Kapcsolódó könyvek
Dr. Vasant Lad - Ayurvéda
Első ízben jelenik meg magyar nyelven olyan könyv, mely világosan bemutatja a világ legősibb gyógyító rendszerét, valamennyi gyógyító mesterség szülőanyját: az Ayurvédát. A gazdagon illusztrált, több mint ötven ábrát, diagramot, táblázatot, fotót, s grafikát tartalmazó szövegből a történet és filozófia bemutatása után az alábbiakat tudhatjuk meg:
Miként alakulnak ki a különböző betegségfolyamatok s hogyan ismerhetjük fel ezek korai jeleit. Mik hozzák létre a testben a mérgeket. Érzelmi tényezők hogyan hozhatnak létre mérgeket. Miként táplálkozzunk alkatunknak megfelelően helyesen. Hogyan vizsgáljuk és kezeljük magunkat. Hogyan válhat a konyhánk házi gyógyszertárrá. Mikor, s hogyan tartsunk diétát. Mik a számunkra előnyös yóga pozitúrák. Hogyan ellensúlyozzuk a testet, az elmét, és a tudatot érő káros hatásokat. Mi szükséges a testi-lelki megfiatalító program elkezdéséhez. Hogyan győzhetjük le az öregedést és hosszabbíthatjuk meg az életet, s végül tanácsot adva, miként nézhetünk szembe békésen a halállal.
És még sok-sok más hasznos, gyakorlati útmutatást tartalmaz e könyv, melyek mind hozzásegítenek bennünket egy kreatív, egészséges és kiegyensúlyozott életvitel kialakításához, s közelebb visznek minket áhított célunkhoz, a hosszú élet, a megfiatalodás és az önmegvalósítás eléréséhez.
Lénárt Gitta - Élő ételek könyve
Az élő – azaz nyers, 43 ºC fölé nem hevített – ételek fogyasztását ajánló új táplálkozási irányzat egyre növekvő népszerűségének oka elsősorban az azzal járó életmódváltozás áldásos hatásában rejlik. A hőkezeletlen, magas energiájú növények és gyümölcsök olyan „energiabombát” jelentenek szervezetünk számára, amely biztosítja egész napi aktivitásunkat. Növekszik koncentrációs képességünk, fizikai teljesítményünk, eltűnnek a gombás megbetegedések, bőrünk élővé, tisztává válik. Természetesen mindezek mellett ha igényünk van rá, ehetünk főtt ételeket is. A fontos az, hogy minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, s ezt nagy örömmel, megelégedettséggel tegyük! Ebben nyújt segítséget ez a Magyarországon úttörő könyv.
Victoria Boutenko - A nyerskonyha legjobb receptjei
A legfontosabb élőétel-receptek lépésről lépésre
Fedezzük fel a nyersétel-készítés örömeit Victoria Boutenko, az élő ételek úttörőjének új, egyszerű és ízletes recepteket felvonultató könyve segítségével! A szerzőnő ezúttal családja legféltettebb kincseként őrzött receptjeit adja közre könnyen érthető módon, fotók százainak kíséretében, miközben az ételkészítés minden egyes lépésénél érezhető lelkesedése, a kezdő szakácsokat bátorító hozzáállása. Az ínycsiklandó receptek között találhatunk többek között dzsemeket, pogácsákat, levest, kekszeket, mandulatejet, trüffeleket és csokoládétortát is, melyek elkészítését Victoria minden részletre kiterjedően bemutatja. Nemcsak az ételek elkészítéséhez szükséges eszközöket és hozzávalókat ismerteti, hanem táplálkozási tanácsokat is ad. A kötetben bemutatott receptek olyan alapreceptek, amelyek bármely, nyers ételeket készítő szakács repertoárját gazdagíthatják. A részletes leírásoknak, valamint a színes fotóknak köszönhetően teljesen egyértelműek az egyes munkafolyamatok, ezáltal egy jól használható, minden részletre kiterjedő receptkönyvet tarthat a kezében az olvasó. A receptek ugyan rendkívül precízek, ráadásul a szerzőnő sok helyütt még receptváltozatokkal is szolgál, Viktória arra biztatja olvasóit, hogy az ételeket saját ízlésüknek, illetve életvitelüknek megfelelően alakítsák.
Lénárt Gitta - Élő édességek könyve
A szerző ezúttal a legsikeresebb édességreceptjeit osztja meg lelkes olvasóival.
Az élő ételekre jellemzően ezek a finomságok hőkezelés, sütés és főzés nélkül készülnek, így a bennük található értékes tápanyagok, vitaminok és enzimek továbbra is kifejthetik áldásos hatásukat. Az alapanyagaik között elsősorban rostban gazdag gyümölcsök és olajos magvak szerepelnek, nem tartalmaznak azonban lisztet, tojást, tejtermékeket, fehér cukrot.
Fontos szempont, hogy a legtöbb édesség néhány perc alatt elkészül. Nincs szükség hosszú sütési időre, a tisztítás, a szeletelés vagy a turmixolás után rövidesen tálalhatjuk az ízletes, egészséges falatokat.
Gitta sikere többek között lenyűgöző fantáziájának és kreativitásának köszönhető, amelyet a könyv igényes kiállítása is híven tükröz.
Ismeretlen szerző - Helyes ételtársítás
Nehéz feladat jól társítani élelmiszereinket? Nem könnyû, de kétségtelenül nehezebb megemészteni a rosszul összeválogatott ételeket! Ez a könyv hasznos útmutató, amely segítséget nyújt abban, hogy leggyakrabban fogyasztott ételeink egészségesebb formában kerüljenek az asztalunkra. Tanuljuk meg úgy összeállítani étrendünket, hogy ahhoz, hogy helyesn étkezzünk, ne kelljen lemondanunk a megszokott ízekrõl. Érezzük jól magunkat a bõrünkben és õrizzük meg alakunkat, egészségünket.
Könczey Réka - S. Nagy Andrea - Zöldköznapi kalauz
Kétségtelen tény, hogy számos környezetszennyező/természetpusztító tevékenységet a fennálló társadalmi-gazdasági rendszer kényszerít ránk. (Például hiába akarjuk a visszaváltható üvegbe csomagolt italt választani, ha nem találunk olyat a polcon; marad az eldobható.) Ugyanakkor a rendszer még így is meglehetősen nagy mozgásteret hagy számunkra, legalábbis nagyobbat, mint azt a legtöbben gondolják. Egyértelműen bizonyítja ezt a szóban forgó kiváló könyv is, amely gyakorlati tanácsokat igyekszik nyújtani ahhoz, hogy mindennapjainkat környezetbarátabbá tegyük. Hogyan csökkenthetjük szeméttermelésünket? Miként takarékoskodhatunk az energiával vagy a vízzel? Milyen a környezetkímélő kertészkedés? Hogyan étkezhetünk egészségesebben? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad válaszokat a kötet, amely minden kétséget kizáróan az egyik legfontosabb magyarul megjelent "zöld" könyv.
Dr. Sonja Reitz - Testi eredetű lelki betegségek
Hogyan szerezhetjük vissza a lelki egyensúlyunkat a testi panaszok okainak felismerésével és megszüntetésével? Önsegély: helyes táplálkozással és táplálékkiegészítéssel, méregtelenítő és salaktalanító kúrával, elegendő mozgással és alvással már a legtöbbet tettük magunkért. A legszakszerűbb segítség: a hagyományos orvoslás módszerei, valamint a holisztikus gyógyászat újfajta vizsgálati és célzott terápiái segítenek a diagnózisban és a kezelésben.
Terry Hope Romero - Salad Samurai
Discover the Way of the Salad
Award-winning chef and Veganomicon coauthor Terry Hope Romero knows her veggies. In Salad Samurai, she's back to teach you the way of the veggie warrior, rescuing salads from their bland, boring reputation and "side" status with more than 100 vibrant, filling entrees. This is your guide to real salad bushido: a hearty base, a zesty dressing, and loads of seriously tasty toppings. Based on whole food ingredients and seasonal produce, these versatile meatless, dairy-free dishes are organized by season for a full year of memorable meals (yes, salad can rock even the coldest days of winter). Dig in to:
Spring Herb Salad with Maple Orange Tempeh
Deviled Kale Caesar Salad
Seared Garlic Chickpeas, Spinach, and Farro
Seitan Steak Salad with Green Peppercorn Dressing
Herbed Pea Ricotta, Tomatoes, and Basil
Mushroom, Barley, and Brussels Harvest Bowl
Tempeh Rubenesque Salad
Pomegranate Quinoa Holiday Tabouli
Seitan Bacon Wedge Salad
and many more!
With designations for gluten-free and raw-ready options and recipes that are work-friendly, weeknight-ready, high-protein, and loaded with superfoods, Salad Samurai shows you the way of the salad: killer dishes that are satisfying, healthy, and scrumptious.
Praise for Terry Hope Romero
"This is exceptionally good food for vegans, vegetarians, and the rest of us who are trying to eat a more sustainable, healthy, plant-based diet." - Christian Science Monitor on Vegan Eats World
"Exuberant and unapologetic...Moskowitz and Romero's recipes don't skimp on fat or flavor, and the eclectic collection of dishes is testament to the authors' sincere love of cooking and culinary exploration." - Saveur on Veganomicon
Isa Chandra Moskowitz - Terry Hope Romero - Veganomicon
Who knew vegetables could taste so good? Moskowitz and Romero's newest delicious collection makes it easier than ever to live vegan. You'll find more than 250 recipes--plus menus and stunning color photos--for dishes that will please every palate. All the recipes in Veganomicon have been thoroughly kitchen-tested to ensure user-friendliness and amazing results. And by popular demand, the Veganomicon includes meals for all occasions and soy-free, gluten-free, and low-fat options, plus quick recipes that make dinner a snap. Recipes include:
• Autumn Latkes
• Samosa Stuffed Baked Potatoes
• Grilled Yuca Tortillas
• Baby Bok Choy with Crispy Shallots
• Chile-Cornmeal Crusted Tofu Po’ Boy
• Roasted Eggplant and Spinach Muffuletta
• Jicama-Watercress-Avocado Salad with Spicy Citrus Vinaigrette
• Acorn Squash, Pear and Adzuki Soup
• Tomato Rice Soup with Roasted Garlic and Navy Beans
• Asparagus and Lemongrass Risotto
• Almost All-American Seitan Pot Pie
• Hot Sauce-Glazed Tempeh
• Black Eyed Pea Collard Rolls
• Chocolate Hazelnut Biscotti
• Pumpkin Crumb Cake with Pecan Streusel
Lénárt Gitta - Élő italok könyve
A smoothie nevet mind hallottuk már, kapni lehet minden nagyobb bevásárlóközpontban, ám kevesen tudják, hogy valójában mit is takar ez a név. A nyers vagy élő italokat hívjuk így, amik magát az életenergiát jelentik. Az élő italok – azaz smoothie-k - forradalmi változást hoznak életünkbe, olyan mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget juttatunk a szervezetünkbe, aminek megrágása igen sok időt és energiát venne igénybe.
A turmixolás, facsarás hatására a sejtfalat feltörjük, így az italokból a tápanyagok nagyon gyorsan felszívódnak, szinte azonnal eljutnak sejtjeinkhez és természetes energiákkal táplálják azokat. A frissen készített zöldség- és gyümölcslevek rendszeres fogyasztásával megerősítjük immunrendszerünket, így segítjük a szervezet öngyógyító törekvéseit.
Lénárt Gittának, az élő ételek első számú magyarországi szakértőjének előző két kiadványának - Élő ételek könyve és Élő édességek könyve - elsöprő sikere, a szerző számos rádió- és televíziós meghívása és szereplése azt igazolja, hogy egyre többen keresünk olyan megoldásokat, amelyek segítségével megőrizhetjük egészségünket, karcsúságunkat, ugyanakkor ízlelőbimbóinknak is felejthetetlen élményt nyújtunk.
Nagy szeretettel ajánljuk a sorozat következő kötetét, mely az élő italok, a nyers levek világába kalauzolja az ínyenc érdeklődőt.
Ilse-Maria Fahrnow - Jürgen Fahrnow - Az öt elemen alapuló táplálkozás
Hogyan találhatjuk meg az optimális táplálkozásmódot a különböző élethelyzetekre: a hétköznapokra és munka mellett, stresszhelyzetekre és fogyáshoz? A kérdésekre a válaszokat a könyvben ellenőrző lista segíti, hogy ki-ki pontosan meghatározhassa saját energetikai állapotát. Találhatók benne receptek és javaslatok a mindennapi táplálkozáshoz, gyerekeknek szóló ízletes ételekre vonatkozó ötletek, komplex test- és relaxációs gyakorlatok az öt elem egyensúlyának megteremtéséhez, közérzetünk javítása érdekében. Ajándék étkezési tanácsadó poszterrel!
Victoria Boutenko - A nyers étel csodája
A könyv tartalmáról: a szerző két könyve található egy kötetben: A nyers család (Raw Family) az orosz származású Boutenko családról szól, akik 1990-ben emigráltak az USA-ba. Évekig a szokványos amerikai ételeket ették, aminek az lett a következménye, hogy mindannyian megbetegedtek. A végső rúgást az adta, amikor Viktória megtudta, hogy 9 éves fiának gyógyíthatatlan gyermekkori cukorbetegsége van, és élete végéig inzulin injekciókat kell kapnia. Kétségbeesve kereste az alternatív megoldást. Elkezdte megfigyelni az egészségesen kinéző embereket, és gátlásosságát legyőzve, megszólította őket. Egy nap meglátott egy sugárzó arcú, boldog hölgyet egy bankban, és tőle is megkérdezte, hogy ismeri-e a cukorbetegség alternatív gyógymódját. A hölgy története, hogy sikerült meggyógyulnia egy béldaganatból mégpedig 100%-osan élő, nyers ételek fogyasztásával megdöbbentő volt Viktória számára, de a szíve azt súgta, hogy az ő családja számára is ez lesz a helyes út. A könyvben mind a négy családtag a saját szemszögéből mondja el, hogyan változott meg örökre az élete...
Az Életet adó zöldek-ben (Green for Life), mely néhány évvel később íródott, Viktória a zöld levelekről és a belőlük készült turmixokról közöl meghökkentő információkat. Új nézőpontból közelíti az emberi táplálkozást, összehasonlítva csimpánzok és az emberek étrendjét. A Roseburgi kísérlet, melyet Viktória és Dr. Fieber végeztek el, feltárja a zöldturmix-ivás egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
William Dufty - Cukor blues
A cukor megédesíti mindennapjainkat, szeretjük az édeset, képesek vagyunk akár 60 kg-ot is elfogyasztani belőle egy évben. Hiszen szinte mindenben van cukor, és nem is kevés: a mustárban, a ketchupban, az üdítőitalokban, de még a cigarettában is.
Nem mindig volt ez így. A cukrot az emberiség évezredeken át nem ismerte, és csak az időszámításunk utáni hatodik században sikerült a "méhek nélküli mézet" kikristályosítani úgy, hogy szállíthatóvá vált. A cukornád, az "indiai só" eredeti alapanyaga csak a trópusokon termett meg, ezért a cukorhoz évszázadokon át mindössze igen kis réteg tudott hozzájutni. Mígnem a gyarmatosítás lehetővé tette a cukornád "európai területeken" történő termesztését. Ennek persze ára volt. A cukornádültetvényeket a trópusi klímához szokott afrikai rabszolgákkal kellett megműveltetni. Noel Deer angol történész szerint: "Nem túlzás azt állítani, hogy a rabszolga-kereskedelem során húszmillió afrikai pusztult el, s kétharmaduk a cukor miatt."
A cukor terjedésével párhuzamosan megjelentek az első figyelmeztető jelek: az édes életnek ára van. A fogszuvasodás, a cukorbetegség, a rák, de a kamaszkori pattanásos arcbőr vagy koncentrálóképességünk romlása mind a cukor nehezen tetten érhető következményei. Mi több, a cukor iránt - csakúgy, mint az alkohol, a cigaretta, a kávé és a valódi kábítószerek iránt - függőség alakul ki. Ezért tudjuk olyan nehezen elfogadni, hogy bármi baj is lehet a finomított cukorral.
"A világegyetem örök rendjében a mesterségesen finomított cukornak, mint minden másnak, megvan a maga szerepe - írja Dufty. - Lehetséges, hogy a cukoripar maga a gonosz, aki kísértésbe visz minket, és egy olyan emberirtót terjeszt közöttünk, amely pusztításba dönti az édes élet falánk megszállottjait, és természetes kiválasztódásra ítéli őket: kik az alkalmasak a túlélésre, s kiket sodor el a bibliai vízözön (vagy stílszerűen: kólaözön) - ily módon tisztítva meg az emberi fajt egy eljövendő új kor számára."
A Cukor blues a cukor több évszázados történetének megdöbbentő dokumentációja. A cukor története törvényszerűen összefonódott az orvoslás történetével. Az orvostudomány azonban máig nem hajlandó elfogadni - különböző gazdasági és politikai érdekektől vezérelve -, hogy a cukor civilizációs betegségeink egyik első számú okozója.
Dufty a Cukor blues bevezetőjében leírja első találkozását az amerikai némafilmek koronázatlan királynőjével, Gloria Swansonnal. Miss Swanson, aki kortalan szépségéről és reformtáplálkozásáról egyaránt híres volt, kedvesen figyelmezteti Duftyt, amikor feketekávéját egy szem kockacukorral akarja megédesíteni: "Előttem ehet bárki akár darált üveget is, a szemem se rebben. Vegye csak el, ... egye meg a fehér cukrot, és legyen csak öngyilkos. ... ezt mindenkinek magának kell megértenie, mégpedig a saját kárán." Dufty megtanulta a saját kárán, megírta a Cukor bluest, és feleségül vette Miss Swansont, akinek hatodik férje lett. És Gloria Swanson iránti tiszteletből ezentúl hatodik William Duftynak nevezte magát.
"Amikor ma azt látom, hogy valaki megfog egy kockacukrot, megrándulok, ahogy Gloria Swanson is megrándult azon a bizonyos sajtótájékoztatón. Szeretnék az illetővel egy csendes sarokba húzódni, és elmondani, milyen könnyű legyőzni a cukor bluest.
Tekintsék most úgy, hogy egy csendes sarokba húzódtunk. Mit veszíthetnek?"
Hamvas Béla - A bor filozófiája
_Végül is ketten maradnak, Isten és a bor._
Elhatároztam, hogy imakönyvet írok az ateisták számára. Korunk ínségében a szenvedők iránt részvétet éreztem és ezen a módon kívánok rajtuk segíteni.
Feladatom nehézségével tisztában vagyok. Tudom, hogy ezt a szót, Isten, ki se szabad ejtenem. Mindenféle más neveken kell róla beszélni, mint amilyen például csók, vagy mámor, vagy főtt sonka. A legfőbb névnek a bort választottam. Ezért lett a könyv címe a bor filozófiája, s ezért írtam fel jeligéül azt, hogy: végül is ketten maradnak, Isten és a bor.
(-)
Dr. Karácsony Irén - D. Karácsony Irén - A reformkonyha örömei
Szívből ajánlom receptkönyvemet mindazoknak, akik
- kisebb-nagyobb vagy talán már gyógyíthatatlannak tartott betegségüktől szeretnének megszabadulni;
- korunk rettegett betegségeit - a rákot, a szívinfarktust az agyérbetegségeket szeretnék legyőzni;
- fölös kilókkal küszködnek, és eddig kudarccal végződtek drága diétáik, vagy soha nem volt elég pénzük, idejük, hogy kipróbálják őket,
- már régóta szívesen kipróbálták volna a reformtáplálkozást, de túlságosan idő- és munkaigényes, valamint költséges hobbynak tartották.
Ajánlom tovább mindenkinek, aki
- kellően kíváncsi ahhoz, hogy kipróbálja, hogyan lehet hús, fehér cukor és fehér liszt nélkül élni, sőt változatosan és jóízűen enni, és a táplálkozás által kitűnő közérzetet, testi szellemi frissességet szerezni.
Melegen ajánlom - a fentieken kívül - recept-könyvemet azoknak a "sorstársaimnak" is, akik - inkább kevesebb, mint elég kosztpénzzel és még ennél is - kevesebb főzésre fordítható idővel rendelkeznek.
Köszönet mindazoknak, akik már korábban kipróbálták, és azóta is használják receptjeimet, s ezzel támogattak és lelkesítettek.
Külön köszönet illeti lányomat megértéséért és gondolatébresztő meglátásaiért, javaslataiért.
Gretchen Rubin - Boldogságterv
Egy esős délutánon Gretchen Rubin a föld legprózaibb helyén, egy belvárosi buszon megvilágosodik. Rádöbben, hogy vánszorog a nap, de rohannak az évek, múlik az idő, ő pedig nem koncentrál eléggé azokra a dolgokra, amelyek igazán számítanak. Ott, abban a szent pillanatban eldönti, hogy rászán egy évet a boldogságára. A Boldogságterv ennek az egy évnek a friss, lenyűgöző nyomon kísérése, humoros, bölcs krónikája. Annak a tizenkét hónapnak a kalandjait meséli el, amikor Rubin az ókori bölcsek, a modern tudomány, valamint a popkultúra tanácsait alkalmazva a boldogságot kereste.
A tanulságos, mégis szórakoztató, gondolatébresztő, de lenyűgözően olvasmányos könyv nyomán mindannyian kedvet kapunk életünk megváltoztatásához. Azonnal hozzá akarunk látni, hogy kis lépésekkel nagy változást vigyünk véghez.
„Ez a könyv már az ötödik oldalnál boldoggá tett. És minél tovább olvastam, annál boldogabb lettem. Csupa nagyszerű ötlet, életem minden területén változást hozott a szerelemtől a pénzig, a munkától a játékig, az írástól a diétás kóláig.” – A. J. Jacobs
Fövényi József - Papp Rita - Cukorbetegek új diétáskönyve
Az új diétáskönyv szerkesztője részletesen ismerteti a cukorbetegség kialakulását, különféle típusait, az anyagcsere-állapotot jellemző mutatószámok értékeit és jelentőségét. Gyakorlati tanácsokat ad az életmód kialakításához, a gyakran előforduló problémák megoldására. A diétás rész két területe: a meghatározott szénhidráttartalmú étkezéseket megkönnyítő mintaétrendek és maga a receptgyűjtemény. A függelék az energiaigényeket ismerteti táblázatos formában és egyes élelmiszerek szénhidrát- és energiatartalmát.
Minden cukorbetegnek ajánlható kiadvány, mivel a szerzők az utóbbi években történt fontos felismeréseket is tekintetbe véve számos kérdést más megvilágításban tárgyalnak, mint az korábban megszokott volt.
Cherie Calbom - Maureen Keane - Lékönyv 2
A friss zöldség- és gyümölcslé kellemes ízű,üdítő ital.Létfontosságú összetevői- a vitaminok,ásványi anyagok,enzimek,antioxidánsok és mások- együttesen fejtik ki áldásos hatásukat,így segítenek megőrizni egészségünket,illetve megvédenek a kórokozókkal szemben,és elősegítik a gyógyulást-azaz életerővel töltenek el.Könyvünk az egyes betegségek rövid leírása után több ivóléreceptet ajánl,az utolsó fejezetben pedig összeállítottunk néhány karcsúsító és méregtelenítő kúrát,így Ön is könnyedén megtalálhatja a fizikai állapotának és ízlésének legjobban megfelelő ivóleveket.Egészségére!
Loren Cordain - Paleolit válasz
Ugyan kit ne foglalkoztatna a kérdés: hogyan fogyhatunk le, töltődhetünk fel és fiatalodhatunk meg mindössze hét nap alatt? Loren Cordain, a paleolit életmód koncepciójának elismert szaktekintélye legújabb könyvében elárulja a titkot, melyet nem csupán személyes tapasztalatai, hanem három évtizedes kutatói munkássága is hitelesít. Rávilágít például arra, hogy a napjainkban leggyakrabban előforduló krónikus megbetegedések zöme egy egyszerű életmódváltással elkerülhető volna, hiszen e betegségek javarészt azért fenyegetik civilizációnkat, mert mostani életmódunk gyökeresen eltér attól az ősi, genetikailag kódolt rendszertől, amelyhez a testünk egykor alkalmazkodott. Így történhet meg, hogy egyes bennszülött populációk tagjai, akiknek semmilyen kapcsolatuk nincs a civilizált nyugati világ polgáraival, hírből sem ismerik a túlsúlyt, az agyvérzést, a magas vérnyomást, a szív- és érrendszeri betegségeket, a kettes típusú cukorbetegséget vagy a pattanásos bőrt. Cordain meggyőző kutatási eredményekkel támasztja alá az állításait, és részletes magyarázatokkal szolgál, miért érdemes elhagynunk az étrendünkből a tejtermékeket, a gabonaféléket, a hüvelyes zöldségeket és a burgonyát. Sőt, hétnapos étrendmintájával kapaszkodót is nyújt a kezdő, vagy ötleteket a haladó paleósoknak. Egy biztos: ha - fokozott odafigyeléssel - betartjuk az általa javasolt alacsony glikémiás indexű, omega-3 zsírsavakban gazdag, fehérjedús étrendet, elbúcsúzhatunk a felesleges kilóinktól, a rossz közérzetünktől, ugyanakkor sokat tehetünk általános egészségi állapotunk javításáért is. Ez pedig talán megér egy próbát, nem igaz?
Borbély Gyula - A vegetarianizmus értéke az ember életében
Tudjuk, hogy a hosszú élet csak akkor kívánatos, ha mindvégig biztosítja a szellemi és fizikai erők aránylagos épségét. Mert értéktelen az olyan hosszú élet, melynek utolsó évtizedei tehetetlenségre kárhoztatják súlyos terheinek szánalomra méltó hordozóját. Az ifjúság rövid idejének megnyújtása az igazi érték, a derűs öregkor csak ráadás hozzá. Hiszen a gondokkal, betegséggel telített vénkor olyan teher, amelynek elvesztése valóban "megváltás". Mi tehát a teendőnk? … Ismerjük meg a szervezetünkben is érvényesülő örök természettörvényeket és kövessük őket tudatosan. Éljünk velük összhangban, és ne feledjük, hogy az emberi agyvelő a Föld legszebb virága!