Ajax-loader

A ​háborúk történetéhez már a legkorábbi időktől fogva legalább olyan mértékben hozzátartozott a téves helyzetfelismerés és hozzá nem értés, mint a vitézség és a dicsőség. Az előbbiekből adódó baklövések olykor tragédiába torkolltak, máskor bohózatba fulladtak – néha pedig, bár minden ellenük szólt, győzelemmel végződtek.

Hogyan futamította meg a helyi rákpopuláció a Jamaika visszafoglalására küldött brit sereget 1654-ben? Hogyan eshetett egy brit tank legénysége abba a szörnyű hibába, hogy a saját lövészárkát géppuskázta végig 1916-ban a Somme-nál? És vajon hogyan jutottak a Marokkóban állomásozó spanyol katonák arra a felettébb szokatlan elhatározásra, hogy fegyvereket áruljanak éppen a saját ellenségeiknek?

A katonai baklövések lebilincselő és szórakoztató második kötetében Geoffrey Regan nem csupán elbeszéli e meghökkentő események történetét, hanem rávilágít arra is, hogy mifajta nehézségek vezethetnek a vereséghez. Regan anekdotaszerű történetei a hadviselés számos aspektusát érintik, kezdve a „baráti tűz” fogalmától, a partraszállással kombinált hadműveleteken át, a katonák dolgába kontárkodó politikusokon keresztül egészen az együttműködés hiányáig. A könyv második részében a szerző esettanulmányok keretében részletesebben is elemzi az egyes csaták során elkövetett hadvezetési hibákat.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

18.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók