Ajax-loader

A ​tudós és a teológus egyazon világ különféle megnyilvánulásait vizsgálja, ki-ki a maga eszközeivel, és nem egy tekintetben meglepően hasonló módszerekkel. Ebben a könyvében John Polkinghorne azt veszi szemügyre, hogyan támogathatja egymást tudomány és teológia a közös cél a – tudomány és a vallás tartományán is túlmutatóan bonyolult – valóság minél teljesebb megismerésében.
Szokatlan utat járt be a szerző: Huszonöt évig tevékenykedett elméleti fizikusként – jelentős szerepet játszott többek között a kvarkok felfedezésében –, és ebben a minőségben jelentős nemzetközi elismertségre tett szert, majd huszonöt év elteltével az anglikán egyház lelkésze lett. De bármilyen váratlan is egy ilyen váltás, szó sincs pálfordulásról. John Polkinghorne nem érzi úgy, hogy tudósként el kellett volna fojtania magában a hívőt, vagy hogy lelkészként meg kellene tagadnia tudósi énjét. Tudományos és teológiai szemlélete a kritikai realizmusban, illetve a természetteológiában, az emberi tudás két olyannyira eltérőnek látszó területének egymással határos vidékén forr egységbe.
Sir Dr. John Polkinghorne (1930) a cambridge-i egyetem tanára, anglikán lelkész, a Nemzetközi Társaság a Tudományért és a Vallásért elnöke. A tudomány területén elért eredményeiért a Royal Society (az Egyesült Királyság tudományos akadémiája) tagjává választották. Tanulmányaiban, előadásaiban, megjelent köteteiben a tudomány és a vallás kölcsönhatását, ill. egymásra épülő viszonyát vizsgálja. Munkásságáért 2002-ben Templeton-díjjal jutalmazták.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók