Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


ursus
5.0/5

Mint ​gyerekkoromban jómagam is, a legtöbben kalandregényként, indiánregényként olvassák, sőt, minden “indiános” könyvek őseként, holott műfajteremtő világirodalmi szerepe ennél sokkal fontosabb.

Bővebben: https://konyvtamasz.wordpress.com/2012/06/18/j-f-cooper-nagy-indiankonyv/#more-174


Animia
5.0/5

Ez ​a világ egy másik élet. Rejtélyes, de valahogy számomra mégis közeli. Vad, és közben mégsem félelmetes emberekről szól, akiknek egyetlen célja az ősi, nagy túlélés. Szeretném azt hinni, hogy az egyik életemet indiánként éltem, kalandokkal, súlyos szerelemmel és végzetesnek tűnő döntésekkel tele.


akire
5.0/5

Mivel ​bátyám volt, és nem volt a közelben több hasonló korú lány, nekem kellett az összes lányszerepet alakítani az eljátszott történetekben. Ez elég passzív tevékenység volt, cserében viszont mindig akadt valaki, akivel végül együtt fogyaszthattam a fiúk harca közben gyűjtögetett terményeket…


ZolKov
5.0/5

Olvasmányos, ​gyönyörű tájleírások mellett Amerika születésének históriája. Az öt könyv minőségileg eléggé változatos eredményt mutat. Számomra a Bőrharisnya című regény nagyobb hatással bír, mint az 1001 listán is szereplő Utolsó Mohikán. [spoiler] Különösen az fogott meg, ahogy a régi táj elpusztulása és az új születésének ábrázolása történik. A korábbi regényekből megismert területek egyre veszélytelenebbekké válnak. Itt már nincs bokorból figyelő és orvul támadó irokéz indiánok. Már a hölgyek is egyedül elindulnak a tájnak. Ezzel szemben az első regényben – a Vadölőben – a pionírek míg beszorultak egy tó közepén lévő kis viskóba, és nem volt tanácsos egyedül nekiindulni a vadonnak. A végső pusztulást egy tisztító tűz hozza el, és a tüzet a megújulást hozó eső oltja el. Ekkor távozik az örök vadászmezőkre Csingacsguk, mintegy jelképül annak, ahogy eltűnik a vadon és helyét az új világ veszi át. Ebből a szempontból talán felesleges A préri című regény. Nem ad az előző négy regényhez semmit, egy teljesen új törzset, és indiánharcost ismerünk meg. Szegény Natty Bumppo már csak halovány árnyéka önmagának és a régi időkről merengő öregemberként látjuk viszont. [/spoiler]

Még egy apró megjegyezés. A Könyvkuckó, Budapest, 1996 kiadás első két regénye csapnivaló. Hemzseg a tördelési hibáktól és az elírásoktól. Sajnos ezek a hibák nehezítették az olvasást. A többi regénynél viszont a tördelési hibák elmaradtak, és az elírások is megritkultak.


csuparuzs
5.0/5

Sosem ​felejtem el, általános iskolás voltam, érett a cseresznye. Felmásztam a fára a könyvvel és ott olvastam, hátha nem találnak meg.


Kvasztics
5.0/5

Winnetou ​és Nagy indiánkönyv. Szerintem ezeket minden gyereknek el kellene olvasnia. Izmosodna tőle karja, lelke :)


Érdekes, ​hogy milyen fontos lett ez sokaknak. S több generációban így van ez, a 29-es születésű apámnál is így volt. De az is érdekes, hogy se ő, se én nem az eredeti könyveket olvastuk, hanem az ifjúsági átdolgozásokat. Mondjuk mai fejjel mondom: akkoriban a Winnetou eredetije nagyon nem smakkolt volna nekem, ahogy pl. W. megtér kereszténynek és az egész keresztény szál nem jó benne… mondom ezt úgy, hogy magam is keresztény vagyok.
Ez az új Cooper kiadásnál nem így van, a Mohikán új fordítása abszolúte rendben van. (Kicsit olyan ez, mint a Copperfield Dickens-től, az emberiség fele azt hiszi, ez egy vékony ifjúsági regény, mert az első felét külön ki szokták adni… pedig 800-900 oldal az egész.)


robinson
5.0/5

Kamaszkorom ​legszebb /egyik legjobb/ könyve! A Mikulás hozta, szép emlék lett.
Izgalmas, az akkori “harrypotter”, minden fiú ezt olvasta…
Jó volt a Hudson folyón kalandozni, erdőben nyomot olvasni. Megrázó volt Az utolsó mohikán halála. Szívem szerint inkább lettem volna indián, mint sápadt arcú…
http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/08/nagy-indiankonyv.html


Gunray
4.5/5

Nekem ​már nem úgy telt a gyerekkorom hogy indiánosat játszottam, meg ezeket a regényeket se olvastam , de azért a közeli erdőben építettünk bunkit meg ott bujkáltunk sokat, első cigaretta, kávé stb….de ez a terhelt gyerekkorom , így nem fárasztalak vele titeket :D
Cooper nagy indiános könyve 5 regényt tartalmaz, amiknek egy főszereplője van Natty Bumppo , sok névvel illeték már ,Vadölő például , indiánok nevelték fel , és a amerikai nagy vadont tartja igazi otthonának.
A helyszínek nekem nagyon tetszenek, a történetek , hát élvezhetőek voltak de látszik rajtuk hogy az író az ífjúságnak írta őket. Tetszett az író stílusa, a romantika amit a regények képviselnek, vad táj indiánok…
A regények nem sorrendben vannak írás szerint csak történet szerint, az első regény amit az író megírt az a Bőrharisnya.
Élvezhető volt olvasni oda tudtam magam képzelni a helyszínekre, a rajzok hangulatos, csak kicsit úgy éreztem hogy fiatalabb koromban kelett volna elolvasni :)
Kiváncsian fogom várni a Winnetou sorozatot , remélem hamar kézbe vehetem :)


pingvin1
4.0/5

Amikor ​gyerekek voltunk, a bátyám ajándékba megkapta a Nagy indiánkönyvet. Most, hogy megörököltem pár éve, gondoltam el kell olvasnom, megértenem, hogy miért kapta minden fiú ajándékba az indiános könyveket.
Nagyon megszerettem, úgy gondolom ezt mindenkinek el kellene olvasnia. Rengeteg értéket képvisel, más világ az indián kultúra, de mégis megférnek egymás mellett Natty Bumppóval, olyannyira, hogy nem is akart visszatérni a fehérek világba, inkább egyedül élte le életét.
Egymás után olvastam Karl May – Winnetou könyveivel, de nem tudok választani melyik a jobb. Egy különleges élmény volt.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
5.0/5

Statisztika

8.7
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók