Ajax-loader

Gzsofia

Rate_positive 97 Rate_neutral 5 Rate_negative 2

2911 napja velünk van 115 napja láttuk utoljára 115 napja hibernálva van

Badge-valentin-szeret Badge-stoppos-10 Badge-stoppos-1 Capa Eger Panda Mehecske Bagoly Nonap1_300 Make_love_and_read_300 Badge-jobbmunkas Badge-jomunkas Badge-onkentes Badge-aktivista Badge-hardrukkcafe_20

Kívánságlista és stoppolások

Ezeket a könyveket szeretné a felhasználó elolvasni.

összes (81)

Covers_85610
17

Ismeretlen szerző - Evészavarok ​és testképzavarok
A ​kötet bemutatja az evés- és a testképzavarok típusait, kialakulásuk biológiai és pszichológiai hátterét, társadalmi és kulturális tényezőit, s számot ad a terápiás módzserekről is. A 39 fejezetben összefoglalt információk hasznos tájékoztatást jelentenek mind az evés- és testképzavarokkal foglalkozó szakemberek, mind a betegek és hozzátartozóik számára. A fejezetek szerzői a Magyar Pszichiátriai Társaság Evészavar Szekciójának tagjai, a kötet szerkesztői: dr. Túry Ferenc a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének intézetvezető professzora, és dr. Pászthy Bea a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának osztályvezető főorvosa.

Ismeretlen szerző - Település- ​és környezetegészségtan I-II.
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.

Uj Péter - A ​hőstermelő
Válogatás ​a szerző Népszabadságban megjelent írásaiból 1995-től napjainkig. Hova lett Ingrid, a bajszos Karl Marx Stadt-i gerelyhajítónő? Mit rejt a világosbarna kétzsebes csehszlovák műbőr sporttáska? Ki tépte ki a Pajtás újságból a Magyari Béla-posztert? Ül a betonon a detektív, forgatja a zsebrádiót, antenna csőváz - laposelem leukoplaszt obligát -, merről jön a Kossuth? Belök egy Rudit, pöttyös és magyar, évszaknak megfelelő, álruhának barna kiskosztümöt vett föl, aranyszínű alamínium gyík elegáns a gallérján, az idő kellemes, monoxid. Valami reccsen, Kossuth jön. "A magyar labdarúgó-válogatott az Azerbajdzsán elleni Európa-bajnoki selejtező mérkőzést követően a népligeti Hotel FTC-ben folytatja felkészülését a következő, Románia elleni találkozóra." Morfondír. Hogy lehet egy hotelban készülni? (Kényelmesen.) Csak nehogy sérülés legyen! Lisztes beragad a liftbe, vagy mittudomén. Beszorul egy hátvéd hüvelykujja a bowlinggolyóba. A detektív nem izgul. Valamit sutyorog az aranyszínű alamínium gyíkba, fölhajtja a gallérját. Ez a futballkérdés meg lesz oldva, mondja magában, elhúzott félmosollyal. Káderpolitika, gyerekek.

Covers_207337
Környezet-egészségtan Ismeretlen szerző
6

Ismeretlen szerző - Környezet-egészségtan
A ​könyv foglalkozik a humán ökológiával, az ember és környezetének kapcsolatával, az emberi tevékenység által megváltozott ökoszisztémával, a környezetvédelem jelentőségével. A környezet-epidemiológia keretében - többek között - bemutatja Magyarország környezet-egészségügyi állapotát, a környezeti eredetű betegségek molekuláris epidemiológiáját, a környezeti expozíció típusait, azok osztályozását és vizsgálati módjait, valamint a térinformatika jelentőségét a környezet-egészségtanban.

Gerald Durrell - Lee Durrell - Az ​amatőr természetbúvár
Gerald ​és Lee Durrell Az amatőr természetbúvár című könyve bizonyára elnyeri minden természetbarát tetszését: a bogarakat gyufásskatulyába gyűjtő kisdiákét éppúgy, mint a szenvedélyes madármegfigyelőét, a ki-kiránduló családét éppúgy, mint a komolyabb tanulmányokra készülő természetbúvárokét. Gerald Durrell azt szeretné, ha egy kicsit mindannyian természetbúvárok lennénk, és megtanulnánk megőrizni a ma még oly gazdag élővilágot az utánunk jövő nemzedékek számára. Könyvének fő mondanivalóját éppen ezért a gyakorlati tudnivalók alkotják: mi a teendő a terepen és otthon. A szerző végigvezeti az olvasót a Föld legkülönbözőbb tájainak természetes élőhelyein, és megmutatja, mit kell keresnünk, hol kell keresnünk, mire következtethetünk a látottakból és mit érdemes hazavinni további tanulmányozás vagy preparálás céljából. Az amatőr természetbúvár hatalmas ismeretanyagával, gyönyörű képeivel és a Gerald Durrelltől megszokott remek történetekkel a család minden tagjához szól. Kagylószedéshez és lábnyomok azonosításához, rovar- vagy növénygyűjtemény létesítéséhez és egy-egy fa életközösségének föltérképezéséhez, a vadak védelméhez és hogy egyszerűen csak észrevegyük kiránduláskor, amit érdemes - mindehhez útmutatást és ösztönzést ad ez a könyv.

Pierre Bourdieu - Férfiuralom
A ​férfidominancia, a férfifölény oly mélyen gyökeredzik tudattalanunkban, hogy észre sem vesszük. A szerző a mediterrán kabil társadalom leírásával tárja föl a férfiközpontú tudattalan jelképes struktúráit, mely a mai férfiaknál és nőknél is tovább él, arra is keresve a választ, hogy melyek azok a mechanizmusok és intézmények, melyek bevégzik a kategóriák átörökítésének munkáját, s hogy lehetséges-e ezek semlegesítése, és az általuk elfojtott, változtató erők felszaba-dítása?

Thomas Dormandy - A ​fehér halál
E ​könyv a tuberkulózis egészének a története; társadalmi és művészeti következményeinek teljes áttekintése. A szerző szemléletes, széles látókörű elbeszélése nyomon követi a gyógyulásért folytatott évszázados kutatás történetét és kiegészíti a kór mindenre kiterjedő, közérthető leírásával. Bemutat egyéni sorsokat, orvosokat, művészeket, írókat és zenészeket, akiknek életét és munkáját meghatározta (és gyakran tragikusan rövidre szabta) a betegség. A tuberkulózis híres áldozatai között ott találjuk John Keats mellett a Bronté nővéreket, Chopint, Csehovot és Csokonait - de ez a kór csaknem minden családból érintett valakit. Igazi nagyszabású gyilkos volt, ám nem járványként jelentkezett, hanem állandóan jelen volt a társadalomban - ez az egyetlen betegség, amiből kulturális jelenség lett. Mára szertefoszlott az a különlegesen sűrű levegő, ami a morbus hungaricus-t körülvette és félelmetessé tette mind a társadalom. mind a védtelen családok számára. Eltűntek a tüdőszanatóriumok, és az emberöltőkön át rettegett betegségből előbb tankönyvi fejezet lett, majd lábjegyzetté zsugorodott. Ám a tuberkulózis egyáltalán nem a múlt betegsége. A Föld jelentős részén még mindig nagyobb gyilkos, mint az AIDS, és Európában, valamint Amerikában is új, ellenállóbb baktériumtörzsek fenyegetnek újjáéledésével. A Fehér Halál ugyanakkor nem csupán a tuberkulózis története. A könyv emberi sorsai rádöbbentik az Olvasót, hogy még a reménytelen gyötrelem sem pusztíthatja el a Reményt, és a gyógyíthatatlan betegség nem a végzetet, a belenyugvást és a lemondást jelenthette a szenvedők számára, hanem az önfeláldozás, a kreativitás és a képzelet mozgatóerejét. Ez a Fehér Halál rejtett, értékes üzenete. Thomas Dormandy Budapesten született. 1944-ben érettségizett a Piarista Gimnáziumban, majd 1945-ben családjával együtt Nagy-Britanniába költözött. 1951-ben doktorált Londonban, egyetemi aranyéremmel. Jelenleg is Londonban él feleségével és négy gyermekével. Orvos, tudós, festőművész és író, több mint kétszáz tudományos közlemény és könyv szerzője, számos nemzetközi orvostudományi díj és elismerés birtokosa. Nagy-Britannia, Franciaország és az USA több egyetemén dolgozott meghívott vendégprofesszorként. Az 1976-ban alakult Nemzetközi Szabadgyökkutató Társaság (International Society of Free Radical Research) első elnökévé választotta. A tuberkulózis története életre szóló érdeklődési területet jelentett számára. A Fehér Halál tudományos bestseller lett az Atlanti-óceán mindkét oldalán, elnyerte a legjobb tudományos ismeretterjesztő könyveknek adható Aventis-díjat és 2000-ben a New York Association of Public Libraries az öt legfontosabb angol nyelven megjelent könyv közé sorolta.

Marczal Gabriella - Mérgező ​növények, növényi mérgezések
Hazánk ​növényflórája igen gazdag, ráadásul "virágzik" az otthoni lakás és kert növénykultúra. Az emberek jelentős része azonban nem ismeri a növényeket. Ennek következménye, hogy mérgezések is történhetnek velük. A kertben ültetett növények egy része is mérgező. Rendszeresen látni a kertekben, parkokban pl. az aranyesőt, és az utóbbi években megjelent az angyaltrombita is. A közelmúltban felmérés történt Budapest egyes kerületeiben az óvodák és iskolák környékére ültetett növényekről. Megállapítást nyert pl., hogy az egyik óvodakert homokozója környékére ricinust ültettek, melyről köztudott, hogy 1-2 magja is halálos mérgezést okozhat. Ez azt bizonyítja, hogy az óvodai szakemberek egy része sincs tisztában az egyes növények veszélyes voltával. A Semmelweis Egyetem Farmakognózia Intézetét rendszeresen keresik fel személyesen, illetve telefonon növényi mérgezésekkel kapcsolatban. Leggyakrabban aranyeső, seprőzanót, hóbogyó és kutyatejfélék szerepelnek a megkeresések között, hogy csak néhányat említsünk.

Losonczy György - A ​klinikai epidemiológia alapjai
A ​betegellátásból eredő fertőzések tényét és kiküszöbölésük fontosságát világviszonylatban elsőként Semmelweis igazolta a XIX. század közepén, amikor az orvosok által közvetített gyermekágyi láz a kórházban szülő nők 20-30%-ának halálát okozta. Azóta az orvostudomány fejlődése sokat javított a helyzeten, de a gond ma is élő. Nálunk évente százezrekre rúg a több mint hatvanféle kórházi fertőzésforma, és ezrekre az ezeknek nyomán elhaltak száma. Hasonló a helyzet külföldön is. E könyv a kórházi eredetű fertőzésféleségek járványtanával foglalkozik. Losonczy e tárgykörben megjelent hat könyvének eme összefoglalása, az idevágó ismeretek korszerűsítése, az újabb kutatási és gyakorlati eredmények ismertetése, valamint mindezek egy új, önálló orvostudományi szakágazat keretébe foglalása jól szolgálhatja az orvosok, elsősorban a gyógyító orvostársadalom e fertőzések megelőzését célzó tevékenységét. Elősegíti továbbá e széles problémakör eddiginél világosabb áttekinthetőségét, a betegellátás korszerűsítését, a betegek szenvedésének csökkentését, valamint a betegellátó személyzet saját felelősségének felismerését és enyhítését. A monográfia összefoglaló jellege, újszerűsége, fontossága és aktualitása szükségessé teszi, hogy tartalmát minden hazai orvos minél alaposabban tanulmányozza és alkalmazza a mindennapi élet gyakorlatában. Hasznosságát garantálja a szerző és a társszerzők több évtizedes tapasztalata, széles körű tudományos munkássága és gyakorlata e téren.

Saád Katalin - Csupaszon
Saád ​Katalin első és nyomban nagysikerű könyve a Találkozások, 1984-ben jelent meg, ezt követte volna a Csupaszon c. regény, amelyet a nyilvánosság tekintete elől elsodort a hirtelen jött rendszerváltás, a kiadói nyomor, a csőd hátán csőd állapot. Az évek óta megjelentetésre váró művet ennek ellenére sokan olvasták, sokan olvassák azóta is, irodalmi és ''civil'' berkekben már kézirat formájában elhíresült. A Csupaszon című regény szociografikus ihletésű, s az elhaladt idő ellenére mondhatjuk: ideje a jelen, helyszíne Tiszazug, ahol néhány asszony napjainkban is döbbenetesen hasonló indítékból, hasonló módszerekkel gyilkolja meg férjét, mint annak idején, 1929-ben nagyanyáink. Van, aki vagyonért öl, van aki csak azért, hogy megszabaduljon a zsarnok és elviselhetetlen férfitől. A regény, időnként vérfagyasztó történetek útján teremt gonosz és kapzsi alakokat, szeretetre méltó, de korántsem szánalmas szerencsétleneket. Még tiszta ember is van, kettő, a faluban. Az egyik a falu bolondja, a másik egy meghasadt lelkű idős asszony. A regény cselekménye fordulatos, a szerző léleklátása kitűnő, mesét teremtő képessége mindvégig képes lekötni az olvasó figyelmét. Legyünk őszinték, mindez így együtt, manapság, nem kis teljesítmény.

Jónás Tamás - Lassuló ​zuhanás
Hosszasan, ​lassan írni arról, mi a jó. Tömören és gyorsan arról, mi a szép. Elbeszélgetni azokkal, akik a közelemben vannak, parttalanul, de mély tartalommal. Felfedezni az embert, először csak a figyelemmel, aztán az átadással: megélni az ő igazságait, és megmutatni neki a magaméit. Bizalommal kezdeni, s megtartani a bizalmat. Dolgozni a közelségért, kínálni alkalmakat és tereket magamból. Kivárni, amíg igazít magán a másik, abban a ritmusban, ahogy neki kényelmes, és nem sürgetni semmilyen változást. Elfelejteni, amit el kell. Tudni, hogy mit kell elfelejteni. Meghallani minden kopogtatást. Nem késni a válaszokkal, megérteni a kérdésekben lévő állításokat. Ismerni magam, a határaimat, és nem figyelmeztetni senkit a határaira. Erőm szerint vállalkozni új dolgokra. A régi dolgokat becsülettel, kitartó figyelemmel és azonos minőségű odaadással fenntartani. A gyerekek közelében maradni. Egyre pontosabban fogalmazni meg, s nem szabadon repülni hagyni a gondolatokat. Megörökíteni valamit abból, amit a szívem mélyén fontosnak érzek. Megmaradni a megérzéseknél. Bátornak lenni, hogy irracionálisnak tűnő dolgok is engedtessenek megtörténni. Annak lenni, aminek látszódom, és annak látszódni, ami vagyok. Jelen lenni. Tudni, hogy múlt vagyok. Felesleges reményekkel nem terhelni sem mást, sem magam. Néha megtébolyodni, s mindig visszatalálni. Kimondani, amit nehéz, és elhallgatni, amit könnyű lenne kimondani. Igényesnek lenni. Igénytelennek lenni. Elkezdeni, és befejezni.

Fecseg%c5%91_j%c3%b3n%c3%a1s
Fecsegő ​Jónás Ismeretlen szerző
2

Ismeretlen szerző - Fecsegő ​Jónás
Nagy ​magyar írók szebbnél szebb meséit mutatja be ez a gyűjtemény. Olyan klasszikus vagy éppen napjainkban klasszikussá vált írókét, akik odaadással ültették maguk mellé a gyerekeket, és képzeletük legszebb virágait, rejtett érzéseik legjavát kínálták nekik egy-egy megkapó, felemelő vagy vidám történetben. Jókaitól, Mikszáthtól kezdve Gárdonyin, Mórán, Krúdyn át Tersánszky Józsi Jenőig, Tamási Áronig, Fekete Istvánig és Áprily Lajosig csupa olyan magyar író meséjével találkozik itt a gyerekolvasó, akit később jobban meg fog ismerni, és egészen bizonyosan meg fog szeretni. A T. Aszódi Éva által válogatott kötet külön érdekessége, hogy még Radnóti Miklóstól, sőt Babits Mihálytól is bemutat egy-egy szép, emlékezetessé váló mesét. A reprezentatív mesegyűjteményt Reich Károly ihletett, költői hangulatú, szép illusztrációi díszítik.


Elérhető példányok

A felhasználónak nincsenek elérhető könyvei jelenleg.


Sikeres passzolások

Ezek a felhasználó sikerrel lezárt rukkolásai, amelyek passzal végződtek.

összes (64)

Covers_413597
elérhető
3

Ismeretlen szerző - Világjáró ​útikalauz - Olaszország
Olaszország ​páratlanul gazdag kultúrája, csillogó azúrkék tengerpartja minden utaznivágyót csábít. Aki egyszer eljut ebbe a gyönyörű országba, feltétlenül meg kell néznie Velencét, Rómát, Pizzát, Nápolyt, Milánót, hogy csak a fontosabb helyeket ajánljuk, de útikönyvünkben még számtalan szebbnél-szebb úticélok találhatóak. Ezt az útkönyvet azoknak ajánljuk, akik felkészülten szeretnek útnak indulni, mert segítséget nyújt az ország megismerésében, felfedezésében - az általános tudnivalóktól kezdve egészen a látnivalók leírásáig. Arra törekedtünk, hogy minden lényeges információ megtalálható legyen és kis formátuma miatt akár egy nadrágzsebben is elférjen. Mindenkinek jó utat és kellemes kikapcsolódást kívánunk. A legkedveltebb városok, néznivalók, szállás- és szórakozóhelyek

Leonard Bernstein - A ​muzsika öröme
A ​Televízió jóvoltából ma Leonard Bernstein (*1918) arca, zenemagyarázata éppolyan népszerű, mint a West Side Story dallamai – nálunk, Magyarországon is. Különös örömmel nyújtunk hát át most egy csokorra valót Bernstein tisztelőinek, írásaiból. Ezeket két könyvéből, „A muzsika öröme" és „A zene végtelen változatossága" című kötetéből válogattuk. Bernstein nemcsak a zenei, de minden fajta ismeretterjesztés utolérhetetlen mestere. írásainak varázsa éppúgy magával ragad, mint szavaié a képernyőről. A nagy amerikai karmester és zongoraművész, a világhírű zeneszerző egyedülálló módon ért hozzá, hogy kedvesen, szakmabeli és laikus számára egyaránt világosan, akár köznapi példákkal megvilágítva, de mégis mindig szakszerűen, a szokásos belemagyarázások nélkül beszéljen a zenéről. És nem csak beszél: hallani, hallgatni tanít, az élet egyik legszebb adományának élvezetére. Mert szavai nyomán „ragályossá" válik a zene – Bernsteinből kiapadhatatlanul sugárzó – szeretete. Így van ez akár Bachról vagy a dzsesszről, Beethovenről vagy a musicalről, a felhangokról, a ritmusról vagy a modern muzsikáról beszél, akár a vezénylésről vagy a zeneszerzői ihletről. A TV-ben bemutatott zenéket itt ábrák, kottapéldák helyettesítik. De aki nem tud kottát olvasni, az is megérti az összefüggéseket, magából a szövegből.

Henry David Thoreau - Walden ​/ A polgári engedetlenség iránti kötelességről
„Egy ​enyhe esti hang a fülem által felmagasztal, és az életet kimondhatatlanul ünnepélyessé teszi körülöttem. Lehet, az Uranust hallom, lehet, hogy a zsalu sarokvasát.” Napló, 1841 Thoreau, Thoreau – elsuttogott, titkos jelszó is lehetne, a természettel harmóniában élőké. A XIX. századi Amerikában Rousseau eszméjét a gyakorlatban megvalósító Ember – nem az Író – valóságosan is titkos: amennyiben elfelejtett. Pedig Whitman és Emerson társa: a természetet mint szabadságot meghódító és értelmező, azzal harmóniát kereső lény. Naiv eszmefuttatásokban mutatja ki a gyakorlatias társadalom ésszerűtlenségét, ám nem elégszik meg ennyivel. Két éven át a vadonban él – a Walden-tó mellett –, saját kezével teremtve meg életfeltételeit. „Mélyen akartam merülni az életbe, kiszívni csontja velejét, olyan erőteljesen, spártai módra akartam élni, hogy megfutamodásra kényszerítsem mindazt, ami nem élet...” Ennek a társadalomból való „kivonulásnak” krónikája a könyv; olyan ízekkel, szagokkal, hangokkal, fényekkel, hogy ehetnénk-ihatnánk belőle, fürdőzhetnénk benne. Ezt megtenni nem tudjuk – csak szellemünkön leng keresztül valami régi-friss fuvallat. Thoreau, Thoreau – egy hangosabb jelszó is lehetne, a polgári engedetlenségéé. Az õ nevéhez fűződik ez a fogalom – ugyanis ő írta le először: Civil Disobedience. Mondván, az állampolgár joga, sőt kötelessége, hogy bizonyos körülmények között nem-kollektív erőfeszítéssel az erkölcsileg helyes magatartásra magánemberként kényszerítse az államszervezetet. Mert az öntörvényű író-filozófus a maga módján akart lélegezni. A kormányhatalomnak „nem lehet joga a teljes személyemre és vagyonomra – vallotta –, hanem csak annyi, amennyit átruházok rá. ... Engem csak azok kényszeríthetnek valamire, akik valamilyen magasabb törvénynek engedelmeskednek, mint én.”

Gerlóczy Márton - Igazolt ​hiányzás
Idilli ​boldogságban, részben vidéken eltöltött gyermekkora után a 21 éves szerző megvívta kilátástalannak tűnő harcát a hagyományos és "liberális" oktatási intézményekkel, édes- és nevelőapáival, a betonsivatagos, fővárosi környezettel, egyszóval: a nagy, büdös élettel. Erről számol be ellenállhatatlan sodrással és kíméletlen humorral az érettségiig el se jutott "rossz tanuló", akitől megannyi "eminens" sokat tanulhatna. "Az írás, az igazi írás - igazírás - radikális tett. Nem lehet tekintettel sem Istenre, sem emberre, sem senki másra. Gerlóczy Márton első regénye ilyen írás. Olvasható pedagógiai regényként, családregényként, ifjúsági regényként, pszichológiai regényként, kalandregényként, mindegy. Rólunk szól. Minden oldaláról, minden soráról az olvasónak saját maga jut eszébe." Bächer Iván Gerlóczy Márton első regénye, az "Igazolt hiányzás" szikrázóan tehetséges munka. Árnyalt, pontos, színes; birtokában van az írói kifejezés teljes eszköztárának. Élményvilága magától értetődően behatárolt. Életkora miatt ennél tágabb nem is lehetne. Ha összegeznem kellene a véleményemet, írója óriási ígéret, s joggal remélhetjük, hogy ezt az ígéretet be is váltja. Ehhez minden adottsága megvan. Göncz Árpád "Hát ilyen nincs! Hihetetlen. Húsz éves. Na, jó huszonegy. És így ír! Honnan pattant elő? Honnan? Ilyen fegyverzetben? Mindegy, itt van, megérkezett. Üdvözölni kellene, nem? Megteszem én, egyike első olvasóinak. Az egyszerű olvasó. Íme. Isten hozott a magyar irodalomban, Gerlóczy Marci. Márton. Jancsó Miklós Forrás: http://www.gerloczymarton.hu/

4927_enekaz
Ének ​az óvodában Ismeretlen szerző
47

Ismeretlen szerző - Ének ​az óvodában
Forrai ​Katalin könyve az alapfokú ének-zeneoktatás nélkülözhetetlen segédeszköze, amely a zenei kultúra továbbadásában, a magyar népzenekincs megismertetésében, a zenei készségek fejlesztésében nyújt szakmai, módszertani segítséget. A szinte teljes óvodai dalanyagot felölelő zenei példatár az otthoni és óvodai énekléshez, játékhoz, zenehallgatáshoz kínál 330 régi és új mondókát, dalt és énekesjátékot. A kötetet, amelyet minden zenét kedvelő, gyerekekkel foglalkozó felnőttnek, iskoláknak, óvodáknak és könyvtáraknak ajánlunk, Rogán Miklós szemléltető ábrái és rajzai díszítik.

Simone de Beauvoir - A ​második nem
Simone ​de Beauvoirt nem kell bemutatni a magyar közönségnek. Számos munkája jelent meg magyar fordításban - regényei, útinaplója, önéletrajza -, amelyeknek érzelemmentes szenvedélyessége és szemléletes logikája érdekes színek, ízek és hangulatok igézetével keríti hatalmába az olvasót. Beauvoir alapjában véve filozófus elme; az elemi képletek, a nagy összefüggések, a determináló erővonalak érdeklik, s a keze alatt formálódó művészi anyagból áradó kérdésekre a polgári radikalizmus és az egzisztencializmus oldaláról keresi a választ. Társadalomelemző, bölcselkedő munkái közül a legjelentősebb A második nem, amely 1949-ben hagyta el a sajtót, de azóta sok új kiadása jelent meg és bejárta az egész világot. A szerző a nő, a "második" nem helyzetét vizsgálja korunk társadalmában, s küzd a "másodrendűség", "másért-valóság" ellen. A nő problémáját óriási anyagtudással, minden elképzelhető oldalról igyekszik megvilágítani, felhasználva a biológia, a pszichológia, a néprajz, a társadalomtörténet egész arzenálját és a szépirodalom dokumentatív erejű példatárát is. Mivel a könyv húsz évvel ezelőtt jelent meg először, jó néhány megállapításának aktualitása természetesen megfakult. Vannak olyan következtetései is, amelyekkel a magyar közönség nem ért, nem is érthet egyet; vitára ingerelnek például az írónő nézetei a házasságról - ez azonban nem csökkenti jelentőségét. A könyv vitathatatlan értékeit a szerző szuggesztív dialektikája, szenvedélyes komolysága, a lélektani megfigyelések lenyűgöző gazdagsága és mély humanizmusa biztosítja. A tárgy rendkívüli érdekességét a szellemes előadásmód és nagy stílusművészet még vonzóbbá növeli.

Lackfi János - Milyenek ​a magyarok?
Milyenek ​is a magyarok? Kevés beszédű, magányos cowboyok és kocsmai hencegők. Lepedőakrobaták és sámlin reszkető Gedeon bácsik. Hátrafelé nyilazók és cekkerben bontott csirkét cipelők. Alkoholisták. Dehogy alkoholisták, csak megisszák a magukét. Folyton panaszkodók és forrófejűek. Pacalevők és pizzafalók. Asztalsarkon búsongók, akik párszor az asztalra csaptak, és beleremegett a történelem. Valamikor nagyon tudtak focizni, most nagyon tudnak rá emlékezni. Ha meg akartak halni, mindig lerántottak magukkal egy törököt is. Ez az útikönyv elkalauzol a földönkívüliek ismerős birodalmába, kiderül belőle, hol húzódik a belga-magyar határ, kitalálták-e a magyarok az ideális társadalmat, igaz-e, hogy minden magyar tud atombombát gyártani és lóháton állva hatos fogatot hajtani. Ha valaki a könyv olvastán nem tudja, sírjon vagy nevessen, nyugodtan tegye egyszerre mind a kettőt.

C. S. Lewis - Az ​ezüst trón
A ​főhős ezúttal Rilian herceg, aki megszökik a gonosz Fehér boszorkány földalatti birodalmából. Kalandjai során számos barát szegődik mellé, de legalább annyi rosszakaró is. A szerencsés befejezésig rengeteg fordulat és izgalom tartja ébren az olvasó figyelmét, Aslan pedig, a csodálatos beszélő oroszlán ismét a legreménytelenebbnek tűnő pillanatban jelenik meg, hogy igazságot tegyen jók és gonoszok között. A könyv önállóan is érthető, külön történet, ám akik kíváncsiak az előzményekre, olvassák el az eddig megjelent köteteket.


Sikeres happolások

Ezek a felhasználó sikerrel lezárt happolásai, amelyeket átvett. Reméljük rerukkolja azokat, amiket elolvasott. :)

összes (76)

Stephen Fry - The ​Ode Less Travelled
Stephen ​Fry believes that if you can speak and read English you can write poetry. But it is no fun if you don't know where to start or have been led to believe that Anything Goes. Stephen, who has long written poems, and indeed has written long poems, for his own private pleasure, invites you to discover the incomparable delights of metre, rhyme and verse forms. Whether you want to write a Petrarchan sonnet for your lover's birthday, an epithalamion for your sister's wedding or a villanelle excoriating the government's housing policy, The Ode Less Travelled will give you the tools and the confidence to do so. Brimful of enjoyable exercises, witty insights and simple step-by-step advice, The Ode Less Travelled guides the reader towards mastery and confidence in the Mother of the Arts.

Evelyn Waugh - Men ​at Arms
Guy ​Crouchback, determined to get into the war, takes a commission in the Royal Corps of Halberdiers. His spirits high, he sees all the trimmings but none of the action. And his first campaign, an abortive affair on the West African coastline, ends with an escapade which seriously blots his Halberdier copybook. _Men at Arms_ is the first book in Waugh’s brilliant trilogy, _Sword of Honour_, which chronicles the fortunes of Guy Crouchback. The second and third volumes, _Officers and Gentlemen_ and _Unconditional Surrender_, are also published in Penguin. _Sword of Honour_ has recently been made into a television drama series, with screenplay by William Boyd.

Roald Dahl - Someone ​Like You
There's ​the gambler who collects little fingers from losers... there's the lady who murders her husband with a frozen leg of lamb... not to mention the man who has made a machine that can hear grass scream... Roald Dahl's particular brand of bizarre, alarming and disturbing story-telling has already attracted a huge following which can only be more disturbed, alarmed and - thankfully - amused by 'Someone Like You'.

Ismeretlen szerző - New ​American Short Stories I-II.
O. ​Henry Prize-winner Norris once again attaches a tempting hook to her short-fiction anthology: 20 established writers have chosen their own favorites. The majority acquit themselves handsomely, with judicious offerings as well as commentary on their craft, although most entries, having recently appeared in other collections and/or the New Yorker , the Atlantic et al., will be known to many. Mark Helprin's sublime love story features a husband and wife attempting to transcend the vagaries of WW II and the boundaries that separate the battlefront and the home front. In a full-bodied, penetrating piece, Mary Gordon's protagonist is ashamed of his housekeeper mother and "crazy in love" with his mother's boss and the boss's daughter. A savory fish tale by Bob Shacochis foists an outsider with an evil secret onto a close-knit, rural Southern community. Weaker selections also appear: Judith Rossner, prolific as a novelist but not in the short-fiction genre, contributes a trite, self-indulgent depiction of a daughter unwilling to share her widower father; Isabel Huggan over-relies on knitting as a metaphor; and Frederick Barthelme's husband/father, a sour malcontent, alienates the reader.

James Joyce - Dublini ​emberek
James ​Joyce első megjelent elbeszéléseit, a később Dublini emberek címen ismertté vált novellafüzér korai darabjait eredetileg még írói álnévvel jegyezte. Az 1914-ben megjelent novelláskötet történetei igen színvonalas pillanatképek egy nagyvárosi igényű kisváros életéből.

Stephen Fry - The ​Hippopotamus
Ted ​Wallace is an old, sour, womanising, cantankerous, whisky-sodden beast of a failed poet and drama critic, but he has his faults too. Fired from his newspaper, months behind on his alimony payments and disgusted with a world that undervalues him, Ted seeks a few months repose and free drink at Swafford Hall, the country mansion of his old friend Lord Logan. But strange things have been going on at Swafford. Miracles. Healings. Phenomena beyond the comprehension of a mud-caked hippopotamus like Ted...

Gerlóczy Márton - Igazolt ​hiányzás
Idilli ​boldogságban, részben vidéken eltöltött gyermekkora után a 21 éves szerző megvívta kilátástalannak tűnő harcát a hagyományos és "liberális" oktatási intézményekkel, édes- és nevelőapáival, a betonsivatagos, fővárosi környezettel, egyszóval: a nagy, büdös élettel. Erről számol be ellenállhatatlan sodrással és kíméletlen humorral az érettségiig el se jutott "rossz tanuló", akitől megannyi "eminens" sokat tanulhatna. "Az írás, az igazi írás - igazírás - radikális tett. Nem lehet tekintettel sem Istenre, sem emberre, sem senki másra. Gerlóczy Márton első regénye ilyen írás. Olvasható pedagógiai regényként, családregényként, ifjúsági regényként, pszichológiai regényként, kalandregényként, mindegy. Rólunk szól. Minden oldaláról, minden soráról az olvasónak saját maga jut eszébe." Bächer Iván Gerlóczy Márton első regénye, az "Igazolt hiányzás" szikrázóan tehetséges munka. Árnyalt, pontos, színes; birtokában van az írói kifejezés teljes eszköztárának. Élményvilága magától értetődően behatárolt. Életkora miatt ennél tágabb nem is lehetne. Ha összegeznem kellene a véleményemet, írója óriási ígéret, s joggal remélhetjük, hogy ezt az ígéretet be is váltja. Ehhez minden adottsága megvan. Göncz Árpád "Hát ilyen nincs! Hihetetlen. Húsz éves. Na, jó huszonegy. És így ír! Honnan pattant elő? Honnan? Ilyen fegyverzetben? Mindegy, itt van, megérkezett. Üdvözölni kellene, nem? Megteszem én, egyike első olvasóinak. Az egyszerű olvasó. Íme. Isten hozott a magyar irodalomban, Gerlóczy Marci. Márton. Jancsó Miklós Forrás: http://www.gerloczymarton.hu/

Mervyn Peake - Titus ​Groan
Gormenghast ​hatalmas vára, a Groan-uralkodóház ősi székhelye számtalan tornyával, rejtett szobájával és zugával, végtelen folyosórendszerével önálló, folyvást új meglepetéseket tartogató világot alkot. A Vár élete szigorú rend szerint zajlik, réges-régi hagyományok és bonyolult rituálék köré szerveződik. Az új trónörökös, Titus megszületését ugyancsak a megszabott rend övezi, ám egyre több jel mutat arra, hogy apró repedések támadnak a tradíciók falain. A Vár uralkodóját, Lord Sepulchrave-et aggasztó hangulatváltozások kerítik hatalmukba, miközben környezetében fölbukkannak azok az erők, akik hatalmi ambícióikkal veszélybe sodorhatják Gormenghast zárt világát.


Saját könyvtárban

Ezek a felhasználók jelezték, hogy megvan nekik a könyv.

összes (12)

Roald Dahl - Someone ​Like You
There's ​the gambler who collects little fingers from losers... there's the lady who murders her husband with a frozen leg of lamb... not to mention the man who has made a machine that can hear grass scream... Roald Dahl's particular brand of bizarre, alarming and disturbing story-telling has already attracted a huge following which can only be more disturbed, alarmed and - thankfully - amused by 'Someone Like You'.

Evelyn Waugh - Men ​at Arms
Guy ​Crouchback, determined to get into the war, takes a commission in the Royal Corps of Halberdiers. His spirits high, he sees all the trimmings but none of the action. And his first campaign, an abortive affair on the West African coastline, ends with an escapade which seriously blots his Halberdier copybook. _Men at Arms_ is the first book in Waugh’s brilliant trilogy, _Sword of Honour_, which chronicles the fortunes of Guy Crouchback. The second and third volumes, _Officers and Gentlemen_ and _Unconditional Surrender_, are also published in Penguin. _Sword of Honour_ has recently been made into a television drama series, with screenplay by William Boyd.

Stephen Fry - The ​Ode Less Travelled
Stephen ​Fry believes that if you can speak and read English you can write poetry. But it is no fun if you don't know where to start or have been led to believe that Anything Goes. Stephen, who has long written poems, and indeed has written long poems, for his own private pleasure, invites you to discover the incomparable delights of metre, rhyme and verse forms. Whether you want to write a Petrarchan sonnet for your lover's birthday, an epithalamion for your sister's wedding or a villanelle excoriating the government's housing policy, The Ode Less Travelled will give you the tools and the confidence to do so. Brimful of enjoyable exercises, witty insights and simple step-by-step advice, The Ode Less Travelled guides the reader towards mastery and confidence in the Mother of the Arts.

Szegedy-Maszák Mihály - Kubla ​kán és Pickwick úr
Angol ​szerzők kétszer is nagy művészi értéket hoztak létre a XIX. században: először a romantikus lírában, majd a realista regényben. A remekműveknek e két sora egymástól olyanannyira különböző világot teremtett, hogy értékrendjük vitája mindmáig érezteti hatását.

Ismeretlen szerző - New ​American Short Stories I-II.
O. ​Henry Prize-winner Norris once again attaches a tempting hook to her short-fiction anthology: 20 established writers have chosen their own favorites. The majority acquit themselves handsomely, with judicious offerings as well as commentary on their craft, although most entries, having recently appeared in other collections and/or the New Yorker , the Atlantic et al., will be known to many. Mark Helprin's sublime love story features a husband and wife attempting to transcend the vagaries of WW II and the boundaries that separate the battlefront and the home front. In a full-bodied, penetrating piece, Mary Gordon's protagonist is ashamed of his housekeeper mother and "crazy in love" with his mother's boss and the boss's daughter. A savory fish tale by Bob Shacochis foists an outsider with an evil secret onto a close-knit, rural Southern community. Weaker selections also appear: Judith Rossner, prolific as a novelist but not in the short-fiction genre, contributes a trite, self-indulgent depiction of a daughter unwilling to share her widower father; Isabel Huggan over-relies on knitting as a metaphor; and Frederick Barthelme's husband/father, a sour malcontent, alienates the reader.

Stephen Fry - The ​Hippopotamus
Ted ​Wallace is an old, sour, womanising, cantankerous, whisky-sodden beast of a failed poet and drama critic, but he has his faults too. Fired from his newspaper, months behind on his alimony payments and disgusted with a world that undervalues him, Ted seeks a few months repose and free drink at Swafford Hall, the country mansion of his old friend Lord Logan. But strange things have been going on at Swafford. Miracles. Healings. Phenomena beyond the comprehension of a mud-caked hippopotamus like Ted...

James Joyce - Dublini ​emberek
James ​Joyce első megjelent elbeszéléseit, a később Dublini emberek címen ismertté vált novellafüzér korai darabjait eredetileg még írói álnévvel jegyezte. Az 1914-ben megjelent novelláskötet történetei igen színvonalas pillanatképek egy nagyvárosi igényű kisváros életéből.

Ismeretlen szerző - Semmi ​szex, kérem! Angolok vagyunk!
Ehhez a könyvhöz nincs fülszöveg, de ettől függetlenül még rukkolható/happolható.


Olvasta

Ezek a felhasználók olvasták már a könyvet.

John Galsworthy - Modern ​komédia
A ​Forsyte-Saga folytatása a Modern Komédia című regényciklus, amely szintén három regényből (A fehér majom, Az ezüstkanál és a Hattyúdal), valamint két összekötő elbeszélésből áll. A teljes "regényfolyam" hömpölygő áradatában nemcsak egy család élete, fiatalok és öregek, férfiak és nők szerelme, harcai, sikerei és kudarcai, álmai és csalódásai tükröződnek, hanem Anglia története is a Viktória-korszak kezdetéből a búr háborúban és az első világháborún keresztül a MacDonald-féle munkáspárti kormány és az 1926. évi angliai általános sztrájk idejéig. Ezeket a politikai eseményeket ma más szemmel látjuk, mint Galsworthy látta, de Galsworthy hitelesen közli velünk az általa ábrázolt nemzedékek érzelmi és gondolatvilágát. Az író látóköre tágabb volt, mint hőseié; szíve is nagyobb. Dickens részvételével fordult az emberi szenvedés felé, és szatírája társadalomkritka, mely konzervatívságában is felismeri a szocializmus igazságát, sőt közeledő diadalát. A fehér majom nyugati kultúra bomlását, a Hattyúdal pedig e kultúra végét jelképezi. Az ezüstkanál a kiváltságos osztály szatírája, azoké, akik az angol közmondás szerint "szájukban ezüstkanállal születtek."

Kollekciók