Ajax-loader

Az ​információ és az informatika korábanban élünk. A ránk zúduló információk özönéből nem könnyű kihámozni a számunkra hasznosakat vagy felismerni az adatok hátterében meghúzódó összefüggéseket. A statisztika módszerei nagy tömegű adathalmazok matematikai egzaktsággal megalapozott kiértékelését teszik lehetővé. Egyre bővül a statisztikát felhasználók köre, akiknek a mindennapos tevékenységük során elengedhetetlenül fontos az, hogy az adatok tömegét gyorsan és helyesen fel tudják dolgozni. A közvélemény-kutató cégeknél például a felmérésekhez használt sokezres kérdőíveket, a meteorológiai szolgálatoknál a műszeres mérőhálózatról és a műholdakról beérkező mérések sokaságát, az útfelügyeletnél a műszeres mérőkocsik által a közutak állapotát minősítő digitális adatok gigabájtjait, a szupermarketekben a vásárlók vásárlási szokásait visszatükröző pénztárgépi adatokat, vagy a honlapok látogatóinak útvonalát, választásait jellemző–a szerver gépeken folyamatosan képződő–logfájl adatokat kell igen rövid idő alatt hatékonyan kiértékelni. Az ilyen és hasonló problémák megoldása nem képzelhető el valamilyen számítógépes statisztikai programcsomag nélkül.
Ez a könyv az SPSS for Windows programrendszerről szól, amely az ilyen jellegű adatfeldolgozások egyik nemzetközileg leginkább elterjedt eszköze. Szolgáltatásainak tág körét és magas fokú felhasználhatóságát tekintve az SPSS programrendszer ezen a piacon jelenleg a világ egyik vezető terméke. Azzal párhuzamosan, hogy az elégedett felhasználók egyre szélesedő körének kedvező tapasztalatai hazánkban is természetes úton terjednek, az SPSS oktatása és alkalmazása egyre nagyobb teret kap a hazai felsőoktatásban is. Ezt nagyban elősegíti az SPSS Hungary által a felsőoktatási intézmények számára nyújtott kedvezményes licensz-biztosítási lehetőség, amely–évente megújítandó szerződések alapján–a magyar felsőoktatás oktatói és hallgatói számára igen kedvező hozzáférést biztosít a legfontosabb SPSS modulokhoz.
Az SPSS programrendszer ezért már sok hazai felsőoktatási intézményben a különböző statisztikai vagy statisztikát használó tárgyak oktatásának alapja. A szerzők elsősorban erre gondoltak, amikor az egyes témaköröket tárgyaló fejezetek harmadik alfejezetében, illetve a könyv végén egy önálló fejezetben az oktatást segítő mintapéldákat–másfél évtizedes tapasztalataik alapján–megszerkesztették. A könyv ugyanakkor szól a már gyakorló, sőt a gyakorlott SPSS felhasználókhoz is, akik egy-egy speciális területen tovább mélyíthetik tudásukat és gyakorlati útmutatásokat is kaphatnak.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók