Ajax-loader

Paár Tamás

Rate_positive 145 Rate_neutral 4 Rate_negative 0

2468 napja velünk van 6 napja láttuk utoljára

Badge-scifihet-2014 Badge-feltolto-1 Badge-stoppos-100 Badge-stoppos-10 Badge-stoppos-1 Badge-superdad Herlocksholmes_300 Badge-jobbmunkas Badge-jomunkas Badge-onkentes Badge-hardrukkcafe_100 Badge-hardrukkcafe_20

Kívánságlista

Ezeket a könyveket szeretné a felhasználó elolvasni.


Satoshi Kitamura - Morzsi ​szomjas
Morzsi ​kutya nagyon szomjas, ezért elindul, hogy innivalót keressen... Ezt a könyvet 0-3 éves gyerekek számára ajánljuk.

Varró Dániel - A szomjas troll
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Varró Dániel - A ​szomjas troll
Varró ​Dánieltől rég várunk egy olyan mesevilágra, mint amilyet a Túl a Maszat-hegyenben teremtett. Ebben a skandinávoskodó mesefüzérben a szörnyű zord fjordok világába kalauzolja olvasóit. Megidézi és „varródanisítja” az északi és a kelta folklór néhány jellegzetes alakját: trollokat, mocsári goblinokat, orkokat, leprikónokat, hableányokat és hablegényeket. Van itt troll-legenda, finn minieposz, Andersen-paródia, sőt, tetszés szerint lehetünk főhősei egy vikinges gyerekfantasynek. A lapokon megelevenedő izgalmas, eseményekben és szójátékokban gazdag világban mindenki ráismerhet saját családi történeteire, ismerőseire és legfőképpen önmagára, amiben sokat segítenek Maros Krisztina pompás képei.

Szabó Borbála - Varró Dániel - Líra ​és Epika
Szabó ​Borbála író és Varró Dániel költő közösen szabott-varrott drámája (ami a Budapest Bábszínház műsoráról ismerős lehet) két ellenséges országról, a kifinomult és költői Líriáról és a szikár gyakorlatias Epikumról, valamint Líra herceg és Epika királykisasszony szerelméről szól. A kicsiknek izgalmas mese, a kicsit nagyobbaknak akár a költészet alapjait is megtanító olvasmány, gimnazistáknak diákszínpadokon előadható színdarab zseniális illusztrációkkal. "Igazi lírai és epikai bravúr, sok-sok humorral! Na jó, ebből most már elég, kezdjük inkább el a mesét. Dani bácsi, Bori néni ketten fogják elmesélni. Két országról fog ez szólni, ha majd elmeséljük jól mi, lesz benne egy királylány is, mesét szőni irány máris! "

Elif Batuman - The ​Idiot
The ​year is 1995, and email is new. Selin, the daughter of Turkish immigrants, arrives for her freshman year at Harvard. She signs up for classes in subjects she has never heard of, befriends her charismatic and worldly Serbian classmate, Svetlana, and, almost by accident, begins corresponding with Ivan, an older mathematics student from Hungary. Selin may have barely spoken to Ivan, but with each email they exchange, the act of writing seems to take on new and increasingly mysterious meanings. At the end of the school year, Ivan goes to Budapest for the summer, and Selin heads to the Hungarian countryside, to teach English in a program run by one of Ivan's friends. On the way, she spends two weeks visiting Paris with Svetlana. Selin's summer in Europe does not resonate with anything she has previously heard about the typical experiences of American college students, or indeed of any other kinds of people. For Selin, this is a journey further inside herself: a coming to grips with the ineffable and exhilarating confusion of first love, and with the growing consciousness that she is doomed to become a writer. With superlative emotional and intellectual sensitivity, mordant wit, and pitch-perfect style, Batuman dramatizes the uncertainty of life on the cusp of adulthood. Her prose is a rare and inimitable combination of tenderness and wisdom; its logic as natural and inscrutable as that of memory itself. The Idiot is a heroic yet self-effacing reckoning with the terror and joy of becoming a person in a world that is as intoxicating as it is disquieting. Batuman's fiction is unguarded against both life's affronts and its beauty--and has at its command the complete range of thinking and feeling which they entail.

Sam J. Lundwall - Csernai Zoltán - Cs. Horváth Tibor - Stanisław Lem - Visszatérés ​a Földre / Titok a világ tetején / Doktor Diagoras
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Jules Verne - Zórád Ernő - Sztrogof ​Mihály
Zórád ​Ernő képregényei sorozat kilencedik kötete a _Sztogof Mihály_ című történet. Folytatódik a Zórád Ernő klasszikus fekete-fehér képregényeit bemutató sorozat. A Képregényfesztiválra jelenik meg a Jules Verne világhírű regénye nyomán készült képregény. A történetet eredetileg a Füles rejtvénymagazin közölte folytatásokban, 1975-ban.

Ambrose Bierce - Ördögi ​kislexikon
Ambroise ​Bierce fő műve kerül most a magyar olvasók elé. A kalandos életű amerikai író a korabeli sajtóban negyedszázadon át adta közre utolérhetetlenül egyéni szómagyarázatait, meg azt, ami az adott fogalmakról -a dolgot rendszerint a visszája felől nézve- prózában vagy versben, sokszor "hamisított" dokumentum vagy éppen ál-legenda formájában eszébe jutott, nem kímélve állami vezetőket, politikusokat, egyházi embereket, más tekintélyeket sem. Műve nem mindennapi szórakozást nyújt az utókor számára.

Philip K. Dick - Jones ​kezében a világ
Floyd ​Jones egy mogorva, esetlen és feltehetően őrült fickó, mégis igen rövid idő alatt lesz vásári mutatványos mutánsból egy egész bolygó vezetője. Ezt két hihetetlen képességének köszönheti: hogy előre látja a jövőt, és hogy képes rávenni az embereket az álmodozásra egy olyan világban, ahol be lett tiltva. A posztnukleáris messiás baljós története Philip K. Dick keze alatt épp annyira aprólékosan realista írás, mint amennyire profetikus. A bizarr mutánsok, hermafrodita szexelőadók és csillagközi lények mellett a regény halálos pontossággal ábrázolja azt a vágyunkat, hogy higgyünk: valamiben, bármiben.

Al Ghaoui Hesna - Félj ​bátran
Mi ​a félelem? Hogyan hozunk félelemből olyan döntéseket, amelyek egyébként nem jellemzők ránk? Miként használja fel a politika, a média a félelmeinket arra, hogy manipuláljon bennünket? Könyvében egyebek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Al Ghaoui Hesna újságíró, aki az elmúlt tizenöt évben több mint húsz országból, köztük számos háborús helyszínről tudósított. Ezeken a küldetéseken megdöbbenve figyelte meg a félelem pszichés és fizikai hatásait, nemcsak a rettegő lakosságon, hanem a katonákon, a többi újságírón - és saját magán is. Elhatározta, utánajár, mi is a félelem valójában. Neves kutatókat keresett fel, hogy megtudja, mi történik az agyban, a testben, amikor félünk, és világhírű szociálpszichológusokat kérdezett arról, hogyan vehetjük észre, ha a félelem alattomosan elkezdi átalakítani a szokásainkat, a viselkedésünket. Kutatta a félelem fiziológiáját, evolúciós szerepét, a traumák természetét és azokat a megközelítéseket, amelyek a félelem feldolgozásában segíthetnek. Al Ghaoui Hesna saját tapasztalatait és a legkiválóbb szakemberek tudását összegzi ebben a személyes hangvételű, izgalmas kötetben, miközben megfejti a félelem és a bátorság titkát. Al Ghaoui Hesna 1978-ban született magyar édesanyától és szír édesapától. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán jogi diplomát szerzett, majd Budapesten és Tunéziában is arab tanulmányokat folytatott. A Magyar Televízió munkatársaként éveken keresztül tudósított a világ háborús övezeteiből. Riport- és dokumentumfilmjeivel számos díjat nyert.

Georg Büchner - Danton ​halála
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Spiró György - Az ​Ikszek
" ​Mélyen tisztelt Professzor Úr! Kétszer találkoztam Önnel Varsóban 1975. áprilisában, s bár - talán az Ön számára is kellemes meglepetésként - leomlott közöttünk a több nemzedéknyi, nyelvi és egyéb gát, nem mertem megemlíteni, hogy regényt írok nagyszerű monográfiájának hőséről, Wojciech Boguslawskiról, mert mégiscsak szokatlan, hogy egy fiatalnak mondott magyar a lengyel történelem egyik furcsa, lengyel írók által is feldolgozatlan korszakáról írjon regényt. Mégis megírtam, mert a két nép történelme hasonló ugyan, de nem annyira, hogy a kívülállót megbénítanák a tabuk és az előítéletek. Ön Professzor Úr, pontosan tudni fogja, hol tartottam magam szinte kínos pontossággal a megtörtént eseményekhez, és hol tértem el tőlük, kijavítandó a történelem esetlegességeit. Ön tudja, hogy Boguslawski 1799 után már nem próbálkozott Lvovban; hogy csak 1829-ben halt meg; hogy palotáját saját maga építette; hogy Pierozynska nem ápolhatta; hogy Grudzinska nem játszott a Mesternél és csak 1820-ban ment férjhez; regénytechnikai okokból több évet összevontam, és, mit tagadjam, nem kötöttem meg a fantáziámat. De azt is láthatja, hogy kivétel nélkül valamennyi szereplőm történelmi személy, a nagyhercegtől az ügyelőig, az antikváriustól a súgóig, a leírt előadásokat pedig a forrásokhoz híven reprodukáltam. Ön, Professzor Úr, bizonyára betéve tudja az ikszeknek általam szó szerint fordított írásait, amelyek Szwankowski professzornak és Önnek köszönhetően jelentek meg az Ossolineum kiadónál 23 évvel ezelőtt a több mint 600 oldalas, alapos jegyzet- és képanyaggal ellátott kötetben. Számomra az Ikszek Társasága többet jelent a valóban létezett titkos szövetségnél. Látni fogja, hogy regényemben tágabb értelemben mindenki Iksz: az Ipszilonok, a Zérók és a problémáin kívül maradók is, hiszen valamennyien a társadalom tagjai: ez a titokzatos betű a bennünk lakozó közös ismeretlent vagy a tőlünk független, valamennyiünkből táplálkozó megnevezhetetlent egyaránt jelölheti."

Covers_42855
Popol ​Vuh Ismeretlen szerző
19

Ismeretlen szerző - Popol ​Vuh
Egylábú ​Villanás, Törpe Villanás, Zöld Villanás "elmentek a Felségeshez és Tollaskígyóhoz, és azután történt a fény és az élet kigondolása. - Mit tegyünk? Mert valaminek világítania kell az eltartóra és a táplálóra. - Így legyen. - Döntenetek kell erről. Hogy ott a vizek elapadjanak, eltávozzanak, megteremtődjék a Föld, legyen felszíne és simasága, így gondolták el, így mérlegelték. - De nincs imádónk és dicsőítőnk, amíg meg nem formáltuk és meg nem teremtettük az ember alakját és külsejét - így mondták. Így megteremtetett általuk a Föld. Egyedül szavakkal teremtették. Megteremtették a Földet. - Föld! - mondták, és a Föld azonnal megteremtetett. Olyan volt, mint a pára, mint a köd, a teremtés, mint a forgószél. Azután hívták a hegyeket, jöjjenek elő a vizekből. És azonnal ott voltak a nagy hegyek. Csupáncsak erejükkel, csak varázslatukkal idézték elő hegyek és völgyek létrejöttét. Egyetlen csapással teremtettek cédrusligeteket és fenyőerdőket. Örvendezett Tollaskígyó: - Jó, hogy jöttél, ó Ég Szíve és te, Egylábú Villanás, te, Törpe Villanás és te, Zöld Villanás! - Fejezzük be munkánkat, a teremtést - mondták. És egyszerre megteremtették a Földet, a hegyeket és völgyeket, kibontották a vizek ösvényeit, a patakok a dombok között kanyarogtak, és a folyók szétváltak, midőn a magas hegyek felemelkedtek. Ilyen volt a Föld teremtése, mikor megalkotta az Ég Szíve, a Föld Szíve, ahogy nevezik. És ők voltak az elsők, akik erre gondoltak, amikor az Ég még a magasságban függött, és a Földet vizek vették körül. És ezt úgy találták ki, ahogy elgondolták, és úgy tükröződött a maga tökéletességében, ahogy ők létrehozták" - így beszéli el a _Popol Vuh,_ a maja-kicse indiánok nyelvén feljegyzett szent könyv a Teremtés egyik változatát. Ez a mű rögzítette és őrizte meg mindazt, amit a maja-kicsék önmagukról, múltjukról gondoltak és a következő nemzedékekre örökül kívántak hagyni: mítoszaikat, rítusaikat, életmódjukat. A _Popol Vuh_ nemcsak alapvető forrásunk a Kolumbusz előtti indián civilizációk tanulmányozásához, hanem magasrendű irodalmi alkotás is. A történelem, mitológia, néprajz, vallástörténet iránt érdeklődők élvezettel és haszonnal forgathatják az eredeti kódex illusztrációival díszített művet, a "gyékényen ülő indián bölcsek könyvét".

Dorothy Day - The ​Long Loneliness
A ​compelling autobiographical testament to the spiritual pilgrimage of a woman who, in her own words, dedicated herself "to bring[ing] about the kind of society where it is easier to be good.''

George Lucas - Cs. Horváth Tibor - Fazekas Attila - Csillagok ​háborúja
Ehhez ​a könyvhöz nincs fülszöveg.

Dan Simmons - Hyperion
Egy ​pap, egy katona, egy költő, egy tudós, egy nyomozó, egy templomos kapitány és egy diplomata. Hét ember, hét teljesen eltérő életút. S ami közös bennük: a Hyperion. A 29. században az emberiség uralma galaxisokra terjed ki, polgárai gyarmatbolygók százait népesítik be. A Hegemóniát azonban külső és belső veszélyek is fenyegetik: küszöbön áll a háború a barbár számkivetettekkel, miközben az emberi civilizáció életét segítő, kiismerhetetlen MI-k rejtélyes terveket kovácsolnak. A pattanásig feszült helyzetben hét zarándok indul útnak egy peremvidéki bolygó, a Hyperion felé. Úticéljuk a téridő törvényeinek fittyet hányó, legendás Időkripták, és a félistenként tisztelt, rettegett gyilkológép, a Shrike. Heten vágnak neki az útnak, ám közülük csak egy élheti túl a zarándoklatot. Annak az egynek viszont teljesülhet leghőbb kívánsága.

Yuval Noah Harari - 21 ​lecke a 21. századra
Lényegtelen ​információkkal elárasztott világunkban a tisztánlátás hatalom. Vajon értjük még egyáltalán a világot, amelyet alkottunk? Tudjuk, mi történik körülöttünk, melyek a jelen legnagyobb kihívásai és döntései? Tudjuk, hogy mire tanítsuk a gyerekeinket? Ez a könyv nem történelmi narratívának, hanem válogatott leckék gyűjteményének készült. Ám ezek a leckék sem szolgálnak egyszerű válaszokkal. Céljuk, hogy további gondolkodásra késztessenek, és segítsenek az olvasónak részt venni korunk fontos párbeszédeiben. Mit jelez Donald Trump hatalomra kerülése? Mit tehetünk a járványszerűen terjedő álhírek ellen? Miért van válságban a liberális demokrácia? Isten visszatért? Új világháború közeleg? Melyik civilizáció uralja a világot? A Nyugat? Kína? Az iszlám? Nyitva hagyja-e a kapuit Európa a bevándorlók előtt? Meg tudja-e oldani a nacionalizmus az egyenlőtlenség és a klímaváltozás problémáit? Mihez kezdjünk a terrorizmussal? Dr. Harari első könyve, a Sapiens az emberiség múltjával foglalkozott, azt vizsgálta, hogyan vált egy jelentéktelen majom a bolygó urává. A második, a Homo Deus az élet hosszú távú jövőjét tárta fel, arról elmélkedett, hogyan válhat az ember végül istenné, és mi lehet majd az értelem és a tudat sorsa. Ebben a könyvben a jelenre és az emberi társadalmak közvetlen jövőjére koncentrál. Megvizsgálja a világ társadalmait leginkább formáló, és a bolygónk jövőjét legnagyobb valószínűséggel befolyásoló erőket. Egyes részek a technológiára, mások a politikára, a vallásra vagy a művészetre összpontosítanak. Bizonyos fejezetek az emberi bölcsességet ünneplik, mások az emberi ostobaság sorsdöntő szerepét helyezik előtérbe. Mindezen témákon azonban ugyanaz az egy kérdés ível át: mi történik ma a világban, és mi ezeknek az eseményeknek a mélyebb értelme?

Zachary Mason - Void ​Star
_"Kivételes ​regény. A próza hipnotikus szépségével csak a könyv sebessége és központi rejtélye vetekszik, míg a történet - a halandóságról, emlékekről és emberi mivoltunkról - rendkívüli mitológiai erővel bír."_ _Emily St. John Mandel_ A nem túl távoli jövőben a tengerszint megemelkedett és az Egyenlítő menti területek kiürülőben vannak, de még mindig jó gazdagnak lenni San Franciscóban, ahol felfegyverzett drónok tartják távol az elszegényedett tömegeket. Irina nem gazdag, legalábbis nem _annyira_, de mesterséges memóriával rendelkezik, aminek köszönhetően mindenre tökéletesen emlékszik. Közvetítőként dolgozik a megbízói és azok átláthatatlanul összetett mesterséges intelligenciái között. A munka jól fizet, Irina évente egyszer még a Mayo Klinikára is el tud menni belőle, ahol különböző kezelésekkel késleltetik az öregedését. Kern nem mondhatja el magáról mindezt. Egyike azon menekülteknek, akik a várost körülvevő, drónok építette, állandóan terjeszkedő favelákban nyomorognak. A napjait szerzetes módjára tölti, könyörtelenül gyakorolja a különböző harcművészeteket, miközben tolvajként és utcai harcosként próbál napról napra túlélni. Thales egy teljesen másik világban mozog — egy brazil politikusklán sokadik ágának sarja, aki Los Angelesbe menekült, miután egy támadásban megölték az apját, őt pedig megnyomorították. Egy rongyokba öltözött idegen egy nap leszólítja Thalest, és megkérdezi, hogy mire emlékszik az érkezése előtti időkről. Kern az életét mentve kénytelen menekülni, miután rossz célpontot rabol ki. Irina pedig szörnyű titokra bukkan az emlékeiben, amikor felidézi legutóbbi találkozóját a megbízójával. Mindhármuk élete veszélyben van, ráadásul a sorsuk elkerülhetetlenül összefonódik ebben a gyönyörűen megírt történetben, aminek központi témái a mesterséges intelligenciák, az emlékek, a halhatatlanság, valamint a könyörtelen erőszak, amit mindezek birtoklásáért egyesek hajlandóak alkalmazni.

Tom Sweterlitsch - Letűnt ​világok
Shannon ​Moss a Haditengerészeti Nyomozóiroda egyik titkos részlegének az ügynöke, aki már többször vett részt űrutazással vagy időutazással járó küldetéseken. A részleg létezéséről kevesen tudnak, alapvetően két funkciót lát el. A Mélyűr felfedezésével az expedíciók egyrészt az emberiség számára alkalmas bolygókat keresnek. A Mélyidőben történő ugrásokkal pedig lehetséges jövőkbe utaznak, hogy a jelenben megoldhatatlannak bizonyuló eseteket göngyölítsenek fel. Az ugrásokkal azonban vigyázni kell: korábbi expedíciók felfedeztek egy, az ismert világ végső pusztulásával járó eseményt, a Terminust, ami egyre több lehetséges jövőben fordul elő, és az időbeli bekövetkezése minden egyes ugrással közeledik a jelenhez. Nyugat-Pennsylvania, 1997: Shannon Mosst gyilkossághoz riasztják. Egy SEAL-kommandós brutálisan végzett a családjával, ám tinédzser lánya nincs az áldozatok között, és eltűntnek nyilvánítják. A gyilkos a USS Libra nevű űrhajó legénységének tagja volt, ami azonban a korabeli jelentések szerint sosem tért vissza a Mélyidőbe tett ugrásából. Moss saját tapasztalatból tudja, hogy az időutazás komoly mentális traumát okozhat, és arra gyanakszik, hogy a SEAL-kommandós láthatott valamit a jövőben, ami kiváltotta a cselekedetét. Moss az eltűnt lány nyomába ered, és ugrást hajt végre a Mélyidőbe. Különböző lehetséges jövőkbe utazik, hátha talál valamit, ami segít megoldani a jelenbeli ügyet. Nyomozása során azonban olyan információ birtokába jut a Terminusszal kapcsolatban, ami az egész világ jövőjét megváltoztathatja. Tom Sweterlitsch hajmeresztő elképzelésekkel játszadozik ebben a fordulatos és meghökkentő regényben, ráadásul minden ötletét olyan természetességgel tárja az olvasó elé, hogy egy pillanatra sem kételkedünk bennük. De a tudományos-fantasztikus alaphelyzet ellenére a _Letűnt világok_ egy rendkívül emberi történet a felfoghatatlan megértéséről. Igazi mestermű, amely a popkultúra olyan remekeit idézi fel, mint a Twin Peaks, az _Eredet_ és a True Detective – A törvény nevében.

Ryan North - How ​to Invent Everything
What ​would you do if a time machine hurled you thousands of years into the past . . . and then broke? How would you survive? Could you improve on humanity's original timeline? And how hard would it be to domesticate a giant wombat? Don't worry: in How to Invent Everything, bestselling author and time-travel enthusiast Ryan North has figured out the answers to those four questions - and more - just for you. This guide contains all the science, engineering, mathematics, art, music, philosophy, facts, and figures required for even the most clueless time traveler to build a civilization from the ground up. Your new world will be one in which humanity matured quickly and efficiently, instead of doing what we did (i.e., spending 200,000 years stumbling around without language, thinking disease was caused by weird smells, and living completely oblivious to the fact that tying a rock to a string would unlock navigating the entire world). How to Invent Everything is a deeply researched history of the key technologies that made each stage of human civilization possible (from writing and farming to buttons and birth control), but it's as fun and entertaining as a good time-travel novel. It will make you smarter, more competent, and completely prepared to thrive - in any point in history. And, on the off chance you don't one day find yourself stranded in time, this fascinating guide to the ideas and technologies that made us who we are today will at least allow you to make some really interesting cocktail-party small talk with a complete stranger.

Kritiasz - Xenophón - A ​Lakedaimoniak állama / A Lakedaimoniak állama
A ​Kr. e. V-IV. századi athéni gondolkodók a létező demokrácia ellentmondásai és működési zavarai elől gyakran társadalmi utópiák megalkotásába menekültek. Bár az utópia szó elemeiben görög eredetű, összetétele Morus Tamás nevéhez fűződik, a jelenség tökéletesen ismert volt az ókorban is. A görög szerzők háromféle utópiát alkottak. Az első létező országot idealizált, amely erre azért volt különösen alkalmas, mert távol lévén Görögországtól, minden hihetetlen és vonzó tulajdonságát éppen távoli, mesés volta igazolta. Erre példa Egyiptom Hérodotosznál, vagy Platón Timaioszának elején, Perzsia Hérodotosznál, és Xenophón Kürosz nevelkedése c. művében...

Arnold J. Toynbee - Ikeda Daisaku - Válaszd ​az életet
Arnold ​Toynbee 86 éves korában hunyt el, 1975-ben. A Time magazin Einsteinhez, Schweizerhez vagy Bertrand Russellhoz hasonlította, nemzetközi bölcsnek nevezet. Daisaku Ikeda a Nemzetközi Szoka Gakkai nevű tízmilliós tagságú buddhista szervezet elnöke. A szervezet célja a nevelés, a kultúra és a béke ügyének előmozdítása. 1971 és 1973 között sokat beszélgettek azokról az életbe vágó kérdésekről, amelyekkel korunk emberei Nyugaton és Keleten egyaránt szembekerülnek. a két gondolkodó hol írásban válaszolt egymás kérdéseire, hol pedig beszélgetéseket folytatott egymással - ezeket Richard L. Gage magnóra vette és publikálta. A publikációkból állt össze a könyv szövege, amelyet Toynbee professzor maga nézett át és hagyott jóvá, mielőtt úrrá lett volna rajta a halálát előidéző betegség. A két neves tudós sokoldalúan áttekinti e párbeszédekben az ember helyzetét személyes és társadalmi, politikai és nemzetközi, filozófiai és vallási vonatkozásban egyaránt. Számos problémát megvizsgáltak a legszemélyesebb jellegű egyéni kérdésektől kezdve - pl. öngyilkosság, euthanasia - olyan globális témákig, mint a népességnövekedés, a környezetszennyezés vagy a természeti források kimerülése. Nem elvont megoldásokat kerestek, inkább azt fürkészték, miként segíthető elő az egyének fejlődése. Felvetődik persze ily módon az a mögöttes kérdés, hogy képes lesz-e az emberiség megmenteni önmagát a gondolkodás és az erkölcs forradalma útján; ez pedig logikusan tereli a beszélgetést olyan örök problémák felé, mint az ember természete, viszonya más teremtményekhez, a természethez és a világegyetemhez. A két évtizeddel ezelőtt folytatott beszélgetés során Toynbee és Ikeda ténynek tekintik, hogy az ember le tudja pusztítani környezetét és önmagát, mert erkölcsisége - vagy inkább éretlensége - nincs egyensúlyban technikai fejlettségével. Ám ugyanilyen tény az is, hogy az ember alkotta rossz részesülhet ember alkotta gyógymódban, tehát helyreállhat az ember és a világegyetem lényegi egysége. A kötetbe foglalt beszélgetés óta a világ földrajzi és politikai térképe jelentősen megváltozott, de a beszélgetőpartnerek éleslátását és gondolati érzékenységét tanúsítja, hogy a lényegi kérdésekre adott válaszaik mit sem veszítettek aktualitásukból. A könyv elolvasása mély intellektuális élmény.

Lukács György - Történelem ​és osztálytudat
A ​Nagy Októberi Szocialista Forradalom, Lenin korszakos elméleti és gyakorlati munkássága döntő hatást gyakorolt a marxista gondolkodásra, nem kevésbé a filozófiai alapokra is. Annak a marxista reneszánsznak, amely 1917 után indult el, a Történelem és osztálytudat az egyik fontos dokumentuma. Az 1923-ban megjelent tanulmánykötet a 20-as évek egyik leghatásosabb marxista műve volt, és ma újra hat, újra vitatják. Majd fél évszázaddal első megjelenése után most lát először magyar nyelven napvilágot. Kötetünk nemcsak az 1923-as esszégyűjtemény teljes anyagát tartalmazza, hanem megtalálható benne 1918-tól 1922-ig a szerző minden jelentős politikai és filozófiai írása. Fölvettük még a könyvbe a Blum-tézisek-et, a magyar kommunista párt jelentős elméleti dokumentumát, amelynek szerzője Lukács György volt.

Hamvas Béla - Szilveszter ​/ Bizonyos tekintetben / Ugyanis
HAMVAST ​joggal lehet az egyik legnagyobb magyar írónak tekinteni, és az esszéirodalom vonatkozásában is az élvonal élvonalában van. Mindent tudott írni, de mindenekelőtt esszét. Abban teljesen egyedülálló. Hamvas mindig ez is maradt elsősorban; ő író volt; első-, másod-, és harmadsorban is. Olyan író, aki mint tradicionális szerző - gondolkozó is teljes mértékben megállja a helyét, de aki irodalmi módon közelített, és az író - irodalmár felelősségével - felelőtlenségével kapcsolódott ezen tematikumokhoz. Ezért egy nagyon érdekes dolog alakult ki vele kapcsolatban, ugyanis Hamvas Bélát tisztelni lehet és tisztelni kell, követni azonban nem lehet. Ez nem kivitelezhető.

Baka István - Összegyűjtött ​versek
Baka ​István összegyűjtött versei költői életművének eddigi legteljesebb gyűjteménye. Szerkesztői és szöveggondozói elveiben jelen kiadás követi a Tiszatájnál megjelent életműsorozat Versek (2003) című kötetét. A költői életmű gerincét e kiadásban is az 1996-ban, már a szerző halála után megjelent Tájkép fohásszal című kötet alkotja (Jelenkor kiadó). Jelen kiadás függeléke az azóta eltelt időszakban előkerült Baka-kéziratok közlésével bővült.

Gion Nándor - Virágos ​katona
Ősz ​hajú, öreg emberekkel beszélgettem, arra kértem őket, hogy meséljenek nekem régi, érdekes történeteket. - Milyen régi történeteket? - néztek rám csodálkozva. - Hatvan-hetven évvel ezelőtti történeteket - mondtam. Sok mindent összeolvastam már arról a korról, a századfordulóról és a századelőről, tudom, hogy mennyibe került akkoriban egy mázsa búza, mekkorák voltak a munkabérek, és milyen politikai pártok tevékenykedtek. Sok kérdést tettem fel az öreg embereknek, türelmesen meghallgattak, de nem válaszoltak a kérdéseimre - csak arról beszéltek, amit érdemesnek tartottak feleleveníteni, arról sem sokat. Beszéltek egy rablógyilkosról. Beszéltek egy falábú verklisről, egy álmodozó falusi kanászról, egy német molnárcsaládról. - Hatvankilós zsákokat hordtam a malom padlására - mondta egy szép arcú öregasszony. A legszebb öregasszony, akit valaha láttam.

Pintér Béla - Újabb ​drámák
Pintér ​Béla és Társulata a 2018/19-es évadban ünnepli 20 éves fennállását, ebből az alkalomból jelenik meg a Pintér Béla-drámakötet folytatása. Szeptember 21-én az Átrium ad otthont az Újabb drámák című kötet bemutatójának, melyet a szerző az alábbi szavakkal ajánl olvasóinak: Az első drámakötetem megjelenése óta eltelt öt évben írt munkáimat tartalmazza ez a könyv a keletkezés sorrendjében: Titkaink, BÁRKIBÁRMIKOR, Fácántánc, Szívszakadtig, Ascher Tamás Háromszéken. A szívemnek oly kedves A bajnok, mely a Fácántánc és a Szívszakadtig között született, mivel opera, értelemszerűen nem kerülhetett a kötetbe. Terveink szerint a Parasztoperához hasonlóan kiadjuk majd CD formájában. Afféle ráadásként azonban közzétesszük az Ascher Tamás Háromszéken szerzői változatát, mely jóval hosszabb, mint az előadásszöveg. A kihúzott részek a megvalósult előadásban feleslegessé váltak, ám bízom benne, hogy a verses, elbeszélő forma miatt olvasva élményszerűek, élvezhetőek. A kötet megjelenésének elsődleges apropója társulatunk fennállásának húszéves évfordulója.

Pintér Béla - Drámák
Pintér ​Béla az egyik legsikeresebb alternatív színházcsináló ma. A Társulat 1998-ban alakult, és az elmúlt 14 év során 17 ősbemutatót tartott a budapesti Szkéné Színházban, egyet pedig a Nemzeti Színházban. Célja, hogy a társadalom és saját személyük kritikus-ironikus megfigyelései alapján - a szó egészséges értelmében vett - nemzeti ihletettségű, kortárs színpadi műveket hozzanak létre. A valóság és az álom, az autentikus és a giccs elegyéből, valamint a magyar népi kultúra egyes elemeiből épül fel az a szürreális világ, mely összes korábbi darabját jellemzi. Kötetünk nyolc drámát tartalmaz.

Primo Levi - The ​Periodic Table
The ​Periodic Table is largely a memoir of the years before and after Primo Levi’s transportation from his native Italy to Auschwitz as an anti-Facist partisan and a Jew. It recounts, in clear, precise, unfailingly beautiful prose, the story of the Piedmontese Jewish community from which Levi came, of his years as a student and young chemist at the inception of the Second World War, and of his investigations into the nature of the material world. As such, it provides crucial links and backgrounds, both personal and intellectual, in the tremendous project of remembrance that is Levi’s gift to posterity. But far from being a prologue to his experience of the Holocaust, Levi’s masterpiece represents his most impassioned response to the events that engulfed him. The Periodic Table celebrates the pleasures of love and friendship and the search for meaning, and stands as a monument to those things in us that are capable of resisting and enduring in the face of tyranny.

Jordan B. Peterson - 12 ​Rules for Life
What ​does everyone in the modern world need to know? Renowned psychologist Jordan B. Peterson's answer to this most difficult of questions uniquely combines the hard-won truths of ancient tradition with the stunning revelations of cutting-edge scientific research. Humorous, surprising and informative, Dr. Peterson tells us why skateboarding boys and girls must be left alone, what terrible fate awaits those who criticize too easily, and why you should always pet a cat when you meet one on the street. What does the nervous system of the lowly lobster have to tell us about standing up straight (with our shoulders back) and about success in life? Why did ancient Egyptians worship the capacity to pay careful attention as the highest of gods? What dreadful paths do people tread when they become resentful, arrogant and vengeful? Dr. Peterson journeys broadly, discussing discipline, freedom, adventure and responsibility, distilling the world's wisdom into 12 practical and profound rules for life. 12 Rules for Life shatters the modern commonplaces of science, faith and human nature, while transforming and ennobling the mind and spirit of its readers.

Karl Marx - Gazdasági-filozófiai ​kéziratok 1844-ből
A ​"Gazdasági-filozófiai kéziratok" abban az időszakban keletkeztek, amikor Marx már áttért az idealizmusról a dialektikus materializmusra és a forradalmi demokratizmusról a kommunizmusra, és hozzáfogott az új világnézet elméleti, tudományos megalapozásának kidolgozásához. Marx 1844-ben már kapcsolatot tartott Párizsban az Igazak Szövetsége és a legtöbb francia titkos munkástársaság vezetőivel és magukkal a kommunista munkásokkal. Ekkor még nem volt tagja és szervezője a mozgalomnak, de sorsát már egy életre összekapcsolta a forradalmi mozgalom sorsával. Ennek szolgálatába állította egész elméleti tevékenységét.

Vlagyimir Iljics Lenin - "Baloldaliság" ​- a kommunizmus gyermekbetegsége
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Pléh Csaba - Boross Ottilia - Bevezetés ​a pszichológiába
A ​kötet a nagy sikerű Atkinson et al.: Pszichológia c. tankönyvhöz készült szöveggyűjtemény: fejezetenként legalább két-három, az eredeti szerkezethez illesztett olvasmány egészíti ki az alaptankönyv szövegét. Az olvasmányok kisebb részben nehezen hozzáférhető klasszikus, nagyobb részben pedig a legfrissebb tudományos anyagot mutatják be, utóbbi esetben a „nyitott kérdések” világos expozíciójával. A kötet alapvető célja, hogy az olvasmányok révén a felhasználót megismertesse a pszichológia tudományos eredményeinek keletkezésével. Ez a szemléletalakítás két irányban is sajátos mondanivalót hordoz. A bölcsészeti érdeklődésűek és a társadalomtudósok számára bemutatja a kísérleti, az ember szellemi mozzanataira irányuló szemlélet keletkezését, a „keményebb” természettudományok számára pedig azt, hogy milyen a humán tudományok sajátos kérdésfeltevése, eredményeik mennyire kontextusfüggőek. A szövegekhez kapcsolódó apparátus is igen gazdag: a szerző életútja, néhány esetben szerzői interjú, webforrások, filmforrások lelőhelyei, feladatok.

Philip K. Dick - Különvélemény
Kevés ​olyan science fiction írót ismerünk, akinek hatása egyformán meghatározó eleme napjaink populáris és magas kultúrájának. Philip K. Dick közülük való. Sokszor tébolyodottnak tűnő, mégis kétségtelenül zseniális látnoki megnyilatkozásai korunk alapvető kérdéseit feszegetik. Így talán nem véletlen, hogy egymást követik az írásaiból készült filmfeldolgozások. Példa erre a Szárnyas fejvadász, az Emlékmás, az Imposztor, és a Különvélemény is. Történetei egyszerre vetették meg napjaink népszerű negatív utópiáinak - a cyberpunk műfajának - alapjait, és ötvözték a korabeli amerikai sci-fit egyfajta borongós, cinikus társadalomkritikával. Ilyen novella a Különvélemény is, melyben a rendőrség látnokok segítségével bukkan a még meg sem történt - bűncselekmények nyomára. A rendszer félelmetes hatékonysággal működik mindaddíg, amíg meg nem vádolnak egy zsarut, akinek ezután nem marad más választása, mint menekülni, és válaszokat találni a kínzó kérdésekre: valóban gyilkosságot fog elkövetni? Milyen szerepet játszott eddig az embertelen gépezet működésében? És legfőképpen: kicsoda ő egyáltalán.

James Blish - Doctor ​Mirabilis
Blish ​created a trilogy, each volume of which dealt with an aspect of the price of knowledge, & gave it the overall name of After Such Knowledge (from a T.S. Eliot quote). The 1st published, A Case of Conscience (winner of the '59 Hugo Award as well as 2004/1953 Retrospective Hugo for Best Novella), showed a Jesuit priest confronted with an intelligent alien species, apparently unfallen, which he eventually concludes must be a Satanic fabrication. The 2nd, Doctor Mirabilis, is a historical novel about the medieval proto-scientist Roger Bacon. The 3rd, actually two short novels, Black Easter & The Day After Judgment, was written using the assumption that the ritual magic for summoning demons as described in grimoires actually worked. In that book, a powerful industrialist & arms merchant arranges to call up demons in the midst of a modern world crisis, resulting in nuclear war & the destruction of civilization. Black Easter is devoted to that element of the plot; The Day After Judgment is devoted to exploring the consequences of the destruction of the world, with an extraordinary ending in both narrative & theological terms.

Richard Matheson - The ​Shrinking Man
While ​on a boating holiday, Scott Carey is exposed to a cloud of radioactive spray. A few weeks later, following a series of medical examinations, he can no longer deny the extraordinary truth. Not only is he losing weight, he is also shorter than he was. Scott Carey has begun to shrink. Richard Matheson's novel follows through its premise with remorseless logic, with Carey first attempting to continue some kind of normal life and later having left human contact behind, having to survive in a world where insects and spiders are giant adversaries. And even that is only a stage on his journey into the unknown.

Kollekciók