Ajax-loader

kollekció: Gasztronómia

“Utoljára egy kannibál törzs étlapján említették a nevét valami savanykás körettel kapcsolatban, azóta nyoma veszett.”
(Rejtő Jenő)


Pákozdi Judit - Burgonyából ​télen-nyáron
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Décsi Ágnes - Szántó Péter - Kínai ​főzőiskola alapfokon - Kínai ízek hazai alapanyagokból könnyen, gyorsan
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Lajos Mari - Hemző Károly - 99 ​krumplis étel 33 színes ételfotóval
Amikor ​Kolumbusz nyomdokába útra keltek az aranyra éhes spanyol és portugál konkvisztádorok Dél-Amerika, az "El Dorado" felé, természetesen nem sejthették, hogy az Andok égbe nyúló hegyei között az aranynál is értékesebb kincset lelnek: a "papá"-t, a "földi almát", amely majd embermilliókat fog megmenteni az éhhaláltól. Nyolcezer éves perui sziklareliefek árulkodnak történelem előtti létezéséről és bizonyítják, hogy az "indios" nagyon is jól tudták: istenek ajándéka a csúnyácska alma. A Spanyolországba érkezett első krumplipéldányok osztatlan sikertelenséget arattak. A gumó alaktalan volt, leprás végtagokra emlékeztetett, az íze kesernyésnek tetszett (nem mindenki tudta, hogy meg kell sütni-főzni), a kihajtott növénynél láttak már szebbet, virágai jelentéktelenek, sőt mérgezőek voltak. Követek, futárok, diplomaták, sőt kalózok szanaszét hordták ugyan Európában és az Újvilágban a krumplit, de mégis 2-300 év kellett ahhoz, hogy pápai áldással, fejedelmi parancsra és némi furfanggal valóban elindulhasson világ körüli hódító útjára. Történt ugyanis, hogy a francia Antoine-Auguste Parmentier, foglalkozására nézve vegyész, patikus és tudós, Nagy Frigyes porosz fejedelem fogságába esett a hétéves háború idején (1756-63). A háború és egyéb sorscsapások folytán akkora volt az éhínség, hogy a foglyoknak csak a legalantasabbnak tartott élelemből jutott. Ez volt a krumpli szerencséje (meg a miénk). Parmentier ezután annak szentelte az életét, hogy a krumplit "népélelemként" elterjessze. Igaz, hogy XVI. Lajos egy kicsit besegített neki, de az érdem mégis a furfangos patikusé: Párizs határában egy darabka földet beültettetett krumplival, nagy hűhóval vizesárkot ásatott köré, és napközben katonákkal őriztette, mintha ki tudja, micsoda kincs rejlene a föld mélyén. A környékbeliek pedig alig várták, hogy beesteledjen - ellopkodták és a saját földjükbe ültették a krumplit...

Ferencsik István - Gyermekeink ​táplálása
A ​gyermek a legszentebb áldás az emberiség életében, a legnagyobb feladat a jövő, a boldog jövő felépítése számukra. Vajon e cél felé halad ma az emberiség? A tudatosan elhatározott és tervezett gyermekáldás fogadása, a létrejött élet logikus és ésszerű, de mindenképpen az évezredek alatt összegyűjtött tapasztalatok alapján történő alakítása, nevelése, táplálása az emberiség legfontosabb feladata, ami egyben a saját, közeli jövőnk alapja is.

Schobert Norbert - Norbi ​update zsebkönyv 2005
Kinek ​ajánlom? Azoknak a sikeresen lefogyott, egészségükre és alakjukra vigyázó sporttársaimnak, akik olvasták a "Norbi: A Norbi titok" és a "Norbi: A 2. titok" című könyveim az Update rendszer alapjairól és lelki hátteréről, de tömör, rövid útmutatót és kódlistát szeretnének a táskájukban maguknál hordani. Valamint azon súlyfelesleggel rendelkező sorstársaimnak, akik nem olvasták könyveim, nincs erre idejük, de gyors és hatékony szabályokat és könnyen betartható útmutatást szeretnének a mindennapokra, hogy megszabaduljanak 5 és 100 kg közötti zsírbörtönükből és nem akarnak lemondani kedvenc ételeikről. Schobert Norbert

Szendi Gábor - Paleolit ​táplálkozás
A ​hosszú élet titka táplálkozási szokásainkban keresendő! De vajon miért gondoljuk, hogy a tej és a tejtermékek nélkülözhetetlenül fontos részei étrendünknek? Tudjuk-e pontosan, milyen hatással vannak a gabonafélék az emberi szervezetre? Vajon tényleg a koleszterin, vagy inkább a szénhidrát tehető felelőssé a mind gyakoribb szívbetegségekért? Új könyvében a szerző rámutat, az úgynevezett civilizációs betegségek – a ráktól kezdve a diabéteszen át az autoimmun betegségekig – szinte egytől egyig összefüggnek a nyugati életmód utóbbi pár száz évben kialakult táplálkozási szokásaival. SZENDI GÁBOR kérdései és tudományos bizonyítékokkal alátámasztott válaszai évszázados elméleteket ingatnak meg mindennapi élelmeinkkel kapcsolatban, miközben evolúciós kutatások alapján igazolja, hogy az ember optimális táplálkozási módja a paleolit, azaz kőkori étrend, amely csak növényi eredetű szénhidrátokat, azaz zöldségeket és gyümölcsöket, valamint állati eredetű fehérjét és zsírokat tartalmazott. A szerző alapos vizsgálat alá veszi legáltalánosabb ételeinket: a tejet, a gabonaféléket, a burgonyát, valamint egyik legféltettebb kincsünket, a kenyeret. Részletesen elemzi a sófogyasztás és a D-vitamin-hiány kérdéseit, miközben kitér olyan fontos problémákra is, mint a csontritkulás, a mellrák, a különböző neurológiai betegségek vagy épp a depresszió lehetséges okaira és táplálkozással való kapcsolatára. Hatalmas tudományos anyagot feldolgozó új kötetében Szendi a napjainkban kibontakozó modern dietetika hazánkban eddig ismeretlen irányzatait foglalja össze a tőle megszokott élvezetes előadásmódban.

Lajos Mari - Hemző Károly - 99 ​körítés és főzelék 33 színes ételfotóval
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Jean-Philippe Guggenbuhl - Salátáskönyv
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Dagmar von Cramm - Amit ​a baba szívesen eszik
Tanácsok ​és receptek kismamáknak Sok mai magyar Édesanya panaszkodik arról, hogy csecsemõje nem eszik jól, vagy legalábbis nem úgy, ahogy a család szeretné. Ezen kíván segíteni e könyv, amely az elsõ házilag készült tejhígítástól a nyugtató teáig - hasznos, gyakorlati tanácsokat ad informatív ábrák és remek színes fényképek mellett. Az elsõ részben tanácsot kaphat az Édesanya arról, hogy a különbözõ korú csecsemõknek milyen táplálkozási szükségleteik vannak, milyen evéssel, etetéssel kapcsolatos bánásmód a célravezetõ, hogyan ne etesse gyermekét, s hogyan lehet kedvet csinálni a rosszevõ gyereknek is. A második rész recepteket tartalmaz, és mutatja azt, hogy a modern táplálkozástudományt nem lehet elég korán elkezdeni, s a kisbabakorban megszokott rostdús, cukorszegény, gyümölccsel-zöldséggel teli étkezéssel egészséges táplálkozási kultúra alakítható ki.

Pelle Józsefné - Főzési ​tanácsadó
Naponta ​elhangzik a kérdés: mit főzzek ma? A választék nagy, a lehetőségek azonban változóak. Kevés az időnk, és költeni sem akarunk sokat, esetleg kicsi konyhában, kevés felszereléssel kell főznünk, de a család igényeit, ízlését, a kapható nyersanyagokat, főzni tudásunkat és még sok egyebet is figyelembe kell vennünk. Mindez nem kis gondot okoz. Mindenki szeretne a családjának olcsó, jó, tápláló és változatos ételeket készíteni, ünnepekkor pedig, ha együtt a család, esetleg vendégek jönnek, valami különlegesebb ételt adni. A fentiek szem előtt tartásával válogattam ki a rádióban több mint 10 év alatt elhangzott receptjeim közül azokat, amelyek a mai dolgozó nők, fiatal háziasszonyok, esetleg főzni szerető férfiak részére segítséget jelenthetnek, ötleteket adnak.

F. Nagy Angéla - Fiatalok ​főzőiskolája
A ​Magyar Nők Országos Tanácsa és a Kossuth Könyvkiadó kezdő fiataloknak kíván segítséget nyújtani különböző tanácsadó füzetek megjelentetésével. E, háztartásvezetéssel foglalkozó kötetünk is a füzetsorozat része. A Főzőiskola azoknak a kezdő háziasszonyoknak segít, akik még nem járatosak a háztartási munkákban, nem ismerik az alapvető háztartási műveleteket, a sütés-főzés tudományát. Nem recepteket tartalmazó szakácskönyv, hanem a háztartás szervezésével, a konyhai alapműveletekkel, a főzés módszereivel foglalkozik. A szerző részletes útmutatást ad a háztartás összes feladatáról. Ismerteti a konyha ésszerű berendezését, a vásárlást, a zöldségek, húsok előkészítését, a főzés különböző részleteit: a párolást, a sűrítést, a sütés-főzés aprólékos gyakorlati módszereit. Aki ezeket az alapműveleteket áttanulmányozza, az bármilyen szakácskönyv receptje alapján el tudja készíteni az ételt. Az utolsó fejezet, a "Gyermekkonyha", a csecsemő ételének higiénikus elkészítésével foglalkozik, és recepteket is tartalmaz.

Pelle Józsefné - Nyári ​ízek télire
Magunk ​és családunk érdeke, hogy a rendelkezésünkre álló zöldség- és főzelékfélékből, gyümölcsökből, fűszernövényekből télre is tartalékoljunk, azaz tartósítsunk. A gyári konzervek vagy mélyhűtött termékek jók, használatuk kényelmes, de a házi tartósítás mégis kifizetődő, hiszen a legtöbb családnak van valamilyen kedvező lehetősége a nyersanyag beszerzésére: sok minden kerül ki a saját kertekből, sokan kapnak ajándékot a rokonok, barátok, szomszédok kertjéből vagy újabban a nálunk is terjedő "szedd magad" mozgalom révén olcsón jutnak friss, kifogástalan minőségű zöldség- és gyümölcsfélékhez.

Boros_bea_a_100_legjobb_karcs%c3%bas%c3%adt%c3%b3_fog%c3%a1s
elérhető
4

Ismeretlen szerző - A ​100 legjobb karcsúsító fogás
Nem ​is olyan régen még az volt a kívánatos, hogy az ember „jó húsban” legyen. Nőknél a kerek arc, dundi vállak, bő keblek, széles csípő, nagy kerek tompor tartozott az eszményi testalkathoz. A férfiaknak tekintélyt kölcsönzött a pocak. És persze a gyermeket is akkor tekintették egészségesnek, ha dundi volt. Az egészséges bőrszín pedig a hófehér volt. Minél inkább visszafelé tekintünk a történelmünkben, annál inkább jellemző volt a szépségnek és egészségnek ez a fajta felfogása. (Gondoljunk csak a willendorfi Vénuszra, mely szobrocskát az ősember faragta több tízezer évvel ezelőtt, s benne megörökítette az eszményi nőideált.)

Lurz Gerda - A ​100 legjobb kínai recept
A ​receptek sorában olyan ételek találhatók, melyek otthon gyorsan, viszonylag egyszerűen elkészíthetők, nincs szükség szélsőségesen egzotikus alapanyagokra, sem egy kínai szakács tudományára.

Horváth Ilona - Szakácskönyv
Horváth ​Ilona népszerű szakácskönyvének XIV., - F. Nagy Angéla által - átdolgozott kiadása, megőrizve azokat az erényeit, amelyek eddig is kedveltté tették kezdő és gyakorlott háziasszonyok körében, korszerű, egészségesebb táplálkozás kívánalmainak megfelelő tájékoztatással is segíti az olvasót. Ismerteti a legújabb konyhatechnikai eljárásokat, az újfajta főzőedények használatát, a konzerv- és mirelitkészítmények, a félkész ételek, porok, ízesítők felhasználását és előnyeit. Az előkészítő eljárások ismertetése mellett sok jó tanácsot ad a korszerű otthoni és a szabadban való vendéglátás változatossá tételére is.

Péter Jánosné - Süteményeskönyv
A ​családi összejövetelek, vendégeskedések, baráti találkozások elképzelhetetlenek sütemények, csemegék nélkül – a gyermekes családokban pedig fokozottan igény van ezekre. A Süteményeskönyv minden alkalomra alkalmas recepteket közöl, amelyek közül gyakorlott és kezdő háziasszony egyaránt kiválaszthatja ízlésének és lehetőségeinek legmegfelelőbbet.

Dr. Karácsony Irén - D. Karácsony Irén - A ​reformkonyha örömei
Szívből ​ajánlom receptkönyvemet mindazoknak, akik - kisebb-nagyobb vagy talán már gyógyíthatatlannak tartott betegségüktől szeretnének megszabadulni; - korunk rettegett betegségeit - a rákot, a szívinfarktust az agyérbetegségeket szeretnék legyőzni; - fölös kilókkal küszködnek, és eddig kudarccal végződtek drága diétáik, vagy soha nem volt elég pénzük, idejük, hogy kipróbálják őket, - már régóta szívesen kipróbálták volna a reformtáplálkozást, de túlságosan idő- és munkaigényes, valamint költséges hobbynak tartották. Ajánlom tovább mindenkinek, aki - kellően kíváncsi ahhoz, hogy kipróbálja, hogyan lehet hús, fehér cukor és fehér liszt nélkül élni, sőt változatosan és jóízűen enni, és a táplálkozás által kitűnő közérzetet, testi szellemi frissességet szerezni. Melegen ajánlom - a fentieken kívül - recept-könyvemet azoknak a "sorstársaimnak" is, akik - inkább kevesebb, mint elég kosztpénzzel és még ennél is - kevesebb főzésre fordítható idővel rendelkeznek. Köszönet mindazoknak, akik már korábban kipróbálták, és azóta is használják receptjeimet, s ezzel támogattak és lelkesítettek. Külön köszönet illeti lányomat megértéséért és gondolatébresztő meglátásaiért, javaslataiért.

Anna Pavlowitch - Félkész ​falatok dicsérete
Több ​mint 50 ötletes, könnyű, konyhakész alapokból készíthető receptet kínálunk, s mellé azt a gyönyörűséget, hogy mi varázsoltuk egyénivé őket.

Stahl Judit - Gyorsan, ​valami finomat!
Nemcsak ​enni, főzni is jó – szól Stahl Judit második szakácskönyvének üzenete, mert a finom ízek nem feltétlenül jelentik azt, hogy naponta több órát kell a konyhában töltenünk. Gyorsan, bő 35 perc alatt elkészíthető, ínycsiklandó ételek sora várja az olvasókat: késő esti hamburger, tex-mex pulyka, gulyáskrémes makaróni és provence-i sült camembert, az azóta országos kedvenccé vált sült túrópuding vagy a csokoládés tallérok csupa ízes bizonyíték, hogy a főzés nem fárasztó kötelesség, hanem igazi örömforrás. Az új kötet a 2003-as, Magyarországon példa nélküli, több, mint 170 ezer példányban eladott szakácskönyv változatlan utánnyomása.

Halmos Monika - 55 ​ínyencség ünnepekre
A ​készülődés, az asztal különleges megterítése, a finom poharak csengése már eleve ünnepi hangulatot teremtenek. A konyha felől szállongó illatok, a fazekak sustorsága, a serpenyők sercegése pedig tovább fokozzák a várakozás izgalmait...

Bokor Judit - Finn ​konyha
"A ​szerző öt évig élt Finnországban. Könyve arról szól, hogy milyennek ismerte meg egy magyar háziasszony a finn konyha fogásait, a hétköznapok és az ünnepek ízeit, az étkezési szokásokat. A receptgyűjtemény olvasója e könyvben érdekes, a magyar ízlésnek olykor szokatlan - de kipróbálásra érdemes - ételeket talál. A fényképmelléklet eredeti finnországi felvételein a magas színvonalú finn terítési - tálalási kultúra látható."

104_hires_magyar
104 ​híres magyar recept Ismeretlen szerző
elérhető
0

Ismeretlen szerző - 104 ​híres magyar recept
A ​szakácskönyvben találhatunk előételeket, leveseket, sülteket, halételeket, egytálételeket, köreteket, tésztákat és édességeket. A receptek tíz személyre készültek. Az ételek tálalását színes fotók segítik.

Covers_269682
elérhető
0

Ismeretlen szerző - A ​100 legjobb recept szárnyasokból
Van-e ​ínycsiklandóbb, jobb étel a rántott pipicombnál? Hát a ropogós pirosra sült pecsenyekacsánál? Netán a paprikás csirkénél vagy a szalonnával tűzdelt fácánpecsenyénél? Más jó ételek vannak, de jobbak aligha! Parittyával, íjjal, hurokkal és más kezdetleges fegyverekkel vadászó őseink bizonnyal nem tekintették hőstettnek a különféle szárnyasok elejtését (hiszen nem kellett élet-halál harcot vívniuk a zsákmánnyal, mint a mamuttal, a barlangi medvével vagy a hegyes agyarú vadkannal), de a szárnyasokra való vadászat mindig is nagy ügyességet kívánt. A könnyedén szárnyra kapó, az első gyanús neszre a levegőégbe illanó eledel becserkészése, elejtése csak a legjobb vadászoknak sikerülhetett. Célba venni és eltalálni egy felröppenő vadkacsát, vadludat vagy gyöngytyúkot még a mai, modern tűzfegyverekkel is nehéz feladat. Óvatosság, kitartás és biztos kéz szükségeltetik hozzá. Horthy Jenő, kiváló vadászunk, könyvében leírja, hogyan kellett hideg éjszakákon gubbasztania a Hortobágy sáros gödreiben, hogy a reggeli röptükre induló vízi szárnyasok közül néhányat lepuffantso

Verő Juli - Hónapok, ​napok, ételek
Sok ​szakácskönyv segíti a háziasszony munkáját, ám mégis naponta tesszük fel a kérdést: mit főzzek ma vacsorára? Ételnaptárunk megkönnyíti a választást, hiszen az évszakokhoz igazodva minden napra két vacsorát ajánl. A mintegy 800 recept főként a kispénzűeknek segít. Egytálételek, amelyek hétköznapi alapanyagokból készültek, laktatóak és könnyen elkészíthetőek. Arra adnak ötleteket, miként lehet kis mennyiségű húst sajttal, liszttel vagy zöldségfélékkel dúsítani. A receptek megfogalmazása egyszerű, az ételeket így kezdő háziasszonyok, vagy éppen a konyhában segédkező férfiak is könnyen elkészíthetik. A hozzávalókat bármelyik hazai piacon beszerezhetjük.

Lajos Mari - Hemző Károly - 99 ​előétel 33 színes ételfotóval
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Lajos Mari - Hemző Károly - 99 ​ünnepi étel 33 színes ételfotóval
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Lajos Mari - Hemző Károly - 99 ​egytálétel 33 színes ételfotóval
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Lajos Mari - Hemző Károly - 99 ​saláta 33 színes ételfotóval
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Dr. Fenyvesi Andrea - Kalóriaszegény ​ételek - süssünk főzzünk
Ön ​most egy olyan könyvet tart a kezében, amelyet a cukorbetegeknek és a fogyni vágyó egészségeseknek szántunk. E könyvben megtalálja a diétás céllal készülő ételek receptjeit, illetve azok pontos energia- és szénhidrát tartalmát. A könyvben lévő kalóriatáblázat segítséget nyújt az egészséges étrend összeállításában. Jó étvágyat hozzá!

Pelle Józsefné - Gyors ​ételek
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Toró Elza - A ​100 legjobb fogyókúrás finomság
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Vilma_hal%c3%a9telei
Vilma ​néni halételei Ismeretlen szerző
elérhető
0

Ismeretlen szerző - Vilma ​néni halételei
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kollekciók