Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


pwz
5.0/5

Minden ​korszak kitermeli a maga végtelenül céltudatos embereit. A hatékonyság mindenek felett! :D
Komoly megközelítésben:
- Robert Merle: Mesterségem a halál
- Michel Tournier: A rémkirály
Kicsit könnyedebb kivitelben:
- Örkény István: Tóték
+ Rejtő Jenő nem egy története :D

Ez meg a kettő rész keveréke!
Nekem nagyon tetszett, a probléma ilyen megközelítése és a megvalósítás is :). Tiszta matek :D, vagyis akár @Khimaira-nak is ajánlhatjuk – aki szereti a matekot! :) Kíváncsi lennék, hogyan lehetne ezt a könyvet matek oktatási segédletként használni – persze, csak főiskolai, egyetemi szinten. ;) @vicomte értékelésében szépen leírt másik két réteget, ez az én harmadik rétegem :D
A katonaság meg régen nem csak Peruban volt ilyen, hanem bizony más országokban is működtettek hasonló “intézményeket”, bár funkciójukat tekintve korábban általában hírszerző tevékenységet (II. vh.) szántak nekik.
A saját – egyéb – példák idézését most hagyjuk, azt fedje jótékony homály … ;)
Nagyon rokonnak éreztem Hrabal, vagy Örkény műveivel. Ha rászánod magad, hogy elolvasod, akkor a “kockázatok és mellékhatások tekintetében” be kell vállalnod néhány dolgot, úgy mint nevetés, nevetés könnycseppekkel és ezek rokon verziói.
A párhuzamos jelenetek elaprózása és a részek összekeverése néha furcsa lehet, de szerintem ezt is gyorsan meg lehet szokni.
Summa summárum: remek kis perui (dél-amerikai) korrajz komikus, szatirikus elemekkel :D
Fura volt a 2000-es perui, modern feldolgozást látni… :D


Fapicula
5.0/5

Jó ​volt ez! Igaz, az első fejezet olvasása közben majdnem becsuktam a könyvet, mert nagyon zavaros volt, de szerencsére csak néhány fejezet volt ilyen “ömlesztett” stílusban tálalva. Egyébként meg nagyon is illett a cselekményhez a többféle kifejezésmód.
A történet érdekes és tragikusan vicces. Szóval tényleg jó volt ez :)


Bori_L
4.5/5

Anno ​egyik első találkozásom volt a dél-amerikai irodalommal. Nagy általánosságban nem vagyok jóban a vicces-humoros irodalommal, de Pantoja százados története még engem is megvett magának. Ha lehántjuk a komédia-réteget, bizonyára vannak alatta mások, mélyebb jelentések, értelmezések, de én most csak kikapcsolódásként olvastam, úgyhogy megelégedtem a Hölgyvendég Szolgálattal és Pantoja szerencsétlenkedéseivel.

A történet igazán fűszeres, minden ízében dél-amerikai alkotás: nem hiányoznak a nők (hah!), az őrült hívők, és a perui élővilágra való kikacsintás sem.


vicomte
5.0/5

A ​könyv első szintje rendkívül mulatságos, igazi vérbő komédia, amit nagyon jó olvasni, főleg annak, aki hozzám hasonlóan volt katona, és a volt “szerencséje” a saját bőrén megtanulni azt a fajta hozzáállást, ami minden sereget jellemez.
Azonban nem túl erősen megkapargatva, közvetlenül a felszín alatt talált kép már sokkal riasztóbb. Pantaleonból és a hozzá hasonlókból válnak a hatalom tökéletes és legtörekvőbb kiszolgálói, akik bármilyen feladatot ugyanazzal a technokrata precizitással és hatékonysággal próbálnak meg ellátni.
S az, hogy kupleráj vagy haláltábor szervezése a feladat már szinte másodlagos kérdés – a megfelelési vágy többnyire elnyomja a háborgó lelkiismeret szavát.


A ​könyv elején fel-felnézve és elmosolyodva azon tűnődtem, hogy nem olyan-e a Pantaleón, mintha egy kelet-európai mester szállt volna alá a dzsungelbe, mondjuk Hrabal. Aztán, a vallási fundamentalizmus megjelenésével, és megerősödésével egyre komorabb és sötétebb tónusok kezdtek el dominálni, a történet pedig egyre inkább vált dél-amerikaivá. Oldalról-oldalra egyre távolabbinak éreztem magamhoz a regényt, annak hőseit, és egyre fullasztóbbnak annak atmoszféráját. Persze ez semmit nem von le a regény értékéből. Véleményem szerint Llosa nagyjából ezt is akarta elérni az olvasónál.
A regény külön említést érdemlő erénye, hogy a hagyományos elbeszélési formák mellett, a történet hol levelekben csordogál, hol újságcikkekbe integrálódik, hol pedig élő rádióműsorokban mesélődik, hogy aztán újra a hagyományos utat követve szövődjön tovább.
Mindent egybevetve a Pantaleón és a hölgyvendégek egy szórakoztató, elgondolkodtató, helyenként talán sokkoló, ámde nagyszerű regény, amelyet nem csak a szerzővel ismerkedő, vagy a dél amerikai irodalmat éppen felfedező embereknek ajánlok, hanem azoknak is, akik (mondjuk az Y generáció tagjaként) magával a (regény)olvasással is éppen most vannak barátkozóban.


nagy_anikó
4.0/5

Szolgálunk ​és védünk! Vagyis Pantaléon Pantoja szolgál sőt kiszolgál.
Majd két évig volt várólistás ez a könyv. Nobel-díjas szerzők könyveit keresgéltem, mikor a könyvet kiválasztottam. De valahogy mindig a listán maradt.
Most, hogy elolvastam nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek.
Picit nehezen szoktam meg a “váltott” bekezdéseket.
Pantoja olyan vehemenciával veti bele magát a Hölgyszolgálat szervezésébe, hogy csak még. De rá kell jönnie, hogy mindenkinek nem lehet a kedvére tenni. A cél, hogy a lakosságot megóvják a katonáktól. Mondjuk ez sikerül is, de viszont a lakosok férfitagjai lesznek elégedetlenek, hogy amit lehet a katonának, mért nem lehet nekik. Vagyis egy szép mókuskerék alakul ki. A beszámolók melyeket készít valami fenomenálisak, azon nagyon jókat szórakoztam. Lehet valaki ilyen naiv, vagy elhivatott? Ezek és hasonló részek voltam, melyeken tudtam nevetni.
Picit sok volt Panta fülecskéjéből, de talán ennyi neki is járt.
Amikor a cselekménybe belekerül a Bárka és a testvérek, akkor kezdett nem tetszeni ez volt az amikor sírtam volna dühömben.
Mario Vargas Llosa élénk fantáziával megáldott író. Vagyis remélem, hogy a könyv az Ő fantáziáján alapul.


Mwokar
4.0/5

Kifejezetten ​érdekes volt a stílusa/szerkesztése a regénynek … életemben nem olvastam ilyet … az első fejezetekben nem bírtam, nem rossz néven venni, hogy erőszakot tesz rajtam a stílusa: nem lehetett rajta átsiklani, képtelenség “gyors-olvasni”, … ha egyszerre két-három helyszín, két-három teljesen más időpontban és teljesen más személyek közti párbeszédek vannak totálisan összekeverve, mindenféle “narráció” nélkül … amit itt mások nagyon szemléletesen “ömlesztett” stílusnak neveztek… :)) … éjszaka olvastam főleg, amikor már valamelyest tompább az ember … és az első órákban csak kapkodtam a fejem “mi-van?-mivan-mivan??!” …. aztán amikor bejött a narráció … hasonlóan egyedi fogalmazástechnikával … szellemi torna a Hülyegyereknek :)) …üdítő volt.. tom, nem akkora kaland, de ez határozottan megtetszett … a szöveg egyébként könnyen olvasható, tartalmában andalítóan fülledt, az “ömlesztett” stílus miatt viszont pörgős hatást kelt az egyébként szatirikus mű. Szatírikus, cseppet sem cinikus … a semmi pikírt nüansz…. és ettől lesz olyan … otthonosan … mediterrán?! … bármi is legyen, kifejezetten kellemes szórakozás.
Én nagyon csíptem Pan-Pant, közel állt hozzám, ahogy “építkezik”/szervez/intéz/számít/motivál. Mi csak egy dologban különbözünk, neki szüksége van Főnökre, fentről jövő utasításra … egyfajta védettség miatt … mert “különben összeroppan az élet súlya alatt”?!, … ha nem hiszi azt, hogy valaminek a szerves része éppen?! … milyen hétköznapi egy “felmentés”, mégis annyira hihetetlen ennek az illúziónak, az önámításnak az ereje/hatalma …(megint a Hülyegyerek – gondolom csak én csodálkozom ezen a banális dolgon ilyen őszintén újra és újra) …. miközben valójában senki nem vállalja őt fel … de ez csak Pantaléon személyes tragédiája… sokkal több is van ebben a regényben, mint Panta személye/krónikája … én szinte semmi térdcsapkodósan vicceset nem találtam benne, túlságosan életszagú volt … és anélkül, hogy bárkit meg akarnék bántani … én biztos nem vonnék szoros párhuzamot Merle emlegetett művével, sem a Rémkirállyal… szerintem más volt a szándék…
… a regény olvasását csak ajánlani tudom.


Bartha_Helga
4.0/5

Kissé ​erőltetettnek éreztem a stílusát, amúgy egész szórakoztató volt helyenként.


Fermin
4.5/5

Nagyon ​szórakoztató olvasmány. A regény témája elég különleges, amit Vargas-Llosa rendkívül humorosan közelít meg. A szereplők is nagyon szerethető figurák.


robinson
4.0/5

Nagy ​humor, és erotika. Szórakoztatóan érdekes. Jó kikapcsolódás volt.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
5.0/5

Statisztika

20.0
átlagos pontszám i
0 példány értesítés alatt
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók