Ajax-loader

“Egy ​a Pradóról írott új könyv mindenekelőtt azt a vágyat jelenti, hogy magunkkal vihessük; hogy otthonunkban tarthassuk; hogy lapjain őrizhessük választottjainkat, melyek annyiszor megragadtak bennünket.” Ezzel az igazolással és bevezetővel nyitja meg Alfonso E. Pérez Sánchez a Prado festészeti kincseinek bő és alapos válogatását. Három kritérium vezérelte ezt a válogatást: elsősorban a művészi minőség; a pedagógiai érték olyan művek esetében, melyek reprezentatívak a művészettörténet egy-egy korszakának vagy jelentős irányzatának a szempontjából; végül az újdonság egyes frissen felfedezett vagy restaurált művek esetében, melyek megelőztek olyan nem különb, olykor pedig határozottan alacsonyabb színvonalúakat, amelyeket már többször is láthattunk a Pradót bemutató munkákban.
Minden képet rövid szöveg kísér, amely – kerülve a tárgybeli anekdotákat és az üres pátoszt – történelmi és művészeti koordinátáiban helyezi el a művet. Hosszabb kommentárt szentelt a szerző az egyes nemzeti festészeti iskoláknak és a múzeum történelmi viszontagságainak. A szerző, Alfonso E. Pérez Sanchez, a Prado Múzeum őre, igazgatóhelyettese, végül igazgatója, egyben a madridi egyetem művészettörténet-tanára, számos művészeti publikáció szerzője és ismert előadó. Élvezetes és mindig dokumentált kísérő szövegei hozzásegítik az olvasót a festészet remekműveiben való elmélyedéshez és azok megértéséhez.
Külön említést érdemelnek a reprodukciók; a kötet nagy méretben, a színek tekintetében pedig a legnagyobb hűséggel és legjobb minőségben adja vissza az eredetit. E munka értelmét ez az illusztrációs “korpusz” adja; ne feledjük, hogy fő célja nem más, mint hogy gyűjteményt kínáljon a festészet szerelmeseinek a Prado legreprezentatívabb kincseiből.
Ez a kötet egy igényes sorozat része, amely A világ nagy múzeumai címmel teljes panorámáját nyújtja azoknak a halhatatlan műveknek, amelyeket történelme során az ember alkotott a Szépség területén.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók