hát fogjunk neki, és tervezzük meg azt a partit! Ezeket a könnyű fogásokat jó előre is elkészíthetjük, hogy azután legyen időnk élvezni vendégeink társaságát.
Ismeretlen szerző - A 100 legjobb spanyol recept
Spanyolország konyhája igen változatos, és ez elsősorban az egyes tartományok saját, jellegzetes ételeinek köszönhető. Ezért nehéz "spanyol" receptekről beszélni, hiszen ez a nagy ország számos kiterjedt, önálló tájegységből áll, amelyek külön-külön is rengeteg tipikus ételkülönlegességgel dicsekednek.
Válogatásunk ezért hiányos is, hiszen számos finomságot kell terjedelmi okból mellőznünk.
Ettől függetlenül reméljük, hogy sok hasznos tanácsot és ötletet tudunk adni a spanyol konyha kedvelőinek.