Ajax-loader

A ​népi írók mozgalmának és a Nyugat költői között egyaránt számon tartott Jankovich Ferencet manapság már elsősorban történelmi regényei révén ismeri a szélesebb olvasóközönség, s jó, ha azt is tudja még róla, hogy ő a Sej, a mi lobogónkat kezdetű induló szövegének szerzője. Utoljára 1971-ben, illetve 1973-ban jelentek meg – összegyűjtött – költeményei Napkergető, illetve Holdnéző címmel. Azóta nem jelent meg tőle verseskötet. Pedig – ez a mostani válogatás is bizonyság rá – tehetségekben nem szűkölködő nemzedékének lírikusként is legelső vonalában a helye.
Születésének nyolcvanadik évfordulójára Kiss Tamás, a költőtárs állította össze ezt a kötetet, amely az életműnek mintegy harmadát öleli fel, s amely Jankovich költészete kiteljesedésének bemutatása mellett annak színeit, hangulatait, hangnemi gazdagságát is tükrözteti.
“Az az alkat Jankovich, aki – bár mestere a formának – inkább a belső hangra figyelt, mintsem a mindig új, változatos formai megoldásokra. Szeretett egy gyökérből több verset lomboztatni. Egész költészetének meghatározó eleme a hangulatiság. Így nem is a változatos témák, hanem az egy-tömb érzések, indulatok megszólaltatója. Mintegy harmadik elemként társul ezekhez a zeneiség. Emlékeztet az ősi népi, ugyanakkor európai lantos költészet dallamos, leénekelhető vershagyományaira.
Jankovich énekes alkatú költő, nála a dallamívek és a versszerkezetek szinte együtt hangzanak. A kortársak, nemzedéktársak között nem ismertem hozzá hasonlót: emberi megjelenése, mély tónusú hangszíne és modulációja egészen azonosnak hatott verseivel. Nagy élő hangszer, mély hangolású húrokkal” – írja a kötet előszavában Kiss Tamás.

Kapcsolódó könyvek

Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

5.0
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
kívánságlistán
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók