Ajax-loader

Csaba

Rate_positive 90 Rate_neutral 2 Rate_negative 0

2882 napja velünk van 218 napja láttuk utoljára

Badge-feltolto-500 Badge-feltolto-50 Badge-feltolto-1 Badge-stoppos-100 Badge-stoppos-10 Badge-stoppos-1 Badge-jobbmunkas Badge-jomunkas Badge-hardrukkcafe_100 Badge-hardrukkcafe_20

Kívánságlista és stoppolások

Ezeket a könyveket szeretné a felhasználó elolvasni.

összes (365)

Noah Gordon - A ​zaragozai orvos
1489-ben ​a római Szentszék értékes ereklyével ajándékozza meg a toledói hieronimita rendházat. A félarasznyi csodatévő relikviához - amely Szent Annának, Jézus nagyanyjának a combcsontjából származik - a hieronimita perjel a környék legügyesebb zsidó ékszerészével, Helkias Toledanóval készíttet relikváriumot. Az ötvös fiát azonban meggyilkolják a rendházhoz vezető úton, s az ereklyetartó eltűnik. Nem sokkal később Ferdinánd és Izabella, a legkatolikusabb királyok kiutasítják Spanyolországból a zsidókat. Sokan áttérnek a katolikus hitre, a többiek javaikat kényszerűen elkótyavetyélve földönfutóvá válnak, és más, toleránsabb országok felé igyekeznek. Rengetegen meghalnak, családok szakadnak szét, az ereklyetartó készítőjének kisebbik fia, Yonah is elveszti szem elől mindenkijét. Ő magát újkereszténynek kiadva ide-oda vetődik Spanyolország-szerte. Megtapasztalja, hogyan leplezi le a rettegett inkvizíció a hitüket őrző, csak színleg katolizált zsidókat, tanúja máglyahaláluknak, vándorol üstfoltozó cigányokkal - és eltanulja mesterfogásaikat -, majd fegyverkovács lesz belőle. Amikor tovább kell menekülnie, egy idős orvoshoz vetődik, aki addig okítja, amíg le nem teheti a mestervizsgát. Csak egyet kér cserébe: Yonah, aki kisgyerekként természetesen tanult héberül, fordítsa le neki Avicenna főművét. Végül Yonah leleplezi bátyja gyilkosait, bosszút áll, megszerzi az ereklyét és a tartót, visszaszolgáltatja az egyháznak, és megtalálja a boldogságot is.

Bali József - Megkondult ​a kápolnaharang
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Bali József - Bakonyi ​esztendők
Bakonyi ​évszakok, tájképek, életképek, egy természetkedvelő tanár élményei. Szövegközti rajzokkal illusztrált. "Az élményeket adó programok leggyakoribb partnerei a családom tagjai. olykor tanítványaim, de akadnak az esztendőket felölelő eseményekben vadászok, erdészek, mezőőrök,sőt pásztorok is."

Bali József - B. Dancsó Irén - Mestervizsga ​- Mesterpistából
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Noah Gordon - Az ​orvosdoktor
Noah ​Gordon nevét híres orvosregények fémjelzik. Első,nagy sikert aratott műve, a Sámán, az amerikai indiánok végső kiirtásának idején az Újvilágban elvetődött skót orvos kalandjait örökítettte meg, a szintén hatalmas terjedelmű és megrázó erejű Az orvosdoktor pedig a tizenegyedik század orvostudományának sötét berkeibe, Angliába, s onnan kiindulva a kelet-ázsiai birodalmakba kalauzolja el a tudásra szomjas Rob J. Cole-t, a Sámán főszereplőjének ősét, akit ugyancsak azzal az isteni ajándékkal áldott meg a sors, hogy kézrátétellel megérzi, megállapítja a közelgő halált. Ám ez az áldás azokban az időkben boszorkányságnak minősült, s hősünk is csak azon az áron menthette meg életét, hogy az arabok közt zsidónak adta ki magát, s katonaorvosként végigélte az egymás ellen zúduló keleti hatalmak rettenetes háborúit, miközben csakis a tudni vágyás vezette küzdelmes útján - no meg annak a tüzes szemű lánynak a szépsége, akit képtelen lett volna elhagyni...

Papp Rita - Szakácskönyv ​cukorbetegeknek
A ​mintaétrend megtervezésekor több szempontot kellett figyelembe vennünk. Célunk az volt, hogy a korszerűbb ételkészítési technológiát felhasználva a magyaros ízű ételeket a cukorbetegek diétájában is alkalmazzuk, és újabb, nagyobb változatosságot biztosító fogásokat is bemutassunk. Igyekeztünk úgy összeállítani az ételsorokat, hogy minden cukorbeteg számos, saját ízlésének megfelelő mintát láthasson arra, hogy hogyan állíthatja össze étrendjét. Ki-ki kedve, ízlése szerint válogathat a fogások között, de ha önállóan tervezi az étrendjét, természetesen újra kell számolnia annak az energia- és szénhidrátmennyiségeit. Azt is szerettük volna bemutatni, hogy hogyan állíthatjuk be az étrendbe azokat a tésztaféléket, amelyeket eddig "száműztünk". Gondoltunk az idősebb cukorbetegekre is, akik inkább a pépes ételeket (pl. csirkegombóc) kedvelik. A zöldséges gyümölcsfélék nagyobb mennyiségének étrendbe iktatásával azoknak a diabéteszeseknek is kedvezni akartunk, akik ezeket maguk megtermelik, más termékekhez pedig nehezebben jutnak hozzá. Ételeink között vannak olcsóbbak, egyszerűbbek - és drágábbak, több nyersanyagot igénylők. - (Részlet a könyvből)

Mariszajev - Az ​utolsó farkas
Az ​Északi-sark, Jeges-tenger, Kamcsatka, Jakutia, Kolima és a többi északi táj állat- és növényvilága elevenedik meg a csaknem kéttucatnyi fordulatos, humoros vagy éppen tragikus történetben. Eszkimók és sarkkutatók kemény és szigorú világa ez, ahol az embernek még nem sikerült a természetet a saját igájába hajtania, tönkretennie. Engedetlen és embergyűlölő szánhúzókutyák, rabló jegesmedve, rozmárok és farkasok, barnamedve és hiúz, vidra és delfin, valamint a köztük és velük élő emberek a hősei ezeknek a történeteknek. Különleges és fantasztikus könyv a Szibériai állattörténetek, a hasonlók közül is kiemelkedő, mert a helyszínek ahol az igaz és hiteles történetek megtörténnek ugyancsak rendkívüliek és fantasztikusak. A műfaj klasszikusait idéző állattörténetek középpontjában az a kölcsönhatás áll, amely e páratlanul szép vidékek őshonos lakóit s a modern kor emberét összekapcsolja.

Allan Pease - Barbara Pease - A ​válasz
Hogyan ​érhetsz el mindent, amit az élet tartogat számodra? Győzd le azt a mindig kételkedő belső hangot, ami azt mondja lehetetlen! Vedd kezedbe életed irányítását, és valósítsd meg önmagad! A testbeszéd tudományának világhírű szakértői, Allan és Barbara Pease A válasz című könyvükben olyan gyakorlati tanácsokat osztanak meg, amelyek őket is elvezették a sikerhez. Elárulják sikerük legfontosabb állomásait: hogyan határozd meg a pontos céljaidat; hogyan küzdd le az elsőre megoldhatatlannak tűnő akadályokat, és hogyan függetlenítsd magad attól, hogy mások mit gondolnak rólad. Tudatosítsd, hogy felelős vagy a sorsodért! Tanuld meg kezelni a félelmet, és megszüntetni az örök aggodalmaskodást! A szerzők általuk is kipróbált és bevált tippeket adnak ahhoz, miként erősítheted meg magad, és megtanítanak az eredményes vizualizációra is. A mindenki számára érthető, élvezetes stílusban megírt fejezeteket valós esetek bemutatásával teszik még hitelesebbé. Mire a könyv végére érsz, a gyakorlati útmutatók segítségével úgy érzed majd, nincs olyan akadály és kihívás, ami megoldhatatlan.

Wilbur Smith - Gyémántvadászok
Van ​der Byl, az Öreg, vaskézzel kormányozza gyémánt-konszernjét és családját. Két fia között indul meg a halálos verseny utódlásért, az örökbefogadott Johnny, és a törvényes fiú Benedict, egyaránt mindenre elszánt harcosok. Féltékenység, kapzsiság, hatalomvágy örvénye ragadja magával mindkettejüket. A tét nem kevesebb mint a Van der Byl Diamonds üzletbirodalom hatalmas gépezete, befolyásolása és a vagyon. Cape Towntól Londonig, a perzselő afrikai homoktól a déli pólus jégvilágáig sodródnak a regények szereplői, és vetélkedésüket olyan drámai erővel rajzolja meg korunk egyik legnagyobb "mesélője", Wilbur Smith, hogy az olvasó nem csak feszülten követi az eseményeket, de szinte részt vesz bennük.

Dr. Jan Lelley - A ​gombák gyógyító ereje
A ​fehérjékben, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag gombafajokat még értékesebbé teszi gyógyító hatásuk. A Németországban kutató szerző olyan gombafajokat ismertet könyvében, amelyek különböző betegségek gyógyításában, a tünetek enyhítésében játszanak szerepet. Többek között a laskagomba, a csiperke, a júdásfülegomba- hogy csak néhányat említsünk-, beltartalmi értékét, gyógyító hatását, alkalmazási lehetőségeit tudhatjuk meg a műből. Ezen kívül ismerteti a gombapor, a vizes és alkoholos kivonat elkészítésének módját.

Pamela Forey - Cecilia Fitzsimons - Ehető ​növények
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Roy Andersson - Kalle Boman - Borbás István - Moro ​úr sikeres lefagyasztása
A ​könyv, amely címét az egyik benne szereplő, meghökkentő fényképtől kölcsönzi, 1992-ben jött létre Svédországban, azzal az eredeti céllal, hogy — ingyenesen kiosztva az iskolákban — felkeltse, ill. növelje a tanulók érdeklődését az egészségügyi pálya iránt. A kampány, valamint annak részeként a könyv kidolgozása és összeállítása Svédország egyik legjelentősebb és legeredetibb filmművészének, Roy Anderssonnak és néhány lelkes munkatársának (köztük két magyar) nevéhez fűződik. A háttérben mint megbízó, Stockholm megye kulturális és oktatási bizottsága állt. Amikor Stockholm városi tanácsa kiosztotta a könyvet minden kilencedik osztályos diáknak, az antológia villámgyorsan kultuszértékűvé vált a fiatalok és a felnőttek körében is. A XX. század fotótörténetének legkiemelkedőbb képei kísérik a szövegek gazdag gyűjteményét, a Hegyi Beszédtől az ENSZ emberi jogi nyilatkozatáig, olyan szerzők műveivel együtt, mint Dosztojevszkij, George Orwell, Harry Martinson, Simone Weil, Freud, Seneca és még sokan mások. A kötet végeredményben az esztétikai élmény formáival foglalkozik, azt kutatja, hogy mely érzékek aktiválódnak a mű kapcsán, a "rút" és "gonosz", ill. a "szép" és "jó" átélésekor. Azt vitatja, hogyan képezhetnek az egyes fotók bevezetőt a szöveg megközelítéséhez. Kívánságot válthatnak ki az olvasóból, azt a kívánságot, hogy az olvasás élményét másokkal is megvitathassa. A könyv mélységeinek megértéséhez meghatározó a tanár szerepe, aki a diákokat arra buzdítja, hogy ne csak nézzék a fotókat, de mintegy olvassák is őket a szövegekkel együtt.


Elérhető példányok

A felhasználónak nincsenek elérhető könyvei jelenleg.


Sikeres passzolások

Ezek a felhasználó sikerrel lezárt rukkolásai, amelyek passzal végződtek.

összes (23)

Dr. Bács Gyula - A jugoszláv tengerpart
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Hefelle József - Gloetzer László - Megvilágításmérés ​- szenzitometria
A ​fényképezés lényegében a képátviteli technikák legrégebbi fajtája. Hogyan rögzítődik a szemünk elé táruló látvány egy bonyolult és soklépcsős folyamaton keresztül ezüstszemcsékből vagy színezékekből álló képpé és vetítéskor vagy a kép szemlélésekor a film vagy papírfelületen ezek az elszórt festék- és ezüstrészecskék hogyan hozzák létre, idézik fel bennünk a látvány élményét, ez átviteltechnikai kérdés, amellyel a szenziometria foglalkozik. Még az amatőr fotós is tudja, hogy a fotográfiai képátvitel egyik legkényesebb láncszeme a helyes expozíció, ill. az ennek megállapításár szolgáló különféle megvilágításmérési módszerek. Ezen a ponton függ össze a szenziometria a tudománnyal, a gyakorlati célú megvilágításméréssel. A szenziometria a képátvitel fizikája, amely mai fogalmaink szerint legalább olyan nagy jelentőségű a fényképezés szempontjából, mint a fotokémia. Szinte érthetetlen, hogy a hazai irodalomban erről az alapvetően fontos témáról önálló mű ez ideig nem jelent meg. A Műszaki Könyvkiadó a fotográfiai tudományok művelőinek, de gyakorlati szakembereinek is egy olyan monográfiát ad a kezébe, amely a legújabb kutatások és publikált irodalmi adatok alapján nyújt részletes, további elméleti vizsgálódásokhoz és a fényképezés gyakorlatához megfelelő magas színvonalú eligazítást.

C. S. Lewis - Caspian ​herceg
Narnia ​birodalmának titokzatos törtenetét hét kötetben mondja el a világhírű angol szerző, C. S. Lewis, ezek közül az elsőt, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény címűt vitte filmre a Walt Disney Pictures és a Walden Media. A Narnia Krónikája a Jó és Rossz örök háborúját meséli el. Olykor a csatamezőn, nyílt küzdelemben csap össze a fény az árnnyal, máskor a szív rejtett zugaiban. Ám legyenek az ütközetek akár a lélekben, akár a harcmezőn: minden összecsapás meghatározó erejű. Olyan utakon kalandozhatunk, amelyek a világ végére vezetnek, fantasztikus lényekkel köthetünk ismeretséget, megtudjuk, mi az árulás, mi a hőstett, mit jelent megnyerni vagy épp elveszíteni egy barátot. Kalandos utazás ez a fantázia birodalmában, ugyanakkor a legmélyebb valóságban. A kiadó sorozatban jelenteti meg a rajzokkal illusztrált hét kötetet. Sorozat ez, melyben minden mű önmagában is teljes egész, önállóan is lenyűgöző olvasmány. Tarts velünk, s a herceggel, ki koronájáért száll csatába. A NARNIA KRÓNIKÁINAK NEGYEDIK KÖTETE: Caspian herceg Narnia... ahol az állatok beszélnek... a fák vándorolnak... s ahol hamarosan kitör a véres háború. A herceg, kit jogtalanul megfosztottak trónjától, végső elkeseredésében hadsereget gyűjt, hogy megszabadítsa hazáját a bitorlótól. Végül azonban két ember között dől el a küzdelem. A becsület csatája dönt az egész világ sorsa fölött.

Faludy György - Eric Johnson - Jegyzetek ​az esőerdőből
"Remek ​ember, könyve abszolút gyönyörűség ..Vagy negyven évvel ezelőtt olvastam Cyril Connolly The Unquiet Grave című esszéjét. Azóta az egész szépirodalomban egyetlen munkára sem emlékszem, megy ennyire magával ragadott, mint a The Notes form the Rainforest." Brian Fawet /Books in Canada/ Réges-rég meguntuk Szolzsenyicin, Lukács György és más kelet-európai szerzők véget nem érő politikai megszállottságát, elsősorban azt, hogy megmondják nékünk: mit gondoljunk és mit csináljunk. Megszállottságai Faludynak is vannak, de ezek egy nagyon-nagyon civilizált európai megszállottságai, nem pedig egy provinciális emberé.. Prózája eleven, kemény és ellenállhatatlanul érdekes. Robin Skelton /Vancouver Sun/

Fekete István - Csend
Fekete ​István új regénye az író gyermekkorába, egy mélyen az emlékekbe süllyedt nyári nagyvakációba vezet el. Költőien és részletesen idézi fel a falusi gyerek önfeledt játékait, érlelő tapasztaltatait, a vakációs szabadság boldogságát. Hogyan fejti meg ez az érzékeny lelkű kisfiú egy nyári padlás fülledt, zárt magányában családjának rejtettebb történetét a felnőttek valóságos viszonylatait, hogy fest magának képet a valódi életről - ez a Csend mélyebb mondanivalója. Mert ez a nyár, ez a vakáció a főhős számára a múló idő és a szeme előtt élő kisebb közösség - a játék világa után a valódi világ - felfedezésének nyara.

Dr. Paul Hauck - Mitől ​jó a házasság?
Ne ​a másikat vádold, ha boldogtalan vagy! – tanácsolja könyv­­ében a szerző. Érdemes megfogadni, s amennyire a mi viszonyaink közt lehetséges, alkalmazni. Nem csupán a házasságunk, a kapcsolataink válhatnak harmonikusabbá, hanem mi magunk is, ha – jobb későn, mint soha! – önmagunkat vizsgáljuk meg és alakítjuk át, hogy alkalmasak legyünk a boldogságra. (www.parkkiado.hu)

Halász Zoltán - Kis ​magyar paprikakönyv
A ​főzés-sütés hétköznapi tevékenységnek tűnik, de van benne egy csipetnyi misztérium is. Amikor a fazékban rotyogó marhahús a hozzáadott zöldségekkel együtt fokozatosan aranyszínű húslevessé változik, vagy amikor a serpenyő felől egyszerre csak szálldogálni kezd a piruló-párolódó hús finom illata, én mindig úgy érzem, hogy mindennapjaink egyik kis csodájának vagyok részese. E konyhai csodák közül a legkedvesebb számomra az, amikor a forró zsírba vagy olajba beleteszem a finomra vágott hagymát, s az aranyszínűre piruló hagymaszeletekre ráhintem az édesnemes paprikát.

Thomas Gordon - P. ​E. T.
Thomas ​Gordon könyve, a P. E. T. - A szülői eredményesség tanulása az elmúlt két étvizedben megjelent egyik legsikeresebb tudományos-ismeretterjesztő mű - igazi pedagógiai bestseller. A szerző a már magyarul is megjelent T. E. T. - A tanári hatékonyság fejlesztése című könyvéhez hasonlóan "Gordon-módszerrel" avatja be a felnőtteket, szülőket és laikus nevelőket, hogyan változtathatják meg a gyerekekhez fűződő, sokszor egyoldalú, hatalmi tekintélyen alapuló, érzelmileg megromlott viszonyukat egyenrangú, szeretettel teli, megértő, örömöt hozó kapcsolattá. Thomas Gordon a szülő és a gyerek kommunikációs szokásaira figyel fel, és nagyon szemléletesen, párbeszédek sokaságával érzékeltetéstől kezdve a gyerek önbecsülésének megtámadásán át egészen a konfliktust megkerülő, elvtelen engedékenységig, hogyan juttatják zsákutcába a szülő-gyerek kapcsolatot. Ezután lépésenként mutatja meg azt az utat, amelyen érdemes elindulni és végigmenni, ha jó, de legalábbis jobb szülei és partnerei szetnénk lenni gyerekeinknek. A módszer nem szigorú szabályokat, hanem más emberi viszonyulásformákat állít elénk. Figyeljünk értőn, fogadjuk el gyermekünket olyannak, amilyen, fejezzük ki érzéseinket anélkül, hogy a másikat leminősítenénk. Gordon hétköznapi, minden család életében gyakran előforduló helyzeteken, konfliktusokon át mutatja be a szerinte eredményes és hatékony viselkedést, melynek sikere abban áll, hogy a vita végén senki nem szenved vereséget. Mindenki nyer. A mű nem csupán egy új gyermeknevelési módszerbe avat be, hanem újraértelmezi az emberi kapcsolatokat. Ma Magyarországon, társadalmi és politikai viharaink közepette, nagyobb szükség van az egymás iránti türelemre, elfogadásra, kiegyensúlyozott családi életre, mint valaha.


Sikeres happolások

Ezek a felhasználó sikerrel lezárt happolásai, amelyeket átvett. Reméljük rerukkolja azokat, amiket elolvasott. :)

összes (76)

Gaius - Gaius ​római jogi institutióinak négy könyve
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Molnár Andrea - Idegennyelv-tanítás ​- másképpen (?)
A ​kötet összeállításával a szerző célja a magyarországi idegennyelv-oktatási reformtörekvések szolgálata. Az utóbbi években elindultak bizonyos, a közoktatásban folyó jelenlegi idegennyelv-oktatás csekély hatékonyságának ellensúlyozására irányuló törekvések, amelyek az idegennyelv-oktatás módszertani újdonságainak Magyarországon történő felhasználási lehetőségeit, ill. a már ismert módszerek újfajta alkalmazásának lehetőségeit kutatják. Jelen munka ezt a folyamatot kívánja segíteni egyrészt a bemutatott módszerek, eljárások és technikák rövid, közérthető elemzésével.

Vad%c3%a1szlesen
Vadászlesen Ismeretlen szerző
0

Ismeretlen szerző - Vadászlesen
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Szergej Artyusenko - Hétpróbás ​kígyóvadászok
Városiasodó ​világunkban egyre kevésbé ismerik a gyerekek az állatokat, többnyire csak filmen, képen, iskolai kiránduláson van alkalmuk vadállatot látni. A vadon élő állatok közül így lesz egyre kevésbé rokonszenvessé a kígyó, amelytől - tekintet nélkül fajtájára - csak félni szoktak. A kötet szerzője nagy tudású zoológus, a kígyók életének hivatásos kutatója, aki szépirodalmi eszközökkel kísérli meg a különféle kígyók bemutatását. Minden történet saját életének egy-egy frappáns epizódja, s mindegyik más-más kígyófajtával kapcsolatos. A Szovjetunió területén még sok olyan hely van (sivatagok, embertől távol eső hegyek), ahol természetes környezetben nagy számban élnek kígyók.

Nyirő József - Havasok ​könyve
"...az ​eleven élettel nyüzsgő, csodálatos titkokkal telített székely havasról mesél szebbnél szebb, izgalmasnál izgalmasabb történeteket ez az új könyv, melynek címe: Havasok könyve. Megszületett a székely dzsungel-könyv. A mi madaraink énekelnek benne fülünknek ismerős dalokat, a mi állataink beszélnek anyánktól tanult, édes nyelven, megértjük a székely ősvadon zúgását, a hulló fenyőtoboz zaját, a bokrok és a fák minden parányi neszét. Sírni lehet a gyönyörűségtől. (...) A fontos csak az, hogy olyan írásmű született, amilyen az egész világirodalomban kevés van, s a maga nemében páratlan. A leíróművészet európai érvényű iskolapéldája. Sok-sok idő múltán is bizonyára örömet és megifjító, bűvös italt nyújt majd az élet vándorútján megfáradottaknak, és számos nyelven hirdeti a szépség és jóság hervadhatatlan igéit. Talán a Gulliver és a Robinson társa is lesz valamikor, ki tudja. Tündéri havas, erdők, vadonok világa, sohasem halhat meg a te varázslatos romantikád! Magyar nyelv, sohasem némulhat el a te zengő szépséged, melyet most egyetlen könyvbe sűrítve a kezemben tartok." Dsida Jenő Keleti Újság (Kolozsvár), 1937. február 8.

Kovách Sándor - Várszegi József - A ​ponty horgászata
A ​pontyhorgászatban egymással ellentétes irányzatok alakultak ki. Ma már nem lehetséges egy olyan egységes kézikönyv megjelentetése, amely általános érvényű információkkal szolgál az olvasónak. Nincs olyan komoly szerző, aki egyszerre lenne híve a különböző irányzatoknak. Arról azonban nem mondhattunk le, hogy kis könyvünk enciklopédikus, tehát a témában mindenről tájékoztató jellegű legyen.

James Oliver Curwood - Kazán, ​a farkaskutya
Észak ​felé tart Kazán a farkaskutya gazdájával, Thorpe mérnökkel és feleségével. Kazán ez az okos és erős kutya, megérzi a közelükben ólálkodó, ravasz és álnok Mcgreedy alattomos szándékát. Mcgreedy rátámad Thorpe feleségére, akit Kazán megvéd, de a veréstől való félelmében a vadonba menekül. Ott ébred fel vadászösztöne, és egy farkas falkához csatlakozik, ahol megismeri szürke farkast.

James G. Simmonds - Tenzoranalízis ​dióhéjban
„Tenzoranalízis ​dióhéjban” — csak dicsérni lehet a fordító merész ötletét, hogy éppen ezt a címet választotta James G. Simmonds könyvének magyar nyelvű kiadásához. Találóbban talán nem is lehetett volna ezt a kis remekművet jellemezni. A szerző szinte csak a középiskolai matematika anyagra — vagy egy féléves analízis és geometria tárgyú bevezető kurzusra — támaszkodva építi fel a tárgyalásra szánt anyagot: a legegyszerűbb vektoralgebrai műveletek értelmezéséből kiindulva a tenzoranalízis legmélyebb és legelvontabb fogalmaihoz vezeti el az olvasót. Mindezt olyan természetes egyszerűséggel, hogy szinte észre sem veszi az ember és már benne is van a kovariáns és kontravariáns komponensek, a Christoffel-szimbólumok világában. Mi a szerző titka? Hogyan sikerül neki azt elérnie, amivel ritkán dicsekedhet tudományos igényű mű írója: röviden és mégis érthetően közöl ismereteket és ami még ennél is több, a megismerés és a megértés örömét ülteti az olvasóba! A szerző kétségtelenül kiváló pedagógus és nagyon jól emlékszik még arra, hogy milyen nehézségeket jelentett neki az anyag elsajátítása, ettől igyekszik az olvasót megkímélni. Mindez azonban egymagában még nem biztosítaná a vállalkozás sikerét. Ami még a fentiekhez hozzájárul, az a kivételesen élvezetes stílus. Ez a stílus mindvégig érdekessé, szinte izgalmassá teszi a könyv olvasását, segít a megértésben, kellő humorral oldja azt a feszültséget, amelyet a figyelem állandó koncentrálása kelt óhatatlanul az emberben. Ezt a stílust magyarra átültetni nagyon nehéz. De nem csak erről van szó. El kell mondani, hogy a mai amerikai tudományos nyelvben általában megfigyelhető egy könnyedebb, néhol a humorba is átcsapó stílus térhódítása. Ez a magyar tudományos nyelvben szokatlanul hatna. Így nehéz helyzetbe került a könyv fordítója — és a lektora is: egyrészt szerettük volna minél hívebben visszaadni a mű eredeti stílusának a zamatát, hiszen meg vagyunk győződve arról, hogy ezzel talán többet sikerült volna átmenteni azokból az értékekből, amelyek olyan kivételes helyet biztosítanak ennek a műnek a mai szakirodalomban, másrészt azonban számolnunk kellett azzal is, hogy hol a „határ”. Hogy egy példával támasszam ezt alá: a szerző a kovariáns és a kontravariáns komponensek helyett következetesen a cellar (pince) és roof (tető) elnevezést használja, ezzel kívánja az Olvasó számára mnemotechnikailag is megkönnyíteni annak a megjegyzését, hogy az előző mindig az oszlopokra (column) vonatkozó _alsó_ indexre, az utóbbi pedig a sorokra (row) vonatkozó _felső_ indexre utal. Úgy hiszem, hogy az Olvasó egyetértésével találkozunk, amikor úgy döntöttünk, hogy ennek „átköltését” a magyar szövegbe nem erőltetjük. Annyiban azonban igyekeztünk követni a szerző szellemét, hogy az „alsó indexes”, illetve a „felső indexes” komponensek elnevezést használjuk. Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a legjobb szándék mellett sem tudtunk olyan eredményesen megbirkózni a magyar nyelvre való átültetés nehéz feladatával, ahogy szerettük volna. A hibákért az Olvasó szíves elnézését kérjük és hálásan fogadunk minden kritikai észrevételt, hogy egy esetleges újabb kiadás magyar szövege tökéletesebb legyen.


Saját könyvtárban

Ezek a felhasználók jelezték, hogy megvan nekik a könyv.

összes (70)

Nyirő József - Havasok ​könyve
"...az ​eleven élettel nyüzsgő, csodálatos titkokkal telített székely havasról mesél szebbnél szebb, izgalmasnál izgalmasabb történeteket ez az új könyv, melynek címe: Havasok könyve. Megszületett a székely dzsungel-könyv. A mi madaraink énekelnek benne fülünknek ismerős dalokat, a mi állataink beszélnek anyánktól tanult, édes nyelven, megértjük a székely ősvadon zúgását, a hulló fenyőtoboz zaját, a bokrok és a fák minden parányi neszét. Sírni lehet a gyönyörűségtől. (...) A fontos csak az, hogy olyan írásmű született, amilyen az egész világirodalomban kevés van, s a maga nemében páratlan. A leíróművészet európai érvényű iskolapéldája. Sok-sok idő múltán is bizonyára örömet és megifjító, bűvös italt nyújt majd az élet vándorútján megfáradottaknak, és számos nyelven hirdeti a szépség és jóság hervadhatatlan igéit. Talán a Gulliver és a Robinson társa is lesz valamikor, ki tudja. Tündéri havas, erdők, vadonok világa, sohasem halhat meg a te varázslatos romantikád! Magyar nyelv, sohasem némulhat el a te zengő szépséged, melyet most egyetlen könyvbe sűrítve a kezemben tartok." Dsida Jenő Keleti Újság (Kolozsvár), 1937. február 8.

Szergej Artyusenko - Hétpróbás ​kígyóvadászok
Városiasodó ​világunkban egyre kevésbé ismerik a gyerekek az állatokat, többnyire csak filmen, képen, iskolai kiránduláson van alkalmuk vadállatot látni. A vadon élő állatok közül így lesz egyre kevésbé rokonszenvessé a kígyó, amelytől - tekintet nélkül fajtájára - csak félni szoktak. A kötet szerzője nagy tudású zoológus, a kígyók életének hivatásos kutatója, aki szépirodalmi eszközökkel kísérli meg a különféle kígyók bemutatását. Minden történet saját életének egy-egy frappáns epizódja, s mindegyik más-más kígyófajtával kapcsolatos. A Szovjetunió területén még sok olyan hely van (sivatagok, embertől távol eső hegyek), ahol természetes környezetben nagy számban élnek kígyók.

Kovách Sándor - Várszegi József - A ​ponty horgászata
A ​pontyhorgászatban egymással ellentétes irányzatok alakultak ki. Ma már nem lehetséges egy olyan egységes kézikönyv megjelentetése, amely általános érvényű információkkal szolgál az olvasónak. Nincs olyan komoly szerző, aki egyszerre lenne híve a különböző irányzatoknak. Arról azonban nem mondhattunk le, hogy kis könyvünk enciklopédikus, tehát a témában mindenről tájékoztató jellegű legyen.

Vad%c3%a1szlesen
Vadászlesen Ismeretlen szerző
0

Ismeretlen szerző - Vadászlesen
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Molnár Andrea - Idegennyelv-tanítás ​- másképpen (?)
A ​kötet összeállításával a szerző célja a magyarországi idegennyelv-oktatási reformtörekvések szolgálata. Az utóbbi években elindultak bizonyos, a közoktatásban folyó jelenlegi idegennyelv-oktatás csekély hatékonyságának ellensúlyozására irányuló törekvések, amelyek az idegennyelv-oktatás módszertani újdonságainak Magyarországon történő felhasználási lehetőségeit, ill. a már ismert módszerek újfajta alkalmazásának lehetőségeit kutatják. Jelen munka ezt a folyamatot kívánja segíteni egyrészt a bemutatott módszerek, eljárások és technikák rövid, közérthető elemzésével.

Gaius - Gaius ​római jogi institutióinak négy könyve
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Ludwig Wolf Friedl - Kutyabetegségek ​felismerése, kezelése, megelőzése
Ha ​kutyánk megbetegszik, természetes, hogy elvisszük az állatorvoshoz. Sokszor zavarba jövünk azonban, ha a szakember a betegség előzményeiről és a tapasztalt tünetekről tesz fel kérdéseket. Ha pedig mi kérdezünk valamit, előfordulhat, hogy annyi újat hallunk, hogy nem is tudjuk megjegyezni. E könyv célja, hogy idejében felismerjük kutyánk betegségeit és tudjuk, mikor kell feltétlenül állatorvoshoz fordulni. Ha felkészülten állunk kedvencünk mellett a rendelőben, részleteiben is meg fogjuk érteni az állatorvos által elmondottakat, és otthon is többet tehetünk kutyánk mielőbbi gyógyulásáért.

James Oliver Curwood - Kazán, ​a farkaskutya
Észak ​felé tart Kazán a farkaskutya gazdájával, Thorpe mérnökkel és feleségével. Kazán ez az okos és erős kutya, megérzi a közelükben ólálkodó, ravasz és álnok Mcgreedy alattomos szándékát. Mcgreedy rátámad Thorpe feleségére, akit Kazán megvéd, de a veréstől való félelmében a vadonba menekül. Ott ébred fel vadászösztöne, és egy farkas falkához csatlakozik, ahol megismeri szürke farkast.


Olvasta

Ez a kollekció nem tartalmaz egyetlen könyvet sem: Olvasmányok

Kollekciók