Ajax-loader

Makra Csaba

Rate_positive 3 Rate_neutral 0 Rate_negative 0

3099 napja velünk van 985 napja láttuk utoljára 1523 napja hibernálva van

Roger Buek_2013_300 Badge-jomunkas Badge-onkentes Badge-hardrukkcafe_20

Kívánságlista és stoppolások

Ezeket a könyveket szeretné a felhasználó elolvasni.

összes (18)

Joe De Sena - Jeff O'Connell - Spártára ​fel!
42 ​kilométer már nem elég. A hihetetlen kitartást igénylő maratoni futást trükkös buktatókkal vegyítő akadályversenyzés meghódította a világot. A jelenség középpontjában Joe De Sena áll, aki a hatalmas népszerűségnek örvendő Spartan Race testi és szellemi atyja. De Sena lélegzetelállító akadályokat leküzdve jutott Queens utcáiról a Wall Streetre, hogy végül igazi extrémsport-legendává váljon. Filozófiája egyszerű: kötelezd el magad a célod mellett, dolgozz érte és csináld meg! Ebből született a Spartan Race, a filozófiát pedig ma már milliók köves terepen, sáron és hegyeken át. A Spartan Race stratégiai útmutató az élethez, kimozdít a komfortzónádból és belök a frontvonalba. Tanuld meg: - legyőzni a legnagyobb akadályt, a saját akaratodat; - befogadni a legjobb barátodat, a fegyelmet; - eltüntetni a határaidat és új normákat felállítani; - elérni a végső célt: az akadályimmunitást!

Kazimierz Nowak - Kerékpárral ​és gyalog a fekete földrészen át
Meseszerű ​tájakon, festői vízesések mellett, füstölgő vulkánok tövében, a végtelen területet birodalmuknak tudó vadállatok megszámlálhatatlan csapatai közt, sivatagi homokon át, az úttalan szavannákon, a trópusi esőerdő benőtt ösvényein keresztül vezető nyomon halad előre fáradhatatlanul egy magányos utazó. Időnként megáll, felállítja gépét, és fényképez; bejegyez valamit noteszébe, majd tovább indul: tolja szerény cókmókjával megrakodott, ütött-kopott kerékpárját. A férfi neve Kazimierz Nowak, ő a szerzője ennek a történetnek, amely mesék módjára tár fel előttünk egy térben és időben egyaránt távoli, csodás vidéket - Afrikát a 20. század harmincas éveiben. A Kerékpárral és gyalog a fekete földrészen keresztül című könyv jelentős népszerűségnek örvend Lengyelországban, jelenleg a nyolcadik kiadása kapható a boltokban. Igazi könyvcsemege - egy-egy utazás alkalmával remek kikapcsolódást kínál az érdeklődőknek! A Publikon Kiadó - a Lengyel Könyvintézet fordításokat ösztönző támogatásával, együttműködve a jogtulajdonos Sorus Kiadóval - magyarra fordította a művet és a magyar olvasóközönség számára is elérhetővé teszi e korszakos naplót, melynek fotói önmagukban páratlan kulturális értéket képviselnek.

Czifra Csaba - Kékesi Szabolcs - Kamaszkorunk ​egyetlen nyara
Főhőseink; ​Szasza, Csé és Springi elhatározták, hogy elmennek egy kicsit lötyögni az USA-ba. Tuti, hogy közületek is sokan megtették már ezt, vagy legalábbis a tervek között szerepel az Ígéret Földjének vizitje. A szabadabb, játékos, és igen vagány stílusban megírt téma néhol magával hív egy kis historikus áttekintésre. Hőseink motelről motelre - persze nem kevés kocsma érintésével - barangolják be az Újvilágot. Kalandok sora övezi útjukat. Olyan kalandok, amik bárkivel megtörténhetnek és rendszerint meg is történnek. Ez a könyv ezen események sorából áll, miközben informál utazási praktikákról és történelmi tényekről - amiket más forrásból így együtt nemigen tudhatunk meg.

Lengyel Péter - Macskakő
A ​tizenkilencedik század végi Budapesten egy mesteri kasszabetörő banda különleges ékszert rabol. A Csacska Macska éjszakai mulatóban szerelemféltésből gyilkosságot követ el egy lány és megháborodik. A huszadik század végén, egy angyalföldi beton kockaházban regényt ír a regényíró, és mestersége gondjairól: nyelvről, hazáról, filozófiáról, a világ megismerhetőségéről töpreng. A sárkánygyíkok náthában kipusztulnak, és az előember elvakogja első, tétova szavait. A török Buda alá ér, a rabmenet a marton kapaszkodik fölfelé. Gazdát cserél egy régi villanyírógép: Hermész, a Nagykövet. „A regény csírája egy mozzanat volt – mondja a szerző egy interjúban –: a nagyapán teszi a szépet Kassáról a Budapesten élő nagyanyámnak, Bertuskájának... A teljes élet... Az övé, a miénk, országé-világé, elődöké és utódoké. Betörők, kurvák és magasértelmiség, vadászó nagymacskák az éjszakában, történelem, lomtalanítás, vásári ma és vásári tegnap, a Nagy Bumm, földrészek lomha vándorlása és az élet előtörténete a földön, zsenge kisgyerek, zenés kupi, a Medence a két magyar hazával, bűn és úgynevezett bűn, Király és király, nejlon néni, vengerkák, Oktogon, Pétervár, Monarchia és új birodalom, szauruszok párzása, pesti német szó, por, piszok, ékkő és pöcegödör...” És egy kulcs a megértéshez: "A regény mottója egy Bach-mű, a _Hatszólamú ricercare_ dallamrészlete, abban a titok."

Trenka Csaba Gábor - Érinthetetlenek ​I.
Szeged, ​1975. Azt hinnéd, maga a sötétség. De nem, a sötétség mélye teli van fénnyel. Gyönyörű szörnyek bóklásznak ebben az experimentális fényben a tizenközépből, perverz játékokat űznek, figyelnek, élni próbálnak, vagy legalább meghalni, pont úgy, ahogy te, és mégis másképp. Zergényi Edit súlyosan betépve szétdobolja a nyolcadikos évnyitót. Káldor Frici a második emeleti ablakpárkányról, kívűlről kopog be bioszra. Rinó, akinek olyan a pillantása, mint Dali égő zsiráfjai, örökre megsebzi azt, akire ránéz. Villányi Peti (a legszebb lány a fiúk közül) hiába hívja a Sátánt, nem jön érte senki, egyedül marad mindörökre. Erki Zsuzsa centire tudja, hogy ö nem kell senkinek, következésképpen csinálhat bármit édes felelőtlenséggel, úgyis mindegy, bekaphatjátok, sallala. És így tovább.

Otfried Preussler - Krabat ​a Fekete Malomban
Tizenkét ​varjú gubbaszt a rúdon a fekete kamrában. Csőrüket a bal szárnyuk alá rejtik. Így parancsolta nekik a félszemű Mester, a félelmetes koselbruchi malom gazdája. És ekkor belép a lány, hogy a madárrá varázsolt molnárlegények közül kiválassza szerelmesét...

Jakucs László - Felfedező ​utakon a föld alatt
Végre ​1952. augusztus 4-én az elméletileg már korábban meghódított, de mindaddig hozzáférhetetlen, ismeretlen barlangrendszert, új természeti kincsünket gyakorlatilag is felfedezték. A Bíbic-töbör sikeresen kibontott víznyelőkürtőjén át bejutottak az emberszem sohasem látta Béke-barlang egyik gyönyörű mellékágába, az általuk Felfedező-ágnak elnevezett folyosóra, ahonnan már lényegében akadálytalanul érték el a barlangrendszer tágas, kényelmesen járható, patakos Fő- ágát. Az érdekes és izgalmas felfedezést s annak előzményeit Jakucs László A Béke-barlang felfedezése és a Felfedező utakon a föld alatt című könyveiben részletesen és pontosan ismerteti.

Philip Trewhitt - Páncélozott ​harcjárművek
- ​300, színes grafikával ábrázolt katonai harcjármű ismertetése. - Az összes fontosabb harckocsitípus az I. világháborútól napjainkig. - Minden járműnél ismertetésre kerül a személyzet létszáma, a méretek és a tömeg. - A fegyverzet és páncélzat. - Minden részletre kiterjedő index segíti a tájékozódást.

Berkes Péter - Utánam, ​srácok!
A ​lelátók népe reménykedve felüvöltött. Nem volt nagy nép, öt-hatszáz lelket ha számlált – annak is mintegy harmada felnõtt –, ám hangja kétakkora tábornak is becsületére vált volna. Tojásnak növögetni kezdtek tõle a szárnyai, mind gyorsabb és határozottabb mozdulatokkal terelte a focit Mezõhogyishívjákék kapuja felé...” Az idézetben említett srácról – legalábbis ebbõl a pár sorból – nem lehet tudni, hogy jól focizik vagy rosszul. Annak az olvasónak lesz igaza, aki gyanakvással figyeli hõsünket, Tojás ugyanis cserbenhagyja csapatát... A regény mégsem a sportról szól, hanem egy vidéki város kamaszainak szórakozásairól, kitervelt és véletlen kalandjairól, egymás közti nézeteltéréseikrõl.

Miloš Urban - Hastrman, ​a vizek fejedelme
A ​hastrman a cseh mese- és mondavilág közkedvelt alakja, vízimanó vagy tókirály, fiatal lányokat elrabló félelmetes figura. A Zöldregény hőse is efféle vízi ember, aki sajátos, olykor kíméletlen módszereivel harcol a természet veszélyeztetése, elpusztítása ellen. Milos Urban regénye érdekes, nemegyszer meghökkentően fordulatos, olykor hátborzongatóan naturalista mű, mely egyszersmind komoly vallási és filozófiai problémákat vet föl, de aktuális politikai és ökológiai kérdésekre is megkísérel választ adni.

Miloš Urban - A ​katedrális árnya
A ​prágai katedrális egyik ereklyetartójában aranyszegélyű párnácskán csodálatos épségben megmaradt kézfej nyugszik, mintha csak az imént metszették volna le. Még az ujjak alatt levő vértócsa is egészen frissnek hat. Hajnal van. A templomba rendőrök érkeznek s nemsokára megtalálják Kalandra atya holttestét a templom alapzatába fejjel lefelé eltemetve. Egyik kezét levágta a gyilkos... Aki ismeri Milos Urban eddig magyarul megjelent regényeit, aligha lepődik meg a hátborzongató kezdésen és sejtheti, ebben a könyvben sem ez lesz az egyedüli rémtett: rituális gyilkosságok, a katedrális falába vésett ijesztő kétszarvú körök, egy nagykalapos óriás démon, aki éjszakánként fekete gyomot vet a kövezetre, egy sor megrongált szobor - mind kapcsolódik valamiképp a Szent Vitus-székesegyházhoz. A rendőrség pedig hiába nyomoz. A megoldáshoz talán egy rejtélyes könyv vezet el: A katedrálisok titka. A katedrális árnyának műfaja az alcím szerint isteni krimikomédia (nem annyira vígjáték, mint inkább dantei értelemben vett 'comedia'), a regény egyik méltatója találó megfogalmazása szerint pedig misztikus thriller: olvashatjuk izgalmas krimiként, tragikus szerelmi történetként, sajátos műemlékkalauzként, beavatási regényként vagy akár mögöttes tartalmakat rejtő intellektuális kalandregényként.

Lois McMaster Bujold - Lelkek ​lovagja
Lois ​McMaster Bujold, korunk egyik legkiemelkedőbb fantasy- és sci-fi írója egy háborútól fenyegetett, démonoktól sanyargatott világba kalauzol bennünket. Ista királyné megözvegyül, s bár az őrületet hozó átoktól megmenekül, egy megbízhatatlan, kitaszított isten mesterkedéseinek következtében belecsöppen abba az elkeseredett küzdelembe, amely a birodalom lelkeinek megmentéséért folyik... "Igazi diadal... Nagy öröm ilyen remek írót olvasni, aki mintha most érkezett volna képességei csúcsára. Alig akadt könyv, amit ennyire élveztem volna." (Diana Wynne Jones)


Elérhető példányok

A felhasználónak nincsenek elérhető könyvei jelenleg.


Sikeres passzolások

Ezek a felhasználó sikerrel lezárt rukkolásai, amelyek passzal végződtek.

összes (14)

Kozma Mihály - Román ​nyelvkönyv II.
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Kozma Mihály - Román ​nyelvkönyv I.
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Németh László - San ​Remó-i napló
1935 ​elején Németh László a Rádió irodalmi osztályának vezetője a Tanú szerkesztő-írója rövid, kéthetes szabadságot engedélyez magának. Mint annyiszor, most is Itáliába siet. A pihenés azonban Németh Lászlónál sohasem képzelhető el könyvek nélkül, a San Remó-i napló sem csupán egy valóságos út leírása, hanem a szellem útvonalának egy új gondolati kalandnak a rögzítése is. A kényelmesen haladó turistavonat még el sem érte Triesztet, amikor utasa egy német néprajztudós, Forbenius segítségével már a hamiták földjén jár...

Karsai Ervin - Rostás-Farkas György - A ​cigányok története
Olyan ​országban szeretnék élni, ahol nem csak a madarak, halak és a fák védettek, hanem a kisebbségek is. Ha egy nép elfelejti múltját, elszakad gyökereitől és beolvad a nemzetek nagy családjába, más szóval asszimilálódik. A cigányokat több évszázadon át üldözték Európában, törvényekkel és rendeletekkel kísérelték meg kiűzni, kiszorítani őket az ún. civilizált világból, vagy legalább gettókba zárva kordában tartani őket. A történelem szomorú és szégyenteljes példákkal szolgált arra, hogy a fejlődés nevével hogyan lehet álcázni egész nemzetek kiirtását. Kevesen tudják, hogy a koncentrációs táborokban hány cigány halt mártírhalált és még kevesebben, hogy még a múlt század végén is éltek cigány rabszolgák Európában. A cigányság mégis, a szívet-lelket nyomorító helyzetekből is talpra tudott állni és meg tudta őrizni nyelvét, kultúráját. Zenészeink, festőink, fafaragóink, költőink, íróink a világ minden táján hirdetik romaságuk mellett a magyar nemzet dicsőségét is. Évszázadok óta itt élünk e hazában és mégis kevéssé, s csak a botrány-krónikákból ismernek bennünket. Az iskolákban nem tanítják történelmünket, kultúránkat, pedig tőlünk is lehetne tanulni, ha mást nem kitartást, leleményességet, család- és gyermekszeretetet. Közhely, hogy minden nép és minden kultúra egyenrangú, de igaz. Ha ezt bárki kétségbe vonná, az az évezred legnagyobb emberiség elleni bűntettét követné el. Ezért feladatomnak, sőt kötelességemnek érzem, hogy minden lehetőségemmel küzdjek népem és kultúrám életben maradásáért. (A szerző)

Esterházy Péter - Ki ​szavatol a lady biztonságáért?
Két ​történetet tart kezében az olvasó. A _Daisy_ frenetikus és megállíthatatlan kavalkádja az indulatoknak, a nemeknek, a riposztoknak és a mondatoknak. Mintha egy operalibrettó rendezői változatát, vagy inkább műhelynaplóját forgatnánk. Az _Ágnes_ pedig egy lektorijelentésíró szerelmi (?) drámája (?), melyet csak még bonyolultabbá tesz egy lektorálandó kelet-francia könyv, egy igazi anya igazi anya-mondatokkal, valamint egy mindent választékosan kommentáló koravén kislány. A _Ki szavatol a lady biztonságáért?_ is jól mutatja, miért tekintünk Esterházy Péterre mint a magyar prózairodalom egyik megújítójára. Az ikerregény több mint harminc év után most olvasható először újra önálló könyv formájában.

Pólos László - Ruzsa Imre - A ​logika elemei
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Cs. Nagy István - Gyermek- ​és ifjúsági irodalom
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Tadeusz Konwicki - Kis ​apokalipszis
A ​Kis apokalipszis az elmúlt évtized nem hivatalos (földalatti) lengyel könyvkiadásának sikerkönyve, egy politikai krimi és egy esszéregény parodisztikus egyvelege. A lengyel ellenzék kijelöl egy öregedő férfit, hogy elevenen égesse el magát Varsóban, azon a napon, amikor a Lengyel Köztársaság a Szovjetunió tagállama lesz. A politikai ünneplés közepette furcsa dolgok történnek Varsóban. Leomlik a Visztula hídja, az utcákon városi partizánok fosztogatnak, és czestochowa zarándokok gyülekeznek a cselekmény idején a több hónapig tartó, veszélyes útra... Az öregedő, a halálra készülő férfi bolyongása során ráébred, hogy nemcsak személyes, egyéni világvégéje jött el, de az általános világvége is, és tettével nem is a nemzetet vagy a Nyugatot kell felráznia, hanem Istent, az Ő tekintetét kell visszavonni a Földre.


Sikeres happolások

Ezek a felhasználó sikerrel lezárt happolásai, amelyeket átvett. Reméljük rerukkolja azokat, amiket elolvasott. :)

összes (12)

Dobszay László - A hangok világa 2.
Ennek a _zenei szakkönyvnek_ nincsen fülszövege.

B. L. van der Waerden - Egy ​tudomány ébredése
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Rónaszegi Miklós - A ​rettenetes Kartal
Izgalmas ​kérdések tartják állandó feszültségben az olvasót, miközben élvezettel halad a pergõ cselekményű történelmi regényben: vajon ki az igazi király? Megtartja-e szavát Loránd, a szavatartó lovag? Hol rejtõzik a sokszor emlegetett Rettenetes Kartal? Megkerül-e a híres királyi ékszer, Szent István koronája?

Szalatnai Rezső - Kempelen, ​a varázsló
Szalatnai ​Rezső regénye a XVIII. század Magyarországába vezeti olvasóját. A felvilágosodás kora ez, a magyar nép számára a nemzeti öntudatosodás kezdete. Szalatnai nagyszerűen érzékelteti az akkori idők hangulatát, híven ábrázolja a felvilágosodás emberének érzelmeit, vágyait. Bemutatja a korabeli Pozsony és Bécs életét, végigvezet az alföldi pusztákon, egészen a temesvári haramiavilágba. Mert Kempelen Farkas, a nagy varázsló ott is rendet teremt. Nem fogja a golyó, mint ahogy nem éri el a bécsi titkosrendőrség keze sem, amikor a Martinovics-ügyben nyomoz utána. Öregségére elveszti az udvar kegyét, de gáncs ekkor sem érheti. Mindvégig megmarad kemény, egyenes embernek, a népe ügyéért bátran síkraszálló tudósnak. Szalatnai Rezső életrajzi regénye maradandó élmény idősebb és fiatalabb olvasók számára egyaránt.

Padisák Mihály - A ​csúcs mindig fölöttünk van
A ​Pepita iskola természetbúvár szakköre sziklamászó gyakorlatot tart a csobánkai Oszolyon, s itt határozták el hogy a következő szünidőben a Magas-Tátrába kirándulnak: a rávalót mindenkinek magának kell megkeresnie. Nyolcadikos világutazó-jelöltek szorgosan tanulnak és dolgoznak, míg aztán Kószáló tanár úr vezetésével útra kelhetnek. A tátrai természetvédelmi terület ősvadonában végre mindenki kipróbálhatja erejét, tudását, ügyességét. Életcélok kristályosodnak ki, barátságok, szerelmek szövődnek a Néma-dolina kicsiny kolibájában. S miközben hőseink meghódítják a Tátra csúcsait, már föl-fölrémlenek előttünk az élet meghódítására váró ormai is.

Balázs Dénes - Vándorúton ​Panamától Mexikóig
Balázs ​Dénes 1978-ban - hátizsákos világkörüli útja során - Közép-Amerikának a "banánköztársaságok" néven ismert országait járta végig gyalog, autóbusszal és helikopterrel. Olyan területet mutat most be az olvasóknak, amelyről vajmi kevés ismeretterjesztő mű jelent meg, s olyan országok természetföldrajzi, történeti, gazdasági, etnikai és politikai viszonyaiba segít betekintenünk, amelyek diktatórikus viszonyairól és forradalmi eseményeiről az újságok hírrovata és a televízió híradó nap mint nap beszámol. A szerző kalandos utazásának főbb állomásai: Panama, a csatorna országa, Costa Rica, Amerika virágoskertje, Nicaragua, a sokat szenvedett ország - sok ember, Honduras, Lempira földje, Belize, a földhíd mostohagyermeke, valamint Yucatán és Chiapas, a földhíd mexikói pillére. Balázs Dénes könyve olyan szórakoztató olvasmány, amelyből - szinte észrevétlenül - rengeteget lehet tanulni. A szerző felkereste és bemutatja, szóban és képekben, a maja kultúra nevezetes és a közelmúltban feltárt piramisépítményeit és sztéléit. (Quiringuá, Zaculeu, Petén, Tikal, Kaminaljuyu stb.), a jelentősebb vulkánokat (Pacaya, Izalco), megismertet a maják számrendszerével csakúgy, mint a mai indiánok és meszticek életével. A könyv didaktikus ábrái és szép képmelléklete, valamint áttekintést nyújtó tájékoztató adatai és táblázatai Közép-Amerika országaival és népeivel ismertetik meg a magyar olvasót.

Csukás István - Nyár ​a szigeten
Melyik ​gyerek ne szeretne egyszer szülői felügyelet nélkül táborozásra indulni? E könyv kis hősei pontosan ezt teszik, és hamarosan kiderül, hogy nem is olyan könnyű dolog a felnőttek segítsége nélkül boldogulni... Annak idején nagy sikerű tévéfilm is készült a könyv alapján.

Henning Mankell - Alkonyatkor ​nőnek az árnyak
Joel, ​a Csillagkutya hőse, nemsokára tizenkét éves lesz, és elszomorítja, hogy az unalmas svéd kisvárosban, ahol édesapjával él, soha nem történik semmi. Ám ami bekövetkezik, arra legmerészebb álmaiban sem gondolt. Egy ködös, szemerkélő hétfői napon átéli a csodát. Abban a buszbalesetben meg kellett volna halnia. Ő pedig egyetlen karcolás nélkül úszta meg az egészet. Joel nem tudja bizonyosan, kinek tartozik hálával, mindenesetre elhatározza, hogy valamiféle jó cselekedettel fogja megköszönni a csodát. Aztán kiderül, hogy jót cselekedni nem is olyan könnyű...


Saját könyvtárban

Ezek a felhasználók jelezték, hogy megvan nekik a könyv.

B. L. van der Waerden - Egy ​tudomány ébredése
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.


Olvasta

Ez a kollekció nem tartalmaz egyetlen könyvet sem: Olvasmányok

Kollekciók