Ajax-loader

Azt ​hiszem, a magam számára legkevésbé „szociológusként” vagyok fontos (…), ám vagyok annyira önhitt, hogy úgy gondoljam: az e kötetben foglaltakat jó mulatság elolvasni – írja előszavában a szerző. A kötetben szereplő tanulmányok az 1990 óta eltelt években jelentek meg a Holmi és a Replika lapjain. A szerző először azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy mi is következik abból, hogy a „mainstream” szociológia úgymond a természettudományok „követésére” esküdött föl. Ezután a szociológiához közvetve kapcsolódó, de azért a tárgykörön belül maradó tanulmányok következnek. Végezetül a szociológia válságáról elmélkedik, és beavatja az olvasót, hogy milyennek képzeli a kedvére való szociológiát.
Léderer Pál régóta várt kötete egy eredeti gondolkodó formabontóan elegáns, szenvedélyes stílusban megírt, élvezetes írásait gyűjti csokorba.

„A kötetben szereplő tanulmányok (a legutolsó kivételével, mely itt jelenik meg az első ízben) az 1990 óta eltelt években jelentek meg a Holmi és a Replika lapjain. Annak ellenére, hogy az előbbi irodalmi folyóira, emez meg szociológiai, úgy gondolom e profilkülönbségnek nem volt jelentősége: a véletlenen múlott, melyik kéziratommal melyikhez fordultam. Megjelenhettek volna “fordítva” is. Ennek viszont igenis hajlandó vagyok jelentőséget tulajdonítani, s nem vagyok különösebben meglepve vagy megütközve azon, hogy a hivatalos akadémiai tudományosság nem tudott megbarátkozni a stílusommal. (Igaz, ami igaz, én meg nem próbáltam más hangnemben dünnyögni.) Ma sem gondolok mást a szociológiáról, mint azokban a pillanatokban, amikor az egyes tanulmányok kikívánkoztak belőlem."

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

8.5
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
kívánságlistán
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók