Ajax-loader

A ​múzeumok hosszú és lebilincselően érdekes történetében kiemelkedően fontos időszak volt a 18. század eleje, amikor a múzeumok megnyitották kapuikat a nagyközönség előtt. Az ókorban csak a kiváltságosok léphettek be a múzsák szentélyeibe, és a reneszánszban is csupán egy szűk réteg csodálhatta meg a királyok és hercegek kincstárait. A múzeumok fokozatosan mind nyitottabbakká váltak, így lettek az emberi civilizáció és társadalom jelentős és összetett jelképeivé. A múzeumok fő feladata már a bennük rejlő értékek elismerése, megőrzése és hozzáférhetővé tétele mindenki számára.
Amikor a világ legnagyobb múzeumainak történetét tanulmányozzuk, egyben az emberiség történetét is átélhetjük – a muzeológiában a gyűjtési folyamat szorosan összefügg a tudomány és a technika vívmányainak megismerésével, az építészet átalakulásával és a múlt civilizációinak feltárásával. Nem kis feladat a szakemberek számára a gyűjtemények pontos elhelyezése a régmúlt, a közelmúlt és a jelen összefüggéseiben, valamint a korszakban, amelyben a műalkotások születtek.
A kötetben bemutatott válogatásban a világ legjelentősebb múzeumai kaptak helyet – a legkülönfélébb épületek és gyűjtemények. Megismerhetjük a múzeumot mint szentélyt, és azt a 18. század végi felfogást, amely szerint a múzeumot a különcségek gyűjteménye jelentette. Belekerültek a kötetbe az ősi civilizációkat bemutató régészeti múzeumok éppúgy, mint a műkincsgyűjtemények, valamint az építészeti, néprajzi és antropológiai múzeumok, a veszélyeztetett civilizációk és kultúrák tárházai.
A kötetben szerepelnek a természettudományi múzeumok is, az olvasó megismerheti az ember és az állati, valamint növényi fajok eredetét és fejlődését, a tematikus múzeumok pedig a tudomány szakterületeinek történetéről adnak számot.
A világ múzeumai ilyenformán az ember tudásszomjának állandó jelképei is, amelyekben a kultúra és a tudás hatalommal rendelkező és demokratikus eszköze lett a közösség és az egyén szellemi gazdagodásának.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók