Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Mit ​csinál a lüke moly, miután sikerült egy [[https://moly.hu/konyvek/kovacs-robert-klimavaltozas|jól megírt, objektív és tényfeltáró ismeretterjesztő könyvet]] olvasnia klímakatasztrófa témában? Keres magának egy öko-thrillert, hogy megint legyen min paráznia.
A finn szerző regénye, mint a borítón is fel lett tüntetve, ebbe a borzongató műfajba tartozik. De thriller ide, vagy oda, nem karmoltam szét magam a feszültségtől. A könyv nagyon lassan, kényelmesen építkezik, a cselekményt is három szálon indítja el. Először egy nagy totált kapunk a bolygó különböző megkapó szépségű pontjairól, majd egyre szűkíti a képet a konfliktus köré. Ördögien elegyít misztikumot és történelmet, fikciót és valóságot, hogy Atlantisz példájával és emlékével építsen föl egy nagyon is hihető jövőképet. Szóval érdekes és jól összerakott történet, még ha a csillagok száma nem is épp ezt tükrözi. Ennek egyik okát pedig már említettem. Feszültségteremtésben a szerző pont olyan tehetséges, mint az iskolai töri, vagy földrajzkönyvek szerzői. A dialógusok meg sokszor iskolás szinten mozognak, szó szerint és átvitt értelemben is. Egy-egy alkalommal az oktatóvideók hangulatát idézte meg. A „tanár” mond valami nagyon érdekeset, perceken keresztül részletezi a megfigyelések tudományos hátterét és összefüggéseit, amire a hallgatóság csak valami bárgyú, csodálkozó visszajelzést tud magából kipréselni, esetleg a tanár által sugallt kérdést, igényelve a további magyarázatot.
Ezek ellenére mégis egy élvezetes, érdekes könyv volt, amire nem bánom, hogy időt szántam, mert ezek a fejezetnyi kiselőadások, a minden irányba kitekintő, a Da Vinci-kód stílusát idéző szövevények igazán szórakoztatóak. Az oktatóvideós stílus is átlép néha egy Albert Barillé-fél Egyszer volt… #az ember# a kihalás szintű „mesébe”, amiben Szurtos és Pöttöm (ők az emberi rossz megtestesítői) is főszerephez jut, ráadásul a jó oldalon. Ki ne imádná ezt a fajta gazdasági és politikai érdekeket mellőző optimizmust, még akkor is, ha csak egy eszköz a végjáték fokozásához? Biztos, hogy maradandó élmény marad a könyv, de az is, hogy ebből nem fog hollywoodi produkció készülni.


Morpheus
4.0/5

Könnyű ​olvasmány, ha mások krimit olvasnak kikapcsolódásként, én öko-thrillert. Ne várjunk művészi mélységeket, alig vannak benne felesleges helykitöltő bonyodalmak, szépen tartunk alfától az ómegáig. Sajnos a történet csak azért fikció, mert még nem tartunk az ómegánál, viszont már valahol az ábécé közepénél járhatunk. Amennyiben a valóságban is eljutunk a katasztrófákig, Magyarország felé nem tíz meg százezrek fognak elindulni, hanem milliók. Igen, baromi jó helyen vagyunk, talán idáig még a megacunamik se fognak elérni. És ha akkor is így fogunk viselkedni, mint most, akkor nem lesz kegyelem, és nem is fogunk érdemelni kegyelmet.
Addig is szeretetben gazdag, gyűlölettől és megacunamiktól mentes, békés napokat kívánok! Élvezzük, ameddig lehet!


csartak
3.5/5

Ez ​a könyv régóta várt a polcomon, hogy elolvassam, de mindig csak halasztódott. Aztán nemrég azért kezdtem el olvasni, mert összekevertem egy másikkal, aminek még a címe se hasonlított rá. Az elejét kicsit untam, mert nehezen állt fel, merre felé is tartunk, plusz a szereplők közötti interakció egy gyengébb kategóriás katasztrófafilm epizódszerű jeleneteire emlékeztetett. Így a helyszínek guglizásával és térképezésével szórakoztattam magamat, mert végülis tök jó dolog valós helyszínekről és jelenségekről olvasni. De aztán kb. a felétől felgyorsultak az események. Jól felépített, logikus, tudományos fejtegetésekkel alátámasztott levezetés, az elkerülhetetlen katasztrófáig. Az író alaposan utánajárt a témának, meggyőző volt, jól keverte a fikciót a valósággal, sikerült elérnie, hogy izgalommal faljam be a maradék lapokat, a leírások olyan hatásosak és képszerűek, részletesek voltak, hogy szinte ott éreztem magam a jéghegyek tövében csonttá fagyva.
Aki többet akar megtudni a jégkorszak, özönvíz, felmelegedés, cunami témákról, és hogy egyáltalán milyen természeti jelenségek és folyamatok munkálkodnak a háttérben, ami a sokszor emlegetett ökológiai katasztrófához vezethet, annak mindenképp érdemes elolvasni.


Sai_home
4.5/5

Nem ​rossz könyv, nekem eléggé tetszett, de talán kisregénynek mondanám, alig 3 óra alatt elolvasható és a cselekmény se sok, ami engem nem zavar, de tudom, hogy másokat igen :)
Ez a könyv egy figyelemfelkeltés, az író érezhetően olyan témákról ír, amiket ismer, hihetőek az adatok és a katasztrófa lefolyása. Mindig érdekes olyasmiről olvasni, ami még a mi életünkben is megeshet, főleg, ha ennyire részletesen és “valósághűen” van tálalva.
A könyv első fele kicsit túl is van írva, nem történik szinte semmi és információkkal se lát el bennünket, inkább a szereplőkre fókuszál, egyfajta hátteret épít. A második fele viszont pörgősebb, akciódúsabb, sokkal jobban olvasható.
Érdekesség, hogy nem az amerikaiak, hanem az oroszok játszák a “jófiúkat” :)
Jó kis öko-thriller annak ellenére, hogy több, mint 10 éves.


Margarita
3.5/5

Ezt ​a könyvet @Hari polcáról olvastam: http://moly.hu/polcok/vilagvege-emlekolvasas-polc. Előre bocsátom, hogy nagy rajongója vagyok a katasztrófákkal kapcsolatos könyveknek, de a filmeknek is. Olyannyira, hogy akár zs-kategóriájú katasztrófafilmeket is kikapcsolt aggyal és tágra nyílt szemekkel képes vagyok végignézni. Ez az egyik gyengém no, de beletörődtem :-) Mindezek alapján máris tudható, ez a könyv nekem való. Csakhogy: amíg filmekben válogatás nélküli fogyasztója vagyok a témának, addig a könyveket erőteljesen szűröm (hogy molynyelven beszéljek, legalább itt a molyfészekben). Az Elsodort világok még az én kényes ízlésem szerint is fogyasztható, bár messze van a témában írt könyvek legjobbjaitól. (http://moly.hu/konyvek/stephen-king-vegitelet, http://moly.hu/konyvek/robert-charles-wilson-porges, http://moly.hu/konyvek/cormac-mccarthy-az-ut.)
A téma ismerős, már százszor olvastam: a civilizáció újra és újra elpusztul, s mindegy mit írnak a maják, ismét özönvíz által. Atlantisz keresése és megtalálása is megtörténik. Az ökológiai vonulat is erőteljes, a jégmezők olvadásának felgyorsulása a katasztrófa egyik oka. Az ismert világ, ki tudja hanyadszor, újra elpusztul, de a főhősök életben maradnak, hogy mai Noéként újra benépesíthessék a Földet
Ökológiai röpiratnak regényes, regénynek túl didaktikus. Azért pár csillagocskát kap.


Lisie87
4.5/5

Tetszett ​a könyv. Imádom az öko-thrillereket. :)
Baljós, elgondolkodtató hangulat. Sok tudományos ismeret. Nagyon rossz belegondolni, hogy akár ez tényleg megtörténhet, #vagy valamilyen hasonló borzalmas katasztrófa# , sokszor az ember bele sem gondol, hogy milyen közel is lehet egy ilyen esemény.
A szereplők kissé kidolgozatlanok, de tekintve a könyv lényegét, érthető, hogy a háttérbe szorulnak. Az események viszont pörgősek, és volt benne egy két igazán izgalmas rész, amikor izgultam értük!
Szóval köszönöm, ez most igazán jól esett! :)


Mandragoria
3.5/5

Van ​itt minden, mint a búcsúban!
Atlantisz említésével kezdődik, aztán egy tengeralattjáró fura lökéseket észlel (azt hinné az ember, hogy Nessie az), később folytatódik az Atlantisz körül zajló kutatások során feltárt régészeti leletek elemzésével és a lehetséges okok átbeszélésével, kitérve évezredes birodalmak kultúrájára és a hinduizmusra (meghintve pár csipet romantikus pillanattal), közben folyamatosan kutatnak a jégmezőkön, végül az egész átmegy egy eleve hamvában holt próbálkozással (nyomokban akciót tartalmazva) a világot elpusztítandó megacunami megakadályozására, ám a részletek sehogy sem akarnak összekapcsolódni annak ellenére, hogy minden rész a maga módján felettébb érdekes.
Na jó, csak az első merülésre nincs ok, illetve arra, hogy tulajdonképpen miért kellett ilyen gyorsan cselekedni a jégmezők körül, de a többi kapocs is gyenge lábakon áll, amiket simán ki lehetett volna tölteni még rengeteg más mindennel.
A geológia értekezések nem igazán tudtak lekötni, lévén, hogy sok fogalmam nincs a lemeztektonikáról, főleg a földtörténetről, bár az is tény, hogy nem volt túl bonyolult módon kifejtve.
Legjobban az Atlantisz-legenda tetszett, amire szépen magyarázatot is találtak, és ezt hozták lényegében összefüggésbe a jelen problémákkal (talán). Szívesen elidőztem még volna a vízözön lehetséges értelmezéseivel és az egyes kulturális egyezőségekkel.
Jó volt a végén a magyarázat, hogy mi fikció és mi tudományosan bizonyított, bár egyszerre hittem el mindent, ugyanakkor amilyen képtelen volt, egyszerre is cáfoltam meg. Nem jön még tragédia, de a helyzet közel sem rózsás! (A végén még ad néhány tippet arra is, miként lehetne megpróbálni megmenteni a Földet a globális felmelegedéstől.)
Szóval, jó volt ez, de mégse. Túlteng az üresjáratoktól (romantika, értekezés a családról, az olvadéktavak túlzott részletezéséről, eltévedés a jégmezőn), ugyanakkor a többi rész meg túlságosan érdekes… Egy a lényeg, mindenképpen megéri elolvasni!


bbea
4.5/5

Azt ​írja az internet: Risto Isomäki, finn környezetvédelmi aktivista. A könyvön ez érződik is, eléggé tudományosan megalapozottnak tűnik a sok magyarázat a várható katasztrófával kapcsolatban. Ez engem helyenként untatott, de ez az én hibám, nem az íróé. Mindenesetre rémisztő belegondolni, hogy a regény 2001-2005 között íródott és idén épp olyan történt Japánban a szökőár miatt az atomreaktorral, amiről ez a könyv évekkel ezelőtt már fikcionált. Én mindettől függetlenül is elég pesszimistán látom a Föld jövőjét, úgyhogy könnyen beleélem magam egy ilyen világvége hangulatba.
Viszont megnyugtat a tudat, hogy jól teszem, hogy halmozom a könyveket most, amikor megtehetem, mert jól jöhet még egy ilyen élethelyzetben, amikor csak a régi korok tudására számíthatok és nem lesz internet, ahol utánanézzek. :)


Joeymano
4.0/5

Jó ​kis könyv volt ez. Elgondolkodtató mindenképpen, izgalmas teljesen, kikapcsolódásnak tökéletes. Tudjunk róla, fogjuk fel ezeknek a témáknak a súlyát!
http://csillagporkonyvsarok.freeblog.hu/archives/2011/02/17/Atlantisz_nyomaban/


Dilemma… ​A téma említésre méltó, a kivitelezés hiányérzetet okoz.
Ökonak öko, de azt, hogy thriller, azonnal felejtsük el.
Nagyrészt rengeteg kutatómunkát igénylő tényirodalom egy kis szépirodalmi burokban. A globális felmelegedés, a sarki sapkák olvadása ismert probléma, bár az évi maximum öt milliméteres vízszintemelkedés hírére legyint a legtöbb ember. Viszont, vajon ki csodálkozik azon, ha a szomszédja kertjében nyáron érik a füge Magyarországon?
A világ alakul, az emberi élet csak egy pillanat a létezésben, de azért el kellene gondolkodnunk azon, ha valami transzcendens hirtelen kézzelfoghatóvá válik.
A három csillag ellenére ajánlott regény.
A gondolkodó ember könyve.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
5.0/5

Statisztika

37.7
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók