Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Timcsibaba77
3.5/5

Egy ​újabb lenyűgöző remekmű, bizonyítéka széthulló világunkra, melyről nagyja java részt azért mi is tehetünk, részben, vagy egészben. Nagyszerű rálátást nyújt Jo Nesbo a lecsúszott szenvedély útjára tért betegek életére, hogy ezen utat bárki bármikor választhatja, melyről viszont nincs visszatérés. Egy örvény, melybe ha egyszer belekerül az ember, örökre benne ragad. Csodálatra méltó az emberi találékonyság, miképp használja a kémia konyháját saját örömére, illetve nyereség hajszolás címén. Egy új drog kerül elő a regényben, a violin, melynek hatása lenyűgözőbb, gyilkosabb bármely ismert drognál, mint heroin, kokain, metamfetamin. Elgondolkodtató volt számomra ez az izgalmas krimi, hogy meddig megy el az ember, hogy kárhozatra ,pusztulásra ítélje elkeseredett, óvatlan, vagy csak kíváncsi embertársait. Harry Hole újabb esete megint lebilincselt, és nehéz volt letenni. A problémám csak az, hogy nem teljes egészében olvastam a sorozatot, hanem ahogy sikerült, de ami naggyá teszi az írót írásában, és le a kalappal előtte, hogy a sorozat bármelyik részével be lehet kapcsolódni a történetbe, és nem komplett sztori, hanem külön-külön is bele lehet rázódni a rész egészbe. Engem teljesen lenyűgözött Jo Nesbo, úgy érzem, többé nem tudok szabadulni írásai bűvköréből. Izgatottan várom a következő remekművet “tesztelésre”.


pável
4.5/5

[4 ​és fél mellészúrt tű]

Szálkásra kellene hegyeznem a szavakat, ki kéne nyitnom egy Jim Beamet, már most kora reggel, meg kéne járni a poklot, és útikönyvet írni róla, ha másért nem, legalább tisztelgésül a valaha élt (egyik) legfaszább nyomozó előtt – mert Harry Hole nem papírfigura többé, ilyen erős karakterrel közülünk sem bírnak sokan, már nem csak vízjelet hagy a lapokon, hanem (szinte) már személyes emléket is itt bennünk, ami persze szintén csak egyfajta vízjel, afféle tetoválás, annak jele, hogy ismered Harryt, vigyázzanak veled. Ha nem is a börtönben, de az írók tudnák rólad: Harry után nem lehet mint olvasót papírtigrisekkel megetetni.

Ha valaha filmre viszik, nagyon kösse fel a gatyáját az a színész, akit megkínálnak vele, pláne a rendező. Mert persze Nesbø most is elveti kissé a sulykot, megint hollywoodyas túlzásokba esik egyes akciójeleneteknél (“terminátorkodik”), és nem lenne jó, ha ezt a filmekbe is átvinnék majd egyszer. De a fenébe a filmszerűséggel, meg a hibáival, sose néztem el könnyedébben hibákat, mint Jo Nesbø-nél, mert bőkezűen kárpótol az olvasásélmény. Ráadásul ebben a részben is pazar, humoros-szarkasztikus, aforizmáknak beillő félmondatok várakoznak, hogy kiidézzék őket ide (meghagytam másoknak), igaz, egyre kevesebb, ahogy a végére érünk ennek az újabb téglányi (kb 540 oldalas) kötetnek. De talán csak azért fogynak el, mert ez is egy lecke, immár kimondatlanul, a bölcsességeken túl van egy valami, ami még nagyobb megváltás.

Szóval remek könyv (ami mindig relatív ugye, a maga műfajában az), és ne legyintsünk, hogy csak egy újabb drogos történet, Nesbø azt hiszem a skandináv krimik egyre hígabb műfajának örök klasszikusa marad Harry Hole történeteivel. Bőven van benne az ügyesen gabalyított krimiszálon túl vér és bölcsesség, szépség és pusztulás, no meg nem kevés szociológia a mai Skandináviáról (Oslóról), melyet nem csak mi, de a bennszülöttek is előszeretettel képzeltek sokáig egyfajta Tündérkertnek, ám mostanában keserű az ébredés, kezü(n)k meg az Ikea-biliben.
(2013)


csillagka
4.5/5

A ​krimi egy végtelenül egyszerű műfaj kell egy áldozat, egy elkövető, és pár egyéb lehetőleg félrevivő körülmény, amitől érdekes és izgalmas lesz az egész folyamat.
Az évek folyamán kifogytam a motivációból, jó pár évig egy krimit se olvastam, tavalyi Agatha tucat is inkább csak letudandó kötelező volt számomra.
Elég régen nem találtam újdonságot és felfedni valót a krimikben, kicsit úgy éreztem ezt a kabátot valahogy kinőttem, el kell tenni a szekrény aljára és majd egyszer talán a gyereknek elajándékozható, neki talán tud újat mondani.
Persze hallottam és olvastam itt az új őrület a Skandináv krimi, de amilyen jól is hangzik, nem gondoltam, hogy többet tudna mit a Coca-Cola vagy Pepsi ellentét.
Még is a második Skandiba futok be és kezdek, szépen lassan elkötelezett rajongóvá válni.
Van valami sokkal mélyebb analitika és pszichológia bennük, mint amit a klasszikusuktól megszoktunk. Nem csak az fontos hogy ki és hogyan, hanem a miért és a hol kérdések is kirajzolódnak.
Korrekt társadalom kritika, belenézéses mély utazás a kábszeresek és kihasználok mocskos világába, na és persze a politika és a csudálatos politikusok se maradhatnak ki.
Nem hogy kevés, hanem túl sok a potenciális gyilkos ismerhettük meg (pedig a komornyik kimaradt, mint tudjuk mindig ő a tettes) hogy ki tette meg végül az majdhogynem teljesen mindegy (és mégsem) mivel mindenkinek volt motivációja és lehetősége.
Érdekes egy darab, még ha kicsit néha az ízlésemnek túl mocskosnak és kiábrándítónak hatott.
Jöhet szembe a következő Skandináv krimi, nem fogok elfutni.


bokrichard
5.0/5

Ez ​valami döbbenetesen jó volt!!! Ez talán a legjobb kötet a sorozatban. A központi elem a drog, és annak hatásai, ami bár most már tucat témának számít, de mindig érdemes szem előtt tartani. Mint a biológiai, mint a szociális hatás tökéletesen megmutatkozik a könyvben. Imádtam a kétszálú cselekményt és a szellem narrációját: ő általa tökéletesedik ki a cselekmény vonalvezetése. Hole-nak több kísértettel meg kell küzdenie: a gyilkos lehet, hogy közel áll hozzá…?? Ráadásul nem maradhat el rész anélkül, hogy igazi életveszélyes kalandba ne keveredne. {{De ami a best of the best: a hőse a kötetnek: JIM BEAM!, hiába az alkohol nem csak ölni képes!!}}


Most, ​hogy rákészültem egy újabb Nesbø könyvre, megint eltöltött egy fura, ambivalens érzés. Vártam a köteteken átívelő történetszálak alakulását {{nem mindet, mert pl. a Harry-Rakel száltól kiütést kapok}}, vártam, hogy a szerző számtalan érdekességet hozzon be a látómezőmbe, akár a norvég hétköznapokról, akár jelen esetben az orosz maffiáról, vagy csak saját életfilozófiáját, ami igen szimpatikus. De kicsit mindig kuciz is a pocim felé ilyenkor, ha eszembe jut, hány fölösleges oldalon kell majd átrágnom magam ahhoz, hogy ezekig az értékes bekezdésekig eljussak. És nem csak fölösleges oldalakból van szép számmal, de klisés, olykor melodramatikus jelenetekből, szemfényvesztő, elcsépelt trükkökből is akad szép számmal. Egyszóval visszatértünk a [[https://moly.hu/konyvek/jo-nesbo-leopard|Leopárd]] előtti állapotokhoz.
Ennek a regénynek a felépítése is megint parabolaszerűre sikerült. Izgalmas és érdekes indítás után egy masszív mélyrepülés a régi dohos puskapor ismételt eldurrogtatásával, majd a végén egy dupla csavarral felhozza a kűrt. Úgyhogy szívem szerint most már tisztességesen lehúznám ezt a kötetet, mert nem nyomhatja le a torkomon újra és újra ugyanazt az olykor túltolt, misztifikációkra épülő kötelező eszköztárat, még ha az a krimi műfajának sajátja is…. No de nem eszik olyan forrón a kását.

A legutóbbi események utáni 3. évben járunk. Harry eltűnt a Távol-Kelet nem túl varázslatos, de annál inkább veszélyes világában. Így már nem norvég rendőr, de ezzel együtt végre nem is alkoholista. Valami jót is hozott az életébe Honkong.
Azonban egy nem akármilyen ügy mégis visszacsábítja Oslóba. Nevelt fia Oleg bajba került. A történetet pedig rendhagyó módon, egy már halott áldozat, a heroinista díler, Gusto kezdi mesélni, amely valahonnan Dél-Szibériából indult szintetikus útjára, hogy a norvég főváros korrupt és mocskos utcáin véreztesse ki, egy mindenre elszánt ex-rendőr. Nesbø ismét nem kíméli saját hazáját, sorra rántja le a leplet a jóléti társadalom fekélyes, tűszurkálta testéről, miközben számtalan érdekességgel, szubkultúrával ismerteti meg az olvasót. Az ilyen pillanatok és az utolsó, jól időzített csavarok, a nem akármilyen cliffhanger és a történet keretét adó elbeszélés azok a Nesbøs sajátosságok, amik miatt újra és újra esélyt adok a szerzőnek. Ezekért nagyon is megéri. Már csak azt kell kitalálnom, hogy a fentebb említett banális töltelékepizódok alatt mit kezdjek magammal, hogy abból baj ne legyen…


pribrgre
5.0/5

Ebben ​a részben új, de meglehetősen érdekes az alapfelállás, ugyanis ez az 1. rész, amikor Harry Hole már nem rendőr. Amikor megtudtam, hogy {{ Oleget }} gyanúsítják gyilkossággal rendesen meglepődtem, erre nem számítottam ( pedig kellett volna :D ) Miután az eddigi részekben egy szimpatikus, helyes gyerekként olvashattunk róla, furcsa volt látni a felnőtt {{ Oleget }}, aki végtelenül dühös Harryre és az egész világra. Már a könyv elején érezhető volt, hogy Harry lelki békéje ( ha volt egyáltalán neki istenigazából ilyen valaha ) nem fog sokáig tartani..
Gusto részeit egyszerűen imádtam :)
Ez a rész egészen más stílusú volt, mint az előzőek, ugyanis kicsit kevesebb volt a nyomozás, viszont annál több a dráma, de megkockáztatom, hogy nekem mégis ez tetszett idáig a legjobban.
Gusto gyilkosának a kiléte és a könyv vége brutál jó húzás volt Nesbotól :)


egy_ember
4.5/5

Ez ​már a 10. Nesbom, és még mindig meg tud lepni. Remek volt, de azért egyre figyeljünk, Jo. Harry is amortizálódik, nem kéne belőle supermant csinálni. Azt a 80 méteres vízalatti úszást nehezen bocsájtom meg…


Gyöngyi69
4.5/5

Mindenkit ​óva intek, hogy abba a hibába essen, mint én, és azt gondolja, ki tudja találni, ki milyen szerepet játszik egy Nesbø történetben. :-)
A Kísértet érdekfeszítő regény a drogosok világáról, az emberek pénzéhségéről. Arról, hogy a pénzért és a drogért bármit és bárkit képesek beáldozni. Arról, hogy néha akkor szeretünk jobban, ha nem láncoljuk magunkhoz szerettünket, csak mert az nekünk úgy lenne jobb.
Nesbø nagyszerű érzékkel nyúl a pszichológiához történetei megírásakor, és ezektől lesz messze-messze több minden regénye, mint egy átlag krimi.


bagie
5.0/5

Nem ​sorban olvasom Harry Hole történeteit…most ez akadt kézbe (na jó, kellett, hozzá két kihívás is :))…
Nagyon tetszett, jó volt Harry Hole-lal elmerülni Osló alvilágában. Mindig meglep, hogy a “bezzeg”-országoknak tartott skandináv országokban milyen mélyre lehet süllyedni: drogok, gyilkosságok, kivégzések és leszámolások sötétítik a látszólagos biztonságot. HH most volt szerelme és nevelt fia ügyében nyomoz, megküzdve önmagával és saját múltjával is. Nem nagyon szeretem az ilyen nyomasztó, félelmetes, sötét történeteket, amelyek berántanak, a főhős mellé képesek húzni (vele együtt futottam, menekültem és próbáltam gondolkodni), de Harryra rá mertem bízni magam… egy folytában arra gondoltam, hogy vajon milyen Férfi lehet…nekem bejövős…és eszembe jutott, hogy amikor az első HH-történetet olvastam, akkor azt hittem, hogy egy “trottyos” öregember…most meg kiderül, hogy 193 centi magas és mindent túlél :)
Persze a történetben elég sok utalás történik a Hóember c. részre, most vadászhatom azt is, meg a folytatást…és azt hiszem összegyűjtöm a teljes sorozatot :)


just_aGirl
4.5/5

A ​kötet olvasása közben azon gondolkodtam, hogy miért tetszik az egyik Nesbo könyv jobban, mint a másik, hiszen az összes művét ugyanazon a magas színvonalon írta. A szerző sokféle szemszögből járja körül a bűn fogalmát. Minden egyes könyve után úgy gondoltam, hogy ennél többet, jobbat, újabbat már nem lehet kitalálni, és mégis… Számomra az teszi mégis különbözővé a műveket, hogy hogyan tudom kezeli az felvetett témakört, mennyire taszítanak-vonzanak, egyáltalán megérintenek-e az események valamilyen formában, legyen az akár pozitív, akár negatív érzés. A kábítószer fogyasztás és kereskedelem engem nem hoz lázba, de Nesbo előadásában fel sem háborított annyira, hogy mélyen megérintsen. Attól függetlenül, hogy Harry Hole karaktere kimondottan emberire sikeredett, és ennél fogva messze áll a tökéletességtől valamint rendkívül életszerű érzelmekkel és motivációkkal rendelkezik, ebben a részben kicsit jobban szerettem volna az igazságos szuperrendőrt tisztelni személyében. Ennek ellenére ezt a kötetet is remekműnek tartom!


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
5.0/5

Statisztika

180.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók