A nyers étrend nem csupán egy étkezési forma, hanem művészet, amely magában hordozza az egészséget, életenergiát és karcsúságot. A könyvben található ínycsiklandozó receptek bőséges választéka gazdagítja étrendünket, általuk megfiatalodunk, megtelünk frissességgel és életerővel. A pozitív eredmények megtapasztalásához nem szükséges azonnal teljes mértékben áttérni a nyers táplálkozásra. Együnk minél több nyers zöldséget, gyümölcsöt, kiegészítve friss csírákkal, magvakkal, s a hatás biztosan megmutatkozik. Az itt javasolt diéta:
• Csökkenti a testsúlyt
• Serkenti az emésztést
• Javítja az immunfunkciót – kevesebb megfázás és fertőzés
• Tisztább, ragyogóbb lesz tőle a bőr, egészségesebb haj”
„Akik még csak most ismerkednek a nyers ételek világával, azoknak azért ajánlom, mert a receptek pontosan tartalmazzák az alapanyagok mennyiségét, áztatási, elkészítési időket, így könnyen elkészíthetők. Többféle minta-étrend is segíti azokat, akik szeretnék megtapasztalni egy hétvégére, vagy akár egy egész hétre a nyers étkezés jótékony hatását. A „nyers életmód” programmal pedig bemutatja nekünk a könyv, hogyan térhetünk át erre az életformára, vagy hosszútávon hogyan egészítjük ki az étrendünket tápláló és egészséges, nyers ételekkel.
Akik már jártasak az élő ételek elkészítésében, azoknak azért ajánlom a könyvet, mert különleges étel-összeállításaival még változatosabbá tehető az eddig követett nyers étrend. A receptek között található sok-sok figyelemre méltó új alapanyag, ötlet, amivel jómagam is bővíteni fogom a saját recept-táramat.” Lénárt Gitta
Kapcsolódó könyvek
Lénárt Gitta - Élő ételek könyve
Az élő – azaz nyers, 43 ºC fölé nem hevített – ételek fogyasztását ajánló új táplálkozási irányzat egyre növekvő népszerűségének oka elsősorban az azzal járó életmódváltozás áldásos hatásában rejlik. A hőkezeletlen, magas energiájú növények és gyümölcsök olyan „energiabombát” jelentenek szervezetünk számára, amely biztosítja egész napi aktivitásunkat. Növekszik koncentrációs képességünk, fizikai teljesítményünk, eltűnnek a gombás megbetegedések, bőrünk élővé, tisztává válik. Természetesen mindezek mellett ha igényünk van rá, ehetünk főtt ételeket is. A fontos az, hogy minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, s ezt nagy örömmel, megelégedettséggel tegyük! Ebben nyújt segítséget ez a Magyarországon úttörő könyv.
Victoria Boutenko - A nyerskonyha legjobb receptjei
A legfontosabb élőétel-receptek lépésről lépésre
Fedezzük fel a nyersétel-készítés örömeit Victoria Boutenko, az élő ételek úttörőjének új, egyszerű és ízletes recepteket felvonultató könyve segítségével! A szerzőnő ezúttal családja legféltettebb kincseként őrzött receptjeit adja közre könnyen érthető módon, fotók százainak kíséretében, miközben az ételkészítés minden egyes lépésénél érezhető lelkesedése, a kezdő szakácsokat bátorító hozzáállása. Az ínycsiklandó receptek között találhatunk többek között dzsemeket, pogácsákat, levest, kekszeket, mandulatejet, trüffeleket és csokoládétortát is, melyek elkészítését Victoria minden részletre kiterjedően bemutatja. Nemcsak az ételek elkészítéséhez szükséges eszközöket és hozzávalókat ismerteti, hanem táplálkozási tanácsokat is ad. A kötetben bemutatott receptek olyan alapreceptek, amelyek bármely, nyers ételeket készítő szakács repertoárját gazdagíthatják. A részletes leírásoknak, valamint a színes fotóknak köszönhetően teljesen egyértelműek az egyes munkafolyamatok, ezáltal egy jól használható, minden részletre kiterjedő receptkönyvet tarthat a kezében az olvasó. A receptek ugyan rendkívül precízek, ráadásul a szerzőnő sok helyütt még receptváltozatokkal is szolgál, Viktória arra biztatja olvasóit, hogy az ételeket saját ízlésüknek, illetve életvitelüknek megfelelően alakítsák.
Victoria Boutenko - A nyers étel csodája
A könyv tartalmáról: a szerző két könyve található egy kötetben: A nyers család (Raw Family) az orosz származású Boutenko családról szól, akik 1990-ben emigráltak az USA-ba. Évekig a szokványos amerikai ételeket ették, aminek az lett a következménye, hogy mindannyian megbetegedtek. A végső rúgást az adta, amikor Viktória megtudta, hogy 9 éves fiának gyógyíthatatlan gyermekkori cukorbetegsége van, és élete végéig inzulin injekciókat kell kapnia. Kétségbeesve kereste az alternatív megoldást. Elkezdte megfigyelni az egészségesen kinéző embereket, és gátlásosságát legyőzve, megszólította őket. Egy nap meglátott egy sugárzó arcú, boldog hölgyet egy bankban, és tőle is megkérdezte, hogy ismeri-e a cukorbetegség alternatív gyógymódját. A hölgy története, hogy sikerült meggyógyulnia egy béldaganatból mégpedig 100%-osan élő, nyers ételek fogyasztásával megdöbbentő volt Viktória számára, de a szíve azt súgta, hogy az ő családja számára is ez lesz a helyes út. A könyvben mind a négy családtag a saját szemszögéből mondja el, hogyan változott meg örökre az élete...
Az Életet adó zöldek-ben (Green for Life), mely néhány évvel később íródott, Viktória a zöld levelekről és a belőlük készült turmixokról közöl meghökkentő információkat. Új nézőpontból közelíti az emberi táplálkozást, összehasonlítva csimpánzok és az emberek étrendjét. A Roseburgi kísérlet, melyet Viktória és Dr. Fieber végeztek el, feltárja a zöldturmix-ivás egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Lénárt Gitta - Élő italok könyve
A smoothie nevet mind hallottuk már, kapni lehet minden nagyobb bevásárlóközpontban, ám kevesen tudják, hogy valójában mit is takar ez a név. A nyers vagy élő italokat hívjuk így, amik magát az életenergiát jelentik. Az élő italok – azaz smoothie-k - forradalmi változást hoznak életünkbe, olyan mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget juttatunk a szervezetünkbe, aminek megrágása igen sok időt és energiát venne igénybe.
A turmixolás, facsarás hatására a sejtfalat feltörjük, így az italokból a tápanyagok nagyon gyorsan felszívódnak, szinte azonnal eljutnak sejtjeinkhez és természetes energiákkal táplálják azokat. A frissen készített zöldség- és gyümölcslevek rendszeres fogyasztásával megerősítjük immunrendszerünket, így segítjük a szervezet öngyógyító törekvéseit.
Lénárt Gittának, az élő ételek első számú magyarországi szakértőjének előző két kiadványának - Élő ételek könyve és Élő édességek könyve - elsöprő sikere, a szerző számos rádió- és televíziós meghívása és szereplése azt igazolja, hogy egyre többen keresünk olyan megoldásokat, amelyek segítségével megőrizhetjük egészségünket, karcsúságunkat, ugyanakkor ízlelőbimbóinknak is felejthetetlen élményt nyújtunk.
Nagy szeretettel ajánljuk a sorozat következő kötetét, mely az élő italok, a nyers levek világába kalauzolja az ínyenc érdeklődőt.
Lénárt Gitta - Élő édességek könyve
A szerző ezúttal a legsikeresebb édességreceptjeit osztja meg lelkes olvasóival.
Az élő ételekre jellemzően ezek a finomságok hőkezelés, sütés és főzés nélkül készülnek, így a bennük található értékes tápanyagok, vitaminok és enzimek továbbra is kifejthetik áldásos hatásukat. Az alapanyagaik között elsősorban rostban gazdag gyümölcsök és olajos magvak szerepelnek, nem tartalmaznak azonban lisztet, tojást, tejtermékeket, fehér cukrot.
Fontos szempont, hogy a legtöbb édesség néhány perc alatt elkészül. Nincs szükség hosszú sütési időre, a tisztítás, a szeletelés vagy a turmixolás után rövidesen tálalhatjuk az ízletes, egészséges falatokat.
Gitta sikere többek között lenyűgöző fantáziájának és kreativitásának köszönhető, amelyet a könyv igényes kiállítása is híven tükröz.
Brian R. Clement - Theresa Foy DiGeronimo - Élő ételek az egészségért
Az "élő étrend" számtalan embert hozzásegített már ahhoz, hogy olyan, életüket veszélyeztető betegségeket győzzenek le, mint a rák, a szívbaj vagy olyan krónikus betegségekből kúrálják ki magukat, mint az asztma. Ez az étrend méregteleníti a szervezetet s egyben a testsúly szabályozás természetes módja is. Ebben a könyvben megtalálható a nyers táplálékon alapuló életmód minden fortélyát, módszertani útmutatót és több mint száz pompás receptet, melyek nehézség nélkül elkészíthetőek.
Marga Zobel - Horst Weibelzahl - Lisa Mrose - Nyers ételek
A háziasszonyok mindennapos kérdése: MIT FŐZZEK MA? Szükséges-e egyáltalán minden nap főzni? Természetesen nem mindenkor indokolt a főzés. Miért ne tehetnénk változatosabbá étkezéseinket kevés munkával, főzés nélkül, rövid idő alatt? Ebben a könyvben 190 receptet találhatunk zöldségből készíthető salátákra, és több mint 100-at gyümölcsből készíthető ételekre. Bizonyára sokan idegenkednek majd az első pillanatban különösnek tűnő társításoktól, de ha kipróbálják, megváltozik véleményük. Bátran nekiállhatnak a salátakészítésnek: darabolják vagy reszeljék meg a hozzávalókat, keverjék jól össze, hintsék meg ízlésük szerint friss, zöld fűszerekkel és "szóróanyagokkal", és már készen is van a vitaminokban és ásványi, valamint rostanyagokban gazdag saláta!
Dr. Bucsányi Gyula - Egészséges nyerskoszt és nyers diéta
E könyvnek egyik feladata bizonyítani azt, hogy a természetes gyógymód, mint minden igaz és becsületes ügy, az orvosnak és a betegnek is egyformán barátja.
Az élet megváltozott körülöttünk. Az életkörülmények hatványozott terhet raknak vállainkra. A rohanás, a gyors élet, a technika szédületes vívmányai új, más élettani körülmények közé helyezték az embert és a régi táplálkozást büntetlenül csak kiváltságos szervezetű emberek folytathatják. A salakos megbetegedések, az ütőér-elmeszesedés, a hirtelen halálesetek, a rák, a tüdővész, a gutaütés óriási arányú elterjedtsége igazolja, hogy a táplálkozás reformja égetően szükséges.
Hogyan kapcsolódik be a nyers növényi étkezés a természetes gyógymódok közé?
A természetes gyógymódoknak mindenkor egyik fő ága volt a táplálkozás irányításával való gyógykezelés.
Ilse-Maria Fahrnow - Jürgen Fahrnow - Az öt elemen alapuló táplálkozás
Hogyan találhatjuk meg az optimális táplálkozásmódot a különböző élethelyzetekre: a hétköznapokra és munka mellett, stresszhelyzetekre és fogyáshoz? A kérdésekre a válaszokat a könyvben ellenőrző lista segíti, hogy ki-ki pontosan meghatározhassa saját energetikai állapotát. Találhatók benne receptek és javaslatok a mindennapi táplálkozáshoz, gyerekeknek szóló ízletes ételekre vonatkozó ötletek, komplex test- és relaxációs gyakorlatok az öt elem egyensúlyának megteremtéséhez, közérzetünk javítása érdekében. Ajándék étkezési tanácsadó poszterrel!
Ismeretlen szerző - Stresszűzők
Túl sok a munka, és túl kevés az idő? Nyugodjon meg, lazítson és oldódjon fel az ivólevek természetes erejével. Gyorsan és könnyen elkészíthető. Helyreállítja a szervezetet és életerőt ad. Finom és tápláló.
Paule Nathan - Larousse - Az egészséges és ínyenc konyha
Őrizze meg alakját több mint 110 olyan egészséges élelmiszerrel, melyeket zöldségek, húsok, halak, tejtermékek, gyümölcsök közül választottunk ki. Mindegyik esetében: megjelöltük az előnyöket, jó tanácsokat adtunk a megfelelő kiválasztáshoz és tároláshoz. Kényeztesse ízlelőbimbóit a 370 könnyű és ízletes fogással: jeges sóskakrém édes gyümölcsökkel, languszta póréhagymabatyuban, könnyű mogyorókrém... Minden recept tartalmaz teljes tápanyagelemzést, dietetikai tanácsokat, kiegyensúlyozott és ínyenc menüt. Táplálkozzon egészségesen! Egyértelmű és pontos magyarázatokat talál a könyvben, hogy kiegyensúlyozottá tehesse étrendjét. Megtudhat mindent a legmegfelelőbb főzési módokról, az ajánlott zsiradékokról, az ízesítésről fűszerekkel és fűszernövényekkel, a vitaminok és ásványi anyagok szerepéről. Óvja szervezetét! Étrendjét a panaszokat (cukorbetegség, magas koleszterinszint, oszteoporózis) figyelembe véve állítsa össze táblázataink segítségével!
Ismeretlen szerző - Egészséges nyers ételek
A friss, nyers étel természetes színe és zamata különleges élvezetet nyújt, és olyan energiabomba szervezetünknek, amely biztosítja az egész napi aktivitást. A nyersen tálalt, hőkezeletlen ételek rendkívül egészségesek, hiszen természetes formában, a legmagasabb koncentrációban tartalmaznak vitaminokat és enzimeket, amelyek nélkül elképzelhetetlen lenne az élet. A nyers zöldségek ezenkívül természetes orvosságok is, hiszen lúgosítanak, magas az ásványianyag- és nyomelemtartalmuk, energiával töltenek fel, de nem telítenek el bennünket. A nyerskonyha-művészet előnye a könnyű és gyors elkészíthetőség, de mellette szól az is, hogy a nyers ételben megmaradnak azok a rendkívül fontos összetevők (enzimek), amelyek az étel főzésével tönkremennének. Szakácsunk szinte korlátlan választékban, levesek, saláták, fasírtok, töltött ételek, pudingok és turmixok formájában álmodta meg azt a harminchárom ételkülönlegességet, amelyet Ön lépésről lépésre, vele együtt haladva készíthet el. A kétadagos receptek mindegyiket kipróbáltuk, ezt bizonyítják az önmagukban is étvágygerjesztő ételekről készített fotók. Az ételek leírását több hasznos információval egészítettük ki, így az elkészítés módja, ideje, nehézségi foka és árfekvése sem marad ismeretlen.
K. Kishonti Betti - Paleolit szakácskönyv - A túlélés diétája?
Ebben a szakácskönyvben a Paleolit diéta során használható receptek találhatók. Az Előszó témája a bio/teljes értékű élelmiszer-alapanyagok használatának fontosságáról, ill. néhány olyan ember által okozott tényezőről, eljárásról tesz említést, ami nagyban befolyásolja a civilizációs betegségek kialakulását, terjedését.
Szalayné Kónya Ibolya - Napi 1200 kalória az ideális testsúlyért
E könyvben szereplő könnyen kivitelezhető receptek segítségével, valamint a hasznos, praktikus és abszolút gyakorlatias tanácsok betartásával az Ön testsúlycsökkentése úgy lesz sikeres, hogy közben a szervezetét nem éri egészségkárosodás, valamint megtanul egy olyan táplálkozási módot, mely segít majd az elért testsúly megtartásában is. Sok sikert! Kezdje el! Megéri! Hiszen nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk. Ennek az életnek a minőségére pedig nekünk kell vigyáznunk, ha kell, akkor pl. egy fogyókúra beiktatásával.
Szendi Gábor - Napfényvitamin
A D-vitamin egy olyan speciális hormon, amelyre szervezetünk minden szövetének szüksége van. Megfelelő mennyiségben csak akkor állna rendelkezésünkre, ha az Egyenlítő környékén élnénk, és mindennap félmeztelenül a napon tartózkodnánk. De hála a modern kutatás eredményeinek, mai viszonyaink közt is lehetővé vált, hogy kialakítsuk az evolúciósan optimális D-vitamin-szintünket. A mai kor emberénél ugyanis - hasonlóan a folyamatos C-vitamin-hiányban szenvedő középkori tengerészekhez - a D-vitamin fel nem ismert hiánya a legkülönbözőbb súlyos betegségek kialakulásához vezethet, amelyeket aztán a nyugati orvoslás méregdrága gyógyszerekkel és beavatkozásokkal próbál - meglehetősen sikertelenül - kezelni. Vitaminhiányt azonban csak vitaminbevitellel lehet megszüntetni!
Az egészség - ahogy mondani szokás - bármennyit megér. Ehhez képest a D-vitamin filléres tétel. Ám amíg erre nem ébred rá az egészségügyi kormányzat és az orvoslás, nem tehetünk mást, mint hogy a saját kezünkbe vesszük egészségünk védelmét.
K. Kishonti Betti - Paleolit szakácskönyv - Étrend receptekkel
Ez a szakácsköny a Paleolit táplálkozásra történő áttérésünk első 28 napjának az étrendjét tartalmazza. A könyvben található diétának köszönhetően jelentős súlytöbblettől szabadultunk meg, és azóta is folyamatosan tapasztaljuk a Paleolit életmód pozitív, egészségjavító hatásait. Saját tapasztalataimból kiindulva ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki.
Polcz Alaine - Életszakácskönyv - szingliknek
Ezt a szakácskönyvet azoknak írom, akik így vagy úgy, de egyedül élnek, egyedül főznek, egyedül étkeznek. Éppen ezért szeretném úgy megírni ezt a könyvet, hogy azok, akik szegények, de olcsón is jól akarnak, és tudjanak jól főzni, és olyanok is, akik jómódúak, vagy éppen gazdagok, és olyanok is, akik már eleve szeretnek főzni, egyformán hasznát vegyék a könyvemnek. A szingliséghez (és általában mindenhez) pedig úgy kell viszonyulnod, hogy tudd egészségesen élni az életed.” A kötet a nagysikerű Főzzünk örömmel! c. könyv folytatása, amelyen a szerző szinte haláláig dolgozott.
K. Pataki Márta - Kenyerek, tészták, édes-sós harapnivalók
Reményeim szerint, ha megvetted, és most boldogan a kezedben tartod a folyamatosan megjelenő PaleoVital Receptgyűjtemény I. részét, a Kenyerek, tészták, édes és sós harapnivalók 100% paleo című könyvet, akkor ez a vásárlás olyannyira tudatos volt a részedről, hogy Loren Cordain és Szendi Gábor tudományos okfejtéseit ismered, tehát alapvetően tisztában vagy a paleolit táplálkozás lényegével.
2010 júliusában kezdtem el BB Boldogbuldog nick néven a Paleolihlet blogomat írni. 2011 februárjában, miután a Paleolihlet kinőtte a kereteit, indítottam el a PaleoVital blogot. Mindkét blogom a mai napig él. Az új PaleoVital a 100%-os paleos ételek blogja lett, a Paleolihlet - a kompromisszumos paleos ételeké. 2011 tavaszán több mint 500 paleos recept olvasható a két blogon. Ezennel saját kiadásban - egy könyv-sorozatot indítok útjára, felhasználva összegyűjtött receptjeimet. A receptek nagy részét jómagam találtam ki, de igen sokat paleos barátaim küldtek el nekem, azzal a céllal, hogy tegyem azokat közhírré a blogomon. A most induló könyvsorozattal szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy minél több emberhez jusson el a paleos szemléletű étkezés és életmód. A könyv formátum lehetővé teszi, hogy olyanok is olvashassák a recepteket, akik nem számítógépeznek, és olyanoknak is fontos lehet a könyv, akik az interneten kívül még mindig szívesen forgatnak papír alapú kiadványokat. Bízom abban, hogy a paleos szakácsok szívesen használnak majd főzés közben egy konyhabarát receptgyűjteményt, mert úgy gondolom, hogy manapság még kevesen főznek lap-top-ot a hónuk alá csapva módszerrel.
Tehát Kedves Paleosok! olyanok, akik azért követitek ezt az életmódot, mert óvni szeretnétek magatokat és szeretteiteket a különféle betegségektől, továbbá olyanok, akik már sajnos megbetegedtetek, de gyógyulni és élhetőbb életet kívántok élni! Szeretettel köszöntelek Benneteket! Remélem, hogy a PaleoVital Receptgyűjtemény valamennyi része sok hasznos információt ad majd számotokra!
Jó egészséget kívánok mindenkinek!
Oláh Andor - Reformkonyha
A természetes életmód és étrend elmélete és gyakorlata.
Ismeretlen szerző - A tavasz ízei
Végre itt a tavasz! A téli álomból ébredező természet vitamindús zöldségei és gyümölcsei új életerővel töltik fel szervezetünket. A zsenge, friss alapanyagok számos gasztronómiai újításra sarkallták kötetünk szerzőit. A finomabbnál finomabb receptekből vegánok (növényi étrenden élők) és vegyes táplálkozásúak, lisztérzékenyek, candidával, tej- és tojásérzékenységgel küzdők egyaránt meríthetnek ötleteket. Mivel a receptek egyáltalán nem tartalmaznak tartósítószerrel és adalékokkal készült hozzávalókat, az egészségtudatos és a fogyókúrázó olvasók is bátran csemegézhetnek a magyar alapanyagokra épülő ételleírásokból. Élvezetes főzést, szép tavaszi napokat és jó egészséget kívánunk minden kedves olvasónknak!