Ajax-loader

Török Attila

Rate_positive 49 Rate_neutral 4 Rate_negative 0

2611 napja velünk van ma itt járt

Badge-feltolto-1 Badge-stoppos-1 Buek_2013_300 Rukkola_plecsni_xmas_300x300 Silly_walk_300 Badge-orjongo Badge-jobbmunkas Badge-jomunkas Badge-onkentes Badge-hardrukkcafe_100 Badge-hardrukkcafe_20

Kívánságlista és stoppolások

Ezeket a könyveket szeretné a felhasználó elolvasni.

összes (229)

Lee Hollahan - Szabásminták ​használata, átalakítása és tervezése
Saját ​méretünkre - blúzokhoz, szoknyákhoz, nadrághoz stb. - tökéletes szabásmintát készíthetünk e nagyszerű könyv alapján.

Hegedűs Margit - Gyermekruha ​szabás-varrás
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Ismeretlen szerző - Női- ​és lánykaruhák szerkesztése, szabása
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Vékony László - Deákfalvi Sarolta - Szabás-szakrajz ​I.
A ​SZABÁS-SZAKRAJZ SZERKESZTÉS TANULÁSÁNAK CÉLJA A szabásszakrajz szerkesztés tanulásának célja azoknak az ismereteknek az elsajátítása, amelyek révén különböző férfi és női öltözetek nagyipari szabásmintáit önállóan tudjuk elkészíteni. Célunk elérése érdekében megismerkedünk az emberi testalkat arányaival, a ruhabőség többleteivel és a változékony divat által követelt vonalvezetéssel. A ruházati ipar divatipar, s mint ilyen művelőitől jó ízlést, sőt művészi hajlamot is igényel. Értenünk kell a divatrajz közléseit, hogy kívánságait a sík anyagból megvalósíthassuk. E tárgy megtanulásához szükséges adottságokat szépérzékünk állandó fejlesztésével, szabadkézi és szerkesztési rajzok gyakorlásával szerezhetjük meg.

Bajzáth Ferencné - Gyermekruha ​szabás-varrás
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Cser Ferencné - Szabás-varrás ​haladóknak
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Richard Leakey - Az ​emberiség eredete
RICHARD ​LEAKEY, a világhírű antropológus minden bizonnyal örökölte a legendás „Leakey-szerencsét", mivel ő talált rá a Turkana-tó partján 1984-ben a Homo erectus több mint 1,5 millió éves csontdarabjaira. A szenzációs lelet megtalálója most a VILÁG - EGYETEM sorozat számára írt könyvében foglalja össze a legújabb kutatási eredményeket, amelyek hozzásegítenek ahhoz, hogy mind pontosabb válasz fogalmazódjék meg a kérdésre: mi tette az embert emberré? „Tudni akarjuk - tudnunk kell - honnan jöttünk és merre tartunk" - írja a szerző. Könyve, mely lebilincselően érdekes olvasmány, ehhez nyújt segítséget.

Korek József - A ​földművelés és az állattenyésztés a kőkorszakban
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Mircea Eliade - A ​kőkorszaktól az eleusziszi misztériumokig
Mircea ​Eliade (1907. március 9-1986. április 22) századunk egyik legjelentősebb összehasonlító vallástörténésze. Romániában, majd Párizsban, élete utolsó évtizedeiben pedig Chicagóban tevékenykedett. Legjelentősebb vallástörténeti áttekintésének első kötetét veheti kezébe az olvasó. Eliade már a harmincas évek végén Bukarestben egyetemi előadásokat tartott, főként a keleti vallások történetéről. 1945 novemberétől G. Dumézil meghívására a párizsi egyetemen tanított, 1956-ban utazott az Egyesült Államokba, ahol 1957 márciusától a chicagói egyetemen adott elő. Eliade alapművének, a "Vallási hiedelmek és eszmék történeté"-nek három kötetével az olvasó teljes képet kap az összehasonlító vallástörténetről.

Jean M. Auel - Les ​chasseurs de mammouths
Pendant ​plusieurs saisons, Ayla et son compagnon Jondalar ont tout partagé. Ils ont taillé le silex, entretenu le feu, chassé le renne et le cerf, construit des abris et des bateaux. Ensemble ils ont eu peur et froid, et vécu dans une intimité du corps et de l'esprit qui a fait naître en eux un sentiment troublant et inconnu. Le clan remuant des " chasseurs de mammouths " qui les accueille est stupéfait par ce couple de géants blonds aux yeux bleus qui savent monter à cheval et apprivoiser le loup. Parmi eux, Ranec le sculpteur est ému par Ayla. Le combat immémorial de l'amour et de la jalousie s'est déclenché.

Ismeretlen szerző - A ​középkori Dél-Alföld és Szer
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Francesco Paolo Maulucci Vivolo - Pompeji ​erotikus falfirkák
Francesco ​Paolo Maulucci Vivolo a Foggia megyei Accadiában született 1947. május 13-án. Bariban klasszika-filológiát tanult, majd a maceratai egyetemen az ókeresztény régészet területére szakosodott. Az olasz Kulturális Javak és Tevékenységek Minisztériumának kutatójaként számos kiadatlan Leopardi-dokumentumra bukkant, ezek közreadása nyomán a kritikusok figyelmének középpontjába került. Mielőtt jelenlegi munkahelyére, Foggiába költözött volna, ahol a Pugliai Tartományi Régészeti Felügyelőség Posztklasszikus Osztályát vezeti, több mint tíz évig vett részt Pompeji régészeti feltárásában, számos könyve jelent meg a városról. A kötetet 18 éven felülieknek ajánljuk!


Elérhető példányok

A felhasználónak nincsenek elérhető könyvei jelenleg.


Sikeres passzolások

Ezek a felhasználó sikerrel lezárt rukkolásai, amelyek passzal végződtek.

összes (146)

Jake Smiles - 1 ​Link
A ​viszkis-honlapjáról elhíresült, titokzatos médiahacker, Jake Smiles totálbrutál ká-európai életérzéssel, virtuál-incesztussal, további info- és erotomán nyalánkságokkal súlyosbított, technikailag korrekt cyberpunk prózája, az 1 link szerény véleményem szerint a legdrótosabb anti­utópia, ami a Snow Crash (1993) óta nyomtatásban megjelent. Bodoky Tamás, Magyar Narancs A figura ahhoz is elég erősnek bizonyult, hogy kibogozhatatlanul tapadjon a számítógéphez. A főszereplő Jake Smiles ugyanis online flörtöl, szeretkezik, éli hétköznapjait és hétköznapi versenyhelyzeteit.

Csáth Géza - Elfeledett ​álom
Azokban ​az években, amelyekben Csáth Géza írói pályája kialakult, az irodalom az orvosi lélektantól kapta a legfontosabb ösztönzéseket. Csáth Géza tudatában volt annak, hogy a korán elszenvedett lelki sérülések, gyötrő élmények következményei az élet végéig elkísérhetik az embert. Megvolt a bátorsága ahhoz, hogy megmutassa, milyen fontos szerepe van a gyerekek ösztönvilágában a szexuális hajlamok, szadista indulatok, félelmek és féltékenységek bonyolult kölcsönhatásának, hitelesen ábrázolta a sokszor ellentétes indítékokból következő konfliktusokat, összeomlásokat, tragédiákat. Kötetünkben a novellákon kívül közreadjuk Csáth Géza legjelentősebb színpadi művét, a Hamvazószerda című álomjátékot, néhány értékes tanulmányát (A vallások és mítoszok pszichológiája, A művészetek elemzése és az emberismeret stb.), valamint legfontosabb zenekritikai írásait.

Friedrich Nietzsche - A ​tragédia születése
1872-ben ​jelent meg először a fiatal klasszika filológus professzor, a későbbi "démoni" filozófus egyik legfontosabb, leghíresebb munkája, A Tragédia születése. Szigorúan véve ókortörténeti tárgyú szakmunka, a korában is, ma is kardinálisan fontos kérdés (hogyan született meg a görög tragédia?) megoldásának kísérlete, de már megjelenése idején látszott, hogy jóval több szakmunkánál (ilyenként egyébként a korszak és minden idők egyik legnagyobb klasszika filológusa, Wilamowitz-Moellendorf zúzta ízzé-porrá kritikájában). Tény, hogy történelmi-filológiai szempontból nézve A tragédia születése megalapozatlan hipotézisek halmazának tűnik, hogy szerzője meg sem kísérli benne alaptételeinek a szakma szabályai szerint való nyomós bizonyítását, hogy koncepcióként, "megoldási keretként" is messze eltér és szembenáll mind a múlt, mind a jelen század kutatási eredményeivel. Csakhogy egy másik síkon, pontosabban egyszerre több síkon is, alapvető felismeréseket tartalmaz. Mindenekelőtt vitairatként. Mert, jóllehet formáját tekintve semmiképp sem az, valójában az egész kis könyv monumentális vitairat, kétségbevonása a winckelmanni-goethei klasszikus görögség-felfogásnak és nagyerejű rámutatás egy mélyebb, összetettebb és - filozófiai szempontból legalábbis - reálisabb görögség-képre. Mert, és ez a legfeltűnőbb, legismertebb vonása a műnek, Nietzsche benne egy új görögség-képet posztulál, a fehér márványszobrok, a klasszikus idill mögött felmutat egy tragikus, a sötét erőkkel állandóan számoló, az apollónival szemben dionüszoszinak nevezett görögséget is, sőt e két "világ" egybepatakzásából eredezteti a görögség leginkább létmagyarázó műfaját, a tragédiát is. A filozófiai kritika viszont éppen ezt a dualizmust, egyáltalán az őstípusok elméletét, az irracionális-szellemtörténeti koncepciót támadja, lényegében a mű megszületése óta napjainkig. Ugyanakkor lehetetlen nem meggyőződni arról, hogy ami pozitívumot, új felismerést, gyökeresen eredetit a modern vallástörténet, mitológia-kutatás, archetípus-elmélet hozott, az lényegében Nictzschének erre a könyvére vezethető vissza. Bővelkedik persze a mű egyéb felismerésekben is, elsősorban esztétikaiakban, műfajelméletiekben.

Ismeretlen szerző - Magányos ​így a nyeregben, amióta meghalt a ló
A ​világ legnagyobb, legfrankóbb, "legütősebb" mondásai nagyoktól, kicsiktől. Olvashatod ömlesztve, egyenként egyaránt, a lényeg, hogy csak megfelelően "feszes" rekeszizmokkal rugaszkodj neki. Minden valamire való frappáns megállapítás, amit valaki valaha a száján kiejtett, vagy "falra hányt".

Carlo Ginzburg - A ​sajt és a kukacok
Egy ​XVI. századi molnár világképe. Carlo Ginzburg az elmúlt évtizedek olasz történetírásának meghatározó alakja, a bolognai egyetem népszerű professzora. 1988-tól Kaliforniában is tanít. A történettudományt megújító módszertani kísérletezés egyik vezető egyéniségeként a mikrotörténelem irányzatát képviseli. Egy másik módszertani eljárás is kötődik a nevéhez, a történelmi morfológiának nevezett nyomolvasó-jelértelmező elemzés, amelyet a népi kultúra és a művészettörténet területén is megpróbált alkalmazni.

Arthur Schopenhauer - Szerelem, ​élet, halál / Életbölcsesség
"Az ​életbölcsesség fogalmát itt a szóban magában rejlő értelemben használom. Értem pedig rajta az élet lehető kellemessé és boldoggá formálásának a művészetét, a boldog életre való útmutatást"- írja Arthur Schopenhauer, német filozófus kötete bevezetőjében. A helyes életvitel, a világban való boldogulás, a szép és a jó mibenlétének kérdéskörei szinte minden hasonló gondolatgyűjteménynek tárgyát képezik. E műben az olvasó mindezt megtalálja, és valamivel többet is. Jelen kötet talán a többi közül is kitűnik azzal, hogy Schopenhauer, a pesszimizmus filozófusának nevezett gondolkodó, egyszerre ragadja meg a tapasztalati világ lényegét, és egyúttal mély bölcseletet is próbál átadni olvasójának.

Ralph Waldo Emerson - Esszék
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Marcus Tullius Cicero - Az ​öregségről / A barátságról
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.


Sikeres happolások

Ezek a felhasználó sikerrel lezárt happolásai, amelyeket átvett. Reméljük rerukkolja azokat, amiket elolvasott. :)

összes (94)

Alfred Métraux - A ​Húsvét-sziget
A ​földkerekség egyik legmagányosabb, kopár, sziklás szigete évszázadok óta foglalkoztatja a világ néprajztudósait és archeológusait. Az úgyszólván teljesen lakatlan szigeten hatalmas, egy tömbből kifaragott kőszobrokra, óriási kőoltárokra, egészen különleges fafaragásokra bukkantak az első odatévedő európaiak. Honnan kerültek ide ezek a szobrok? Kik voltak a titokzatos szobrászok, és hogyan tudták kifaragni és rendeltetési helyükre szállítani az óriási kőfigurákat, amelyek megmozdítása még a legmodernebb technika számára is nehéz feladat. Ezekre és a sziget egyéb izgalmas kérdéseire ad választ Métraux sok szép fényképpel illusztrált könyve.

Erdélyi István - A ​magyar honfoglalás és előzményei
895-ben ​a nomád besenyőktől űzött félnomád magyar törzsek bezúdultak, bemenekültek a Kárpát-medencébe. A következő években bevándorlásuk folytatódott, s megtelepedtek az életmódjuknak megfeleleő vidéken. Mindebben nem volt semmi különös: a nagy népvándorlás utóhullámain népek tucatjai jelentek meg, tűntek el, beolvadtak, vagy letelepedtek, és másokat beolvasztottak a kelet-európai térségben. Nekünk, ma itt élő magyaroknak azonabn sorsdöntő volt ez az esemény. Erdélyi István a korra vonatkozó forrásművek, gazdag irodalom és saját ásatásai eredményei alapján foglalja össze mindazt, amit a mit a honfoglalás előzményeiről, lefolyásáról biztosan tudunk. Emellett jelzi a bizonytalan pontokat, a sok-sok vitatémát : Hol voltak az ősmagyarok korábbi szálláshelyei? Milyen forrásokból eredt művészetük? Hol tartottak a gazdasági-társadalmi fejlődésben? Milyen hatások érték őket vándorlásuk és megtelepedésük során? Volt-e kettős honfoglalás? Annyi letűnt nép közül miért tudott megmaradni a Kárpát-medencében?

Covers_85799
Szabás-varrás ​Burda módra Ismeretlen szerző
24

Ismeretlen szerző - Szabás-varrás ​Burda módra
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kordos László - Emberelődök
Tartalom: Az ​emberiség törzsfája I. Emberszabású ősmajmok (driopitekuszok): Proconsul III., Dryoptihecus II., Óriásmajom III., Siva III., Bodi III. Emberszerű ősmajmok (ramipitekuszok): Kenya IV., Rama IV., Rudi V. Afrikai emberszerű lények (Homo): Lucy VI., 1470 VII., Az ügyes ember VIII. Afrikai déli emberszabásúak (ausztralopitekuszok): Tanung bébi IX., Tűzhozó déli majom IX., Ples kisasszony X., Sterkfontein X. Ősemberek (paleanthropuszok): Neander-völgyi ősember XXI., Le Chapelle-i ősember XXI., Krapina XXII., Saccopastore XXII., Suba-lyuk ősember XXIII., Ngandongi ősember XXIV., Tabuni ősember XXIV., Skhuli ősember XXIV., Tesi-tasi gyermek XXV., Shanidar XXV., Rodéziai ősember XXVI., Jebel Irhoud-i ősember XXVI., Atlanthropus XXVI. Ásatag értelmes emberek (neonathropuszok): Obercasselk XXVII., Amudi ember XXVII. Értelmes emberek (Homo sapiens): Cro-Magnos-i ember XXVIII., Combe Capelle-i ember XXVIII., Grimaldi ember XXIX., Wadjaki ember XXIX., A mai értelmes ember

Trogmayer Ottó - A ​ló féktávolsága
A ​sze­ge­di Mó­ra Fe­renc Mú­ze­um nyu­gal­mo­zott di­rek­to­ra, Trog­mayer Ot­tó ará­nyos, bölc­s, ked­ves, ré­gi vá­gá­sú ta­nár­em­ber. Hi­va­tá­so­san ak­tív ko­rá­ban, hogy csak két dol­got em­lít­sek, ha­tal­mas ered­mé­nye­ket ért el (ré­gész­ként és szer­ve­ző­ként) az Ópusz­tasz­eri Tör­té­ne­ti Em­lék­park lét­re­ho­zá­sá­val, va­la­mint a JATE ré­gész­kép­zé­sé­nek meg­ala­pí­tá­sá­val és irá­nyí­tá­sá­val. Most, hogy nem hi­va­tá­so­san ak­tív, het­ven­öt éve­sen is újabb és újabb okos írá­sok­kal je­lent­ke­zik, me­lyek kö­zül né­hány­nak a mi la­punk is he­lyet adot­t. Ez a leg­újabb kö­tet, az A ló fék­tá­vol­sá­ga cí­mű ugyan­úgy a múlt­nak kút­já­ba néz, mint azt tet­ték a ko­ráb­bi, is­me­ret­ter­jesz­tő szen­ve­dél­­lyel meg­írt mű­vei. De, tud­hat­juk már, Trog­may­er Ot­tó azért néz le a mély­be, hogy ab­ban meg­lás­sa a je­len­kort – ilyen mó­don más­ként bá­nik té­má­já­val, mint egy ré­gész, egy tör­té­nész vagy egy nép­raj­zos. Írá­sai mű­fa­ját ne­héz len­ne meg­ha­tá­roz­ni: va­la­hol a jegy­zet, a tár­ca, a tár­ca­no­vel­la és a glos­­sza ha­tár­te­rü­le­te­in jön­nek lét­re ezek a na­gyon okos, sze­líd tű­nő­dé­sek. A szer­ző el­ké­pesz­tő­en nagy tény­tu­dá­sa el­le­né­re nem bo­nyo­ló­dik hos­­szas tu­do­má­nyos fej­te­ge­té­sek­be, ha­nem „csak­” le­ír, be­mu­tat, meg­sze­ret­tet. Egy-­e­gy tár­gyi vagy nyel­vi je­len­sé­get a sok­ol­da­lú­an fel­ké­szült böl­csészpro­fes­­szor ele­gan­ci­á­já­val he­lyez el a kul­túr­tör­té­net vagy csak egy­sze­rű­en a min­den­na­pi gya­kor­lat ko­or­di­ná­tái kö­zött. Ezek a ki­vá­ló írá­sok olya­nok, mint a há­rom­di­men­zi­ós ke­reszt­rejt­vény: füg­gő­le­ge­sen és víz­szin­te­sen úgy il­lesz­ked­nek egy­más­hoz a so­rok, hogy azo­kat mély­sé­gük­ben is le­het, sőt ér­de­mes ol­vas­ni. Trog­may­er Ot­tó olyan de­rűs és olyan fris­s, akár egy po­hár har­ma­tos rozé a mus­kát­lis te­ra­szon. Ilyen em­be­rek­nek kel­le­ne új­sá­got ír­ni és szer­kesz­te­ni e ha­zá­ban, és ak­kor sok­kal, de sok­kal elő­rébb tar­ta­nánk.

Voltaire - Jeannot ​et Colin / Jancsi és Miki
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Baricz Rezső - Róth József - Könyvviteltan
A ​kötet tartalmából: a számvitel alapfogalmai, a könyvvitel alapfogalmai, a könyvelés alapfogalmai, fajtái és eszközei, a könyvviteli elszámolások körének bővítése, költség és eredmény, számlaelméletek, a számlakeret.

Hal R. Varian - Mikroökonómia ​középfokon
Az ​utóbbi években több mikroökonómiai témájú mű jelent meg a magyar könyvpiacon. Hal R. Varian Mikroökonómia középfokon című tankönyvének legújabb átdolgozott kiadásában is elsősorban az elemzést, a problémák vizsgálatát és azok megoldását helyezi a középpontba. A szerző célja az, hogy az összefüggéseket analitikus eszközök és módszerek - példákkal illusztrált - bemutatásával fejlessze az olvasók és diákok elemző és problémamegoldó képességét. A könyv moduláris szerkezetű, fejezetei egy adott téma köré csoportosulva épülnek egymásra. A matematikai nyelv és a matematikai módszerek elősegítik a pontos, precíz vizsgálatot, alkalmazásuk a legjobb út a tananyag megértéséhez és továbbgondolásához. A könyv elsősorban diákoknak készült, de a gyakorlati, illetve elméleti munkát végző közgazdászok és a téma iránt érdeklődők figyelmébe egyaránt ajánlható.


Saját könyvtárban

Ezek a felhasználók jelezték, hogy megvan nekik a könyv.

összes (33)

Alfred Métraux - A ​Húsvét-sziget
A ​földkerekség egyik legmagányosabb, kopár, sziklás szigete évszázadok óta foglalkoztatja a világ néprajztudósait és archeológusait. Az úgyszólván teljesen lakatlan szigeten hatalmas, egy tömbből kifaragott kőszobrokra, óriási kőoltárokra, egészen különleges fafaragásokra bukkantak az első odatévedő európaiak. Honnan kerültek ide ezek a szobrok? Kik voltak a titokzatos szobrászok, és hogyan tudták kifaragni és rendeltetési helyükre szállítani az óriási kőfigurákat, amelyek megmozdítása még a legmodernebb technika számára is nehéz feladat. Ezekre és a sziget egyéb izgalmas kérdéseire ad választ Métraux sok szép fényképpel illusztrált könyve.

Erdélyi István - A ​magyar honfoglalás és előzményei
895-ben ​a nomád besenyőktől űzött félnomád magyar törzsek bezúdultak, bemenekültek a Kárpát-medencébe. A következő években bevándorlásuk folytatódott, s megtelepedtek az életmódjuknak megfeleleő vidéken. Mindebben nem volt semmi különös: a nagy népvándorlás utóhullámain népek tucatjai jelentek meg, tűntek el, beolvadtak, vagy letelepedtek, és másokat beolvasztottak a kelet-európai térségben. Nekünk, ma itt élő magyaroknak azonabn sorsdöntő volt ez az esemény. Erdélyi István a korra vonatkozó forrásművek, gazdag irodalom és saját ásatásai eredményei alapján foglalja össze mindazt, amit a mit a honfoglalás előzményeiről, lefolyásáról biztosan tudunk. Emellett jelzi a bizonytalan pontokat, a sok-sok vitatémát : Hol voltak az ősmagyarok korábbi szálláshelyei? Milyen forrásokból eredt művészetük? Hol tartottak a gazdasági-társadalmi fejlődésben? Milyen hatások érték őket vándorlásuk és megtelepedésük során? Volt-e kettős honfoglalás? Annyi letűnt nép közül miért tudott megmaradni a Kárpát-medencében?

Andrea Schaller - Kőkorszak
Kőkori ​elődeink elképesztően leleményesek voltak: feltalálták a kereket és a bumerángot, kőből eszközöket készítettek, hatalmas építményeket emeltek, amelyeknek ma is a csodájára járunk. Sőt, egészen meglepő dolgokat is kiderítettek róluk a kutatók: rágóztak, vörösre festették a hajukat, furulyáztak, graffitiztek és moziztak. Ismerd meg a kötetből a kőkorszak mindennapjait!

Trogmayer Ottó - A ​ló féktávolsága
A ​sze­ge­di Mó­ra Fe­renc Mú­ze­um nyu­gal­mo­zott di­rek­to­ra, Trog­mayer Ot­tó ará­nyos, bölc­s, ked­ves, ré­gi vá­gá­sú ta­nár­em­ber. Hi­va­tá­so­san ak­tív ko­rá­ban, hogy csak két dol­got em­lít­sek, ha­tal­mas ered­mé­nye­ket ért el (ré­gész­ként és szer­ve­ző­ként) az Ópusz­tasz­eri Tör­té­ne­ti Em­lék­park lét­re­ho­zá­sá­val, va­la­mint a JATE ré­gész­kép­zé­sé­nek meg­ala­pí­tá­sá­val és irá­nyí­tá­sá­val. Most, hogy nem hi­va­tá­so­san ak­tív, het­ven­öt éve­sen is újabb és újabb okos írá­sok­kal je­lent­ke­zik, me­lyek kö­zül né­hány­nak a mi la­punk is he­lyet adot­t. Ez a leg­újabb kö­tet, az A ló fék­tá­vol­sá­ga cí­mű ugyan­úgy a múlt­nak kút­já­ba néz, mint azt tet­ték a ko­ráb­bi, is­me­ret­ter­jesz­tő szen­ve­dél­­lyel meg­írt mű­vei. De, tud­hat­juk már, Trog­may­er Ot­tó azért néz le a mély­be, hogy ab­ban meg­lás­sa a je­len­kort – ilyen mó­don más­ként bá­nik té­má­já­val, mint egy ré­gész, egy tör­té­nész vagy egy nép­raj­zos. Írá­sai mű­fa­ját ne­héz len­ne meg­ha­tá­roz­ni: va­la­hol a jegy­zet, a tár­ca, a tár­ca­no­vel­la és a glos­­sza ha­tár­te­rü­le­te­in jön­nek lét­re ezek a na­gyon okos, sze­líd tű­nő­dé­sek. A szer­ző el­ké­pesz­tő­en nagy tény­tu­dá­sa el­le­né­re nem bo­nyo­ló­dik hos­­szas tu­do­má­nyos fej­te­ge­té­sek­be, ha­nem „csak­” le­ír, be­mu­tat, meg­sze­ret­tet. Egy-­e­gy tár­gyi vagy nyel­vi je­len­sé­get a sok­ol­da­lú­an fel­ké­szült böl­csészpro­fes­­szor ele­gan­ci­á­já­val he­lyez el a kul­túr­tör­té­net vagy csak egy­sze­rű­en a min­den­na­pi gya­kor­lat ko­or­di­ná­tái kö­zött. Ezek a ki­vá­ló írá­sok olya­nok, mint a há­rom­di­men­zi­ós ke­reszt­rejt­vény: füg­gő­le­ge­sen és víz­szin­te­sen úgy il­lesz­ked­nek egy­más­hoz a so­rok, hogy azo­kat mély­sé­gük­ben is le­het, sőt ér­de­mes ol­vas­ni. Trog­may­er Ot­tó olyan de­rűs és olyan fris­s, akár egy po­hár har­ma­tos rozé a mus­kát­lis te­ra­szon. Ilyen em­be­rek­nek kel­le­ne új­sá­got ír­ni és szer­kesz­te­ni e ha­zá­ban, és ak­kor sok­kal, de sok­kal elő­rébb tar­ta­nánk.

Voltaire - Jeannot ​et Colin / Jancsi és Miki
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Covers_85799
Szabás-varrás ​Burda módra Ismeretlen szerző
24

Ismeretlen szerző - Szabás-varrás ​Burda módra
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Baktay Ervin - India ​művészete
Magyarországon ​az utóbbi időben fokozódó érdeklődés mutatkozik India iránt. Ez adta az ösztönzést Kiadónknak arra, hogy harmadik kiadásban megjelentesse Baktay Ervin nagysikerű művét. A szerző imponáló tájékozottsága biztonságosan vezeti az érdeklődő olvasót ebben a számunkra távoli és egzotikus világban Baktay kiterjesztette vizsgálódásait a művészettörténet területén túlra is, mivel az átlagos európai olvasó számára az indiai filozófia, vallás és történelem jórészt idegen. Ezek némi ismerete nélkül pedig az indiai művészet remekei tartalmilag érthetetlenek. A mű tudományos hitelét a külföldi kiadások bizonyítják, a szakmai alaposság mellé lebilincselő előadókészség, kitűnő stílus járul. Az önmagukban is érdekes tárgyleírásokat átizzítja a személyes élmény heve, ami az olvasót szinte a látvány részesévé teszi. Ezt elősegíti a kitűnően válogatott képanyag, amely a szöveghez igazodik. Az 1963-ban elhunyt szerző műve ma is forrásanyagnak számít a hasonló témájú kutatásokhoz. Az előző két kiadás már régen eltűnt a könyvesboltokból. Ez alkalommal változatlan szöveggel és némileg felfrissített képanyaggal jelenik meg a mű. A kiadvány bibliográfiáját kiegészítettük az aktuális szakirodalom jegyzékével. A jó áttekintést a térképek, az ábraanyag, és a névmutató biztosítja.

R. Steinert - H. Hegewald - A ​fa esztergályozása
Tartalomjegyzék 1. ​Bevezetés ... 9 2. Faanyagismeret ... 13 2.1. A fatest szerkezete ...13 2.2. Elsődleges makroszkopikus fafajmeghatározó ... 14 2.3. Másodlagos makroszlopikus fafajmeghatározók ... 17 2.4. A fafaj meghatározásakor követendő eljárás ... 18 2.5. A tűlevelű fafajok jellemző tulajdonságai ... 21 2.6. A hazai lomblevelű fafajok jellemző tulajdonságai ... 25 2.7. A trópusi fafajok jellemző tulajdonságai ... 38 3. Gépek és segédeszközök ... 45 3.1. Gépek faanyagú forgástestek készítéséhez ... 45 3.1.1. Gépek a munkadarabok előkészítéséhez ... 45 3.1.2. Kézi esztergapadok ... 49 3.1.3. Esztergályos barkácsgépek ... 50 3.1.4. Esztergagépek és rúdesztergák ... 56 3.1.4.1. Rúdesztergagépek ... 56 3.1.4.2. Másolóesztergagépek ... 57 3.1.4.3. Idomesztergagépek ... 62 3.2. Segédeszközök ... 65 3.2.1. A munkadarab esztergapadra és esztergagépre rögzítéséhez való eszközök ... 65 3.2.1.1. Befogóeszközök hosszú faanyag megmunkálásához ... 65 3.2.1.2. Befogóeszközök keresztszálú munkadarabok megmunkálásához ... 71 3.2.1.3. Kiegészítő felszerelések ... 74 3.2.2. Szerszámok ... 77 3.2.2.1. A kézi esztergályozás szerszámai ... 77 3.2.2.2. A gépi esztergálás szerszámai ... 90 3.2.2.3. Mérő- és ellenőrző szerszámok ... 94 3.2.2.4. A vágószerszámok anyagai ... 96 3.2.2.5. A szerszámok ápolása és karbantartása ... 96 4. Technológiák ... 101 4.1. Kézi esztergályozás ... 101 4.1.1. Általános tudnivalók ... 101 4.1.2. A munkadarabok előkészítése ... 102 4.1.3. Hosszesztergályozás ... 107 4.1.3.1. Általános technológiák ... 107 4.1.3.2. Fedeles persely esztergályozása ... 123 4.1.3.3. Nagyméretű golyók esztergályozása befogókereszten ... 124 4.1.3.4. Kisebb golyók esztergályozása ... 127 4.1.3.5. Gyűrűk esztergályozása ... 128 4.1.4. Keresztszálú fa esztergályozása ... 133 4.1.4.1. Általános technológiák ... 133 4.1.4.2. Közepes és nagy méretű gyűrűk esztergályozása ... 139 4.1.5. Különleges eljárások ... 142 4.1.5.1. Abroncsesztergályozás ... 143 4.1.5.2. Ovális formák esztergályozása ... 147 4.1.5.3. Passzígesztergályozás ... 151 4.1.5.4. Csavart oszlopok készítése ... 154 4.1.5.5. Menetvágás ... 157 4.1.5.6. Kacskaringós és szegélyező díszítés ... 159 4.1.5.7. Esztergályozás befogódobbal ... 160 4.1.5.8. Díszítés saját forgácsanyaggal ... 161 4.1.5.9. Balkezes esztergályozás ... 163 4.1.6. Egyéb, többnyire kemény anyagok alkalmazásának műszaki és technológiai sajátosságai ... 164 4.1.6.1. A szaru megmunkálása ... 165 4.1.6.2. Az elefántcsont megmunkálása ... 166 4.2. Gépi esztergálás ... 167 4.2.1. A végés feltételei ... 168 4.2.2. A gyártás ... 171 4.3. További szerkezeti elemek az esztergályozott termékeken ... 172 5. Felületkezelés ... 177 5.1. Csiszolás és vizezés ... 177 5.2. Fehérítés, színezés és pácolás ... 178 5.2.1. Fehérítés ... 178 5.2.2. Színezés és pácolás ... 179 5.2.3. Füstölés ... 180 5.3. Viaszolás ... 181 5.4. Lakkok és lakkfestékek felhordása ... 181 5.4.1. Felhordási eljárások ... 182 5.4.1.1. Pigmentált festékek és lakkok kézi felhordása ... 182 5.4.1.2. Festékek és lakkok felhordása esztergapadon ... 182 5.4.1.3. Lakkfelhordás szórással ... 183 5.4.1.4. Lakkfelhordás mártással ... 185 5.4.1.5. Polírozás dobban ... 188 5.5. Égetés és homokfúvatás ... 189 5.6. Bevonás rostanyaggal ... 190 5.7. Aranyozás ... 190 5.7.1. Bronzbevonat készítése ... 190 5.7.2. Füstaranyozás ... 190 5.7.3. Polimentaranyozás ... 191 5.8. Különleges felületdíszítő eljárások ... 192 5.8.1. Csíkozás beégetéssel ... 192 5.8.2. Csíkozás ónnal ... 193 5.8.3. Forgástestek díszítése fémöntéssel ... 194 6. A formatervezés kérdései ... 195 6.1. A formatervezés alapjai ... 197 6.1.1. Tartalom és forma ... 197 6.1.2. Az anyaghoz igazodó megmunkálás ... 198 6.1.3. A piac jelentősége ... 203 6.2. Néhány formatervezési szabály ... 203 6.3. A kultúrális örökség ... 215 6.4. A formatervezés módszertana ... 222 7. Az esztergályos műszaki rajzai ... 223 8. Faesztergályos példatár ... 227 8.1. Szerszámnyelek ... 227 8.2. Fiókhúzó gombok ... 232 8.3. Esztergályozott bútoralkatrészek ... 235 8.4. Esztergályozott textilipari fakellékek ... 238 8.5. Sakkbábuk ... 245 8.6. Egyszerű esztergályozott termékek ... 248 8.7. Iparművészeti tárgyak ... 258 8.8. Összetett esztergályozott készítmények ... 267 Irodalomjegyzék ... 273


Olvasta

Ezek a felhasználók olvasták már a könyvet.

Bökönyi Sándor - "Vadakat ​terelő juhász..."
"A ​háziasítás mindenekelőtt az élelemszerzésről az élelemtermelésre, azaz a természet kirablásáról a reprodukciós körforgásra való áttérést eredményezte. Az emberiség történetében olyan döntő jelentőségű volt ez a neolitikus forradalomnak is nevezett szakasz, melyhez csak az emberré válás szakasza és a tudományos-technikai forradalommal most megindult energia- és tápláléktermelési és természetátalakító folyamat hasonlítható..."

Kollekciók