Ajax-loader

Az ​újjászületett magyar népmesekutatás nagy eseménye Tombácz János tanyai szegényparaszt meséinek megjelenése. A mesemondó a szegedi táj szülöttje. Ösztönös szerkesztőkészségével, előadói biztonságával, szemléletességével a legnagyobb magyar mesemondók közé tartozik.
Mesekészlete felöleli és összeötvözi az ősi magyar mesevilágot és az európai ponyvairodalmat, a templomi példázatot és a csintalan történetet. Otthonosan szövögeti tovább a népi epika jellegzetes szegedi témáit: a boszorkányhistóriákat és Rózsa Sándor viselt dolgait. Fölfrissíti a mesélés hagyományait, és újjákölti az élőszavas tradíciót és az olvasott mesekiadványokat. Ritkaságszámba megy az, hogy Tombácz meséit betegágyán naiv, jó képzelőerőről valló rajzokkal illusztrálta. Kiadványunkban bemutatunk ezekből néhányat. Elnyerte a népművészet mestere címet, így meghívások révén szerte az országban jól ismerik.
A gyűjtés és szöveggondozás munkáját Bálint Sándor, a szegedi múlt és népélet nagy ismerője végezte. Gondja volt arra, hogy a gyűjtemény minél hitelesebben megörökítse a mesemondó ízes stílusát.
A mesék tipológiai meghatározását Dömötör Ákos végezte el.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók