Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Csillux
3.5/5

Szép ​történet. Röviden.
Hosszan: Kicsit mást vártam. Azt hittem a családjáról és a családfáról több rész lesz és nem csak a második felében lesz róla szó. Az első fele a könyvnek számomra kicsit vontatott volt és nagyon vártam már, hogy szó legyen a családjáról. Viszont amikor elért oda akkor már nagyon tetszett.


márti
5.0/5

Semmit ​nem tudtam erről a regényről, csak azért kezdtem el, mert az egyik kihíváshoz kellett egy könyv, aminek C-vel kezdődik a címe. Szerintem legközelebb is így választok olvasnivalót, mert A citromfa gyümölcse egyszerűen tökéletes volt.
Nagyon tetszett a szerkezete, hogy a főszereplő lány családjának családfája az időben visszafelé bővül azoknak a családtagoknak a nevével, akiket nagynénje elbeszéléseiből megismer. A családfa rajza valóban megjelent több fejezet elején, mindig kiegészülve azoknak a nevével, akikről a nagynéni mesélt.
Örültem a leheletfinom humornak is, mely alig észrevehetően rejtőzött a sorok között, de nem azért volt szinte észrevétlen, mert gyenge poénokból állt. Mostanában nem vagyok odáig a térdcsapkodós, vicces történetekért, a mondatonként elhelyezett erőltetett szóviccekért, és szerencsére Andrea Levy megkímélt ettől.
Külön csillagot érdemelne a fülszöveg: végre egy olyan tájékoztató, ami mentes minden túlzástól és bonyolult vagy túl részletes cselekményleírástól.


Habók
4.5/5

Kezdetben ​unalmasnak tűnt, nem igazán kötött le a történet, nem érdekelt a négy együtt lakó fiatal torzsalkodása. Aztán, amikor már Faith dolgozni kezd, és belekerül az eseményekbe, jobb lett. És a jamaicai rész már nagyon tetszett.


Ferkó
2.0/5

“Jó ​felelet volt” Egy izmos kettes" – ahogy második orosztanárom mondta egy osztálytársamnak.
A második generációs jamaicai néger lány hiába végez művészeti főiskolát, csak raktárosnak és jelmeztervezőnek veszik föl a BBC TV-be. Amikor szemtanúja lesz egy rasszista támadásnak, elutazik Jamaicába a nagynénjéhez. A nagynéni homlokegyenest ellenkezőleg, és sokkal bővebben meséli el a leányzónak a család történetét, mint az Angliában élő szülei.
Nagyon érdekes trükkje a könyvnek, hogy a családfát egyre jobban kibővítve és összekuszálódva rajzolja le a szerző, ahogy a nénike és más rokonok elbeszélése halad előre.
Végül száz vagy még több évre, négy nemzedékre ismerhetjük meg a családtagok történetét. (Múltbéli igazodási pont a Panama-csatorna építése.) Ez a történet pedig ismétlődő helyzetekből áll: apucinak volt egy családja Kubában, egy másik Jamaicában, ez elment az Egyesült Államokba, otthagyta gyermekeit, a másik Angliába, a harmadik ismeretlen helyre, szintúgy otthagyta az anyánál a gyermekeit.

Még mielőtt valaki sajnálni kezdené az újkori Atlanti-óceáni rabszolga-kereskedelmi háromszög miatt a négereket, jusson eszébe, hogy addigra már az ó-egyiptomi időkre #ha nem Atlantiszra# visszamenőleges hagyománya volt annak, hogy a győztes afrikai törzsfőnökök az ellenségtől beszedet foglyokat adták el rabszolgának, a vesztesek meg saját alattvalóikat, hogy luxuscikkeket vagy fegyvereket vásárolhassanak az értük kapott pénzből.
Jamaicán nincs munka. A kertben nő a banán, meg a kakaó. Az Angliai szelekhez szokott vendég csaj az asztal alá bújik a széltől való félelmében. A bennszülöttek leintik: “Ne tojj mán bé! Ez nem hurrikán, Ez csak enyhe szél.”

A könyvben az is vissza-visszatér, hogy a színes szülők aszerint értékelték gyermekeik választottjait, hogy az a saját gyermeküknél fehérebb vagy feketébb-e.
Ha fehérebb, akkor OK, ha feketébb, akkor húzzon el, mint a vadlibák.


Pancsesz
2.0/5

Nem ​tetszett!Egyáltalán nem arról szólt amire számítottam!Számomra nem mondott,adott semmit!Alig esett szó a rasszizmusról pedig elvileg arról szól a regény!Jamaicáról és az ott élő emberekről sem sokat tudtunk meg!A végét nagyon untam,szenvedtem vele,két oldalanként félre tettem!Szóval szerintem egyszer olvasós,felejthető regény! :-(


olvasónő
3.5/5

Rövid ​idejű olvasás, de közepesnél nem igazán jobb a könyv.Hasonló az Ikrek c. könyvhöz a felépítése( vörös pöttyös kadás). Ennek a könyvnek az elejében sok a felesleges rész, a vége némileg érdekesebb. Egyszeri olvasat. A fél csillag a borítóért.


Hörcsibald
4.5/5

Amiért ​nagyon tetszett:
érdekes téma, számomra új világ, szellemesen vicces, az elmesélések stílusa nagyon életszerű volt, a nyelvezete (jó a fordítás is!)
Amiért nem tetszett annyira:
nehezen indul, a főszereplő nem szimpatikus, az elejének semmi köze a második feléhez, nincs vége
De összességében nagyon jó kis könyv!
Gondolatok:
nem igazán lettek szimpatikusak ezek a jamaicaiak, valahogy úgy tűnt mintha nem is szeretnék egymást a családtagok, miközben meg fontos számukra a család. A gyerekeket verték, a testvérek veszekedtek, a rokonok egymást kritizálták. Szóval furcsa. Aztán az is nagyon érdekes volt, hogy a feketék is különbséget tesznek (tettek) maguk között a bőrszínük alapján, és azt tartották szépnek, akinek világos a bőre. Jó, ez a gyarmati beidegződés miatt lehetett, de akkor is. Meg még egy csomó érdekesség van benne, lehet egyszer újra is olvasom.


sünkap
5.0/5

Jó ​volt. Még a férjem is elolvasta, neki is tetszett. Engem nem zavart a két részre tagolás, szerintem a 2. felét jól megalapozta az 1. rész. Máshogy szemléltem az ősök történeteit az angol lány szemével nézve, mintha csak úgy rám ömlesztették volna ezeknek a félprimitív embereknek az életét.


Amapola
4.0/5

Az ​első felében London, a második felében Jamaica. A londoni színt hosszúnak éreztem, sokszor fárasztott, mint lassított felvételt hosszan nézni. Ám szerencsére jött Jamaica, a hely, ahol átvernek a reptéren, nem találják a csomagodat, a kiejtés alig érthető, nő nem mehet nadrágban templomba, de ahol a rokonok és barátaik elmesélik a család történetét. Magával sodort időben és térben a múlt felé bővülő családfa.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

37.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók