Ajax-loader

kollekció: Életrajzok, visszaemlékezések

“Hol voltam ennyi ideig, hogy nem látott?”
(Rejtő Jenő)


Nagy Ferenc - Küzdelem ​a vasfüggöny mögött 1-2.
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Becky Matheson - Jégvarázs: ​Északi fény
Isten ​hozott Arendelle-ben! Az Arendelle történelme könyvtári iratgyűjtemény egyik darabját tartod a kezedben, amelyben elmeséljük, mi történt velünk a trollok különleges, északi fény alatt megrendezett kristályceremóniáján. A kalandunk tele volt meglepetésekkel! Minden megvolt benne, ami egy jó kalandhoz kell. Nem igaz, Sven? "Így van, Kristoff!" - ért egyet Sven. Még Olaf is velünk jött! Reméljük, tetszeni fog a történetünk! Anna, Elza és Kristoff

Elizabeth Wurtzel - Prozac ​Nation
Some ​catastrophic situations invite clarity, explode in split moments: You smash your hand through a windowpane and then there is blood and shattered glass stained with red all over the place; you fall out a window and break some bones and scrape some skin.

Strasserné Chorin Daisy - Bán D. András - Az ​Andrássy úttól a Park Avenue-ig
Chorin ​Ferenc (1879-1964) a magyar gazdasági élet meghatározó alakja volt 1900 és 1944 között. Nagy szerepet vállalt a Trianon utáni magyar gazdaság stabilizálásában és fellendítésében. Felsőházi tagként, valamint a külügyi, a pénzügyi, a 33-as és a 36-os parlamenti bizottságokban végzett munkájával részt vett a politikai életben. Chorin munkássága, életpályája azonban máig nem kapott kellő és megérdemelt méltatást a magyar történetírásban. Ennek egyik oka alighanem az, hogy nagyon kevés releváns dokumentum maradt fenn, amelynek szerzője ő volt, vagy amelyet róla írtak. Kötetünk a magyar gazdasági élet hallatlanul nagy munkabírású, egyik legbefolyásosabb, "láthatatlanul" is kulcspozícióban lévő egyéniségét szeretne bemutatni. A könyv kimondatlan célja ezenkívül, hogy számos fénykép segítségével a nagy műveltségű, nyíltszívű, rendkívüli humorérzékkel rendelkező, a szó szoros értelmében emberszerető magyar hazafit is közelebb hozza az olvasóhoz. Őt, aki az amerikai emigráció éveiben is igyekezett összetartani és segíteni magyar honfitársait. Akiről találóan írták: "Chorin, Chorin, mindig Chorin mindenesetre és föltételenül Chorin... Mindenki számít rá és mindenki számol vele. Ő adva van."

John Fowles - The ​Tree
In ​this series of moving recollections involving both his childhood and his work as a mature artist, John Fowles explains the impact of nature on his life and the dangers inherent in our traditional urge to categorise, to tame and ultimately to possess the landscape. This acquisitive drive leads to alienation and an antagonism to the apparent disorder and randomness of the natural world. For John Fowles the tree is the best analogue of prose fiction, symbolising the wild side of our psyche, and he stresses the importance in art of the unpredictable, the unaccountable and the intuitive. This fascinating text gives a unique insight into the author and offers the key to a true understanding of the inspiration for his work.

Piero Bargellin - A ​sziénai sas
1380-ban ​született az itáliai Massa Marittimában. Gazdag édesapja egy bányát vezetett. Még négyéves sem volt, mikor a testvér nélküli Bernát teljes árvaságra jutott. A sienai rokonság nevelte föl és taníttatta. De nem a világi pompa, hanem a ferences „barátok” egyszerű és szegény élete vonzotta. Túlélt egy pestis járványt, majd mindenét szétosztva 1402-ben belépett egy minorita kolostorba. Kevéssel utóbb az obszerváns szigorú ferences ághoz csatlakozott…

Markovits Pál - Egy ​"úri kalandor" botladozásai a XX. századon át
A ​szerző állatorvos. Franciaországban és az USA-ban is ismert kutató, aki eredményesen dolgozott az oltóanyagtermelésben. Zaire-ben egy AIDS vakcina korai kipróbálásában is részt vett. 1939-1940-ben szerezte meg állatorvosi diplomáját. 2 év múlva munkaszolgálatos lett, Kárpátalján és a bori lágerben. Kalandos életpálya, kitűnő stílus, olvasmányos mű.

Robert Sellers - Hellraisers
'God ​put me on this earth to raise sheer hell.' Richard Burton 'I was a sinner. I slugged some people. I hurt many people. And it's true, I never looked back to see the casualties.' Richard Harris 'Booze is the most outrageous of all drugs, which is why I chose it.' Peter O'Toole 'I don't have a drink problem. But if that was the case and doctors told me I had to stop I'd like to think I would be brave enough to drink myself into the grave.' Oliver Reed This is the story of four of the greatest thespian boozers who ever walked - or staggered - off a film set into a pub. It's a story of drunken binges of near biblical proportions, parties and orgies, broken marriages, drugs, riots and wanton sexual conquests. They got away with it because of their extraordinary acting talent and because the public loved them. They were truly the last of a breed, the last of the movie hellraisers.

Anais Nin - The ​Diary of Anaïs Nin, 1931–1934
This ​celebrated volume begins when Nin is about to publish her first book and ends when she leaves Paris for New York. Edited and with a Preface by Gunther Stuhlmann.

Ismeretlen szerző - Pörögnek ​a fejemben a filmkockák
Felépülő ​függőkről szól ez a könyv. Olyanokról, akik vállalták, hogy megosztják a nyilvánossággal felépülésük történetét. Olyan könyvet szeretnénk az olvasó kezébe adni, amely mind a témával foglalkozó szakemberek, mind a laikus olvasók számára is érdekes lehet, akár ő maga is felépülő függő, vagy felépülő függő személy hozzátartozója, esetleg egyszerűen csak érdekli egy számára ismeretlen világ. Az e kötetben megosztott történetek emberi tapasztalatai segíthetnek nekünk, olvasóknak abban, hogy a legmélyebb válságból is lássuk a kiutat, hogy akkor is van remény, amikor már azt hisszük, hogy nincs. Akkor is megélhető a boldogság, kemény önismereti munka révén, egy csoport, egy program részeként, amikor azt hisszük, hogy már nem. „Kimentem az NA-ba, és láttam, hogy ott vannak 10-en, csávók meg csajok, s bár nem sok foguk van már, vegyesen, van 10 ember, akiket látom, hogy nem sok foguk van, tehát hogy elég hasonló helyről jöhettek, mint én, mert nekem sincs túl sok fogam már, és úgy tűnik, hogy működik az életük. És kijövünk egy gyűlésről, és hallom, hogy arról beszélnek, hogy moziba mennek, meg milyen programok lesznek. És akkor elkezdtem elhinni, hogy van egy olyan élet, amiben a drogosok már nem drogoznak. Én ezzel előtte soha nem találkoztam. Nem találkoztam soha felépülőkkel.”- mesélte el személyes tapasztalatait egyik interjúalanyunk. Többféle felépülés-történettel szeretnénk az olvasókat megismertetni: olyannal, amelyben a felépülő a felépülési folyamatot simábbnak élte meg, de bonyolultabbal is, ahol számos visszaesés – mely szintén a felépülés része – miatt hosszabb és küzdelmesebb életút-elbeszéléseket szerkesztett a felépülő. Minden elbeszélésben közös azonban, hogy a szereplők lemennek a mélybe, megismerhetjük a pokoljárást, a józanodást, majd a józan életet is. E kötet a szerzők második közös kötete, részben a Repülök a gyógyszerrel folytatásaként is olvasható.

Stan Lee - Peter David - Fantasztikus ​életem
Stan ​Lee a képregény műfajának legendás alakja, a _Pókember_, az _X-Men_, a _Bosszúállók_, a _Hihetetlen Hulk_ és egy seregnyi más Marvel-szuperhős megálmodója és társalkotója, aki ebben a rendhagyó képregényben megosztja velünk életének és a modern képregény létrejöttének történetét. A Marvel Comics szerkesztőségében Stan Lee jelentette a fő kreatív hajtóerőt. Karrierje során ő keltette életre és emelte be köztudatba a világ legismertebb képregényhőseinek és leghírhedtebb gonosztevőinek nagy részét. Történetei - melyek tele vannak gátlásokal küzdő szuperhősökkel és összetett lelkivilágú rosszfiúkkal - ragyogó szellemességgel és lélektani finomsággal egészítették ki azt a műfajt, amely azelőtt főként a jó és a rossz örök küzdelmének lapos és közhelyes ábrázolásaira szorítkozott. A kötetben végigkísérhetjük Stan Lee életét, valamint a műfaj és egy nagyívű karrier történetét a jelenlegi, mozifilmekben való újjászületésig. A Colleen Doran által gyönyörűen illusztrált emlékiratban Lee ugyanazzal az utánozhatatlan szellemességgel, elevenséggel és mesélőkedvvel beszéli el élettörténetét, mint a képregényeiben. Az őszinte memoár a képregnyek és képregényalbumok gyűjtőinek és rajongóinak minden korosztálya számára élvezetes olvasmány.

Molly Mitchell - David ​Tennant
At ​last, the book that fans have been waiting for! David Tennant, star of Saturday night TV and hero to many girls and boys alike, has entertained us as the Doctor, has wowed us with his striking looks and created a buzz that few actors can compete with. Learn about David's natural style, his excellent sense of humour, his friendships on and off set and the role that made him the household name he is today. With over 120 pages of facts, photos, quotes and interviews this is a must-have buy for all Tennant fans ¿ and don't forget with a FREE poster it's the perfect gift or treat to keep even the most dedicated of followers in the know.

Dudás Diána - Az ​én szcientológia sztorim
Amióta ​képes vagyok beszélni életem elmúlt öt évéről, amit a szcientológiában töltöttem, két kérdés mindig előjön. „A két diplomáddal hogyan vehetted be ezt a marhaságot?” Ezért született meg ez a könyv: úgy éreztem, azzal, ha az elejétől a végéig elmesélem az egész történetet, őszinte és teljes választ tudok adni nemcsak erre a kérdésre, de például arra is, hogy: Milyen vallás az, ahol a pénz az isten? Milyen közösség az, ahol ha bajba kerül az egyik hívő (és nincs pénze), akkor magára hagyják? Hogyan szippantja be a rendszer az áldozatait, és forgatja ki mindenükből őket? Mi a szcientológia valójában, és van-e ellenszere? „Nem félsz, hogy ebből valami bajod lesz?” Nem, már nem félek. Féljenek azok, akik mások reményeit, vágyait, illúzióit és jóindulatát kihasználva tönkreteszik őket lelkileg és anyagilag egyaránt. Dudás Diána www.dudasdiana.hu

Edmund Jacoby - Ulrike Braun - Philosophen
Philosophen ​haben die Welt unterschiedlich interpretiert, nicht aber verändert, sagt Marx. Mag sein, aber sie haben uns auf vielerlei Weise gelehrt, auszuloten, was Menschsein bedeutet. Selten mit demselben Ziel und niemals mit demselben Ergebnis. Aber jedes Mal in Gedankengängen, die uns mitreißen in den Strudel des Denkens und uns nie an derselben Stelle wieder Boden unter den Füßen bekommen lassen. Edmund Jacoby nimmt uns mit auf eine Reise durch 2500 Jahre bewegter Geschichte der Philosophie.

Vittorio Alfieri - Vita
L'immagine ​dell'Alfieri profeta della "rigenerazione morale" italiana e guida delle generazioni future, dell'uomo, poeta e tragediografo di "animo risoluto, ostinatissimo ed indomito" nasce in massima parte nelle pagine di questa sua Vita. Scritta in un italiano sapido e avventuroso, l'autobiografia di Alfieri resta ancora oggi l'opera di un appassionato cosmopolita, che Leopardi definì "vero scrittore, a differenza di quasi tutti i letterati del suo e del nostro tempo".

Stacy Pershall - Loud ​in the House of Myself
Stacy ​Pershall grew up as an overly intelligent, depressed, deeply strange girl in Prairie Grove, Arkansas, population 1,000. From her days as a thirteen-year-old Jesus freak through her eventual diagnosis of bipolar disorder and borderline personality disorder, this spirited memoir chronicles Pershall’s journey through hell and her struggle with the mental health care system.

Winston S. Churchill - My ​Early Life
Here, ​in his own words, are the fascinating first thirty years in the life of one of the most provocative and compelling leaders of the twentieth century, Winston Churchill. As a visionary, statesman, and historian, and the most eloquent spokesman against Nazi Germany, Winston Churchill was one of the greatest figures of the twentieth century. In this autobiography, Churchill recalls his childhood, his schooling, his years as a war correspondent in South Africa during the Boer War, and his first forays into politics as a member of Parliament. My Early Life not only gives readers insights into the shaping of a great leader but, as Churchill himself wrote, "a picture of a vanished age." If you want to fully understand Winston Churchill, My Early Life is essential reading.

Winston S. Churchill - Triumph ​and Tragedy
Winston ​Churchill's six-volume history of the cataclysm that swept the world remains the definitive history of the Second World War. Lucid, dramatic, remarkable both for its breadth and sweep and for its sense of personal involvement, it is universally acknowledged as a magnificent reconstruction and is an enduring, compelling work that led to his being awarded the Nobel Prize for literature. Triumph and Tragedy recounts the dramatic months as the War drew to a close - the Normandy landings, the liberation of Western Europe, the bombing of Hiroshima and Nagasaki, and the surrender of Germany and Japan.

Johanna A. Boccardo - Antonio Tello - Me ​llamo Leonardo da Vinci
Es ​una serie de biografías en la que un personaje célebre, de relieve universal, relata su vida y su obra. En la cubierta de cada volumen, junto al nombre del biografiado hay una frase pronunciada por él mismo que sintetiza su propia vida. En las dos últimas páginas, un cuadro-resumen recoge aspectos cronológicos del personaje y de su contexto (histórico, cultural, etc.), de gran ayuda para los trabajos escolares. Leonardo da Vinci es el prototipo de hombre del Renacimiento, ya que domina todas las artes, tiene amplios conocimientos de todos los campos del saber y se mueve según los principios del humanismo. Su fascinante vida le lleva a regentar una taberna con Botticelli, a diseñar artefactos de guerra o inventar objetos y vehículos, a estudiar a fondo la anatomía humana o a realizar obras inmortales como la Mona Lisa o La última cena.

William Kamkwamba - Bryan Mealer - The ​Boy Who Harnessed the Wind
William ​Kamkwamba was born in Malawi, a country where magic ruled and modern science was mystery. It was also a land withered by drought and hunger. But William had read about windmills, and he dreamed of building one that would bring to his small village a set of luxuries that only 2 percent of Malawians could enjoy: electricity and running water. His neighbors called him misala—crazy—but William refused to let go of his dreams. With a small pile of once-forgotten science textbooks; some scrap metal, tractor parts, and bicycle halves; and an armory of curiosity and determination, he embarked on a daring plan to forge an unlikely contraption and small miracle that would change the lives around him. The Boy Who Harnessed the Wind is a remarkable true story about human inventiveness and its power to overcome crippling adversity. It will inspire anyone who doubts the power of one individual's ability to change his community and better the lives of those around him.

Lesznai Lajos - Mozart ​élete
Wolfgang ​Amadeus Mozart (teljes nevén Johannes Chrysostomus Wolfgang Theophilus Mozart) (Salzburg, 1756. január 27. – Bécs, 1791. december 5.) osztrák klasszicista zeneszerző, zongorista, karnagy és zenepedagógus. Zenei tehetsége korán megmutatkozott, első zeneműveit hat évesen improvizálta, édesapja, Leopold Mozart pedig lejegyezte azokat.

Peter Mayle - Egy ​év Provence-ban
A ​mulatságos történetek és páratlan gasztronómiai élmények olvasása közben észrevétlenül is szakértőivé válunk a legendás Provence-nak, s olyan értékes információkhoz jutunk, melyek semmiféle útikönyvben nem szerepelnek.

Malala Yousafzai - Christina Lamb - Eu ​sou Malala
Eu ​sou Malala é a história de uma família exilada pelo terrorismo global, da luta pelo direito à educação feminina e dos obstáculos à valorização da mulher em uma sociedade que privilegia filhos homens. Quando o Talibã tomou controle do vale do Swat, uma menina levantou a voz. Malala Yousafzai recusou-se a permanecer em silêncio e lutou pelo seu direito à educação. Mas em 9 de outubro de 2012, uma terça-feira, ela quase pagou o preço com a vida. Malala foi atingida na cabeça por um tiro à queima-roupa dentro do ônibus no qual voltava da escola. Poucos acreditaram que ela sobreviveria. Mas a recuperação milagrosa de Malala a levou em uma viagem extraordinária de um vale remoto no norte do Paquistão para as salas das Nações Unidas em Nova York. Aos dezesseis anos, ela se tornou um símbolo global de protesto pacífico e a candidata mais jovem da história a receber o Prêmio Nobel da Paz. Eu sou Malala é a história de uma família exilada pelo terrorismo global, da luta pelo direito à educação feminina e dos obstáculos à valorização da mulher em uma sociedade que valoriza filhos homens. O livro acompanha a infância da garota no Paquistão, os primeiros anos de vida escolar, as asperezas da vida numa região marcada pela desigualdade social, as belezas do deserto e as trevas da vida sob o Talibã. Escrito em parceria com a jornalista britânica Christina Lamb, este livro é uma janela para a singularidade poderosa de uma menina cheia de brio e talento, mas também para um universo religioso e cultural cheio de interdições e particularidades, muitas vezes incompreendido pelo Ocidente.

Malala Yousafzai - Jeg ​er Malala
Da ​Taliban tok kontroll over Swat-dalen, var det en jente som nektet å la seg kneble. Malala Yousafzai tok opp kampen for sin rett til utdanning. Tirsdag 9.oktober 2012 kostet det henne nesten livet. På bussen på vei hjem fra skolen ble hun skutt i hodet, og få trodde hun ville overleve. Jeg er Malala er den utrolige historien til en familie som må forlate sitt hjemland på grunn av terrorisme, om kampen for jenters rett til utdanning og om foreldrenes sterke kjærlighet til sin datter i et samfunn som favoriserer sønner. "Malala er en god forteller, som skriver varmt om det hverdagslige, reflektert om samfunnsspørsmål, og engasjert om verdiene hun kjemper for." Sten Inge Jørgensen, VG "Malala vant verdens øre. Men kampen pågår fortsatt. Hun vil vekke alles samvittighet, og leseren av denne boken vil en gang for alle forstå viktigheten av retten til utdanning." Eskil Skjeldal, Vårt Land

Irvin D. Yalom - Úton ​önmagamhoz
Irvin ​D. Yalom ezúttal a saját életét veszi górcső alá, önmagát vizsgálja a terapeuta szemével. Mélyére néz azoknak az emberi kapcsolatoknak, amelyek hozzájárultak személyes és szakmai fejlődéséhez, beavat világszerte sikeres könyvei, például a Szerelemhóhér, az Amikor Nietzsche sírt vagy A Schopenhauer-terápia keletkezési körülményeibe. Bepillantást nyerhetünk terápiás és írói munkamódszerébe, s közben családja történetét is megismerjük. Könyvében, mely írójának szándékai szerint az utolsó, őszintén beszél halálfélelméről, az öregedés küzdelmes megéléséről. Az Úton önmagamhoz igazi ajándék az olvasónak: aki ezen az úton Yalom társául szegődik, annak a saját élete is új fénytörésbe kerülhet.

Tanács Eszter - Nők ​gyermek nélkül
Napjainkban ​is kimondott-kimondatlan elvárás a nőkkel szemben, hogy anyává váljanak. A közgondolkodás szerint, akinek nincs gyereke, az önző, karrierista, netán gondja van a nőiességével. Valójában azonban ahány gyermektelen nő, annyiféle történet. Van, akinél tudatos döntés eredménye a gyermektelenség, másoknál a (megfelelő) párkapcsolat hiánya, egészségi problémák vagy elrettentő családi minták állnak a háttérben. Ebben a hiánypótló interjúkötetben 18 nő, köztük Bocskor Bíborka énekesnő, Csákányi Eszter színésznő és Kőbán Rita olimpiai bajnok kajakozó, mesél arról, hogyan éli meg gyermektelenségét. Emellett családszociológus, meddőségi, reprodukciós és örökbefogadási szakember, pszichológus is megosztja tapasztalatait. Az interjúk megerősítik az olvasót abban, hogy bárhogy is dönt, a boldogságához az önazonos utat kell járnia, ha pedig nem az ő választása a gyermektelenség, akkor erőt meríthet, ötleteket kaphat a helyzet elfogadásához, feldolgozásához.

Peter Sagan - My ​World
Peter ​Sagan, at just 28 years of age, is already one of cycling’s greatest riders of all time. With four Tour de France points jersey victories, three road race world championships, the 2018 Paris-Roubaix, and multiple spring classics among Sagan’s palmares, the world of cycling agrees that this intense yet fun-loving cyclist is among the most dominant and fun-to-watch riders of his generation. In My World, for the very first time, bike racing fans will have the opportunity to glimpse behind the scenes of Sagan’s cycling life, revealing the full extent of his dedication to competition and determination to win. They will read about his relationship with fellow riders, his heroes, and how he copes with the expectation of success. He will share technical details about his preparation, dissect the art of the sprint, and analyze the tactics that play out during a fiercely competitive stage or race.

Peter Sagan - Az ​én világom
Peter ​Sagan 29 évesen minden idők egyik legnagyobb profi kerékpáros versenyzője. Négy Tour de France pontverseny és három, ráadásul egymás utáni országúti VB győzelmének, a 2018-as Párizs-Roubaix győzelmének és a klasszikus egynapos versenyeken elért további remek eredményeinek köszönhetően máris generációja egyik legkiemelkedőbb kerékpárosának tartják. És nem feltétlenül csak az eredmények miatt... Sagan a kerékpársport egyik legeredetibb figurája, igazi showman, aki elengedett kézzel egykerekezik a Mont Ventoux lejtőin, és mókásan teszi helyre az újságírókat, ha közhelyes kérdésekkel bombázzák. "Why So Serious?" - üzeni Sagan Jokerre emlékeztető önarcképe a törzsén viselt tetoválásán.

Kesselyák Péter - Földindulás
A ​szerző - Kesselyák Péter - ötéves gyermekkorától, 1941-től kezdve 19 éven át volt Szeged lakója, iskolai éveit az első elemitől egyetemi tanulmányainak befejeztéig itt járta végig. A város, amelyhez ifjúkori emlékei fűzik, második otthonának tekinti. Szülei pedagógusok, korán meghalt édesapja 1951-ig a Tanérképző Főiskola tanszékvezetője volt. A szerző matematika-fizika szakot végzett, majd a hírközlés területén dolgozott napjainkig. Az Európai Minőségügyi Szervezet nívódíjasa. 2005-ig kilenc éven át az Európai Távközlési Szabványosító Intézet 25 tagú vezetőtestületének választott tagja és az Európai Unió keleti bővítésével kapcsolatos szabványosítási ügyek felelőse. 2006-ban az International Biographical Centre beválasztotta a "21. század 2000 intellektuális kiválósága" közé.

Bohuniczky Szefi - A ​fiatal Németh László és környezete
Bohuniczky ​Szefi műve a Jelenkor folyóiratban jelent meg 1962-ben, vagyis 56 éve! Az 1894-ben született írónő a Nyugat munkatársa volt, és bár elég nagy életművet hozott létre 1969-ben bekövetkezett haláláig, művéből mégis a kortársakról írottak bizonyultak maradandónak! Most a fiatal Németh Lászlóról szóló részt adjuk ki Németh László lánya, Németh Magda Előszavával és apró kiigazításaival, magyarázataival. Bohuniczky Szefit pedig az Utószóban Tüskés Tibornak a Magyar Nemzet Magazinban 2007-ben közölt írása hozza közel hozzánk.

Herczeg Zsolt - Büfik ​és bukások
Megkérdeztem ​a kisfiamtól, hogy boldog gyerek-e, mire önérzetesen közölte, hogy nem, mert ő egy tigris. Nem hazudott... És én sem fogok nektek ebben a könyvben. Hiszen nem teszem a WMN.hu-n sem, ahol két éve brutális nyíltsággal, töretlen derűvel és ijesztő népszerűséggel írok arról, hogyan élem meg férfiként az apaság tragikomikus és tanulságos kalandjait. Nevettetni és elgondolkodtatni akarok. Már több tízezer nő üzente, hogy sikerült. Illetve, hogy gebedjek meg, mert nem tudnak szoptatni a kacagástól vagy a meghatottságtól. Az én apanaplóm nem okoskodó és kioktató. Nincsenek benne frusztráló tanácsok, amitől csak még rosszabb szülőnek érzed magad. Az én szövegeim olyanok, mint a boldog gyerekek: mosdatlanok, fésületlenek, kirobbanóan vidámak, néha talán fárasztóak, de az első betűtől az utolsóig felszabadítóan őszinték. Azt üzenik: nem vagytok tökéletesek, de elég jók vagytok. És nem vagytok egyedül. Lépjetek be velem a tigris ketrecébe!

Nagy Attila - Nem ​lehet visszatérni
A ​kötet Nagy Attila színművész, rendező önéletrajzi és színház-esztétikai írásainak, nyilatkozatainak, személyes vallomásainak szerkesztett gyűjteménye. Nagy Attila részt vett az 1956-os forradalomban, amelyet követően előbb halálra, majd -- enyhítésként -- 12 évi fegyházbüntetésre ítélték, ahonnan 1961-ben szabadult. Ezek viszonylag közismert tények, ám az már kevésbé, hogyan került az események fősodrába, illetve, hogy a börtönéveket miként sikerült átvészelnie. Ugyancsak kevesen ismerik a kiváló színművész családjának, gyermekkorának és művészi indulásának részleteit. A kötet első része ezeknek a személyes emlékeknek bizalmas hangnemű bemutatása: a látszólag békés ifjúkortól a pályakezdő színész dilemmáin át az '56-os események felidézéséig. Az életrajz itt --amellett, hogy őrzi "mesélő" stílusát és atmoszféráját --, pontos kor- és társadalomrajz is. A kötet második fele Nagy Attila színészi-rendezői filozófiáját mutatja be a művész színház-esztétikai esszéin keresztül: elvei, tanácsai, szakmai javaslatai ma is megállják helyüket; és egy elmélyült, sokat elemző-gondolkodó, a világszínház fejleményeiben naprakész, éles szemű intellektuális alkotó portréját rajzolják ki. A kötet emellett tartalmaz néhány interjút is, amelyekben a szerző élete legfontosabb stációiról, fordulópontjairól vall az újságírónak.

Kollekciók