Ajax-loader

Festetics ​Mária grófnő (1839–1923) anyagi gondjaik enyhítése céljából vállalt munkát Klotild főhercegnő mellett. Így ismerkedett meg Erzsébet királynéval, aki a rendkívül határozott egyéniségű, művelt grófnőt szívesen látta volna udvarhölgyei között. Festetics Mária nehezen szánta rá magát a feladatra, de gróf Andrássy Gyula és Deák Ferenc rábeszélésére elfogadta az új állást, s udvarhölgyként teljesített szolgálatot Erzsébet mellett 1871 decemberétől a királyné tragikus haláláig.

Festetics Mária hamar átlátta az udvar intrikákkal átszőtt világát, s önálló véleményét sosem rejtette véka alá. A királyné szépsége és személyisége nagy hatással volt rá, ezért az őt ért támadásokkal szemben úrnője harcias védelmezőjévé vált. Ugyanakkor hibáit is jól ismerte: ezeket gyakran illette naplójában szigorú bírálattal.

A grófnő az udvarhölgyek közül nem csak éleslátásával, hanem jó állóképességével is kiemelkedett. Ő volt az, aki Erzsébetet többórás, gyors sétáin kísérni tudta. Számtalan személyes élményét pedig elhivatottan rögzítette kapcsos naplójában. Minden alkalmat és helyszínt megragadott az írásra – jegyzetelt a hajókabinban, vasúti kocsiban (amíg a királyné vadászni ment) vagy éppen egy közeli vendéglőben.

A napló kulccsal lezárt lapjaira már a kortársak is nagyon kíváncsiak voltak. Festetics Mária azonban az utókornak szánta írását. A német nyelvű szöveg rövidke részleteit Erzsébet királyné életrajzírói kutatták és fel is használták műveikhez, így gróf E. C. Corti és Brigitte Hamann is. Nagyobb terjedelmű válogatás azonban mindeddig nem jelent meg magyar nyelven.

A Festetics-napló Erzsébet királyné és közvetlen környezetének mindennapjaiba enged bepillantást egy hiteles szemtanú személyes élményein keresztül.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

-
átlagos pontszám
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ
0
lezárult rukk / happ

Címkék

Kollekciók