Ajax-loader

A ​világon a legnépszerűbb „műfaj" a science-fiction és a fantasy… filmen, videón, korongon. Tizenegy Oscar az A Gyűrűk Urának, és megannyi nagy, gigászi terv: jön a Trója (Wolfgang Petersen filmje Brad Pitt-tel), a Holnapután (Roland Emmerich mozija) vagy vígjátékban az Elvarázsolt kastély (Eddie Murphy főszereplésével). A monumentális filmek mellett ugyanakkor a huszadik század kultikus műveinek szereplőit a mozigyár összemossa: gondoljunk csak az A Szövetségre vagy a szintén vadonatúj Van Helsingre. Sorozatban gyártják a sikeres mozifilmeket, az Átjáró Napra már szinte csak szériaszámos mozikat tudtunk beszerezni: Mátrix 3, Tomb Raider 2, X-Men 2… de hírek hallatszanak a Pókember 2-ről, az X-Men 3-ról, a Terminátor 4-ről… és ott a kimaradhatatlan Star Wars 3.
Ezek mind-mind azt erősítik, hogy SF és F mozikat kifizetődő gyártani, mert eladhatók. Iszonyú sokan ülnek be rájuk és nézik meg őket.
Magyarországon – úgy tűnik – szintén fellendült az érdeklődés a sci-fi és fantasy tematikájú filmek iránt. Az Átjáró Napon Mundruczó Kornél beszélt Delta című, készülő sci-fi filmjéről, mely morális-erkölcsi kérdéseket feszeget egy vírus kapcsán (Átjáró Napos cikkünk bővebben foglalkozik vele). De egy másik SF-film-ről és egy monumentálisnak tervezett magyar fantasy filmről is felröppentek hírek. Hozzáértő trükktechnikai cégeink vannak (a II. Átjáró Napon ott volt a Digic Pictures csapata – Terminátor 3.), már csak a pénzügyi hátteret kell előteremteni. Hosszú ideje nem nyúltak sci-fi témához filmeseink… A „legbátrabb" alkotó pedig nemrég távozott közülünk: pár hete elhunyt Rajnai András.
És miközben a fantasztikus filmek elözönlik a mozikat és a tékákat, a „műfaj" írott változata is – csekélyebb mértékben – fellendülni látszik. Gondoljunk arra, ha már az Ulpius-ház is bevállalt egy sci-fit (igaz, csak újrakiadásban), talán azért tette ezt, mert érezte az érdeklődést. Ezzel a reménnyel adjuk kedves olvasóink kezébe az SF&F Átjáró Magazin legújabb számát.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók