Ajax-loader

kollekció: Tudomány és Természet

“A világjáró tudós élete Isten kezében van.”

(Rejtő Jenő)


Ismeretlen szerző - Large ​Scale Structure and Dynamics of Complex Networks
This ​book is the culmination of three years of research effort on a multidisciplinary project in which physicists, mathematicians, computer scientists and social scientists worked together to arrive at a unifying picture of complex networks. The contributed chapters form a reference for the various problems in data analysis visualization and modeling of complex networks. "The wide interdisciplinary approach is emphasized by the various chapters, which start with an introduction to the basic notation and definitions, based on graph theory, followed by an overview of the main classes of models: static random networks and evolving random networks ... The book also includes a detailed list of references, spanning a wide spectrum of disciplines, which underline the importance of the interdisciplinary approach in this field." - CERN Courier

Kinga Tittel - Fabulous ​Budapest
A ​nagy sikerű Mesélő Budapest angol nyelvű, átdolgozott, bővített változata. Hungary's capital is visited by millions of tourists every year but only a few know why Fisherman's Bastion has seven towers. If you haven't got the faintest idea when Budapest celebrates its birthday and why there are no skyscrapers in the city, this is the book you are looking for. If you would like to get the answer to these questions and many more, do not miss the unique opportunity and discover with Kinga Tittel, a professional tour guide, what makes Budapest so incredibly fabulous. Fabulous Budapest is a family travel guide that also gives an insight into the history and culture of the Hungarians. The beautifully drawn maps, countless photos and text boxes will give you a colourful and enjoyable experience as well as a better understanding of the city and its people.

Octavia E. Butler - Hajnal
_"Butler ​víziói különös és hipnotikus, torz elváltozásai a saját, gondokkal teli világunknak."_ - LA Style Lilith ismeretlen helyen ébred fel. Hamar megtudja, hogy az oankáli nevű idegen faj űrhajóján tért magához, ahol több száz évig tartották mélyalvásban. Találkozik a földönkívüli lényekkel is, akik megosztják vele a tudásukat: a nukleáris holokauszt idején vették fel a kapcsolatot a kipusztulásra ítéltetett emberiséggel, megmentették, akit lehetett, majd az évszázadok alatt meggyógyították a Földet. Kifejlesztették a rák ellenszerét is, és olyan genetikai módosításokat végeztek az embereken, melyek eredményeként nemcsak, hogy nem lesznek betegek többé, de a mentális és fizikai képességeik is egyaránt javultak. Az oankálik úgy érzik, eljött az idő, hogy felébresszék az embereket, és visszavezessék őket a Földre. Lilith az egyik első ébredő, az ő feladata lesz egységet kovácsolni a többiekből, és megkezdeni a visszatérést. De ahogy a nő idővel megismeri az oankálikat és a kultúrájukat, rádöbben, hogy az idegenek nagy árat kérnek a segítségükért cserébe. Talán akkorát, hogy az embereknek nem is kellene elfogadniuk. Octavia E. Butler 1987-es sci-fijének megjelenése komoly hiánypótlás a magyar könyvkiadásban. A _Hajnal_ mélyen elgondolkodtató regény az embernek az ismeretlenhez való viszonyáról, a hatása ráadásul a mai napig érződik a popkultúrában, elég csak az _Érkezés_ című filmre gondolni, de szintén tökéletes olvasmány Ursula K. Le Guin és Naomi Alderman rajongóinak.

Bill Pfeiffer - Wild ​Earth, Wild Soul
Humankind ​has the capacity and know-how to create Earth-honoring cultures in a new way for new times. Through tapping into ancestral memories, taking what's best from the human potential movement, and collaborating with present day indigenous peoples we can find our way home. Practicing the key ingredients of a lasting culture is an ecstatic way to live. This book shows you how.

Graham Moore - Az ​éjszaka fénye
1888, ​New York. Ugyan az utcákat még gázlámpák világítják meg haloványan az éjszakában, de az elektromos fény csodája már megszületőben van. Hatalmas vagyon ütheti annak a markát, aki elsőként fog egész városokat fényárba borítani, a verseny pedig igencsak kiélezett. Paul Cravath, a Columbia Egyetemen frissen végzett, tapasztalatlan ügyvéd váratlanul kerül e csatározások kellős közepébe: George Westinghouse bízza meg egy megnyerhetetlen üggyel. Westinghouse Thomas Edisonnal áll perben, a tét egymilliárd dollár, a kérdés pedig, hogy ki találta fel az izzólámpát, és kinek áll jogában az egész országot meghódítani vele? Az ügynek köszönhetően Paul betekintést nyer a társadalom legfelsőbb rétegébe – a rongyrázós partikba, a Gramercy Park nemesi villáiba és a zárt ajtók mögött történő sötét üzelmekbe. Edison ravasz és veszélyes ellenfél, saját kémhálózatot működtet, a zsebében vannak az újságok és maga J. P. Morgan támogatja. Ezzel szemben Westinghouse-nak szinte semmije sincs a meggyőződésén kívül: Paullal együtt egy Nikola Tesla nevű szerb tudóstól várják a csodát, aki a nyelvet meglehetősen rosszul beszéli és társaságban furcsán viselkedik. Ahogy a fiatal ügyvéd egyre jobban beleássa magát az ügybe és egyre nagyobb kockázatot vállal, rádöbben, hogy minden érintettnek megvannak a saját kis játszmái, és senki sem az, aminek látszik. Ez pedig különösen nagy veszélyeket eredményezhet az egész országra nézve. Graham Moore, a _Kódjátszma_ Oscar-díjas forgatókönyvírójának történelmi regénye megtörtént eseményeken alapszik, és sokszor a leghajmeresztőbb jeleneteiben sincs egy szemernyi fikció sem. _Az éjszaka fénye_ nem véletlenül lett hatalmas bestseller: nemcsak a nagy áramháború legfontosabb momentumait mutatja be letehetetlen stílusban, de döbbenetes képet fest egy olyan Amerika létrejöttéről, ami mindmáig ereje teljében létezik.

Horváth György - Személyiség ​és öntevékenység
___A ​"személyiség" egyike a pszichológia és pedagógia leggyakrabban használt kifejezéseinek. A szerző, aki a Szovjetunióban lett a pszichológiai tudományok kandidátusa, hatalmas szakirodalmi anyag feldolgozása, elemzése során vizsgálja a személyiségfogalom tartalmát, a különböző személyiségelméletek használhatóságát. Mindezek alapján a legkorszerűbb pszichológiai törekvések szellemében egy olyan személyiségfelfogást mutat be, amely az öntevékenységet, illetve az ebben realizálódó célok és távlatok rendszerét tekinti a személyiség alapvető meghatározójának. ___Ez a felfogás teljes összhangban áll a Makarenko által képviselt korszerű pedagógiai elgondolásokkal, így nemcsak a pszichológusok, hanem a pedagógusok érdeklődésére is számíthat.

Richard Cavendish - Rosemary Burton - Nia Williams - John Baxter - Peter Clarkson - Elizabeth Cruwys - Beau Riffenburgh - A ​világ 100 csodája
E ​könyv egyfajta útikalauz szerepét is betöltheti, izgalmas és lebilincselően érdekes olvasmány, mesébe illő fényképekkel, válaszokkal. Melyik a legmagasabb hegycsúcs? Mikor épült a legrégebbi templom? Milyen célt szolgáltak a piramisok? Miért ferde a pisai torony?

Moira Butterfield - The ​Amazing World of Animals
Meet ​the world's most amazing animals in this beautifully illustrated book with press-out diecut pages which turns into a wildlife work of art. The Amazing World of Animals takes a look at fascinating animals from around the world. The unique diecut format lets them leap off the page, forming a parade of the biggest, strangest, weirdest and most fascinating creatures from land and sea. From emperor penguins to the giant squid, mobs of meerkats to slow-moving sloths, there's a new animal to meet with every turn of the page. Each animal is presented with information about their appearance, characteristics, key facts and their conservation status.

Kéki Béla - Az ​írás története
Az ​írás megjelenése mérföldkő volt az emberi kultúrában. Kialakulása és fejlődése a billogoktól, csomójelektől és kagylófüzérektől az ék- és képírásokon, hieroglifákon át a betűírásokig a civilizáció egyik legnagyobb és legérdekesebb teljesítménye. Hogyan írtak az észak-amerikai indiánok? Melyik volt az első betűírás? E több mint száz ábrával illusztrált könyv az írásokat kutatva bejárja a világot: Mezopotámia, Egyiptom, India és a Távol-Kelet, Amerika írásai után a héber, arab, hettita, krétai, görög, szláv és persze a latin betűk történetére is fény derül, ahogy megismerkedhetünk a múltba merült germán és magyar írásokkal is.

Bruce Y. Lee - Diagnosztikai ​és terápiás kalauz
Az ​első magyar nyelvű orvosi kézikönyv, amelyben összegyűjtve megtalálhatók a mindennapi orvosi munka során leggyakrabban alkalmazott klinikai információk. - A fizikális vizsgálatokkal foglalkozó fejezet az eredmény értékelését és a differenciáldiagnosztika folyamatát átfogó és praktikus összehasonlító táblázatok segíti. - A diagnosztikai és terápiás algoritmusok fejezet folyamatábrái, a terápiával foglalkozó rész összefoglaló táblázatai pillanatok alatt áttekinthető vezérfonalat adnak a leggyakoribb klinikai szituációk esetére. - Kuriózumnak számít az orvosi számításokkal foglalkozó fejezet, ahol az orvosi képletek, egyenletek gyakorlati válogatását közöljük. - A mindennapi betegellátó munkát segítik a képalkotó és a laboratóriumi vizsgálatokról szóló átfogó táblázatok, ahol az indikációk és normáltartományok mellett az eltérésekre vonatkozó differenciáldiagnosztikai információk is helyet kaptak. - Kiadványunk könnyen hordozható méretében óriási adatbázis és olyan gyakorlati információk sokasága rejlik, amely egyedülállóvá teszi a hazai orvosi szakkönyvek palettáján, ezért magyar nyelvű kiadása méltán számíthat nagy népszerűségre a gyakorló orvosok körében.

Georg Hauptfeld - Heller ​Ágnes
A ​világhírű magyar filozófus regényes életrajza, amely németül a 2018-as Frankfurti Könnyvásárra jelent meg hatalmas sikerrel. Ez a kötet kerül most a magyar olvasó kezébe Bartók Imre értő műfordításában. A szerző előszavából: "Heller Ágnes hosszú és mégis örökifjú élete során négy különböző politikai rendszert nézhetett végig testközelből: az autokratikus osztálytársadalmat, a totalitárius nácizmust és kommunizmust, illetve a liberális demokráciát. Ma saját korábbi tapasztalatai miatt fordul szembe az ismét megerősödő nacionalizmussal és az illiberális demokráciával. Miután annyi éven át harcolt a totalitarizmus ellen, és miután az egész világot többször is bejárta, többé már nem hisz a nagy változás álmában. Meggyőződése szerint inkább azon kell munkálkodnunk, hogy a szűkre szabott lehetőségeink között megtegyük, amit megtehetünk. Senki sem tudhatja, hogy mi sül ki ebből, és éppen ezért fontos, hogy ne várjunk a másikra, hanem saját magunk vegyük kezünkbe az életünk irányítását.

Balaprasad Ankamwar - Biosynthesis: ​An Eco-Friendly Approach of Nanomaterial Synthesis
Chemical ​and physical methods of nanomaterial synthesis are evidences for the harmfulness to the environment and health. Currently there is growing need to develop eco-friendly and body benign nanoparticle synthesis processes to avoid adverse effects in biomedical applications. Hence nanoscientists have developed biosynthesis approach. Large abundance of reducing and capping biomolecules, low cost and less side effects make them best option for the biomedical applications and elsewhere. This monograph gives a brief account of cytotoxicity of Fe3O4 NPs and the role of few biological resources from the store of unlimited resources e.g. plant leaves and fruits in the synthesis of most promising nanoparticles such as gold, silver and their potential applications. Bio-nanotechnology is still in its infancy but continues to progress as the new emerging area with better future prospective. These eco-friendly methods and resources can brush up our knowledge of novel approaches of synthesis of nanomaterials and can be useful to nanotechnologists working in the field of biomedical applications such as targeted drug delivery, hyperthermia of tumors, imaging and precancerous cells diagnosis.

Koszta László - Válság ​és megerősödés (1038-1196)
A ​harmadik kötet az István halála után kialakult belpolitikai helyzetet, a pogánylázadásokat, trónviszályokat mutatja be, majd ismerteti Szent László és Könyves Kálmán – az ország megerősítését célzó – intézkedéseit, az írásbeliség kialakulását, illetve a II. Béla külpolitikai sikerei után ismét fellángoló trónviszályokat.

C. Tóth Norbert - Luxemburgi ​Zsigmond uralkodása (1387-1437)
Rövid ​nemzetközi kitekintés után a kötet bemutatja, milyen körülmények között került a magyar trónra Luxemburgi Zsigmond, aki uralkodása első felében a török kiszorítását tekintette a legfontosabb célnak. A polgárháborús viszonyok megszüntetése, a belpolitikai konszolidáció megteremtése után a király már Európa vezető uralkodójaként ült a német-római császári trónon.

Bihari Imre - Visszérbetegség ​és kezelése
Theodor ​Mommsennek (az első német irodalmi Nobel-díjas 1902-ben) 70. születésnapjára kollégái és tanítványai átnyújtották kötetbe összegyűjtött, tisztelgő munkáikat. Mommsen megfontolt óvatossággal ezt mondta: „Gyerekek, gyerekek! Mi munkámba fog kerülni, amíg én ezt mind megcáfolom!" Dr. Bihari Imre: „A visszérbetegség és kezelése" című könyve ma nagyon modern írásnak tűnik. A kis bevezető történet tréfás formában ajánlás a szerzőnek, hogy továbbra is tartsa kezét e tudományág fejlődésén, változásán. Az olvasó ne gondolja, hogy elvont kérdésekről, esetleg esztétikai problémáról van szó. A párizsi Charles de Gaulle repülőtéren 1993 novembere és 2000 decembere között regisztrált, orvosi ellátást igénylő tüdőembóliás eseteket áttekintették. 135 jelentkező beteg közül 56 szenvedett bizonyítottan tüdőembóliát hosszú repülőút után. Nincs adat arra vonatkozólag, hány betegnek volt ezek közül már utazás előtt is elhanyagolt visszértágulata. Fontos tehát, hogy a visszérbetegségen túl olyan témákat is érint, amelyek csatlakozhatnak e betegség szövődményeihez. Még a laikus olvasónak is jelentős információt ad az ábrák és fényképek nagyon demonstratív sokasága. Szakemberként lapozgatva a nyolc fejezetben - meglepő módon - újdonságok fedezhetők fel. Ne keressen az olvasó olyan elméleti eszmefuttatásokat, amelynek praktikus jelentősége alig felmérhető. Gyakorlati indíttatású a könyv. Szerző angiológiai tevékenységének nagy részét e betegség gyógyítása köti le. Ajánlásait fogadják egy igazi szakember A véleményeként. Egyes fejezetek az „Érbetegségek" című lapban korábban már napvilágot láttak. Megmérettettek a szakmai véleményekkel. Kikristályosodott tehát mindaz, amit összefoglalóan e könyvben lehet átnyújtani az olvasónak. A szép kiállítású könyv örömet szerezhet a könyvbarátoknak is. Nekik különösen a részletekbe menő, történelmi áttekintést ajánlom. Hiányt pótol a könyv. Szerkesztésemben utoljára 1986-ban jelent meg „A vénák betegségei és kezelésük" című monográfia. Bizony azóta nekem is sok mindent revideálnom kellene, ha egy ilyen munka összeállításához fognék. Mint az Országos Érsebészeti Intézet igazgatója, meleg szeretettel ajánlom az alapellátásnak, szakorvosoknak, medikusoknak és minden érdeklődő orvosnak ezt a szakkönyvet.

Daniel Siegel - Tina Payne Bryson - Igenközpontú ​nevelés
Daniel ​Siegel és Tina Payne Bryson, a nagy sikerű _Drámamentes fegyelmezés_ és _A_ _gyermeki elme_ kötetek szerzői, ebben a könyvükben tágabb keretbe helyezik a nevelést: annak lehetőségeként írnak róla, hogy a gyermekek pozitív minőségeket megtapasztaló, a kihívásokra rugalmasan reagáló, kiteljesítő életet élő felnőttekké váljanak. A szerzők szerint ehhez az egyensúly, a reziliencia (rugalmas ellenállási képesség), az értő belátás és az empátia kifejlesztésén keresztül vezet az út, és a korszerű tudományos eredmények ismertetésén túl számos gyakorlatot is bemutatnak ahhoz, hogy a hétköznapokban adódó helyzeteket felhasználva minden szülő elősegíthesse gyermekében az igenközpontú nevelés e négy alapelemének kialakulását. Ez a könyv arról szól, hogy miként segíthetünk a gyermekeknek igent mondani a világra. Hogy miként ösztönözhetjük őket arra, hogy megnyissák az elméjüket az új kihívások, az új lehetőségek előtt, az előtt, hogy kik ők és mi mindenné válhatnak. Arról szól, hogy miként hangolhatjuk igenközpontúságra az agyukat. Siegel új szintézist hoz létre pszichológiai tudásunkban, miközben közel hozza az olvasóhoz a pszichoterápia világát. A leírt esetek nyomán képet kapunk arról, hogyan dolgozik egy terapeuta, milyen egy elfogadáson és empátián alapuló terápiás kapcsolat.

Colin E. Webb - Julian D. C. Jones - Handbook ​of Laser Technology and Applications 1-3.
The ​invention of the laser was one of the towering achievements of the twentieth century. At the opening of the twenty-first century we are witnessing the burgeoning of the myriad technical innovations to which that invention has led. The Handbook of Laser Technology and Applications is a practical and long-lasting reference source for scientists and engineers who work with lasers. The Handbook provides, in a single work, a comprehensive guide to the current status of lasers and laser systems; it is accessible to science or engineering graduates needing no more than standard undergraduate knowledge of optics. Whilst being a self-contained reference work, the Handbook provides extensive references to contemporary work, and is a basis for studying the professional journal literature on the subject. It covers applications through detailed case studies, and is therefore well suited to readers who wish to use it to solve specific problems of their own. The first of the three volumes comprises an introduction to the basic scientific principles of lasers, laser beams and non-linear optics. The second volume describes the mechanisms and operating characteristics of specific types of laser including crystalline solid - state lasers, semiconductor diode lasers, fibre lasers, gas lasers, chemical lasers, dye lasers and many others as well as detailing the optical and electronic components which tailor the laser's performance and beam delivery systems. The third volume is devoted to case studies of applications in a wide range of subjects including materials processing, optical measurement techniques, medicine, telecommunications, data storage, spectroscopy, earth sciences and astronomy, and plasma fusion research. This vast compendium of knowledge on laser science and technology is the work of over 130 international experts, many of whom are recognised as the world leaders in their respective fields.. Whether the reader is engaged in the science, technology, industrial or medical applications of lasers or is researching the subject as a manager or investor in technical enterprises they cannot fail to be informed and enlightened by the wide range of information the Handbook supplies. "This handbook covers essentially all known areas of technical applications of lasers, using simple and understandable language but also sophistication and understanding which it's many specialists have been able to provide. It should be useful both to those who want to explore the field or some related idea for the first time, and those looking for advanced and rigorous discussion along with references to scientific and technical papers on aspects of special interest. I am delighted to see this excellent and useful summary of laser technology. I expect it to be much welcomed by and useful to the technical community, and a significant factor in further generation of ideas and growth of the field." - Extract from the foreword to the handbook, by Charles Townes

Dr. Gary E. Schwartz - Dr. Linda G. Russek - The ​Living Energy Universe
With ​The Living Energy Universe, Gary Schwartz and Linda Russek explode the popular notion that science and spirituality are forever fated to be at odds. In fact, the University of Arizona scientists' model of Universal Living Memory is permanently reconfiguring both the scientific and spiritual landscape. Walking you through their own journey of discovery as well as introducing the research that got them there, Schwartz and Russek present stunning yet sober evidence that: * every idea and awareness ever experienced throughout time is still contained in the memory of the universe, * consciousness and the soul survive our body"s death, * God exists—and is evolving. Offering new fuel for the faithful, fresh insights for the undecided and experimental evidence for the skeptical, these profound and controversial conclusions will continue to inspire new research into realms once thought beyond the domain of science.

George M. Eberhart - Mysterious ​Creatures 1.
In ​the hi-tech, industrialised world of the 21st Century, monsters still loom large. Far from being relegated to the realm of myth and legend, mysterious creatures seem to be alive and well today. In this, the first of two volumes, acclaimed researcher George M. Eberhart provides a comprehensive list of the creatures that roam our monster-haunted planet. Covering 'A-M', Volume One tackles some well-known beasts as well as more esoteric creatures few will have heard of.

Paul Johnson - A ​zsidók története
Az ​1928-ban született, Oxfordban végzett, kiemelkedő angol történész rendkívül termékeny - eddig harminc kötetből álló - tudományos munkássága mellett keresett előadó, továbbá Margaret Thatcher, újabban pedig Tony Blair tanácsadói közé tartozott-tartozik. Több műve magyarul is megjelent. A legnépszerűbb, legolvasottabb, számos nyelvre lefordított két kötetet A zsidók története és A keresztéynség története, amelyek a legtöbb országban standard kézikönyvnek számítanak. Az előbbi vezető magyar judaisták szerint is a legjobb modern munka e tárgyban. A zsidók története hét nagy fejezetben tárgyalja a zsidóság 4000 évét: Az izraeliták, A judaizmus, A katedokrácia avagy a tudósok uralma, A gettó, Az emancipáció, A holokausztv és Cion. Elsősorban szellemi áramlatokkal, például az egyistenhit kialakulásával, a Tóra és a Talmud megszületésével, a kabbalával, a messianizmussal, a cionizmussal, illetve az antiszemitizmus kialakulásával és alakváltásaival foglalkozik, de ezeket beleágyazza az egyes korok esemény-, társadalom-, gazdaság- és kultúratörténetébe, és közben nagyszerű portrékat fest a zsidóság nagy egyéniségeiről, Mőzestől, Józseftől és Dávidtól Maimonidészen át a modernekig: a Rothschildokig, Disraeliig, Heinéig, Marxig, Freudig, Einsteinig, Schönbergig és Chagallig, Trockijig és Babelig. Johnson kivételes erudícióval, forrásismerettel és alapossággal megírt monográfiáját érezhető tisztelet hatja át a zsidók egyedisége, szívóssága, összetartása, hitükhöz és törvényeikhez való ragaszkodása és nagy teljesítményei iránt; ugyanakkor mindvégig megőrzi objektivitását és a zsidóság ellentmondásai iránti kritikai érzékét. A történelmen túl a zsidóság mint komplex jelenség is megvilágosodik a könyvből, melynek stílusa közérthető, szellemes és fordulatos, miközben végig figyelmet és koncentrációt kíván az érdeklődő olvasótól. A könyv minden bizonnyal nálunk is a sűrűn forgatott kézikönyvek közé fog emelkedni.

F. Várkonyi Zsuzsa - Orvos-Tóth Noémi - Popper Péter - Ranschburg Jenő - Vekerdy Tamás - Sorsdöntő ​találkozások
Szülő ​és gyermek találkozása - sorsdöntő találkozás, melynek lenyomatai egy életre ott maradnak a személyiségünkön. Vajon min múlik, hogy ez a kapcsolat szerencsésen alakul-e, vagy éppen szerencsétlenül? Hogy kiapadhatatlan erőforrást jelent-e számunkra, vagy ellenkezőleg, inkább mély fájdalmat és szinte lerakhatatlan terheket? Mi lehet az oka annak, hogy ebben a legalapvetőbb kapcsolatban gyakran hiába szeretnénk jól szeretni egymást, valahogy mégsem találjuk az utat a másikhoz? A kötet szerzői szellemi kalandozásuk során számos érdekes kérdésre kitérnek. Mi történik, ha a megszülető gyermek karaktere nem felel meg a szülő tudatos vagy tudattalan várakozásainak, reményeinek? Hogyan hatnak a kapcsolat és az életút alakulására a különböző kötődéstípusok és nevelési attitűdök, a határtartás sajátosságai? Miként alakul a nem várt, nem tervezett gyerekek sorsa? Hogyan jelennek meg a kapcsolatban a szülő saját gyermekkori tapasztalatai, traumái? Miféle sérüléseket okozhat az elmérgesedő, csúnya válás, a szülőtárs szidalmazása, a gyerekek tőle való elidegenítése? Milyen terheket jelent az úgynevezett szülősítés, amikor a gyermek felnőtt szerepbe kerül, ő hallgatja meg szülei problémáit, ő ad tanácsokat, ő hoz döntéseket, ő visel gondot anyjára vagy apjára? A Nyitott Akadémia sorozat egyik legkedveltebb, de már hosszú évek óta nem kapható kötete átszerkesztve és két további szerző vadonatúj írásaival kibővítve jelenik meg újra

Csukovits Enikő - Az ​Anjouk birodalma (1301-1387)
A ​kötet az Árpád-ház kihalása utáni évszázadot mutatja be, amikor is egy új uralkodóház, az Anjouké került a trónra Magyarországon. I. Károly ismét megerősítette a királyi hatalmat, fia, Nagy Lajos, a lovagkirály hadjáratai révén európai nagyhatalommá tette az országot.

Ross King - Brunelleschi's ​Dome
By ​all accounts, Filippo Brunelleschi, goldsmith and clockmaker, was an unkempt, cantankerous, and suspicious man-even by the generous standards according to which artists were judged in fifteenth-century Florence. He also designed and erected a dome over the cathedral of Santa Maria del Fiore-a feat of architectural daring that we continue to marvel at today-thus securing himself a place among the most formidable geniuses of the Renaissance. At first denounced as a madman, Brunelleschi literally reinvented the field of architecture amid plagues, wars, and political feuds to raise seventy million pounds of metal, wood, and marble hundreds of feet in the air. Ross King's captivating narrative brings to life the personalities and intrigue surrounding the twenty-eight-year-long construction of the dome, opening a window onto Florentine life during one of history's most fascinating eras.

Almási Kitti - Lezárás, ​elengedés, újrakezdés
Mi ​vár ránk egy szakítás vagy válás után, ,,újrakezdőként"? Milyen gátlásokat, félelmeket, kapcsolati mintákat viszünk magunkkal tovább, és mit tehetünk ezekkel a minket blokkoló tényezőkkel? Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus körbejárja a válás körüli elengedési folyamatot, megmutatja, miként gyógyíthatjuk meg a kapcsolatban szerzett sérüléseinket, és segít abban, hogy átlássuk, mi befolyásol minket egy új kapcsolatba lépve. Elárulja, mitől lesz jó élmény az első randi, miért vágyunk annyira a pozitív visszajelzésekre, és hogyan tisztázhatjuk a párválasztás során valódi, belső vágyainkat. Praxisa során szerzett tapasztalatait olvasmányos történetekkel szemléltetve kiderül, mivel érvényesülhetünk a párkeresők (olykor kegyetlen) piacán, illetve hogyan tudunk ebben az önismereti folyamatban visszatalálni a szabadsághoz és az önelfogadáshoz, vagyis önmagunkhoz.

Covers_172928
Végtelen ​Fa Ismeretlen szerző
0

Ismeretlen szerző - Végtelen ​Fa
A ​kötet segítségével fedezd fel a fák, e csodás élőlények világát. Az élelemtől és a növényi rostoktól az illóolajokig és a gyógyszerekig tekintsd át mindazt, amihez a fák révén jutunk, és fedezd fel, miként tisztítják meg az általunk belélegzett levegőt. Emellett ismerd meg az Északi-sarkvidéktől a trópusokig húzódó különböző erdőtípusokat, valamint azt, hogyan sikerül fennmaradniuk gyorsan változó világunkban.

Font Márta - Államalapítás ​(970-1038)
A ​második kötet Géza fejedelem uralkodásának, István királlyá választásának, megkeresztelkedésének körülményeit, az államszervezés koncepcióját, az egyházszervezet és a vármegyerendszer kiépítését mutatja be, majd összefoglalja első nagy királyunk művét: a keresztény Magyarország megteremtését.

Susanne Gernhäuser - Tűzoltók
Az ​ügyeletre segélyhívás érkezett: kigyulladt egy irodaház! A tűzoltólaktanyában megszólal a riasztó, és villogni kezdenek a fények. A tűzoltók közlekedési baleset és árvíz esetén is segítenek!

Erich Fromm - Az ​emberi szív
Akárcsak ​A szeretet művészete, párdarabja, Az emberi szív is a hatvanas években íródott. Míg az előbbiben a szeretet, az utóbbiban a gyűlölet és a rombolásvágy lélektani feltételeit veszi Fromm szemügyre. Arra keresi a magyarázatot, hogyan képes az ember - illetve némelyik embert vagy embercsoport - olyan fokú kegyetlenségre és destruktivitásra, amilyenről a napihírekben vagy a történelemkönyvekben olvashatunk. Valamennyien "báránybőrbe bújt farkasok" volnánk, és a bennünk rejtőző agresszív késztetések csak a megfelelő alkalomra várnak, hogy elszabaduljanak? Képesek vagyunk-e egyáltalán választani jó és rossz között? Frommot mindig is izgatták ezek a kérdések, amelyekre a klasszikus pszichoanalízis nem vagy csak részben kínál magyarázatot.

Michael Lewis - The ​Undoing Project
How ​a Nobel Prize–winning theory of the mind altered our perception of reality. Forty years ago, Israeli psychologists Daniel Kahneman and Amos Tversky wrote a series of breathtakingly original studies undoing our assumptions about the decision-making process. Their papers showed the ways in which the human mind erred, systematically, when forced to make judgments in uncertain situations. Their work created the field of behavioral economics, revolutionized Big Data studies, advanced evidence-based medicine, led to a new approach to government regulation, and made much of Michael Lewis’s own work possible. Kahneman and Tversky are more responsible than anybody for the powerful trend to mistrust human intuition and defer to algorithms. The Undoing Project is about a compelling collaboration between two men who have the dimensions of great literary figures. They became heroes in the university and on the battlefield―both had important careers in the Israeli military―and their research was deeply linked to their extraordinary life experiences. Amos Tversky was a brilliant, self-confident warrior and extrovert, the center of rapt attention in any room; Kahneman, a fugitive from the Nazis in his childhood, was an introvert whose questing self-doubt was the seedbed of his ideas. They became one of the greatest partnerships in the history of science, working together so closely that they couldn’t remember whose brain originated which ideas, or who should claim credit. They flipped a coin to decide the lead authorship on the first paper they wrote, and simply alternated thereafter. This story about the workings of the human mind is explored through the personalities of two fascinating individuals so fundamentally different from each other that they seem unlikely friends or colleagues. In the process they may well have changed, for good, mankind’s view of its own mind.

Janice Kaplan - The ​Gratitude Diaries
In ​this New York Times bestseller, Janice Kaplan spends a year living gratefully and transforms her marriage, family life, work and health. Her pioneering reseach was praised in People and Vanity Fair and hailed on TV shows including Today, The O’Reilly Factor, and CBS’s The Talk. On New Year’s Eve, journalist and former Parade Editor-in-Chief Janice Kaplan makes a promise to be grateful and look on the bright side of whatever happens. She realizes that how she feels over the next months will have less to do with the events that occur than her own attitude and perspective. Getting advice at every turn from psychologists, academics, doctors, and philosophers, she brings readers on a smart and witty journey to discover the value of appreciating what you have. Relying on both amusing personal experiences and extensive research, Kaplan explores how gratitude can transform every aspect of life including marriage and friendship, money and ambition, and health and fitness. She learns how appreciating your spouse changes the neurons of your brain and why saying thanks helps CEOs succeed. Through extensive interviews with experts and lively conversations with real people including celebrities like Matt Damon, Daniel Craig, and Jerry Seinfeld, Kaplan discovers the role of gratitude in everything from our sense of fulfillment to our children’s happiness. With warmth, humor, and appealing insight, Janice’s journey will empower readers to think positively and start living their own best year ever.

Seul-Ma-Ro Hwang (황슬마로 저) - The ​Dynastini of the World (세계 장수풍뎅이 해설)
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Szita Szabolcs - Magyar ​sorsok Auschwitz-Birkenauban
Szinte ​hihetetlen, de Szita Szabolcs könyve a magyar Auschwitzról az első monográfia, amely magyar történész tollából erről a témáról íródott. A deportálás általa előadott története sok tekintetben elüt attól, ahogy a történészek nálunk el szokták beszélni a magyar holokausztot. A szerző nem elégszik meg ugyanis azzal, hogy kizárólag a deportálás elhatározását, előkészítését (a gettósítást), és a deportálandók kiszállítását ecsetelje, továbbmegy ennél, hogy nyomon kövesse a deportáltakat halálos útjukon, elkísérve őket egészen a gázkamrákig. Szita Szabolcs Auschwitz-története igyekszik magába integrálni a tanúságtevők múltat illető tudását, megannyi fájdalmas tapasztalati emlékét, és egyúttal biztosítja, hogy a túlélők a saját hangjukon adják tovább a maguk történetét az utókornak. Nagyon váratott már magára ez az újmódi reprezentáció a holokauszt hazai történetírásában. A magam részéről nyugodt szívvel beiktatnám Szita munkáját az iskolai tanmenetbe, mint ajánlott olvasmányt. Már csak azért is, hogy ezzel is elejét lehessen venni a holokauszttal kapcsolatos ijesztő tudatlanság és előítéletesség jövőbeli terjedésének. (Gyáni Gábor)

Kollekciók