Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Lisie87
4.5/5

Dos ​Santos megint hozza a szokásos formáját! ^^ Aki ismeri már az írásmódját, az nem fog meglepődni, hogy itt inkább az okfejtéseken, elméleteken és a tudományon van a hangsúly és nem a cselekményen. Tulajdonképpen csak azért van benne a “gyilkosos” szál, hogy ne legyen tömény a könyv és a kis szünetekben az olvasó “fellélegezhessen” és megemészthesse az olvasottakat.
Nekem ezzel a módszerrel teljesen megfelel a könyv. :) A vallási és bibliai elméletek teljesen újak voltak számomra, mivel eddig minimálisan foglalkoztam a témával, mostanában meg még kevesebbet, érdekes volt belegondolni és így leírva teljesen logikus is! A klónozós – biológiai résznél voltam igazán elememben, hiszen ez jóval közelebb áll hozzám! :D “Tudják mik azok a telomerek?” Naná! :D
A fél csillag levonás: a vége nem igazán tetszett, olyan erőltetett volt az {{5 oldalban gyorsan öljük meg a gonoszokat és mindenkiről kiderül, hogy "áruló"}} . De lehet, hogy csak este nem volt meg a kellő hangulat. A másik dolog, ami zavart, amikor minden oldalon úgy utalt a főszereplő nőre, hogy „A polizia Giudiziaria nyomozónője” #Kutyim ezt tőled loptam, köszi utólag is! :D# . Ááá, attól már a falat kapartam…


Fermin
4.0/5

Nehéz ​ezt a könyvet értékelni, mert a történet, és a szereplők kidolgozása hagynak némi kívánnivalót maguk után, de a tudományos rész nagyon jó.
A keretsztori elég egyszerű lett, szerintem sokat dobott volna a történeten, ha a szerző jobban kidolgozza a krimi szálat, és egy picit rövidebbre fogja az Újszövetség analízisét. A végén volt ugyan egy csavar, de ez még így is kevés egy jól megírt történethez. A szereplők sem dobtak semmit a történeten, mert elég szürkére sikerültek sajnos. A gonosz Sicarius karakterében jóval nagyobb potenciál volt, mint amit dos Santos végül kihozott belőle.
A könyv tudományos része, és a szerző felkészültsége viszont példa értékű. dos Santos szigorúan tudományos szempontból veszi górcső alá az Újszövetség szövegeit, és Jézus személyét. Van a könyvben néhány megdöbbentő állítás {{pl: Jézus nem volt más, csak egy zsidó rabbi; az evangéliumok szövegének nagy része hamisítvány }} ami lehet, hogy néhány vallásos embert érzékenyen érint, én mégis azt gondolom, hogy a rendelkezésünkre álló szövegek, és régészeti leletek alapján ez lehet a realitás.
Összességében azt mondanám, hogy tetszett a könyv. Akit érdekel ez a téma, annak még a gyengébb kerettörténet ellenére is bátran ajánlom, mert nagyon sok érdekes információt tartalmaz a bibliai szövegekkel és személyekkel kapcsolatban.


Risus
5.0/5

Szuper ​ez a könyv!
Nekem az író írásai egyenlő Dan Brownnal! Nagyon jól megírt könyv!
Rengeteg munka és kutatás kellett a megírásához!
Nekem a könyv pont azért tetszett ennyire, mert nem a gyilkoson van a hangsúly, hanem a miérten!


Marcsi
4.0/5

4 ​csillag annak a hatalmas munkának és utánajárásnak, ami ehhez a könyvhöz kellett.
Gyakorlatilag ez egy nagyon érdekes, de szörnyen megírt regény. Nem olvastam még J. R. dos Santos-tól mást, de ezen könyv alapján nem jó regényíró. Dokumentarista könyvnek tökély lenne. Mindent szó szerint idéz, megkereshető a Bibliában is, érvekkel támaszt alá és nagyon jól és érthetően magyaráz. De a párbeszédek……… Kritikán aluli. A karakterek is. Ennél a nyomozónőnél irritálóbb olaszt még sosem formáltak meg! Elnagyolt, tipikus karaktert akart alkotni és lett belőle egy hisztérika. Fiatalnak írja le Santos, mégis úgy viselkedik, mint egy begyöpösödött öreglány, aki még életében nem hallott semmilyen kritikát a Bibliára. Lehet én nézek sok DoQ tv-t, de aki nem jár csukott szemmel és füllel az már egy két ilyen teóriát hallott, mindegy hogy vallásos vagy nem…
A háttértörténet meg teljesen felesleges. Kb. 20 oldalanként 1 oldalt kap a nagyon elhivatott gyilkos. Ennyi idő alatt nem is tudta felkelteni az érdeklődésem! Inkább ki is hagytam volna.

Biztos, hogy olvasni fogok még dos Santos-t, és csak reménykedni tudok, hogy ott jobb lesz maga a cselekmény.


bmgrapes
3.5/5

Ez ​egy ízig-vérig hát-hát könyv-
Ha azt nézerm, mennyit fejlődött Noronha karaktere, megvagyok elégedve, miközben persze remélem, hogy nem ez a végállomás, mert valljuk be, van mit csiszolni még rajta. A Bibliával kapcsolatos felvetések, kétségek érdekesek voltak, és biztos vagyok abban, hogy van bennük igazság, bár kissé túlzónak találom a 400 ezer hibát, főleg ha azt nézem, hogy a Bibliában 800 ezer szó van (utánanéztem), mert ez azt jelenti, hogy minden második szó hibás.Mindenesetre ez a rész nagyon olvastatta magát, és tényleg érdekfeszítő, elgondolkodtató volt.
A sztori, a krimi, a fordulat, és az utolsó harmad viszont hagy némi kívánnivalót maga után.
És csak mellesleg: aki már látta az Elveszett Jézus-videó című filmet, vagy olvasta Robin Cook Szélütés című remekét, az nem fog hasra esni.


robinson
4.0/5

Első ​olvasásom az írótól Történelem, teológia, biológia és krimi keveréke, roppant olvasmányosan. Kalandos és nagyon is elgondolkodtató a végén majdnem fantazyba hajlott a történet. Már senki nem az volt, akinek látszott.
Bővebben a blogon. http://gaboolvas.blogspot.hu/2013/06/a-vegso-titok.html


vöri
4.5/5

Azt ​hiszem, Santos személyében megvan az én szégyellni való kedvencem itt a molyon, meg úgy általában is. Már egy ideje érik bennem az elhatározás, hogy védelmembe vegyem legalább egy karcban, ami különösen aktuálissá válik most, hogy ez az úriember is érkezik az idei Könyvfesztiválra… de erről majd ott, akkor.

A könyv maga megint nagyon izgalmasra sikeredett, bár továbbra is értetlenül állok a kiadó zsáner-meghatározó ábrácskáit nézegetve – ezeket kapta: izgalom, kaland, tragédia… és ebből legfeljebb az első az, ami stimmelne, de azért ez nem kifejezetten úgy izgalmas, ahogyan azt az egységsugarú olvasó elsőre elképzeli… Az ábrácskák kínálatából én biztosan a történelmet jelöltem volna be elsőként, a kaland pedig szódával elmegy (van benne menekülés, lövöldözés, késdobálás, köpönyegforgatás, de ez mind nem túl hangsúlyos, no).

Santos a tőle már jól megszokott módszerrel vezeti be az olvasót egy témába – gyakorlatilag a könyv 80-90%-a párbeszédekből áll, ahol mindig az aktuálisan a témakörben járatosabb fél magyaráz a másiknak. Most épp Jézus kiléte és az Újszövetség tartalma került górcső alá, rendkívül érdekes és kényes dolgokkal huzakodott elő. Számomra nem megrázó volt, inkább csak elgondolkodtató.
Szokás szerint sok kutatás áll a könyv mögött, ami nem jelenti, hogy egy az egyben tényként kell mindent kezelni (főleg, hogy maga Santos is több ízben fejtegeti, mennyire nehéz egy-egy forrás hitelességét megállapítani), de akad pár kifejezetten jó felvetés benne. Szívesen beszélgetnék róla valakivel… Illetve eddig nem szerepelt a terveim közt, hogy egyszer elejétől végéig elolvassam a Bibliát, hiába olvastam már nagyobb részét külön részletekben, de most ez is felkerül a listámra.

Lehet, hogy Santos nem jó regényíró, de én továbbra is nagyon szeretem, ahogyan mesél, bízom benne, hogy a többi könyve is eljut hozzánk!
A meglepő még, hogy milyen jó főhősnek Tomás Noronha, holott nem az a kifejezetten szimpatikus személyiség – ha a való életben találkoznék vele, valószínűleg rettentően idegesítene, de pont a hibáival lesz reálisabb szereplő, mint gavallér szuperhős kollégái. #(Kíváncsi lennék, Santos mennyiben mintázta őt saját magáról XD )#


A ​könyv témája érdekes volt. Sok mindent megtudtam a Bibliáról és annak kialakulásáról. Mindezt emészthető formában, hiszen egy cselekményes regénybe volt rejtve. Viszont a történetvezetés szempontjából nagyon megakasztóak voltak a 15-20 oldalas agyalgások a Bibliáról.
Maga a cselekmény belefért volna kb 50 oldalba és valószínűleg hatásosabb is lett volna, ha nem 400 oldal alatt történik mindez.

Ami még nem tetszett az a stílus, a rövid fejezetekkel alapvetően nincsen bajom, de az hogy minden 10. oldalon olyan stílusban van befejezve egy fejezet, mintha a legnagyobb fordulat következne, azt már kb az 5. fejeztnél meguntam.

Sajnos nem kaptam kedvet a szerző további műveihez, pedig a háttéranyaga a könyvnek tényleg lenyűgöző és gyanítom, a többi regénye is hasonló, de sajnos ez a szenzációhajhász stílus engem nagyon idegesített.


Ezt ​most nem igazán értem! Az elején meggyőz minket az író arról, hogy ki, és miért nem írhatta a Biblia egyes részeit, sőt, anoním írók voltak, és nem is abban az időben keletkeztek, amikor az " írók" éltek. Nem írhattak bizonyos problémákról, témáról, mert abban a korban még fel sem merültek ilyen kérdések. Később viszont pont rájuk hivatkozik. (Arról nem is beszélve, hogy ki milyen nyelven beszélt, írt, vagy olvasott. Görög, héber, vagy arámi. Vagy egyik sem, vagy mindhárom? :) A Biblia örök rejtély. Lehet így is, úgy is magyarázni.
" János és Péter írástudatlan volt".
" Jakab levele pedig eredeti ugyan, de a szerzője nem Jakab, Jézus testvére, ahogy az egyház gondolta…"
" Az evangéliumokat évtizedekkel az elbeszélt események után írták olyan emberek, akik nem ismerték Jézust, nem beszélték a nyelvét, más volt a kultúrájuk és a képzettségük, és másik országban éltek." stb.
Engem meggyőzött! Viszont akkor mi szükség volt további xy mennyiségű oldalra ?? Nem logikus a könyv. Szerintem. A krimi részéről inkább nem írnék semmit, a klónozáshoz meg nem értek.
Egyszer hallottam valahol, azért nem tudják a Világmindenség teremtését rekonstruálni, mert valami még hiányzik. Nem tudnak rájönni mi. Isteni részecskének nevezték! :))
(Lehet, hogy az értékelésem sem logikus, de teljesen összezavarodtam! :DDD )


RosszQtya
3.5/5

Nehéz ​ezt a könyvet értékelni ha az egészét nézem. Sőt, szerintem nem is lehet.
Így hát, szétválasztom két részre. Az egyik az irodalmi rész, ami szerintem nagyon sekélyes, sőt… de szükség van rá, mert keretbe foglalja a másik részt, ezáltal működőképes lesz az információátadás. Roppantul idegesített a könyvben néhány dolog, például a karakter nevek, vagy az, hogy két-három oldalanként ezt mindig végig kellett olvasnom: “A polizia Giudiziaria nyomozónője” . A krimiszál elnagyolt, nem túl izgalmas, de mivel nem túl számottevő, ezért kibírható.
A másik rész úgy működik, mint egy jóféle konteo, csak az író által előadott információk valóságos tényeken alapszanak, bár biztos van aki nem ért ezzel 100% -ban egyet. Ez volt az a rész amiért jó volt a könyv. Mikor letettem alig vártam, hogy folytathassam. Nem volt minden tény ismeretlen számomra,sőt, de így egybesűrítve igazán hatásos volt.Nem akarok részletekbe menni, de ha valakit érdekel ezen kor történelme, annak ez egy remek olvasmány lesz.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
3.3/5

Statisztika

23.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók