Ajax-loader

További értékelések

Az alábbi értékelések a Moly.hu-ról származnak. A Rukkola értékelésekhez kattints ide.


Gabber777
4.0/5

Könnyed ​és szórakoztató. Ebben a kötetben talán kicsivel kevesebb a történelem és politika, ugyanakkor sok szó esik a király dinasztiai kötelességeiről. Richelieu beférkőzik XIII. Lajos kegyébe és ezzel belecsusszanunk d’Artagnan miliőjébe. Természetesen Merle továbbra is próbálja megbontani a Dumas és az utólagos történelmi ítélkezés által felépített skatulyákat.


szikszai_2
5.0/5

Merle ​nem tudott tévedni. Zseniális ez a kötet is.
Ezúttal Lajos harcol a hugenották ellen és mellette van Pierre is, aki apjához hasonlóan sok szolgálatot tesz a királyért. Richelieu is feltűnik a regény végén, akinek mint tudjuk később nagy szerepe lesz Lajos életében.


Timberwolfes
3.0/5

Lajos ​építi birodalmát, próbál mindenki kedvében járni. Pierre ott van folyamatosan körülötte de még ez mindig kevés ahhoz hogy egy jó történet legyen.


BabusM
3.5/5

Ismét ​élvezhető a szöveg a kevés cselekmény ellenére, és ebben a kötetben még az is látszik, hogy egyértelműen a fordítástól függ ez az élvezhetőség. A gyengesége viszont, hogy az események nagy részeről úgy szerzünk tudomást, hogy két-három férfiember (akik közül az egyik természetesen főhősünk) ül egy asztalnál, és részletesen megbeszélik a világ dolgait. Fura módon ez egy kicsit a hitelesség rovására megy. Nem azért, mert nem képzelhető el, hogy tényleg így zajlanak a dolgok az életben, hanem mert szinte minden történelmi helyzetet így oldott meg jelen esetben az író. A vidéki birtokon játszódó fiktív részek azonban annál élvezetesebbek.


Monacskae
4.5/5

Örülök, ​hogy egyre többet, és egyre közelebbről figyelhetjük meg az aktuális uralkodó mindennapjait. Lajos az eddigi kedvencem, részben, mert a gyerekkorától kezdve kaptunk róla anekdotákat, így úgy érzem, őt ismertem meg eddig a legjobban. Másrészt pedig a csöndes-megfontolt karaktere fogott meg. Az ő személye miatt az utóbbi pár kötet, ezt is ideértve, nagyon tetszett, azzal együtt, hogy maguk a hadjáratok nem kötöttek le különösebben.

A Guise család “kupaktanácsai” olyanok voltak, mint valami brazil szappanopera összefoglalója. Az előző rész tartalmából: Claude elcsábította a király kegyencének feleségét. Vajon túléli ezt a család hírneve? Szinte csak a popcorn hiányzott, nagyon mulattató kis jelenetecskék voltak. :)

Furcsamód a legkidolgozottabb szerelmi szál a Lajos-Anna párosé, holott nem ők a főszereplők. Bár tény, hogy politikai szempontból az ő kapcsolatuknak van a legnagyobb súlya, azt azért mégis sajnálom, hogy szinte az összes többi érzelmi szál le lett építve, méghozzá szerintem kicsit hirtelen. Úgy éreztem, Pierre-Emmanuel és hőn szeretett Gräfinjének kapcsolata szenvedélyes szerelemből csapott át elhidegülésbe. Nem azt mondom, hogy nem lett megindokolva, de ahhoz képest, hogy mekkora hangsúlyt kapott ez a szál az előző kötetekben, kicsit elcsapott lett a vége. De nem ez az első ilyen eset a sorozatban.

Az Orbieu-ben játszódó fejezeteket is szerettem, kicsit emlékeztettek a Mespech-ben játszódó első kötet hangulatára.

Sajnos a kötet közepétől fogva egyre feltűnőbbek voltak nekem a nyomtatási hibák. (Mondjuk tény, hogy eleve jópár ceruzás javítás hívta fel rájuk a figyelmem. :D) De ez nem von le a könyv értékéből.


Mallinalli
4.0/5

Ez ​az első kötet, amiben tulajdonképpen semmi jelentősebb történelmi esemény nem történik. XIII. Lajos uralkodása persze önmagában sem unalmas, de azért valami kerettöténet elkelt volna. Voltak nagyon jó, sőt, egészen kiváló részei (pl. a falusi élet megismerése, Lajos szexuális felvilágosodása, Schomberg kegyvesztése körüli bonyodalmak), de unalmas, száraz részei is (a német választófejedelmek ügyénél rettenetesen untam).
Soha rosszabbat, de az előzményekhez képest jóval gyengébb.

Megint új fordító van, aki lótifuti gyerekezik, de nem fordítja az utcaneveket. Pfff.


Őri_András
3.5/5

Régebben ​olvastam már könyvben is, de most hangoskönyvnek hallgatom, nagyon jó így is, csak a kiejtés körül vannak gondok.


lúj
-/5

Nem ​tudom kötetenként értékelni a regényfolyamot.
Szeretem, hogy mindenki él, szeretem a szabadságát.
Inkább regény, mintsem történelem, de ez jól van így.


← Vissza a könyv adatlapjára


Értékelések

Rukkola értékelés
-/5

Statisztika

20.3
átlagos pontszám i
0
aktív példány
0 példány értesítés alatt
0 prerukkolt példány
0 elérhető példány
0 eladó példány
0
stoppolás
0
folyamatban lévő rukk / happ

Címkék

Kollekciók