A gyermek a legszentebb áldás az emberiség életében, a legnagyobb feladat a jövő, a boldog jövő felépítése számukra.
Vajon e cél felé halad ma az emberiség?
A tudatosan elhatározott és tervezett gyermekáldás fogadása, a létrejött élet logikus és ésszerű, de mindenképpen az évezredek alatt összegyűjtött tapasztalatok alapján történő alakítása, nevelése, táplálása az emberiség legfontosabb feladata, ami egyben a saját, közeli jövőnk alapja is.
Kapcsolódó könyvek
Szendi Gábor - Mezei Elmira - Paleolit szakácskönyv II.
A szerzőpáros új szakácskönyve ezúttal is bizonyítja az olvasóknak, hogy a paleolit étrend és a kulináris örömök jól megférnek egymással - miközben minden egyes ízletes paleo falattal közelebb jutunk egészségünk helyreállításához, vagy épp a gyógyuláshoz korunk jellegzetes betegségeiből! S mindezt a természet csodálatos rendje szerint...
A recepteket összekötő elemzéseiben Szendi Gábor kitágítja a paleolit táplálkozás és a civilizációs betegségek összefüggéseit. Rámutat, hogy a mozgásszervi bajoktól kezdve az allergiás megbetegedéseken át egészen a hiperaktivitásig a legtöbb mindennapi baj szoros összefüggésben áll a táplálkozásunkkal. Mezei Elmira több mint 140 új paleolit receptje pedig bizonyítja, hogy a paleolit táplálkozás nem jár lemondással: változatos, ízletes és rendkívül kreatív ételkölteményei bárkit meggyőznek arról, hogy a paleolit elveknek megfelelő ételekkel a hétköznapokon és az ünnepek alkalmával is könnyen megőrizhetjük egészségünket, miközben lenyűgözhetjük családunkat, barátainkat.
Az új kötet különlegessége, hogy az egyes civilizációs betegségek kapcsán konkrét étrendi javaslatokat is megfogalmaz. Olyan receptgyűjteményt kap tehát kézhez az olvasó, amelyből bármikor biztonsággal válogathat!
Kollár Anita - Gluténmentes és finom!
Amikor kiderül, hogy amit eddig megettünk, ártalmas nekünk, olyan, mintha összedőlne körülöttünk a világ. Az első sokk után jön a szembesülés, hogy korántsem egyszerű a gluténmentes étrendet megoldani. A kész termékek nagyon drágák és nehezen beszerezhetők, az alapanyagok pedig sokfélék és idegenek. Pánikra azonban semmi ok!
Ez a szakácskönyv finom és egészséges recepteket kínál a diétára kényszerülőknek, amelyek ráadásul a készen kapható termékek árának a töredékébe kerülnek. Kenyerek, kalácsok, pizzák, tésztaételek, fánkok, lángos, pogácsa és ínycsiklandó sütemények – csupa olyan alapvető étel, amely hiányzik egy lisztérzékeny életéből. Emellett néhány izgalmas, gabonából készült fogással is megismerkedhetünk, és a szükséges alapanyagok, valamint beszerzési forrásaik bemutatása sem marad ki.
A könyv üzenete, hogy nem kell lemondanunk a finom ízekről. A többszörösen tesztelt, jól követhető receptek túlélőkészletül szolgálnak azoknak, akiknél frissen diagnosztizálták a problémát, és azoknak is hasznára válnak, akik úgy érzik, már belefáradtak a nehezen tartható, macerás diétába. Az ételek jó részét laktózérzékenyek is megehetik, és természetesen azok egészségéhez is hozzájárulhatnak, akiknek nincs semmiféle ételallergiájuk.
Kollár Anita az ELTE-n végzett nyelvészként, ugyanakkor a Testnevelési Egyetemen sportedzői diplomát is szerzett. Több mint 10 éve dolgozik Stahl Judit mellett. Rendszeresen publikál gasztronómiai tárgyú írásokat, jelenleg a Kulinária Kiadó vezető szerkesztője. 2012 januárjában állapították meg gluténérzékenységét, azóta él ezen az étrenden.
Frank Júlia - Európa konyhája
Frank Júlia új szakácskönyve körbekalauzol az Európai Unióban, és megismertet a régiók és tagállamok konyhájának jellegzetességeivel. A receptekből teljes nemzeti ételsorok állíthatók össze, s a hozzávalók csupa olyan alapanyagot tartalmaznak, amelyek Magyarországon is beszerezhetők.
Dr. Tarján Róbert - Diétás szakácskönyv
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Hugh Fearnley-Whittingstall - The River Cottage Year
"Shopping seasonally is not a high-minded duty, or a restrictive chore, but a liberating pleasure. The downside of the modern food culture of infinite year-round choice is a kind of options paralysis - there's so much on offer that you don't know where to start. Understanding the seasons frees you from this ball and chain. In a world where the production and marketing has gone mad, seasonality is sanity. It implies freshness, good taste and even good health. And it offers the best and quickest solution to the never-ending question, what shall I cook today?" - Hugh Fearnley-Whittingstall
Ismeretlen szerző - Édességek cukor nélkül
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Verő Juli - Jámbor Zsóka - Mindennapi diétás vacsorák
A neves szerzők kitűnő recepteket válogattak könyveikhez. Ezek mindegyikénél fontos szempont volt, hogy olyan könnyen elkészíthető ételeket tartalmazzanak, amelyek színesebbé, ízletesebbé tehetik a mindennapok étkezéseit.
Ismeretlen szerző - Szórakoztató fogyókúra
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.
Borics Kata - Ducza Gabi - 107 egészséges étel
Mindenkinek fontos, hogy egészségesen étkezzen. Mint a szerzők művében láthatjuk, a legegészségesebb finomságok a zöldségekből és gyümölcsökből készülő ételek - főként ilyen recepteket tartalmaz ez a könyv.
Ismeretlen szerző - Nagymama házipraktikái
Legyen szó befőttről vagy lekvárról, szépségápolásról vagy betegségek gyógyításáról, nagymamáinknak mindig volt egy jó trükkje, amivel igazán sikeresen oldották meg a problémákat. Most Ön is megismerheti ezeket a fogásokat, így olcsón és hatékonyan, természetes anyagok segítségével rakhatja rendbe házát, főzhet finomakat, vagy ápolhatja testét-lelkét.
Szoó Judit - Kilófaló lakomák
A könnyű nyári Kilófaló finomságok után keményebb fába vágta a fejszéjét Szoó Judit. Most kifejezetten a nehéz, többnyire az ünnepi asztal ékeként felszolgált ételeket vette górcső alá. Az eddigi gyakorlattal szemben nagyobb számban kerültek a könyvbe főételek, a repertoár pedig színes: Cordon Bleu, Dubarry-szelet, Holstein-szelet, Paella mind-mind diétás változatban. Ám az édes ízek sem maradhattak ki: ha már tél, ünnepek, akkor kelt tészták is – briós, bukta, kürtős kalács. Az utolsó pillanatban pedig elkészült, és így még a kötetbe kerülhetett a szaloncukor kalória- és szénhidrát csökkentett változata is. A karácsonyi ünnepek alatt a diétázók sem maradnak ki a hagyományos élvezetekből, a zselés, gesztenyés, diós, marcipános szaloncukrok bűvöletéből.
A Kilófaló finomságokban debütált kilófaló lisztkeverékalap után itt van a kilófaló lisztkeverék kelt tésztákhoz receptje is, hogy a sütés még egyszerűbbé és elérhetőbbé válhasson.
William Doyle - Naomi Moriyama - A japán nők titkai
Japánban az emberek hosszabb ideig élnek, mint bárhol máshol a világon. Az elhízás gyakorlatilag ismeretlen, és a negyvenéves nők húsznak néznek ki. A titok nyitja a kitűnő japán konyha, és a sajátos étkezési mód. Az örök fiatalság és karcsúság receptje egy könnyebb, egészségesebb életstílust ajánl mindazoknak, akik belefáradtak a kalóriaszámolgatásba és a sikertelen fogyókúrákba.
F. Horváth Ilona - Paleolit ételek
Egy jó szakácskönyvet onnan lehet felismerni, hogy minden alkalomra - legyen az többfogásos ünnepi ebéd, váratlan vendég vagy hétköznapi vacsora - használható recepteket ajánl. F. Horváth Ilona receptjeit ezért úgy állítottuk össze, hogy kezdő háziasszonyok, vállalkozó szellemű férfiak és gyakorlott szakácsok is egyaránt hasznosan forgathassák. Szakácskönyvünk az ételek elkészítését egyszerűen, lépésről-lépésre mutatja be, mellette pedig feltünteti a kalóriaértéket, az elkészítéshez szükséges időt, és azt, hogy mennyire terheli meg a pénztárcát. Így az olvasó könnyedén kiválaszthatja az ízlésének, tudásának és az alkalomnak leginkább megfelelő ételt.
Pados Gyula - Szénhidrát és zsírszegény ételreceptek
Ezt a kötetet a "Miért és hogyan kell lefogyni" című kiadványunk folytatásának szánjuk. Ebben áttekintettük a világon használt legelterjedtebb, a legismertebb fogyókúrákat, azok előnyeit, hátrányait. A tudományosan megalapozott, eredményes fogyókúrák ismertetése mellett ajánlottuk a Tétényi úti Kórházban kidolgozott fogyókúránkat is, egy rövid távú kórházi 500 kalóriás diétát, valamint egy szénhidrát- és zsírszegény, fehérje és rostdús ambuláns hosszútávú diétát otthoni használatra. Ez utóbbi az élelmianyagokat, élelmiszereket és ételeket két csoportra, fogyasztható és nem fogyaszható ételekre osztja. A fogyasztható csoporton belül általában mennyiségi korlátozás nincs, nem kell kalóriát, sem grammot számolni. Az a tapasztalat ugyanis, hogy az emberek, a diétázó betegek nagy része nem képes és nem is hajlandó kalóriaszámítást megtanulni és hosszútávon alkalmazni. A fogyasztható ételek skálája széles, a kínálat bőséges, a választási lehetőség nagy. Étvágycsökkentőül búzakorpát javasolunk, s e fogyókúrában legalább napi másfél liter folyadékfogyasztás szükséges.
Mezei Elmira - Paleolit receptek hétköznapokra
A paleolit diéta - nem is igazi „diéta”. Legalábbis ez derül ki MEZEI ELMIRA legújabb szakácskönyvéből, amellyel eloszlatja a paleo elvek szerinti sütéssel-főzéssel kapcsolatos, szokásos tévhiteket. Nem kell éheznünk, nem kell megvonnunk magunktól a finom falatokat, még véletlenül sem kell mindig ugyanazt fogyasztanunk, sőt, drágán és nehezen beszerezhető alapanyagokra sem lesz szükségünk. Ehelyett, ha megfogadjuk a szerző tanácsait, igen változatos, ízletes, és nem utolsósorban költséghatékony módját próbálhatjuk ki az egészségtudatos táplálkozásnak. Az ötletes levesek, hal-, hús- és zöldségételek, saláták receptjeit ebben a kötetben az évszakok szerint csoportosítva találja meg az olvasó, és - jó hír az édesszájúaknak - a fejezetekből a desszertek sem maradhattak ki. Akár hétköznapi, akár különleges ételt szeretnénk elkészíteni, ebből a szezonális szakácskönyvből ötleteket meríthetünk, és közben magunknak is bizonyíthatjuk: sütni-főzni csakis ilyen kreatívan érdemes.
Mezei Elmira - Paleolit sütemények
A házi sütemények különleges hangulatot teremtenek. Narancshéj, vanília, fűszerek édes illata száll a levegőben. Már előre örülünk, pedig még meg sem kóstoltuk a készülő finomságot. Az otthonosság érzése azonban már eltölti szívünket. A sütés öröm és kényeztetés. Egy kicsit mindig ünnepélyes. Nem véletlen, hogy a családi süteményreceptek generációkon át öröklődnek. Mezei Elmira Paleolit süteményeskönyve elsősorban azoknak nyújt segítséget, akik időhiánnyal küzdenek, mégis szeretnének házi készítésű, egészséges süteményekkel megörvendeztetni szeretteiket. Gyorsan, egyszerűen elkészíthető finomságok tárháza ez a könyv, amelyből nem maradnak ki a sós ropogtatnivalók, illetve a sütés nélkül készíthető, tojásmentes édességek sem. A gabonaliszt, tej és cukor nélkül készült receptekkel kiváló alternatívát kínálhatunk glutén- vagy tejérzékeny, illetve az egészségtudatosságra törekvő ismerőseinknek. Mivel a paleolit sütemények rendkívül finomak, a hagyományos ízekhez szokott rokonainkat, barátainkat is bátran megkínálhatjuk velük.
Varró Aladár Béla - Arc- és testápolás gyógynövényekkel
Megjegyzés a puha táblás kiadás csak egy rőviditett változattá a korában megjelent kiadásnak ami a Black & White által került kiadásra.
Alice Sherwood - Mit főzzünk allergia esetén?
Amikor kiderült, hogy kétéves kisfia dió- és mogyorófélékre allergiás, a szerző saját bevallása szerint úgy érezte, hogy lehetetlen feladat elé állította a sors: van egy nem ételallergiás fia, családja, ráadásul fogalma sincs, mi mindenre kel még odafigyelnie, hogy a legkisebbet megóvja a súlyos allergiás rohamtól. Mivel a felkutatott ételrecepteket kiábrándítónak találta, nekiveselkedett, hogy megalkossa saját, ízletes receptjeit. Ebben a könyvben több mint száz ételt mutat be családja kedvencei közül, a ropogós, ízletes kenyértől és a sajátkészítésű jégkrémektől kezdve a (nota bene!) tojás nélküli piskótákig. Ráadásul káprázatos vendégváró ételötletekkel is szolgál.
Mindegyik ételreceptet elkészíthetjük a "Négy Nagy" allergén valamelyikének (tojás, tejtermék, dió- és mogyorófélék, valamint glutén) elhagyásával.
Dr. Jean-Paul Nowak - Dr. Joliot Nguyen Tan Hon - Homeopraktikák
A kezdő szülők, az újdonsült kismamák és kispapák menetrendszerűen pánikba esnek, amikor a kórházból hazatérve magukra maradnak a babával. Számtalan fontos kérdéssel szembesülnek: mit tegyenek, ha az újszülött sír, ha nem alszik, ha fáj a hasa, ha piros a torka? Mit egyen a csecsemő, és mikor legyen szobatiszta a kisgyerek? Az eligazodást egyre több hasznos könyv és folyóirat segíti, de ebben a témában semmi sem lehet elég. A francia orvos szerzőpáros, Jean-Paul Nowak és Joliot Nguyen Tan Hon újfajta megközelítést választott Homeopraktikák című könyvében: a mindennapok során jól használható ötleteket adnak a kisbabákkal és gyerekekkel kapcsolatos teendőkről mindazoknak, akik a kisebb problémákat és az enyhébb betegségeket nem gyógyszerekkel, hanem a szelíd gyógymód néven is ismeretes, egyre népszerűbb homeopátiás módszerekkel kívánják orvosolni. A témák komolyságára a szellemes, a képregények világára emlékeztető rajzok nyújtanak enyhülést.
K. Pataki Márta - Kenyerek, tészták, édes-sós harapnivalók
Reményeim szerint, ha megvetted, és most boldogan a kezedben tartod a folyamatosan megjelenő PaleoVital Receptgyűjtemény I. részét, a Kenyerek, tészták, édes és sós harapnivalók 100% paleo című könyvet, akkor ez a vásárlás olyannyira tudatos volt a részedről, hogy Loren Cordain és Szendi Gábor tudományos okfejtéseit ismered, tehát alapvetően tisztában vagy a paleolit táplálkozás lényegével.
2010 júliusában kezdtem el BB Boldogbuldog nick néven a Paleolihlet blogomat írni. 2011 februárjában, miután a Paleolihlet kinőtte a kereteit, indítottam el a PaleoVital blogot. Mindkét blogom a mai napig él. Az új PaleoVital a 100%-os paleos ételek blogja lett, a Paleolihlet - a kompromisszumos paleos ételeké. 2011 tavaszán több mint 500 paleos recept olvasható a két blogon. Ezennel saját kiadásban - egy könyv-sorozatot indítok útjára, felhasználva összegyűjtött receptjeimet. A receptek nagy részét jómagam találtam ki, de igen sokat paleos barátaim küldtek el nekem, azzal a céllal, hogy tegyem azokat közhírré a blogomon. A most induló könyvsorozattal szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy minél több emberhez jusson el a paleos szemléletű étkezés és életmód. A könyv formátum lehetővé teszi, hogy olyanok is olvashassák a recepteket, akik nem számítógépeznek, és olyanoknak is fontos lehet a könyv, akik az interneten kívül még mindig szívesen forgatnak papír alapú kiadványokat. Bízom abban, hogy a paleos szakácsok szívesen használnak majd főzés közben egy konyhabarát receptgyűjteményt, mert úgy gondolom, hogy manapság még kevesen főznek lap-top-ot a hónuk alá csapva módszerrel.
Tehát Kedves Paleosok! olyanok, akik azért követitek ezt az életmódot, mert óvni szeretnétek magatokat és szeretteiteket a különféle betegségektől, továbbá olyanok, akik már sajnos megbetegedtetek, de gyógyulni és élhetőbb életet kívántok élni! Szeretettel köszöntelek Benneteket! Remélem, hogy a PaleoVital Receptgyűjtemény valamennyi része sok hasznos információt ad majd számotokra!
Jó egészséget kívánok mindenkinek!