Ajax-loader

Szabó Zsuzsanna7

Rate_positive 33 Rate_neutral 2 Rate_negative 0

1757 napja velünk van 62 napja láttuk utoljára

Badge-stoppos-1 Badge-jobbmunkas Badge-jomunkas Badge-hardrukkcafe_20

Kívánságlista és stoppolások

Ezeket a könyveket szeretné a felhasználó elolvasni.

Nyíri Zsuzsanna - Háztartásunk ​kémiája
A ​könyv melyet a kezében tart a kedves olvasó, útmutatóul szolgál azoknak, akik szeretnék háztartásuk tisztítását csupán néhány, környezetbarát vegyszerrel megoldani. Megtanulhatjuk belőle, hogy a kémia alapjainak ismerete mennyire fontos a mindennapjainkban. Manapság, amikor sokan próbálnak zöldebben élni, elsődleges hogy otthonunk tisztántartására találjunk olyan módszereket, amelyek nem szennyezik a környezetünket és kímélik a pénztárcánkat is.

Papp Lajos - Jöjjön ​el a te országod
"Talán ​történelme legsúlyosabb válságát éli a fehér ember. Teremtő Istenétől elfordult, az éltető napfény helyett az arany csillogását választotta, s ura az életnek, nemzeteknek az uzsora lett. (...) A válságból, a "nagy kísérletből" példaképek, követhető fényes ablakok, szellemi hatalmasságok vezethetik ki az embereket. Ezek a példaképek valódi tartalommal töltik meg azt, ami kiüresedett, újra fényessé teszik azt, ami elhalványult. Személyükön keresztül újra valóságot, értelmet, tartalmat, erőt kapnak a kompromittált tulajdonságok: a becsület, a hűség és a többiek. Ilyen példakép Dr. Papp Lajos orvos. Dolgozatokon, lejegyzett beszélgetéseken, beszédein át elénk áll egy kép, egy ember képe." (Makovecz Imre)

Ugron Zsolna - A ​nádor asszonyai
A ​történet folytatódik... Esterházy Miklós birodalmi herceg, Magyarország nádora körül három asszony szoknyája suhog: feleségéé, Nyáry Krisztináé, aki első az ország nemesasszonyai között; a kisemmizett Báthory Annáé, aki az Erdélyi menyegző című előző regény főhősnője; valamint a két asszonyt felnevelő Várday Kataliné, a nádor anyósáé. Erdély trónján Esterházy, a katolikus főúr régi kálvinista vetélytársa, Bethlen Gábor ül, hatalma teljében, és újból nősülni készül. Egy dinasztia elsüllyed, egy másik megszületik... A 17. század eleji Erdély és Magyarország a politikai intrikák, az állandó háborúskodás világa, ahol hitviták, árulások és érdekházasságok döntik el országrészek sorsát. A végvárakban az ostromlott falak mögött csodás jelenésekről, családi átkokról, mérgezésekről és testvérszerelemről suttognak. Az árulások, parancsszóra elhált szerelmek és politikai gyilkosságok közepette egy férfi boldog akart lenni...

Szilvási Lajos - Csillaghullás
1940. ​augusztus 20-án avatják tisztté a kassai repülőakadémián Szanyi Márkus hadnagyot, s a pilótatiszt négy esztendő múltán, 1944 augusztusában tér vissza ejtőernyős partizánként Magyarországra. Ennek a négy évnek a történetét mondja el Szilvási Lajos új regénye, tucatnyi érdekes szereplő sorsán át. Négy esztendő története - jóformán az egész második világháború históriája. A fronton és a hátországban, Budapesten, Belgrádban és Moszkvában, ellenállók angyalföldi titkos találkozóhelyein és miniszterek dolgozószobáiban, színházi kulisszák mögött és hadifogolytáborok barakkjaiban, lövészárkokban és repülőgépeken, világvárosi szállodák halljában és hajógyári dokkokon játszódik le a Csillaghullás. Két nagy szerelembe gázol bele a második világháború és a fasizmus. Két szerelmespár: - Szanyi Márkus repülőhadnagy és Nóra, a miniszter leánya, meg Kabán János, a kommunista párt titkára és Andrea, a ballerina - harcol a boldogságért az egyensúlyát vesztett világban, s mögöttük olyan emberek tűnnek fel a regény lapjain, mint Satanowsky ezredes, a hős lengyel partizánparancsnok, Bajcsy-Zsilinszky Endre, a magyar ellenállás mártírja, s a kor más, ismert történelmi alakjai. Nagy emberi érzések: szerelem és hűség, hazaszeretet és önfeláldozás ötvöződik ebben a könyvben azzal a dinamikus történet-bonyolítással, amely a szerző eddigi írásait oly híven jellemezte.

Szilvási Lajos - Középiskolások
Szilvási ​Lajos bőséges életművének egy eddig csak nehezen hozzáférhető darabját tartja a kezében az olvasó. Gyűjtők féltve őrzött kötete a Középiskolások, a szerző első regénye. Mindössze 18 éves, amikor a SZOT József Attila regénypályázatára beadja művét, amit meg is nyer. Míg a szerző könyvei később százezres tételben jelentek meg több kiadásban és utánnyomásban is, ez a könyve még csak kis példányszámban került boltokba. Így sok, könyvespolcokon őrzött Szilvási-sorozatból hiányzik ez a kötet. Most a gyűjtők és a rajongók kérésére újra kiadjuk a Középiskolásokat. Reméljük, hogy a könyv kiadásával örömet okozunk Szilvási Lajos regényeit kedvelők népes táborának.

Nagy Réka - Ökoanyu
Anyukaként ​lótunk-futunk, bevásárolunk, főzünk, takarítunk, gyereket nevelünk, dolgozunk. Miközben a lehető legjobbat akarjuk családtagjaink és a környezetünk számára - fontos kérdésekkel kerülünk szembe nap, mint nap az élet bármely területén. Mivel fürödjön a család? Hogyan legyen otthon tisztaság? Miként kerüljön az asztalra finom és egészséges étel? Olyan könnyű lenne, ha egyértelmű válaszok lennének. De nem ússzuk meg az utánajárást és a dilemmákat. Segítséget viszont kaphatunk. Rengeteget. Azoktól, akik már végigküszködték magukat ezeken a kérdéseken, és találtak rá válaszokat, megoldásokat, amelyeket meg is osztanak velünk. Ökoanyu és az ő könyve ilyen. Minden egyes termék, amit a kosarunkba teszünk egy döntés. Mi hozzuk meg. Hiszünk abban, hogy minden egyes pici lépés, amit a környezetünkben teszünk, számít.


Elérhető példányok

A felhasználónak nincsenek elérhető könyvei jelenleg.


Sikeres passzolások

Ezek a felhasználó sikerrel lezárt rukkolásai, amelyek passzal végződtek.

összes (32)

Szilvási Lajos - A ​gazda
Igazi ​kuriózumot vehet a kezébe az olvasó: Szilvási Lajos eddig kiadatlan, az író hagyatékában rejtőző regényét. A 80-as évek elején Szilvási – saját korában játszódó népszerű regényei után – egy új, nagyszabású munkába kezdett: a Jegenyék című történelmi sorozatba. A Gazda a kulcs e regényciklushoz. A történet eleje az 1980-as években játszódik, majd egy hosszabb visszatekintést olvashatunk a szereplőkről és az őseikről. Az előzmények bemutatása adhatta az ötletet a szerzőnek: nem kellene itt abbahagynia, erre egy hosszabb sorozatot lehet építeni… A bojnyik, A jackman, A kísértet és A vincellér című kötetekben megírta a Jegenye család 19. századi életének és a korszak fontos szereplőinek a történetét. A Gazdát pedig félrerakta, hogy majd akkor vegye újra elő, amikor a sorozat időben odaér. A teljes sorozatot sajnos már nem írhatta meg, A Gazda viszont most – bő 30 évvel megírása után – végre az olvasók kezébe kerülhet.

Ludmila Pešková - A ​házi kötés iskolája
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Ludmila Pešková - A ​házi kötés iskolája
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Maria Treben - Egészség ​Isten patikájából
Tisztelt ​Olvasó! Az elmúlt hónapok során egyre nagyobb számban jelentek meg azok a könyvek és kiadványok, amelyek közvetlenül vagy közvetve a természetgyógyászattal foglalkoztak és mondanivalójuk lényegét a természetből merítették. Ezek a könyvek egyfajta rejtett tiltakozást fejeznek ki az egyre vadabbul rohanó társadalmi környezetünk iránt: amely veszélyes fenyegetést tartalmaz minden individuumra nézve. Bizonyított tény, hogy egyre fokozódó mértékben romlik egészségi állapotunk, növekszik a káros idegi megterhelésünk. Sajnálatos tény, hogy a mind nagyobb menyiségű gyógyszerfogyasztást még a drogok drasztikusan emelkedő árai sem tudták, illetve tudják lényegesen csökkenteni, befolyásolni. Vélhetően, többek között ezek lehetnek az alepvető indítékai annak, hogy még a szakemberek érdeklődése is a méltánytalanul háttérbe szorított és hovatovább elfelejtett természetes gyógymódok felé fordult, ismét felfedezve az erdők, mezők virágaiban, a füvekben és a fákban rejlő ősi gyógyító erőt. Könyvünk, amelyet a kedves Olvasó a kezében tart, Európában eddig már több mint 4 millió példányban kelt el, ugyancsak ezt a célt hivatott szolgálni. Szerzője, Maria Treben gazdag ismereteivel és gyakorlati tapasztalataival igyekszik segíteni azokon, akik őszintén hisznek a temészet gyakran alig magyarázható erejében. Ugyanakkor a kiadó is, a szerzővel egyetértve kiemelten hangsúlyozni kívánja, hogy ez a könyv, hasonlóan más témabeli kiadványokhoz a benne lévő gazdag tapasztalatok ellenére sem helyettesítheti az orvostudomány évszázados tudásanyagát, a speciális gyógyászati és diagnosztikai eljárásokat, a nagyhatékonyságú, gyakran a közvetlen életveszélyt elhárító gyógyszereket. Ezt erősíti meg, húzza alá könyvünk ajánlásában dr. Szigeti Jenő teológia tanár is, akinek ezúton is köszönetünket fejezzük ki. Könyvünk alkalmas arra, hogy a fentieket kiegészítse, a gyógyulás folyamatát meggyorsítsa, gyakorta elviselhetőbbé tegye és a belső hit, erő révén azt visszafordíthatatlanná téve adja vissza egészségünket, erősítse meg hitünket. E gondolatok jegyében ajánljuk könyvünket minden kedves Olvasónak!

Nagy_mesekonyv
88

Ismeretlen szerző - Kisgyermekek ​nagy mesekönyve
Ugye, ​milyen nagy öröm mesét hallgatni? Az ember előtt felvonulnak képzeletének ködalakjai: ravasz kis törpék, nagy erejű óriások, bátor vándorlegények, szépséges királylányok, s megelevenednek legkedvesebb társai: kajla fülű, huncut szemű bársonykutyák, beszélő varjak, gyanakvó medvebocsok, no és a legismerősebbek, a mindennapok apró hősei: félelmet legyőző kisfiúk, vidám kislányok! S milyen diadal, amikor a gyerek iskolás lesz, és lassacskán maga olvashatja a mesét!... Hát még amikor már annyira önálló, hogy maga veszi le a könyvespolcáról a régi jó barátot, a Kisgyermekek nagy mesekönyvét meg a többi könyvet, és már maga lapozza fel legkedvesebb olvasmányát, maga határozza el, hogy Tündér Ilona, az igazságos király, a pórul járt tudós vagy valamelyik más kedves mesehős társaságában akarja-e tölteni szabad perceit.

Fazekas Anna - Öreg ​néne őzikéje
Először ​1952-ben jelent meg az Öreg néne őzikéje, és azóta hallatlanul népszerűvé vált Fazekas Anna verses meséje, vetélytársává a klasszikus gyermekirodalmi alkotásoknak. A verses formában megírt kedves kis mese az ember és az állat kölcsönös szeretetéről szól.

Bánk Lászlóné - Gyulai Irén - Németh Józsefné - Kötőmintakönyv
Mi ​kell a kötéshez? Milyen legyen a fonal? Milyen legyen a kötőtű? Hogyan kezdjünk a munkához? Milyen legyen a kötéspróba? Mennyi fonalat vegyünk? - Tanácsok a könyv használatához és egy nagyon szuper kötősuli (leírással és fényképekkel) is része a könyvnek azon kívül, hogy rengeteg kötésminta (fényképpel, diagrammal és jelmagyarázattal) található a könyvben.

Bános Mária - A ​kötés-horgolás kézikönyve
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.


Sikeres happolások

Ezek a felhasználó sikerrel lezárt happolásai, amelyeket átvett. Reméljük rerukkolja azokat, amiket elolvasott. :)

Szilvási Lajos - Jegenyék ​- A Jackman
1867 ​nyarán és őszén Magyarországon és az Egyesült Államokban folytatódik a siralomházból az Újvilágba szöktetett bojnyik, Jegenye Pál és a regényciklus többi szereplőjének története. Amerikában az ifjú bujdokló, kinek boldogulását-békességét kellene meglelnie a világ másik végén, ismét saját bőrét kényszerül vásárra vinni: testőrszolgálatot vállal az amerikai polgárháborúban megrokkant Marius Farago kapitány, egy magyar eredetű, dúsgazdag família szerencsétlen sorsú tagja mellett, megoltalmazandó őt egy merénylőtől, aki már kétszer is az életére tört. E szolgálatban esik szerelmbe a család ifjabbik lányával, Jessica Faragóval, mit sem sejtve arról hogy az ő óhazában maradt kedvese, Rácz Eszter az ő ivadékát hordozza a szíve alatt. Aggódó szívű asszonyok rettegnek a végzet verte fiatal pásztor életéért, s próbálják védeni fátuma elle, a messzi Magyaroszágról igyekezvén fordítani sorsán. De vajon elégséges-e a boszorkányasszony, Csépe Bozsó szerelmes lelkének ereje ahhoz, hogy megmentse olyannyira féltett szeretőjét? S míg a világtenger túlpartján a tizennyolc éves bujdokló élete kockán forog, itthon Magyarországon az egyes ember sorsánál sokkal nagyobb a tét: a haza nyugalmát kell megvédeni a kiegyezés ellenzőivel szemben, hogy a sokat szenvedett nemzet valóban elindulhasson a megerősödés, a gyarapodás, a majdani önállóságot megalapozó gazdasági felvirágzás útján.

Móricz Zsigmond - Tündérkert
A ​Tündérkert 1921-ben jelent meg először, s a harmadik kötet 1934-ben. Százszámra olvasta hozzá a forrásmunkákat, s könyvtárnyi kötetet gyűjtött belőlük. Hiteles történelmi regény is lett, amelynek egyes mozzanatait a történészek " tényanyagként" használják. Pedig a "feltámasztott" történelmi személyek, akiknek még "tüdeje, mája" is hitelesnek hatott, ugyanakkor önmagára és barátaira, ismerőseire is emlékeztettek: A tündérkert Báthory Gáborában, a "halálba farsangoló" fejedelemben kritikusai Adyt vélték felismerni, a forradalmi gondolkodót, a váteszt, s a mellette megjelenő Bethlen Gábor figurájában önvallomást láttak, "akinek Báthory az eszményképe, de aki a kisemberek, parasztok, kereskedők számára csinál egy boldog zümmögésű kaptárt Erdélyből" - olvashatjuk Németh Lászlótól. Harc, szerelmi tobzódás, kiszámíthatatlan indulatok, okos, messzire világító tervek s az élvezeteken kibicsaklott törekvések, az élettől kicsikart örömök és bűnhődések, meghunyászkodó, alamuszi megalázkodások és kegyetlen-keménye vívódások, árulások regénye a Tündérkert, amelyben a XVII. század elejének (1608-1613) erdélyi élete elevenedik meg.


Saját könyvtárban

Ezek a felhasználók jelezték, hogy megvan nekik a könyv.

összes (10)

Dala László - Dékány András - Kocsis Ferenc - Kulin György - D. Major Klára - Rónaszegi Miklós - A ​világ és az ember
Bemutatja ​a bennünket körülvevő természetet és a világmindenséget; megismertet a Föld felfedezésével, országaival, népeinek életével; beszél a Földünket benépesítő élőlényekről s arról, hogy milyen utat tett meg az élővilág az őslényektől a mai növényekig. állatokig és az emberig; felvázolja az emberiség történetének nagy korszakait és legizgalmasabb eseményeit; ügyesen foglalkozik a technika történetével az ősi szerszámoktól a mai távvezérlésű gépekig. 8-10 éves gyerekek számára nyújt tudományos világképet, megfigyelésre, rendszerezésre, összehasonlításra, a dolgok és jelenségek közti kölcsönhatás felfedezésére ösztönöz 400 oldalon, mintegy 200 oldalnyi rajzzal, részletes tárgymutatóval.

Szilvási Lajos - Fekete ​ablakok
Az ​író maga mondja új regényéről, új regényének formai gondjairól: "Kalandregényt csak úgy lehet írni, ha a szerző egy pillanatra sem alkuszik meg félmegoldásokkal, félizgalmakkal, ha egy pillanatra sem engedi csökkenni a feszültséget, s nem könyörül a percnyi fellélegzésre szomjazó olvasón. De a kalandregény csak akkor lesz vérbeli, ha nem szakad el az embereket foglalkoztató korabeli gondoktól, hanem szorosan kapcsolódik mindahhoz, ami nemes a korszak életében, s az ellen veszi fel a harcot, ami nemtelen az adott korban." Szilvási Lajos új regényében is megtalálja az olvasó a kalandregénynek jellegzetes figuráit. De mégsem sablonosak ezek a szereplők, hanem lélektanilag és társadalmilag körültekintően és pontosan megrajzolt, hiteles alakok mozognak, gyötrődnek s válnak végül emberebb emberré a regény lapjain a cselekmény hét napja alatt. Ez alatt a hét nap alatt a tizenhat éveseknek is rá kell döbbenniük, milyen korban élnek. A háború utolsó évében Nyugat-Magyarországon úgy alakul a helyzet, hogy egy kiszámíthatatlan véletlen folytán még a játék is felelősséggé válhat: életet menthet, és életet követelhet,

Moldova György - Mandarin, ​a híres vagány
Moldova ​különös, magányos hősei - Mandarin, a híres vagány, a bolond Vilma, Tolvaj Ferdinánd vagy a mesélő H. Kovács, aki egy kisfröccsért bármikor elcserél egy történetet - régi ismerőseink már Az idegen bajnok és a Gázlámpák alatt lapjairól. Szatírikus ötletei pedig - a magyar atom vagy az elátkozott hivatal - jelképes erejűvé váltak a köztudatban. Melyik az "igazi" Moldova? Az irodalmi szintű riportok szerzője? A "született hallgató" - ahogy magát egy helyütt nevezi -, aki a mai élet mindennapi eseményeiből "kihallja" a történetet, és érzelemgazdag, sajátos atmoszférájú legendákat teremt? Vagy pedig a szatírák éles szemű és tollú írója, aki a groteszk, a fantasztikum eszközeivel torpedózza társadalmunk rákfenéit? E változatos tematikájú és hangvételű novellagyűjtemény az "igazi", a sokszínű Moldova Györgyöt állítja az olvasó elé.

Moldova György - A ​bal oroszlán
Egy ​luxushajó halad a háborús vizeken, hirtelen egy ellenséges tengeralattjáró periszkópja tűnik fel előtte. A kapitány tudja, hogy nincs mentség a torpedó ellen, megkeresi a hajóbár bűvészét: - Uram, egy percen belül elsüllyedünk. Próbálja meg elterelni valamivel az utasok figyelmét. A bűvész kiáll a porondra: - Kedves uraim és hölgyeim! Egy kivételes csúcsmutatvány következik! Feldobom ezt a doboz gyufát, és mikor leesik, a hajó felrobban. Kacagás fogadja a bejelentést, a bűvész feldobja a gyufát, mire leesik, a torpedó éppen becsapódik, a hajó a levegőbe repül. A robbanás a bűvészt is kiveti a nyílt tengerre, kétségbeesetten úszkál a jeges vízben, mikor felbukkan mellette egy zordon utas feje: - Mondhatom, marha viccei vannak! Erre a bűvészre gondoltam, mikor ezt a kötetet írtam. Dobás közben abban reménykedtem, hátha mégis csoda történik, és gyufaskatulyáim eltérítik útjukból a hajónkra kilőtt torpedókat.

Moldova György - A ​Balaton elrablása
Moldova ​György témája ezúttal a "magyar tenger", annak állapota, közvetlen környezete, a körülötte élők helyzete, kihasználóinak és kárvallottjainak mérlege, a rendszerváltozás hatásai ott lakókra és üdülőkre, foglalkoztatottságra és turisztikára, vállalkozásokra és rekreációra. A középpontban ezúttal azonban nem annyira a köznapi szereplők állnak, mint inkább a Balatonért felelős hivatalok (élükön a Balatoni Vízügyi Kirendeltséggel), valamint azok, akiknek - úgy látszik - az átlagembereknél több jogai vannak a tóhoz, annak szennyezéséhez, partjának kisajátításához, vizének egyéni célokat követő feltöltéséhez stb. A szociográfia - elődeihez hasonlóan - meglehetősen laza szerkezetű. Az író beszélget benne hivatalnokokkal és horgászokkal, a Balatonnál lakókkal és oda látogatókkal, fiatalokkal és öregekkel, rendőrökkel és "kártevőkkel", önkormányzati funkcionáriusokkal és szakemberekkel, jogászokkal és pedagógusokkal. E beszélgetésekből, amelyeket a szerző nem is szándékozik rámenősen vezetni, ide-oda kanyarogva, témáról témára váltva bontakozik ki azután a Balaton és vidéke mai állapotának képe. Meglehetősen lesújtó a helyzetértékelés, a kötet nem egy riportja egyenesen vérlázító, a harc a Balatonért - úgy tűnik - csaknem reménytelen. Az egyetlen pozitívum, hogy még tart a küzdelem, vannak szívós, bátor, önfeláldozó harcosai (nagyobbrészt magukra hagyatva) a jó ügyeknek. A legfőbb baj - eltekintve a tudatos károkozástól - a privilegizált helyzetekkel való visszaélésektől (bár Moldova éppen nem tekint el ezektől), a könyv tanúsága szerint az érdekek sokszoros ellentmondásai, a szándékok és törekvések egymást kioltó volta. ; A korábbi nagy Moldova-riportok egyik legfőbb vonzereje a bátor szókimondás, a vélhetően megengedettnél mindig nagyobb nyíltság, a kimondhatatlan kimondása volt. Mára ez az előnye Moldovának elhalványult, megszűnt. Balaton-könyvét ennek ellenére is bizonnyal - sokan fogják keresni.

Moldova György - Kis ​aljasságok lányaimnak
Ha ​valaki megéri a hatvanadik évét, nem kell dicsekednie vele, mert ez csak azt bizonyítja, hogy az ágyúgolyónak nincs szeme. Moldova György is igyekszik szerényen elviselni életének ezt a fordulatát. Nem kér ajándékot, inkább ő szeretne adni nekünk, egy könyvet, melyet eredetileg a lányainak írt, összeszedve benne "élettapasztalatait", azokat a "kis aljasságokat", melyek segítségével meg tudta úszni ezt a hat évtizedét. Aszfaltvirágok, egy mocsári hajós tapasztalatai, gyalogos filozófiai félpercesek, tanácsok az élet középnehéz helyzeteire. Neked is segíteni fog. Egy könyv, melyet nem lehet megunni, ahhoz túlságosan rövid, mondatai úgy csattannak, mint egy pofon vagy egy csók.

Covers_130136
Olasz ​kötött modellek '90 Ismeretlen szerző
0

Ismeretlen szerző - Olasz ​kötött modellek '90
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Covers_130127
Olasz ​kötött modellek '89 Ismeretlen szerző
0

Ismeretlen szerző - Olasz ​kötött modellek '89
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.


Olvasta

Ezek a felhasználók olvasták már a könyvet.

Dala László - Dékány András - Kocsis Ferenc - Kulin György - D. Major Klára - Rónaszegi Miklós - A ​világ és az ember
Bemutatja ​a bennünket körülvevő természetet és a világmindenséget; megismertet a Föld felfedezésével, országaival, népeinek életével; beszél a Földünket benépesítő élőlényekről s arról, hogy milyen utat tett meg az élővilág az őslényektől a mai növényekig. állatokig és az emberig; felvázolja az emberiség történetének nagy korszakait és legizgalmasabb eseményeit; ügyesen foglalkozik a technika történetével az ősi szerszámoktól a mai távvezérlésű gépekig. 8-10 éves gyerekek számára nyújt tudományos világképet, megfigyelésre, rendszerezésre, összehasonlításra, a dolgok és jelenségek közti kölcsönhatás felfedezésére ösztönöz 400 oldalon, mintegy 200 oldalnyi rajzzal, részletes tárgymutatóval.

Szilvási Lajos - Fekete ​ablakok
Az ​író maga mondja új regényéről, új regényének formai gondjairól: "Kalandregényt csak úgy lehet írni, ha a szerző egy pillanatra sem alkuszik meg félmegoldásokkal, félizgalmakkal, ha egy pillanatra sem engedi csökkenni a feszültséget, s nem könyörül a percnyi fellélegzésre szomjazó olvasón. De a kalandregény csak akkor lesz vérbeli, ha nem szakad el az embereket foglalkoztató korabeli gondoktól, hanem szorosan kapcsolódik mindahhoz, ami nemes a korszak életében, s az ellen veszi fel a harcot, ami nemtelen az adott korban." Szilvási Lajos új regényében is megtalálja az olvasó a kalandregénynek jellegzetes figuráit. De mégsem sablonosak ezek a szereplők, hanem lélektanilag és társadalmilag körültekintően és pontosan megrajzolt, hiteles alakok mozognak, gyötrődnek s válnak végül emberebb emberré a regény lapjain a cselekmény hét napja alatt. Ez alatt a hét nap alatt a tizenhat éveseknek is rá kell döbbenniük, milyen korban élnek. A háború utolsó évében Nyugat-Magyarországon úgy alakul a helyzet, hogy egy kiszámíthatatlan véletlen folytán még a játék is felelősséggé válhat: életet menthet, és életet követelhet,

Cser Ferencné - Szabás-varrás
A ​szabás-varrás, a kézimunkázás a hasznos s egyben a szépérzékeket fejlesztő tevékenységek sorába tartozik. Ezért teszünk szívesen eleget a szakköröktől és egyéni érdeklődőktől hozzánk érkezett sürgető kéréseknek, hogy új kiadásban jelentessük meg a Szabás-varrás című kézikönyvet. Természetesen az új kötet nem lehet változatlan ismétlése az előzőnek, hiszen a divat, ha nem is rohamléptekben, de elég gyorsan változik. Amíg még két-három éve vonzónak és újszerűnek tartottunk, az ma már kissé idejétmúltnak tűnik. Nemcsak a szoknyák hossza és bősége lett más, hanem a szabásvonalak, formák, alapanyagok, díszítőelemek is változtak. A szerző és a divattervező mindezeket figyelembe vette, és így az olvasó az eddig bevált módszerek alapján készült, de legnagyobbrészt új könyvet vehet a kezébe.

Kollekciók